Konu 8: Reasürans Türleri: Eksedan (Surplus – Aşkın Paylı)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSTANBUL BAROSU AVUKATLARI MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI
Advertisements

Temel Anlamıyla Değer Tahmini
TEMEL SİGORTACILIK BİLGİSİ 1. GÜN
NAKLİYAT SİGORTALARI.

MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI
TARSİM ÇİFTÇİ EĞİTİMİ SARAY İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
1-Kaldıraç sayesinde spekülatif kazanç miktarını yükseltir: Düşük bir teminatla, yüksek bir pozisyon kontrol etmek mümkündür. Örneğin; 1,4500 den aldığınız.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Bir kurumun faaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmak amacını güden bağımsız ve objektif bir güvence ve danışmanlık.
MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI
RİSK YÖNETİMİ 1. HAFTA.
Doğrudan Tazmin Sistemi (DTS) Takas Odası Projesi
VİOP / Türev Piyasalar Bora Akdeniz Ürün Geliştirme Kıdemli Uzmanı
Mart 2009 Jonathan Wood ÇOKLU YETKİ ALANI ÇOKLU KÜLTÜREL ARABULUCULUK.
TÜRKİYE DENİZCİLİK VAKFI KONUT SİGORTALARI SUNUMU 07/02/2012 Consumer Connexions Osman Mert & Melis Oktay Istanbul.
Kıyı Tesisleri Deniz Kirliliği Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası 19/10/2010, İstanbul 19/10/2010, İstanbul.
Sigorta Hukuku /9/ Kaş Uluburun.
TEMEL SİGORTACILIK KAVRAMLARI
Anlaşmalı Kurumlar  Kaliteli sağlık hizmeti alınabilmesi,  Ödeme garantisi verilebilmesi,  Fiyat kontrolü ve avantajı yaratılabilmesi,  Tıbbi dokümanlara.
1 KURUMSAL DEĞERLEME 2004 KONFERANSI GAYRİMENKUL DEĞERLEMESİ KONUSUNDA SPK DÜZENLEMELERİ SPK DÜZENLEMELERİ Deniz DERELİOĞLU ÖZÜTÜRK SPK Kurumsal Yatırımcılar.
SİGORTA SÖZLEŞMESİ Sigorta sözleşmesi T.T.K maddesinin son fıkrasında tanımlanmıştır. “sigorta bir akittir ki, bununla sigortacı bir pirim karşılığında.
TARAFLARI VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Kronos Sigorta ve Reasürans Brokerlik A.Ş
“KOBİ’lerin Krediye Erişiminde Tek ve Doğru Adres: KGF”
Euler Hermes: Facilitating change in trade landscape of Turkey
İhracatın Finansmanı…
12.DERS SERMAYE AZALTIM İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
INCOTERMS 2.) CARRIAGE AND INSURANCE PAID TO (CIP ) a.) Satıcının Yükümlülükleri b.) Alıcının Yükümlülükleri c.) Taşıma Sözleşmesi d.) Sigorta Sözleşmesi.
İŞYERİM PAKET SİGORTALARI
İhracat kredisi sigortasının kontrol edilmesi Rogier Tesson Thijs Leijen.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI
DENIZ YOLU YOLCU TAŞıMACıLı Ğ ı ZORUNLU MALI SORUMLULUK SIGORTASı CEM İ L GÖKTAŞ 1.
1 Ziraat Sigorta A.Ş.. 2 Ziraat Sigorta A.Ş. TIBBİ KÖTÜ UYGULAMAYA İLİŞKİN ZORUNLU MALİ MESULİYET SİGORTASI (HSS)
SWAPS İngilizce kökenli bir kelime olup değiş tokuş takas, kaydırma manasına gelmektedir. Genellikle 3 çeşit swap işlemi yapılır., Faiz Para Mal.
Sigorta Denetleme Kurulu
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
 Veteriner mesleki sorumluluk sigortası.   Sigorta Süresi  Tarife fiyatları yıllık sigorta esasına göre belirlenmiştir. Bir yıldan kısa süreli sigortalarda.
Laboratuvar (Tıbbi Tahlil Hariç) ve Muayene Hizmetleri (Egsoz Ölçümü Dahil) Mesleki Sorumluluk Sigortaları sigorta Kapsamı Bu sigorta ile sigortacı; sigortalının.
İhracatçıların, ihracat bedeli alacaklarını ticari ve politik risklere karşı teminat altına alan bir sigorta türüdür. 2 RİSKLER TİCARİ RİSKLER * İFLAS.
DERS 1 – 17/02/2017 Risk kavramı Sigorta kavramı Sigorta şirketlerine genel bakış Sigorta muhasebesine genel bakış.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Mehmet GENÇ Genel Müdür Mutlu BOZKURT Genel Müdür Yrd.
Konu 5: Reasürans Türleri: İhtiyari Reasürans
Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Finansal Tabloları
Konu 7: Reasürans Türleri: Kot-Par
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
Teknik Karşılıklar 12/05/2017.
BÖLÜM 3: SİGORTACILIĞA GİRİŞ
SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ
-2- Türev Araç İşlemleri
HAFTA 4: TAZMİNAT İLKESİ
BÖLÜM 6: SİGORTA SÖZLEŞMESİ - I
Risk verme ve kabul esasları
Konu 5: Reasürans Anlaşmalarının genel özellikleri
Alternatif Risk Transfer Yöntemleri
Türkiye’de Sigortacılık Faaliyetleri 16 Aralık 2016
E. Olcay GÜR Hazine Müsteşarlığı
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ
HAFTA 2: SİGORTA SÖZLEŞMESİNİN TARAFLARI VE TEMEL PRENSİPLER
Örnek Olay-1 Denetlenen Kurumun Bütçe Büyüklüğü :
Sigorta Sektöründe Meslek Grupları
ÇİFTE SİGORTA Çifte sigorta konusu Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenmiştir. Kanunda “Birden Çok Sigorta” tanımının yanında birde çifte sigorta tanımı.
SİGORTA PRİMİ Prim; sigortalının ödediği ücrettir. Sigorta edilen rizikonun gerçekleşmesi halinde sigortacının ödeyeceği meblağların esasını teşkil eden.
Bireysel Emeklilik Sistemi
DOÇ.DR. ERDEM KIRKBEŞOĞLU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Avukat Mesleki Sorumluluk Sigortası
Türkiye Sigorta ve Emeklilik Sektörü
TÜRKİYE SİGORTA BİRLİĞİ (TSB) Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği Sigortacılık Kanunu: 5684 Sayılı Yayınlanan Resmi Gazete: 26552.
Sunum transkripti:

Konu 8: Reasürans Türleri: Eksedan (Surplus – Aşkın Paylı)

Risk verme ve kabul esasları Reasürör açısından Risk alınması zorunlu Risk alınması serbest Sigortacı Açısından Risk devredilmesi zorunlu Zorunlu (otomatik) reasürans Zorunlu – ihtiyari reasürans Risk devredilmesi serbest İhtiyari – zorunlu reasürans İhtiyari reasürans

Reasürans sözleşmesi türleri Reasürans sözleşmeleri İhtiyari Reasürans Bölüşmeli Bölüşmesiz Trete reasüransı Bölüşmeli (Proportional) Kotpar (Quota share) Eksedan Bölüşmesiz (Non-proportional) Hasar Fazlası (Excess of Loss – XoL) Risk Başına Hasar Fazlası Olay Başına Hasar Fazlası Toplam Hasar Fazlası (Stop Loss)

Trete reasüransının genel özellikleri Otomatiktir: Sedanın trete kapsamındaki tüm riskleri trete şartlarında reasüröre devredilir. Reasürör de bu riskleri almak zorundadır. Tek bir trete yeterli olup her risk için ayrı belge düzenlenmez. Risk grubu ile ilgili bilgiler sözleşme öncesi reasürörle paylaşılır. Reasürör her bir tekil riski incelemek yerine risk grubu teknik açıdan incelenir.

Eksedan (surplus – aşkın paylı) treteleri Eksedan tretelerinde sedan ile reasürör arasında oransal paylaşım vardır. Ancak bu oransal paylaşımın belirlenmesi kotpar’a göre farklıdır. Örnek: Sigorta şirketinin 100.000 TL riski saklama payında tuttuğu eksedan tretesinin kapasitesi 9 dilim (plen) ise reasüröre devredilen risk 900.000 TL’dir. Bu durumda sedanın saklama payı %10 olur. Yukarıdaki eksedan tretesi kapsamında 800.000 TL poliçe limitli teminat verilirse, sedanın saklama payı 100.000/800.000 = %12,5 olur. Yukarıdaki eksedan tretesi kapsamında 1.500.000 TL poliçe limitli teminat verilirse, 500.000 TL trete teminatı dışında kalacaktır. 900.000 TL reasürörün payı, 100.000 TL sedanın trete kapsamında saklama payı olacaktır. Oransal olarak ifade edildiğinde 500.000/1.500.000 = %33,3 trete teminatı dışında kalır. 900.000/1.500.000 = %60 reaürör payıdır. 100.000/1.500.000 = %6,7 sedanın saklama payıdır.

Örnek: Eksedan tretelerde prim ve hasarların paylaşılması Yukarıdaki eksedan tretesi kapsamında 100.000 TL hasar aşağıdaki şekilde paylaştırılır: Poliçe teminat limiti ile trete kapasitesi uyumlu olduğunda 100.000*%10 = 10.000 TL sedanın payı, 90.000 TL reasürörün payıdır. Poliçe teminat limiti trete kapasitesinin altında kaldığında 100.000*%12,5 = 12.500 TL sedanın payı, 87.500 TL reasürörün payıdır. Poliçe teminat limiti trete kapasitesinin üstünde kaldığında 100.000*%6,7 = 6.700 TL sedanın trete kapsamında saklamasında kalan payı, 100.000*%60= 60.000 TL trete kapsamında reasürörün payı, 33.300 TL ise trete koruması dışındadır.

Eksedan tretelerinin avantajları Sedan her riski reasüröre devretmek zorunda değildir. Sedan sadece saklama payında kalan miktarın üzerindeki riskleri devreder. Sigorta şirketi küçük riskleri üzerinde tutup büyük riskleri devrettiği için daha tekdüze ve homojen hasar portföyüne sahip olabilir. Sigortacının büyük riskleri devretmesini sağlayarak, büyük riskleri yazabilmesi kapsamında iş kabul kapasitesini artımasına yardımcı olur. Büyük riskler için sedanın saklama payını azaltmasına imkan sağlar.

Eksedan tretelerin dezavantajları Her riskin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğinden ve muhtemelen birden fazla reasürör bulunacağından, sedan şirket için yönetim giderleri çok yüksektir. Reasürör ise yüksek miktarlı risklere yüksek oranda katıldığı için daha dengesiz ve dalgalı hasar portföyü taşıyacaktır.

Eksedan ile Kotpar Tretelerin Farkı Eksedan, sedan şirketin daha düşük miktarlı riskleri üzerinde tutmasına imkan sağlarken kotparda tüm risk aynı oranda paylaşılır. Eksedan tretelerde her risk ayrı değerlendirmeye tabi tutulmak zorundadır. Kotpar tretelerde ise trete şartları her riske aynı şekilde tatbik edilir. Kotpar tretelerinin yönetimi daha kolaydır. Eksedan uygulamasında sedanın tecrübeli olması gerekir.