Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FİZİKSEL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
Advertisements

Mayoz Bölünme.
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
Çevre ve Ekoloji Canlı varlıkların hayati bağlarla bağlı oldukları, değişik şekillerde etkiledikleri ve etkilendikleri bu mekan birimlerine yaşamam ortamı.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
1 Hücre nedir? Hücre, canlının en küçük yapı ve görev birimidir.
Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Boşaltım sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
BALARISI HASTALIKLARI PROF.DR. HAYRETTİN AKKAYA
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
PARAZİTOLO Jİ Para : Yanında Sitos : besin. Dünyadaki bütün canlılar beslenir, çoğalır ve soylarını devam ettirirler. Canlılar yaşayabilmek için çok defa.
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
PNÖMONİ.
BİTKİLERDE ÜREME VE GELİŞME
Bitkiler damlama, terleme, yaprak dökümü ile boşaltım yaparlar.
Kuduz Kuduz ; hasta hayvanın ısırması sonucu, enfekte tükürüğün bütünlüğü bozulmuş deri yada mukozalara teması yoluyla bulaşan ve akut beyin iltihabı.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
BAKTERİLER ALEMİ. BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısı taşırlar. Birçok farklı kimyasal ve fiziksel ortamda yaşayabilirler. Çok.
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
11. SINIF: ELEKTRİK ve MANYETİZMA ÜNİTESİ Alternatif Akım 1
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK
COĞRAFİ KONUM.
Bölüm 11: Çembersel Hareket. Bölüm 11: Çembersel Hareket.
Yumurta Sperm Büyüme Gelişme Olgunlaşma.
HÜCRE NEDİR?.
ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Trichinella spiralis.
Mayoz Bölünme. Mayoz Bölünme MAYOZ BÖLÜNMESİ Canlıların çoğu diploit kromozom sayısına sahiptir. Ancak bitki bitleri, erkek arılar vb. canlılarda haploit.
Çakırhöyük ilköğretim okulu
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit.
Toxoplasma gondii Nikolle ve Manceaux
HALİM GÜNEŞ.
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
AKIŞKAN STATİĞİ ŞEKİLLER
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
KİMYA NE İŞE YARAR  Kimyanın insan sağlığına da sonsuz diyebileceğimiz derecede büyük etkisi vardır. Kimya hastalıklarla savaşmak, sağlığımızı korumak.
BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket. BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket.
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
MADDEYİ OLUŞTURAN TANECİKLER
NET 103 ÖLÇME TEKNİĞİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
ŞEKER HASTALIĞI.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
ÖRDEK YETİŞTİRİCİLİĞİ
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
KATI KRİSTALLER. KATI KRİSTALLER KATILARIN ÖZELLİK VE YAPILARI.
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
FOTOSENTEZ.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Hücre 1.Bölüm.
Sunum transkripti:

Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit. FİLUM :SPOROZOA CİNS: PLASMODIUM Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit. - Omurgalı konağın doku hücrelerinde ve eritrositlerde şizogoni ile çoğalırlar. - Eritrositlerinde olgunlaşmamış eşey hücrelerinde oluşur. - Plasmodiumların memelilerdeki türleri için Anopheles cinsi sivrisiinekler konak ve vektör için Culex cinsi türleri ve nadiren Anopheles türleri vektörlük yapar. Vektörde sporogoni ile çoğalırlar. FİLUM :SPOROZOA CİNS: PLASMODİUM - Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit. - Omurgalı konağın doku hücrelerinde ve eritrositlerde şizogoni ile çoğalırlar. - Eritrositlerinde olgunlaşmamış eşey hücrelerinde oluşur. - Plasmodiumların memelilerdeki türleri için Anopheles cinsi sivrisiinekler konak ve vektör için Culex cinsi türleri ve nadiren Anopheles türleri vektörlük yapar. Vektörde sporogoni ile çoğalırlar.

TIBBI ÖNEMİ OLAN TÜRLER:   Plasmodium malariae, Plasmodium vivax, Plasmodium falciparum ve Plasmodium ovale P. ovale dışındakiler yurdunuzda görülür. Dünyadaki sıtmanın %95’ini Plasmodium vivax, Plasmodium falciparum yapar  MORFOLOJİ VE GELİŞİMİ: - İki evrim dönemi vardır. a) Endojen Faz (Aseksüel faz, İnsan fazı) b) Eksojen faz (Seksüel faz, Anopheles fazı) - İnsanı Anopheles sokmasıyla infektiyöz sporozoitler bir saatte karaciğer parankima hücrelerine girer. - Periferik kanda trofozoitlere dönüşürler.

Preeritrositer şizogoni veya ekso-eritrositer şizogoni başlar. -Trofozoitin nukleusu binlerce kromatin taneciğine bölünür. Genç şizont denir. Sitoplazmanın da bu oranda bölünmesiyle olgun şizont oluşur. Sitoplazmanın kromatin taneciğini sarmasıyla merozoitler oluşur. - Hücre parçalanır. -

- Serbest kalan merozoitler ya yeni karaciğer parankima hücrelerini infekte ederek tekrar ekso-eritrositer şizogoni ya da ikincil şizogoniyi başlatırlar. Ya da kana geçerek eritrositer şizogoniyi başlatırlar. merozoit eritrosite girer. Kromatin tanesi veya taneciklerini içeren halka şeklinde sitoplazma genç trofozoitleri oluştururlar. - Sitoplazma ve kromatin tek parça haline gelir.

Anopheles sp. Anopheles sp.

- Sitoplazmanın da bölünmesi ile olgun şizont meydana gelir. - Bunun kromatinini bölünür (Genç Şizont). - Sitoplazmanın da bölünmesi ile olgun şizont meydana gelir. - Sitoplazma kromatin parçacıklarının etrafını sarar (Merozoit). - Eritrosit parçalanır. - Yeni eritrositlere girerek eritrositer şizogoniyi sürdürür. - Bazı şizontlar gametositogenesis geçirerek gametositleri oluştururlar. - Sivrisinek insandan kan emer. -

- Gametogenesis sonucunda makrogamet ve mikrogamet oluşur. - - Merozoitler ve gametositler sivrisinek midesine geçer. - Gametogenesis sonucunda makrogamet ve mikrogamet oluşur. - Zigot ve ookinet oluşur. - Ookinet mide duvarında epitel ya da kas duvarı arasında ookist haline geçer. - Ookistte kofullar oluşur. - Kromatin birçok parçaya bölünür. - Sitoplazma kofullara doğru uzantılar çıkarır.

- Her bir uzantı kromatin taneciği alarak sporozoit denilen infektiyöz şekli oluşturur. - Ookiistlerin parçalanmasıyla sporozoitler Anopheles’ in vücut boşluğuna dağılır. - Bir kısmı tükrük bezlerine gider.  

  DİRENÇ: - Plasmodiumlar konakları dışında dayanıksızdırlar. - Buzdolabında saklanan kanda 13-21 gün yaşayabilirler. - - 75 C’ de Plasmodium vivax bir ay kadar canlı kalır. - Sıtma tedavisinde kullanılan ilaçlara dirençli suşlar. - Sivrisinekteki sporozoitlerin infektiyozitesi gittikçe azalarak üç ay kadar sürer.

PATOGENEZ VE KLINİK BELİRTİLER - Sıtma nöbetleri eritrositlerin eriyip artıklarının, pigmentlerinin ve merozoitlerin serbest kalmasıyla oluşur. - İlk nöbetler düzenli değildir. Çünkü eritrositler aynı anda parçalanmaz. PATOGENEZ VE KLINİK BELİRTİLER - Sıtma nöbetleri eritrositlerin eriyip artıklarının, pigmentlerinin ve merozoitlerin serbest kalmasıyla oluşur. - İlk nöbetler düzenli değildir. Çünkü eritrositler aynı anda parçalanmaz. - Zamanla tipik nöbetler. -          Ortalama -          iki günde (48 saat) bir gelen nöbetli sıtmaya malaria tertiana (P. vivax, P. ovale)

- Zamanla tipik nöbetler. - Ortalama -          iki günde (48 saat) bir gelen nöbetli sıtmaya malaria tertiana (P. vivax, P. ovale) PATOGENEZ VE KLINİK BELİRTİLER - Sıtma nöbetleri eritrositlerin eriyip artıklarının, pigmentlerinin ve merozoitlerin serbest kalmasıyla oluşur. - İlk nöbetler düzenli değildir. Çünkü eritrositler aynı anda parçalanmaz. - Zamanla tipik nöbetler. -          Ortalama -          iki günde (48 saat) bir gelen nöbetli sıtmaya malaria tertiana (P. vivax, P. ovale)

PATOGENEZ VE KLINİK BELİRTİLER - Sıtma nöbetleri eritrositlerin eriyip artıklarının, pigmentlerinin ve merozoitlerin serbest kalmasıyla oluşur. - İlk nöbetler düzenli değildir. Çünkü eritrositler aynı anda parçalanmaz. - Zamanla tipik nöbetler. -          Ortalama -          iki günde (48 saat) bir gelen nöbetli sıtmaya malaria tertiana (P. vivax, P. ovale) Şekil 3.30. Plasmodium vivax sıtması: Şizogoni gelişmesine göre hastada ateş yükselmesi ve düşmesi

- 36-48 saatte bir gelene tropika sıtmaya denir ( P. falciparum). -          Üç günde bir gelene malaria quartana (P. malariae) -          36-48 saatte bir gelene tropika sıtmaya denir ( P. falciparum). - Eritrositer şizogonide ilk dönemde eritrositlerin parçalanmasının senkronize olmadığı dönemlerde her gün nöbet gelir (Quatidian malaria). -          Üç günde bir gelene malaria quartana (P. malariae) -          36-48 saatte bir gelene tropika sıtmaya denir ( P. falciparum). - Eritrositer şizogonide ilk dönemde eritrositlerin parçalanmasının senkronize olmadığı dönemlerde her gün nöbet gelir (Quatidian malaria). - Bağışıklığı olmayanların kanında bir mm3 kanda on parazit bulunması sıtmayı başlatır. - Bağırsaklarda bu sayı 100-1000 Plasmodium ‘ a kadar çıkabilir.

-         -          Üç günde bir gelene malaria quartana (P. malariae) -          36-48 saatte bir gelene tropika sıtmaya denir ( P. falciparum). - Eritrositer şizogonide ilk dönemde eritrositlerin parçalanmasının senkronize olmadığı dönemlerde her gün nöbet gelir (Quatidian malaria). - Bağışıklığı olmayanların kanında bir mm3 kanda on parazit bulunması sıtmayı başlatır. - Bağırsaklarda bu sayı 100-1000 Plasmodium ‘ a kadar çıkabilir.

- Bağışıklarda bu sayı 100-1000 Plasmodium ‘ a kadar çıkabilir. - Bağışıklığı olmayanların kanında bir mm3 kanda on parazit bulunması sıtmayı başlatır. - Bağışıklarda bu sayı 100-1000 Plasmodium ‘ a kadar çıkabilir. -          Üç günde bir gelene malaria quartana (P. malariae) -          36-48 saatte bir gelene tropika sıtmaya denir ( P. falciparum). - Eritrositer şizogonide ilk dönemde eritrositlerin parçalanmasının senkronize olmadığı dönemlerde her gün nöbet gelir (Quatidian malaria). - Bağışıklığı olmayanların kanında bir mm3 kanda on parazit bulunması sıtmayı başlatır. - Bağırsaklarda bu sayı 100-1000 Plasmodium ‘ a kadar çıkabilir.

- Kişinin vücut direncinin arttırılmasına çalışılır. - Kemoterapi İYİLETİM  - Kişinin vücut direncinin arttırılmasına çalışılır. - Kemoterapi - Bol su, şekerli sıvılar, sindirimi kolay proteinli besinler, vitaminler ve demirli ilaçlar. - Kusma nedeniyle beslenmeyenlere besin parental şırıngalarla takviye edilir. İYİLETİM   - Kişinin vücut direncinin arttırılmasına çalışılır. - Kemoterapi - Bol su, şekerli sıvılar, sindirimi kolay proteinli besinler, vitaminler ve demirli ilaçlar. - Kusma nedeniyle beslenmeyenlere besin parental şırıngalarla takviye edilir. - Kusma, karın ağrısı, baş ağrısı semptomatik tedavi ile giderilmeye çalışılır. - Beyin sıtmasında lomber ponksiyonla beyin-omurilik sıvısının basıncı düşürülür. - Kemoterapotikler: a) 4-aminokinolin türevleri b) 8- aminokinolin türevleri

- Kemoterapotikler: a) 4-aminokinolin türevleri - Kusma, karın ağrısı, baş ağrısı semptomatik tedavi ile giderilmeye çalışılır. - Beyin sıtmasında lomber ponksiyonla beyin-omurilik sıvısının basıncı düşürülür. - Kemoterapotikler: a) 4-aminokinolin türevleri b) 8- aminokinolin türevleri İYİLETİM   - Kişinin vücut direncinin arttırılmasına çalışılır. - Kemoterapi - Bol su, şekerli sıvılar, sindirimi kolay proteinli besinler, vitaminler ve demirli ilaçlar. - Kusma nedeniyle beslenmeyenlere besin parental şırıngalarla takviye edilir. - Kusma, karın ağrısı, baş ağrısı semptomatik tedavi ile giderilmeye çalışılır. - Beyin sıtmasında lomber ponksiyonla beyin-omurilik sıvısının basıncı düşürülür. - Kemoterapotikler: a) 4-aminokinolin türevleri b) 8- aminokinolin türevleri

d) Çinkona alkoloitleri (Kinin). EPİDOMİYOLOJİSİ: c) Biquanit türevleri d) Çinkona alkoloitleri (Kinin).   EPİDOMİYOLOJİSİ: - Sıtma Avrupa’ da 65., Amerika’ da 44. Kuzey enlemlerii ile 32. Güney enlemleri arasında - Plasmodium vivax en yaygın olan türdür (%80) sıtmadan sorumlu.. - Plasmodium falciparum daha çok tropikal ülkelerde görülürse de Balkanlar ve Orta Asya’ da da görülür. - Plasmodium ovale Afrika’ da görülür. c) Biquanit türevleri d) Çinkona alkoloitleri (Kinin).   EPİDOMİYOLOJİSİ: - Sıtma Avrupa’ da 65., Amerika’ da 44. Kuzey enlemlerii ile 32. Güney enlemleri arasında - Plasmodium vivax en yaygın olan türdür (%80) sıtmadan sorumlu.. - Plasmodium falciparum daha çok tropikal ülkelerde görülürse de Balkanlar ve Orta Asya’ da da görülür. - Plasmodium ovale Afrika’ da görülür.