Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit."— Sunum transkripti:

1 Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit.
FİLUM :SPOROZOA CİNS: PLASMODİUM Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit. - Omurgalı konağın doku hücrelerinde ve eritrositlerde şizogoni ile çoğalırlar. - Eritrositlerinde olgunlaşmamış eşey hücrelerinde oluşur. - Plasmodiumların memelilerdeki türleri için Anopheles cinsi sivrisiinekler konak ve vektör için Culex cinsi türleri ve nadiren Anopheles türleri vektörlük yapar. Vektörde sporogoni ile çoğalırlar. FİLUM :SPOROZOA CİNS: PLASMODİUM - Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit. - Omurgalı konağın doku hücrelerinde ve eritrositlerde şizogoni ile çoğalırlar. - Eritrositlerinde olgunlaşmamış eşey hücrelerinde oluşur. - Plasmodiumların memelilerdeki türleri için Anopheles cinsi sivrisiinekler konak ve vektör için Culex cinsi türleri ve nadiren Anopheles türleri vektörlük yapar. Vektörde sporogoni ile çoğalırlar.

2 TIBBI ÖNEMİ OLAN TÜRLER:
Plasmodium malariae, Plasmodium vivax, Plasmodium falciparum ve Plasmodium ovale P. ovale dışındakiler yurdunuzda görülür. Dünyadaki sıtmanın %95’ini Plasmodium vivax, Plasmodium falciparum yapar  MORFOLOJİ VE GELİŞİMİ: - İki evrim dönemi vardır. a) Endojen Faz (Aseksüel faz, İnsan fazı) b) Eksojen faz (Seksüel faz, Anopheles fazı) - İnsanı Anopheles sokmasıyla infektiyöz sporozoitler bir saatte karaciğer parankima hücrelerine girer. - Periferik kanda trofozoitlere dönüşürler.

3

4 Preeritrositer şizogoni veya ekso-eritrositer şizogoni başlar.
-Trofozoitin nukleusu binlerce kromatin taneciğine bölünür. Genç şizont denir. Sitoplazmanın da bu oranda bölünmesiyle olgun şizont oluşur. Sitoplazmanın kromatin taneciğini sarmasıyla merozoitler oluşur. - Hücre parçalanır. -

5 - Serbest kalan merozoitler ya yeni karaciğer parankima hücrelerini infekte ederek tekrar ekso-eritrositer şizogoni ya da ikincil şizogoniyi başlatırlar. Ya da kana geçerek eritrositer şizogoniyi başlatırlar. merozoit eritrosite girer. Kromatin tanesi veya taneciklerini içeren halka şeklinde sitoplazma genç trofozoitleri oluştururlar. - Sitoplazma ve kromatin tek parça haline gelir.

6 Anopheles sp. Anopheles sp.

7 - Sitoplazmanın da bölünmesi ile olgun şizont meydana gelir.
- Bunun kromatinini bölünür (Genç Şizont). - Sitoplazmanın da bölünmesi ile olgun şizont meydana gelir. - Sitoplazma kromatin parçacıklarının etrafını sarar (Merozoit). - Eritrosit parçalanır. - Yeni eritrositlere girerek eritrositer şizogoniyi sürdürür. - Bazı şizontlar gametositogenesis geçirerek gametositleri oluştururlar. - Sivrisinek insandan kan emer. - Merozoitler ve gametositler sivrisinek midesine geçer. - Gametogenesis sonucunda makrogamet ve mikrogamet oluşur. - Zigot ve ookinet oluşur. - Ookinet mide duvarında epitel ya da kas duvarı arasında ookist haline geçer. - Ookistte kofullar oluşur. - Kromatin birçok parçaya bölünür. - Sitoplazma kofullara doğru uzantılar çıkarır.

8

9

10

11 - Her bir uzantı kromatin taneciği alarak sporozoit denilen infektiyöz şekli oluşturur.
- Ookiistlerin parçalanmasıyla sporozoitler Anopheles’ in vücut boşluğuna dağılır. - Bir kısmı tükrük bezlerine gider. DİRENÇ: - Plasmodiumlar konakları dışında dayanıksızdırlar. - Buzdolabında saklanan kanda gün yaşayabilirler. C’ de Plasmodium vivax bir ay kadar canlı kalır. - Sıtma tedavisinde kullanılan ilaçlara dirençli suşlar. - Sivrisinekteki sporozoitlerin infektiyozitesi gittikçe azalarak üç ay kadar sürer.

12 PATOGENEZ VE KLINİK BELİRTİLER
- Sıtma nöbetleri eritrositlerin eriyip artıklarının, pigmentlerinin ve merozoitlerin serbest kalmasıyla oluşur. - İlk nöbetler düzenli değildir. Çünkü eritrositler aynı anda parçalanmaz. - Zamanla tipik nöbetler. -          Ortalama -          iki günde (48 saat) bir gelen nöbetli sıtmaya malaria tertiana (P. vivax, P. ovale) PATOGENEZ VE KLINİK BELİRTİLER - Sıtma nöbetleri eritrositlerin eriyip artıklarının, pigmentlerinin ve merozoitlerin serbest kalmasıyla oluşur. - İlk nöbetler düzenli değildir. Çünkü eritrositler aynı anda parçalanmaz. - Zamanla tipik nöbetler. -          Ortalama -          iki günde (48 saat) bir gelen nöbetli sıtmaya malaria tertiana (P. vivax, P. ovale)

13

14

15

16 - 36-48 saatte bir gelene tropika sıtmaya denir ( P. falciparum).
-          Üç günde bir gelene malaria quartana (P. malariae) -          saatte bir gelene tropika sıtmaya denir ( P. falciparum). - Eritrositer şizogonide ilk dönemde eritrositlerin parçalanmasının senkronize olmadığı dönemlerde her gün nöbet gelir (Quatidian malaria). - Bağışıklığı olmayanların kanında bir mm3 kanda on parazit bulunması sıtmayı başlatır. - Bağışıklarda bu sayı Plasmodium ‘ a kadar çıkabilir. -          Üç günde bir gelene malaria quartana (P. malariae) -          saatte bir gelene tropika sıtmaya denir ( P. falciparum). - Eritrositer şizogonide ilk dönemde eritrositlerin parçalanmasının senkronize olmadığı dönemlerde her gün nöbet gelir (Quatidian malaria). - Bağışıklığı olmayanların kanında bir mm3 kanda on parazit bulunması sıtmayı başlatır. - Bağırsaklarda bu sayı Plasmodium ‘ a kadar çıkabilir.

17

18 - Kişinin vücut direncinin arttırılmasına çalışılır. - Kemoterapi
İYİLETİM  - Kişinin vücut direncinin arttırılmasına çalışılır. - Kemoterapi - Bol su, şekerli sıvılar, sindirimi kolay proteinli besinler, vitaminler ve demirli ilaçlar. - Kusma nedeniyle beslenmeyenlere besin parental şırıngalarla takviye edilir. - Kusma, karın ağrısı, baş ağrısı semptomatik tedavi ile giderilmeye çalışılır. - Beyin sıtmasında lomber ponksiyonla beyin-omurilik sıvısının basıncı düşürülür. - Kemoterapotikler: a) 4-aminokinolin türevleri b) 8- aminokinolin türevleri İYİLETİM - Kişinin vücut direncinin arttırılmasına çalışılır. - Kemoterapi - Bol su, şekerli sıvılar, sindirimi kolay proteinli besinler, vitaminler ve demirli ilaçlar. - Kusma nedeniyle beslenmeyenlere besin parental şırıngalarla takviye edilir. - Kusma, karın ağrısı, baş ağrısı semptomatik tedavi ile giderilmeye çalışılır. - Beyin sıtmasında lomber ponksiyonla beyin-omurilik sıvısının basıncı düşürülür. - Kemoterapotikler: a) 4-aminokinolin türevleri b) 8- aminokinolin türevleri

19 d) Çinkona alkoloitleri (Kinin). EPİDOMİYOLOJİSİ:
c) Biquanit türevleri d) Çinkona alkoloitleri (Kinin). EPİDOMİYOLOJİSİ: - Sıtma Avrupa’ da 65., Amerika’ da 44. Kuzey enlemlerii ile 32. Güney enlemleri arasında - Plasmodium vivax en yaygın olan türdür (%80) sıtmadan sorumlu.. - Plasmodium falciparum daha çok tropikal ülkelerde görülürse de Balkanlar ve Orta Asya’ da da görülür. - Plasmodium ovale Afrika’ da görülür. c) Biquanit türevleri d) Çinkona alkoloitleri (Kinin). EPİDOMİYOLOJİSİ: - Sıtma Avrupa’ da 65., Amerika’ da 44. Kuzey enlemlerii ile 32. Güney enlemleri arasında - Plasmodium vivax en yaygın olan türdür (%80) sıtmadan sorumlu.. - Plasmodium falciparum daha çok tropikal ülkelerde görülürse de Balkanlar ve Orta Asya’ da da görülür. - Plasmodium ovale Afrika’ da görülür.

20

21


"Çok sayıda türü memeli, kuş ve sürüngenlerde parazit." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları