Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
Advertisements

Çağın Hastalığı Obezite ve Sağlıklı Beslenme
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
Sağlıklı Beslenme ve Obezite Eğitimi; ŞEHİT ERKUT YILMAZ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Yaşlılık ve Kronik Hastalıklarda Beslenme Tacettin İnandı.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BESLENME DERSİ ZEYNEP KARADERE.
SAĞLIKLI BESLENME BESLENME Beslenme, İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması ve yaşam kalitesini.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Dayanıklılık Antrenmanları Yöntemleri
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
Sigara Ve Alkolün Zararları
SİNDİRİM SİSTEMİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
Sağlıklı Yaşamın Beslenme Ve Sporun Sağlığımıza Etkileri.
IŞIĞIN SOĞURULMASI TANER BULUT. S OĞURULMA Işığın cisimler tarafında tutulmasına soğurulma denir.
Fen Teknoloji 5.
İnme Ecem Değirmencioğlu Özge Öge Kutal Mete Tekin.
Çocuklarda Diyabet ve Hemşirelik Bakımı Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ.
EMZİKLİLİK DÖNEMİ
Rehber lik ve Psikolojik Danışmanlık. Besinler ve Besin Öğeleri Her gün, her mevsim tükettiğimiz çok çeşitli besinler vardır. Besinler, elde edildikleri.
Türkiye Futbol Federasyonu
Egzersiz ve Şeker Hastalığı
Vücut AğIrlIğInIn Denetİmİ
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
BOŞALTIM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
BİYOFİZİK TESTLERLE BESLENME DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ-I
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
BİYOFİZİK TESTLERLE BESLENME DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ ıı
Yemeklik Tane Baklagillerin Beslenmedeki Yeri
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
İş yapabilme ve ortaya koyabilme yeteneğidir(Joule veya kalori)
BESLENME VE DİYETETİKTE
SPORCU BESLENMESİ.
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Menü Planlama.
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
BESLENME VE DİYETETİKTE
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
Her sporcunun enerji gereksinimi farklıdır
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
Sporcular için karbonhidratlar neden önemlidir?
KANSER.
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
SAĞLIKLI BESLENME.
ŞEKER HASTALIĞI.
BESİ SIĞIRCILIĞI.
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
Şişmanlık, Zayıflık ve Egzersiz
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
MEME KANSERİNDEN KORUNMA
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
SUDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER
PROTEİNLER.
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
BSÖ 201 (2 2) 3 EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ
Beslenme İlkeleri - 5.
Dönem 2 Biyoistatistik Uygulama
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Yenidoğanın ısı kontrolü TERMOREGÜLASYON
Beslenme İlkeleri - 8.
Sunum transkripti:

Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite

BMH HESAPLAMA YÖNTEMLERİ

2. (FAO/WHO/UNU, 2001)

3.

4.Schofield Denklemi (kkal/gün) Yaş (yıl) erkek kadın 15-18 17.6A+656 13.3A+690 18-30 15.0A+690 14.8A+485 30-60 8.1A+842 >60 11.7A+585 9.0A+656

Olması gereken ağırlıktan %25 fazla olanlar için düzeltilmiş ağırlık kullanılır. Düzeltilmiş Ağırlık = (GBA- İBA ) x 0.25 + İBA

BKİ (kg/m2) = Vücut Ağırlığı (kg)/ Boy (m2) BEDEN KÜTLE İNDEKSİ (BKİ) BKİ (kg/m2) = Vücut Ağırlığı (kg)/ Boy (m2)

BESİNLERİN TERMİK ETKİSİ (Besinlere Metabolik Yanıt) Besin öğelerinin sindirimi, emilimi, taşınması ve metabolizması için gerekli enerjiyi ifade eder.

CHO ve yağlar BMH % 5 Sadece proteinler BMH % 25-30 Karışık diyet % 10

Egzersizi takiben yemek yenirse besinlerin termik etkisi iki kat daha artar. Termogenez soğuk, kafein ve nikotin tarafından uyarılır. Nikotinin de benzer etkisi vardır.

FİZİKSEL AKTİVİTE Harcanan enerji: Hareketin niteliği Hareketin yapılış süresine bağlıdır.

PAR değerleri (physical activity ratio) PAR=Aktivitenin enerji maliyeti (dk) BMH enerji maliyeti (dk)

PAL değerleri PAL=toplam enerji gereksinmesi (24 saat) BMH(24 saat)

PAL değer,ne göre F.A. Değerlendirmesi 1.40-1.69 Hafif aktivite 1.70-1.99 Orta aktivite 2.00-2.40 Ağır aktivite >2.40 (bu değerlerin uzun zaman boyunca sürdürülmesi oldukça güç) BMH X FAF(PAL)

ALINAN ENERJİ= HARCANAN ENERJİ

ZAYIFLIK: ALINAN < HARCANAN ŞİŞMANLIK: ALINAN > HARCANAN

ZAYIFLIK Büyüme ve gelişme geriliği (fizksel, mental) oluşur. Okul başarısı azalır. İşçilerde iş verimi düşer. Sporcularda performans azalır.

ŞİŞMANLIK Kalp-damar hastalıkları, Hipertansiyon, Diyabet, Şeker hastalığı, Safra kesesi hastalıkları, Böbrek hastalıkları, Kanser oluşumuna zemin hazırlar…

5-17 yaş grubu hergün en az 60 dk hafif aktivite yapmalı 18-64 yaş grubu haftada en az 150 dk hafif veya 75 dk ağır şiddette aktivite yapmalıdırlar.Aktivite en az 10 dk süreli olmalı. Ek fayda sağlamak için aktivite haftada 300 dk’ya cıkarılmalı. 65 yaş üzeri bireyler haftada en az 150 dk hafif veya 75 dk ağır şiddette aktivite yapmalıdırlar. http://www.who.int/dietphysicalactivity/factsheet_adults/en/index.html