Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Toxoplasma gondii Nikolle ve Manceaux

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Toxoplasma gondii Nikolle ve Manceaux"— Sunum transkripti:

1 Toxoplasma gondii Nikolle ve Manceaux

2 --Doğumdan önce ve sonra bulaşabi1ir.
-Gundi --Memeli ve Kuş1arda virulensi (patogenez etkinligi) farklı TOXOPLASMOSU yapar. --Doğumdan önce ve sonra bulaşabi1ir. --Protozonlar içindeki yeri uzun zaman tartışmalı Frenkel, Dubuy ve Miller kedide yaşam siklusunu çalıştı --Altordo; Eimeria --T. gondii den başka T. alencari, T. brumpti. , T. columpti, T. renae, T. selpae izole edilmiş ancak durumları tartışmalı, --Türkiye de 1973 te Unat, Alyanak, Şahin bulmuş. -Gundi --Memeli ve Kuş1arda virulensi (patogenez etkinligi) farkli TOXOPLASMOSU yapar. --Dogumdan önce ve sonra bulaşabi1ir. --Protozonlar içindeki yeri uzun zaman tartışmalı Frenkel, Dubuy ve Miller kedide yaşam siklusunu çalıştı --Altordo; Eimeria --T. gondii den başka T. alencari, T. brumpti. , T. columpti, T. renae, T. selpae izole edilmiş ancak durumlari tartişmalı --Türkiye de 1973 te Unat, Alyanak, Şahin bulmuş

3 Morfoloji ve ge1işim: --boyu 4-6 mikron ve eni 2,3 mikron. Ancak l2 mikron olanları da var. --Karateristik şekil hilal. Ancak yuvarlak yada oval da olurlar --Bir ucu sivri --Kayarak veya bükülerek hareket eder. --Elektron mikroskobunda: Dış zar (pelikül), tepe halkasi, konoid roptrile, mikronemler, mitokondriler, endoplasmik retikulum, golgi aygıtı, ribozomlar, mikropor ve nukleus görülür. --Ookist, Trofozoit, Bradizoit ve takizoit şekilleri var: -- Ookist insanda bulunmaz.  Bradizoit:Proteolitik enzimlere karşı dayanıklı, çekirdek arka uçta bulunur, insanda kistlerde bulunur (doku kistleri). --Morfoloji ve ge1işm: --boyu 4-6 u 2,3 U. Ancak l2 u olanları da var --Karateristik şekil hilal. Ancak yuvarlak yada oval da olurlar --Bir ucu sivri --Kayarak veya bükülerek hareket eder. --Elektron mikroskobunda: Diş zar (pelliküll), tepe halkasi, konoid roptrile, mikronemler, mitokondriler, endoplasmik retikulum, golgi aygıtı, ribozomlar, mikropor ve nukleus görülür. --Ookist, Trofozoit, Bradizoit ve takizoit şekilleri var: -- Ookist insanda bulunmaz. Bradizoit:Proteolitik enzimler dayanıklı, çekirdek arka uçta bulunur, insanda kistlerde bulunur (doku kistleri).

4 Takizoit: Proteolitik enzimlere karşı dayanıksız, çekirdek ortada bulunur, insanda yalancı kistlerde bulunur. Takizoit: Proteolitik enzimler dayaniksiz, çekirdek ortada bulunur, insanda yalancı kistlerde bulunur.

5 Takizoit form Takizoit form

6 Takizoit form Takizoit form

7 Takizoit (Kist) Takizoit (Kist)

8 Takizoit (Kist) Takizoit Takizoit

9 Yaşam siklusu --Kedi, kedigiller, köpek, domuz, sığır, insan, koyun, fare, sincap, tavşan, maymun gibi memeli hayvanlar ile tavuk ve güvercin gibi kanatlılar konak. --Ookist kedi tarafından yenirse; a. ivegen toxoplasmoslu fare günde b. infeksiyonlu kedi pisliği yerse günde ookist çıkar. --Kedinin ince barsak epitel hücrelerine enzimatik girer. --şizogoni ile 4-30 ortalama merozoit gelişir ve hücreyi parçalar. --Yeni epitel hücrelere girer. --Şizont ya da gametosit oluşturur. --gametosit → zigot → ookist. --Yaşam siklusu --Kedi, kedigiller, köpek, domuz, sığır, koyun, fare, sincap, kobay, tav~n, maymun gibi memeli hayvanlar ile tavuk ve güvercin gibi kanatlılar konak. --Ookist kedi tarafindan yenirse. a. ivegen toxoplasmoslu fare günde b. infeksiyonlu kedi pisliği yerse günde ookist çıkar. --Kedinin ince barsak epitel hücrelerine enzimatik girer. --şizogom.i ile 4-30 ortalama merozoit gelişr ve hücreyi parçalar. --Yeni epitel hücrelere girer. --şizont ya da gametosit oluşturur. --gametosit → zigot → ookist.

10 --Bir iki günde 2 sporokistli 4 sporozoitli olgun ookist oluşur.
--Epitel hücre parçalanır ve ookistler barsağa, dışkı ile dışarı atılır. --Bir iki günde 2 sporokistli 4 sporozoitli olgun ookist oluşur. --Kedi pisliginden insan sindirim sistemine. --Ookisten sporozoitler serbest kalır. --Insan barsak epitel hücrelerine girer. --Trofozoit dönüşür. --Takizoite dönüşür. --hücre parçalanır. --Parazitemi. --Epitel hücre parçalarnr ve ookistler barsağa, dışkı ile dışarı atılır. --Bir iki günde 2 sporokistli 4 sporozoitli olgun ookist oluşur. --Kedi pisliginden insan sindirim sistemine. --Ookisten sporozoitler serbest kalır. --Insan barsak epitel hücrelerine girer. --Trofozoit dönüşür. --Takizoite dönüşür. --hücre parçalanır. --Parazitemi.

11 --yeni konak hücrede sitoplazmaya yerleşir. --Ovalleşir.
--Hücre paraziti bir vakuolle sarar. --Takizoit endodiyojeni ile çoğalır. --Yavru takizoitler hücreyi doldurur ve parçalar1ar. --Yalancı kist ge1işir. Gametosit ve ookist oluşmaz. --Bradizoitler konakta kistlerde bulunur (doku kistleri). --yeni konak hücrede sitoplazmaya yerleşir. --Ovalleşir. --Hücre paraziti bir vakuolle sarar. --Takizoit endodiyojeni ile çoğalır. --Yavru takizoitler hücreyi doldurur ve parçalar1ar. --Yalancı kist ge1işir. Gametosit ve ookist oluşmaz. --Bradizoitler konakta kistlerde bulunur (doku kistleri).

12

13

14

15 Patogenez ve klinik belirtiler:
--Toxoplasmosis ivegen, ivegenimsi ve süregen olabilir. --Kişinin direnci ve mikrobun virulensi önemli. --Her çeşit cekirdekli hücreye girer. --Hücrede çoğalarak hücreyi parçalar. --Nekrozlu yapı bozukluğu oluşur. --Parazit lezyondan damarlarla parazitemi yapar. Patogenez ve kimik belirtiler --Toxoplasmosis ivegen, ivegenlmsl ve süregen olabilir. --Kişinin direnci ve mikrobun virulensi önemli. --Her çeşit cekirdekli hücreye girer. --Hücrede çoğalarak hücreyi parçalar. --Nekrozlu yapı bozukiugu oluşur. --Parazit lezyondan damarlarla parazitemi yapar.

16 HASTALIK belirtileri:
Dogumdan önce infeksiyon; a. Fetus ölebi1ir. b. Gebeliğin sonuna doğru fetus düşebilir. c. Çocuk bit takım belirtilerle doğabilir. d. Belirtiler doğumdan sonra ortaya çıkabilir. e. Bulaşma sessiz kalabilir. HASTALIK belirtileri Dogumdan önce infeksiyon: a. Fetus ölebi1ir. b. Gebeliğin sonuna doğru fetus düşebilir. C. çocuk bit takım belirtilerle doğabilir. d. Belirtiler doğumdan sonra ortaya çıkabilir. e. Bulasma sessiz kalabilir.

17 -- Bazen sürgün aradoku pnönomonisi görülür.
--Yeni doğumda: ivegen ensefalit, deride döküntüler, sarılık, dalağın, karaciğerin ve lenf düğümlerinin büyümesi. -- Bazen sürgün aradoku pnönomonisi görülür. --Sinir sistemi bu1aşımı ilerleyici: --Çırpınmalar, hidrosefalus, chorioretinitis ve diğer göz bozuklukları, beyinde kireçleşme. --Yeni doğumda: ivegen ensefalit, deride döküntüler, sanlık, dalağın, karaciğerin ve lenf düğümlerinin büyümesi. -- Bazen sürgün aradoku pnönomonisi görülür. --Sinir sistemi bu1aşımı ilerleyici: --çırpınmalar, hidrosefalus, chorioretinitis ve diğer göz bozuklukları, beyinde kireçleşme.

18 Doğumdan sonra infeksiyon: genellikle sessiz.
--Erişkinlerde değişik belirtiler -Bir günlük ateş, belirli yerlerde adenopatiden ölüm. --Infeksiyonda lenf bezleri sık sık tutulur. --Bazen ateş, döküntü ve atipik pnönmoni --Günlerce süren bir halsizlikten sonra ateş yükselmesi. --Akciger toxoplasmozu tüberkülozle karıştırılabilir. --Avuç, taban ve kafa dışındaki vücutta kabarık leke ve döküntüler var. Doğumdan sonra infeksiyon: genellikle sessiz. --Erişkinlerde değişik belirtiler -bir günlük ateş, belirli yerlerde adenopatiden ölüm. --Infeksiyonda lenf bezleri sık sık tutulur. --Bazen ateş, döküntü ve atipik pnönmomi --günlerce süren bir halsizlikten sonra ateş yükselinesi. --Akciger toxoplasmozu tüberklozla u karıştırılabilir. --Avuç, taban ve kafa dışındaki i vücutta kabarik leke ve döküntüler var

19 --Toxoplasmozsus fare aşılanabilir ve ookist eldesiyle.
Tanı --Kanda, beyin -omurilik sıvısından , derideki lezyondan, lenf bezleri ve kemik iliginden alınan maddeden, idrardan ve biyopsi icin alınan materyalden parazitin bulunmasi ile --Toxoplasmozsus fare aşılanabilir ve ookist eldesiyle. Tanı --Kanda, beyin -omurilik sıvısından , derideki lezyondan, lenf bezieri ve kemik iliginden alinan maddeden,idrardan ve biyopsi icin alinan materyaldan parazitin bulunmasi ile --Toxoplasmozsus fare aşılanabilir ve ookist eldesiyle.

20 Epidemiyoloji: Dünyanın her tarafında yaygın
Korunma: --Hijyene dikkat --Çiğ ete dikkat Epidemyoloji Dünyanın her tarafında Korunma --Hijyene dikkat --Çiğ ete dikkat


"Toxoplasma gondii Nikolle ve Manceaux" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları