BÖCEKLERDE SES ÇIKARMA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Güvenlik ve Sağlık İşaretleri
Advertisements

DUYU ORGANLARI
YILANLAR Yılanların hareketleri birçok açıdan mükemmeldir. Yılanlar, her birinde bir çift kaburga ve düzinelerce kas olan 400 omura sahip olabilirler.
DUYU ORGANLARI.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
FOTOSENTEZ.
Canlının en küçük yapı birimine ne ad verilir
ADAPTASYON Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede.
Duyu Organlarımız KULAK GÖZ.
BÖCEKLER.
Sağlıklı Büyüme
SAĞLIKLI BÜYÜYELİM Mustafa Kemal Demir.
KANSER NEDİR? Sağlık Slayt Arşivi:
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Temel Kavramlar -.
VÜCÜDUMUZ ÜÇ BÖLÜMDEN OLUŞUR
Özboyacı İlköğretim Okulu Hazırlayan Faruk YAVUZ.
Çevresel Sinir Sistemi
Kediler.
Canlıların Ortak özellikleri.
DERS:Fen ve Teknoloji KONU:Denetleyici ve Düzenleyici Sistem
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
DENETLEYİCİ ve DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER
Kazım Özenç Seçen Ortaokulu 7-G Sınıfı
DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir.
7.SINIF 1. ÜNİTE: DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME.
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
HÜCRE Bitki hücresi Hayvan hücresi Doku Organ Sistem Temel kısımları
Duyu Organlarımız Sabiha Uzman.
HAYVANLAR.
DUYU ORGANLARI
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMELİĞİ
İ P E K K A R A S I L A Y E R T Ü R K DUYU ORGANLARIMIZ.
( ) Sindirim ağızda başlar anüste biter
VÜCUDUMUZUN BÖLÜMLERİ
SOLUNUM.
Canlı Ve Enerji İlişkisi
Organlarımız ve Görevleri
IŞIK VE RENK Doğada temel olarak yedi renk vardır.Yedi rengin üçü ana, dördü ara renktir. Ana renkler; kırmızı, mavi ve sarıdır. Ara renkler; yeşil, kahverengi,beyaz.
BEŞ DUYUMUZ.
MÜZİK ARAÇLARI PLANLAMA
HÜCRE powered by helldorado. YAPI ve ÇEŞİT Hücrenin Kimyasal Bileşimi  % >>>>>SU  % 15 >>>>>>>>PROTEİN(protein,enzim,a.a.)  % 3 >>>>>>>>YAĞ.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
SES CİSİMLERİN TİTREŞMESİ SONUCU OLUŞUR
 Hazırlayan:Feride Paksoy  Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
CİSİMLERİ RENKLİ NASIL GÖRÜRÜZ.
HÜCRE NEDİR?.
SEMRA ARSLAN OMURGASIZ HAYVANLAR BİYOLOJİSİ. 3. KARIN (Abdomen) 1-Karın vücudun üçüncü ve en büyük bölgesini oluşturur. 2-Segment sayısı diğer bölgelerden.
ÜNİTE -5 IŞIK.
DUYU ORGANLARIMIZ.
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
Özboyacı İlköğretim Okulu
6.YUMUŞAKCALAR(MOLLUSCA)
Ses nasıl oluşur ?   Titreşen bir nesnenin başlattığı titreşimler dizisine ses denir. Sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir.
CANLILIK HÜCRE İLE BAŞLAR
Canlıların Ortak özellikleri.
KAS SİSTEMİ SYSTEMA MUSCULARE
OMURGASIZ HAYVANLAR.
DÜZKANATLILAR Turgay DÜVENCİOĞLU
Ç İ Ç E K A.Ç.
Böceklerin sinir sistemi ve duyu organları Böceklerdeki sinir sisteminin genel planı baş bölgesinde yer alan beyin protocerebrum, deuterocerebrum.
DİL VE İLETİŞİM BOZUKLUKLARI Sağlık Bilimleri Fakültesi
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME GAMET HÜCRELERİ ve SOMATİK HÜCRELER Üremek için özelleşmiş hücrelere gamet hücreleri denir.Gamet hücreleri haploit (n)
Sunum transkripti:

BÖCEKLERDE SES ÇIKARMA (Stridulation)

Ses çıkarma, diğer eklembacaklılara oranla böcekler arasında daha yaygındır. Çeşitli böcek türleri kendilerine özgü sesler çıkarırlar. Ses,karşı cinsin tahrik edilmesinde cezbedilmesinde dolayısıyla kopulasyona teşvikte önemli faktördür. Böceklerde ses çeşitli şekillerde meydana getirilir.Bunlar şöyledir:

Vücudun herhangi bir parçasını bir yere vurarak Termitler başlarını yuvaya,coleoptera’dan bazıları ise yine başlarını herhangi bir cisme vurarak ses çıkarırlar.

Vücudun bir parçasını diğerine sürterek ses çıkartma Orthoptera’dan tettigoniidae’de ön kanatların özelleşmiş kısımları birbirine sürtülerek Acrididae de ise arka bacaklarını femuru üst kanatların kenarına sürtülerek ses çıkarılır. Lepidoptera’dan sphingidler kanat veya bacaklarını birbirine sürterek ses çıkarırlar.

Kanatları titreştirerek ses çıkarma Hymenoptera ve Diptera’da bu şekilde ses çıkarma görülür.(arı vızıldaması)

Vücutlarının çeşitli yerlerindeki özel zarları titreştirerek ses çıkarma Homoptera’dan Cicadidae familyasında birinci karın segmentinin iki yanında yer alan zarlar titreştirilerek ses çıkarılır.

BÖCEKLERDE İŞİTME ORGANI (TYMPANAL ORGAN)

Genellikle ses çıkarabilen böceklerde görülür. Ses alma organı tympanum adı verilen ince bir kutikula zar, bunun altında trakeal bir hava kesesi ve zara bağlı olan scolopodium hücrelerinden oluşur. Zarın titreşmesi sonucunda uyarılan scolopodium hücrelerine bağlı olan sinirler uyartıyı merkeze götürürler.

İşitme organın yeri çeşitli böceklerde farklıdır. Orthoptera’dan Tetigoniidae ve Gryllidae familyasında ön tibiaların iki yanındadır. Acrididae familyasında ise birince karın segmentinin yanlarında yer alır.

BÖCEKLERDE IŞIK MEYDANA GETİRME

Bazı böceklerde ışık meydana getirme özelliğine sahiptirler. Bu durum ışık meydana getiren bakterilere sahip olmalarından veya ışık çıkartan maddeleri besin olarak almalarından ileri gelir.

Işık meydana getiren böceklerin tümü Coleoptera‘dan dır. Bunlardan Lampyridae ve Pyrrochroidae familyalarına ait türlerde görülür. Lampyridae’de ışık organı karın bölgesinin alt tarafındadır.bu organ içerisinde luciferin maddesi leciferase enzimi aracılığıyla okside edilerek ışık meydana getirilir. Böceklerin çıkardığı ışık donuk sarı, mavi, yeşil renktedir.