Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Özboyacı İlköğretim Okulu Hazırlayan Faruk YAVUZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Özboyacı İlköğretim Okulu Hazırlayan Faruk YAVUZ."— Sunum transkripti:

1

2 Özboyacı İlköğretim Okulu Hazırlayan Faruk YAVUZ

3 DERS:HAYAT BİLGİSİ ÜNİTE NO:7 ÜNİTE ADI:IŞIK VE GÖRME SINIF:2

4 IŞIK VE IŞIK KAYNAKLARI

5

6

7 Işık cisimleri görmemizi sağlar.

8 Işık olmayan ortama karanlık denir.

9 Bazı cisimler kendiliğinden ışık yayarlar. Bunlara ışık kaynağı denir. Yanan bir ampul Yanan odun Yanan mum Birer ışık kaynağıdır.

10 Dünya’mız Güneş ışınları ile hem aydınlanır hem de ısınır.

11 Dünya’mız Güneş’ten aldığı ışıkla aydınlanır. Güneş’e dönük kısmı aydınlık, öteki kısmı karanlık olur.

12 IŞIK VE GÖRME

13 Görme olayını ışık ve göz birlikte gerçekleştirir. Gözümüzde renkli bir kısım vardır. Herkeste bu kısım değişik renkte olur. Göz bebeği gözümüze ışığın girmesini sağlar. Işık az geldiğinde göz bebeği büyür. Işık çok geldiğinde göz bebeği küçülür.

14 IŞIK VE RENK

15 Işınlar, cisimlerden yansıdığı zaman, gözümüz bazı duyumlar alır. Bu duyumlara RENK denir. Renk ışığın yansımasıdır. Işık olmadan renk ve görme olayı meydana gelmez.

16 Yağmurdan sonra Güneş çıkınca, gökyüzünde yarım daire şeklinde renkli bir kuşak oluşur. Buna GÖK KUŞAĞI(ALKIM) denir. Aslında böyle bir kuşak yoktur.Güneş ışınları yağmur damlalarında kırılır. Öz renklerine ayrılır. Güneş ışınları beyaz görünür, aslında yedi renkten oluşmuştur. Bunlar; kırmızı, turuncu sarı, yeşil, lacivert, mor renklerdir.

17 IŞIK VE GÖLGE

18 Işık geçirmeyen cisimler gölge yaparlar. Gölge; ışık önden geliyorsa arkaya, arkadan geliyorsa öne düşer.

19 Hayvan, bitki, insan, ev gibi varlıklar ışığı geçirmezler. Bundan dolayı gölgeleri oluşur. Bu tür maddelere SAYDAM OLMAYAN MADDELER denir.

20 Cam,mika ve çok derin olmayan sular ışığı geçirdikleri için gölgeleri oluşmaz. Bunlara da SAYDAM MADDELER denir.

21 IŞIKLA İLGİLİ BAZI ÖNEMLİ KURALLAR 1- Işık olmadan görme olmaz. 2- Işık olmadan renk olmaz. 3- Işık olmadan gölge olmaz.

22 GÖZ VE GÖZ SAĞLIĞI

23 2m. Yakından televizyon seyretmeyeceğiz.

24 Kitap okurken kitabı gözümüze fazla yaklaştırmamalıyız.

25 Güneşe ve parlak ışıklara çıplak gözle bakmayalım.

26 SES VE DUYMA

27 SES VE SES KAYNAKLARI

28 Ses, kulağımızın duyabildiği titreşimlerdir. Titreşen cisimler,havayı tit- reştirirler. Havanın yardımı ile Kulağımıza gelen bu titreşimleri “SES”olarak duyarız.

29 Titreşim sağlayarak, hava dalgaları ile kulağımıza ses ulaştıran tüm cisimler ses kaynağıdır. En iyi ses veren cisimler, gergin teller, metal levhalar ve maden çubuklardır.

30 SES VE DUYMA

31 Titreşen kaynaklardan çıkan sesler havada ses dalgaları oluştururlar. Bu dalgalardan kulağımıza gelenler alıcı sinirlerle beyne ulaşır. Beyin bu dalgaları ses olarak algılar. Bu olaya “DUYMA”denir.

32 KULAK VE KULAK SAĞLIĞI

33 Kulak, İşitme organıdır. Başımızın iki yanında bulunur. Kıkırdaktan yapılmıştır. Dışardan gelen sesleri konuşulanları, karşımızdakinin söylediklerini işitmemize yarar. Kulağımızı şiddetli seslerden korumalıyız. Kulağımıza sivri uçlu şeyler sokmamalıyız. Kulağımız ıslakken dışarı çıkmamalıyız.


"Özboyacı İlköğretim Okulu Hazırlayan Faruk YAVUZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları