Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Böceklerin sinir sistemi ve duyu organları Böceklerdeki sinir sisteminin genel planı baş bölgesinde yer alan beyin protocerebrum, deuterocerebrum.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Böceklerin sinir sistemi ve duyu organları Böceklerdeki sinir sisteminin genel planı baş bölgesinde yer alan beyin protocerebrum, deuterocerebrum."— Sunum transkripti:

1

2

3 Böceklerin sinir sistemi ve duyu organları
Böceklerdeki sinir sisteminin genel planı baş bölgesinde yer alan beyin protocerebrum, deuterocerebrum ve tritocerebrum olmak üzere üç bölgelidir. Tritocerebrum bölgesinden çıkan iki sinir kolu özofagus un iki yanından aşağıya doğru inerek burada büyük bir özofagusaltı ganglion oluştururlar.

4

5 Bu gangliondan itibaren yalnız bir sinir kolu halinde arkaya doğru ventral sinir şeridi oluşturur.
Bu ventral sinir şeridi her segmentte bir ganglion oluşturur,kanatsız böceklerde bu ganglionların sayısı göğüs bölgesinde en fazla üç,karın bölgesinde ise sekiz tanedir.

6

7

8 Böceklerde vücut yüzeyine dağılmış olan ve özellikle çok sayıda çıkıntı üzerinde yer alan çeşitli duyu organları vardır.Bunlar kimyasal ve mekanik duyu almaçları olmak üzere iki gruba ayrılırlar:

9 1)Kimyasal duyu almaçları:
Antenler,bacaklar ve ağız parçaları üzerinde yer alırlar.Genel olarak üç grup altında toplanırlar: a)Çivi şeklinde yapılar üzerinde yer alanlar(koklama almaçları) b)Kıllar üzerinde yer alanlar(kontakt kimyasal almaçlar) c)Kutikula üzerindeki yarıklarda yer alanlar.Bunlar da almaç hücrelerinin uçları kutikula üzerindeki yarıklardan yüzeye çıkanlar.

10

11 2)Mekanik duyu almaçları
Bunlar duyu kılları ve chordotonal organlar halindedir.Basınç ve titreşim sonucunda ortaya çıkan hareketler duyu kılları ve chordotonal organlar tarafından algılanır. Chordotonal organlar scolopodium adı verilen birimlerden meydana gelirler.Her scolopodium bir örtü hücresi ile bir kapak hücresi tarafından kuşatılan sil şeklinde bir duyu çıkıntısıdır.Scolopidiumların uç kısmı vücut örtüsünün alt yüzeyine bağlıdır.

12 Antenlerin ikinci segmentlerinin içinde Johnston organı bulunur
Antenlerin ikinci segmentlerinin içinde Johnston organı bulunur.Bu organın esas birimi chordotonal organlardır. Tympanal organ denilen işitme organı da titreşebilen bir zarla beraber bulunan chordotonal organlardan meydana gelmiştir. Vücut parçalarının hareket ve titreşimi özellikle eklem yerlerinde ve kanatların diplerinde yer alan ve proprioreseptörler adı verilen chordotonal organlar ile duyu kılları tarafından algılanır.

13 teşekkürler


"Böceklerin sinir sistemi ve duyu organları Böceklerdeki sinir sisteminin genel planı baş bölgesinde yer alan beyin protocerebrum, deuterocerebrum." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları