1) Tekstler en birinci nasıl yazıldı?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ULUS ÇANKAYA’YA BARİKAT KURDU!... Prof. Dr. Tülay Özüerman
Advertisements

Evet arkadaşlar şimdi ben size bir kaç metin vereceğim. Size de anladıklarınızı soracağım.
MATTA 17. İSA’NIN GÖRÜNÜMÜ DEĞIŞIYOR Altı gün sonra İsa, yanına yalnız Petrus, Yakup ve Yakup'un kardeşi Yuhanna'yı alarak yüksek bir dağa çıktı. Onların.
Higgs bozonu nedir? Hasan AVCU. Evrenin başlangıcı kabul edilen Büyük Patlama'nın hemen saniyenin milyonda biri kadar ertesinde ilk parçacıklar da etrafa.
Metin içi özellikler metin dışı özelliklerle yakın ilişki içerisindedirler. Bunlar çeviri stratejilerinde kolaylıkla belirlenebilirler. Örneğin Felsefe.
KARADA YÜZEN DONANMA.
HAZIRLAYAN Adı: Muhammed Soyadı: AYDIN No: 546 Okul: Darende İlköğretim Okulu KAYNAK: KAYNAK:
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
Kitabın künyesi Editör:Ahmet Polat Yazan:Daniel Defoe Derleyen:Öykü Zerrem Kapak:Kenan Tunca Dizgi,sayfa ve kapak tasarım:Mat Yapım Redaksiyon-Düzelti:Şebnem.
KONUŞMA VE BİZ Emin ÖZDEMİR. Bizi biz kılan konuşma gücümüzdür.Bu gücü yitirdiğimizde, dilsizleştiğimizi düşünelim. Suskunun dayanılmaz köleliğine düşeriz.Dış.
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
ACELE KARAR VERMEYİN S.S..
Matta'nın asıl adı Levi idi önce GÜMRÜKÇÜ idi insanlar onlardan nefret etti, çünkü kendi halkını Romalılara satardı İsa onu çağırdı, öğrencisi olsun (skandal)
SOKRATES VE İNSAN ANLAYIŞI. M.Ö yillari arasinda yasamis olan ünlü Yunanli düsünürdür Sokrates, M.Ö 470 – 399 yılları arasında yaşamış ünlü yunanlı.
PSİKANALİTİK KURAM. KURAMIN TARİHÇESİ Psikanaliz Sigmund Freud ( )tarafından kurulmuştur. Freud un kuramı çok tartışmalı olmakla beraber danışma.
CUMHURİYET ÖNCESİ GRAFİK SANATI GELİŞİMİ
DEMOKRASİ NASIL GELİŞTİ?
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Yeni Dil, Yeni Tarih
Tarih Felsefesi.
Hz. İsa Prof. Dr. Şadi Eren.
MURATHAN MUNGAN’ DAN.
Ünlü İtalyan aryası Chitarra Romana ( Roma Gitarı) ‘yı Luciano Pavarotti’nin ölümsüz sesiyle, Roma’nın eşşiz güzellikleri eşliğinde dinleyeceksiniz. Bu.
Son İlahi Kitap Kur’an-ı Kerim
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Niçin Yaratıldık?
İletişimin Zamanda yolculuğu
FİİLLERDE ÇATI.
BEYAZ BULUT YAĞMUR OLMAK İSTEDİ
ELİ ÖPÜLESİ CAN ÖĞRETMENLERİM KAÇ ALIŞKANLIĞIMIZ VAR DERSİNİZ?
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket. BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket.
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
Yazı Sistemleri.
GÖRSEL KÜLTÜR 9. Görüntü Teknolojileri II İmgenin Yeniden Üretimi. Yrd
Kimsesizlere Yardım Hz. Muhammed (s.a.v), hayatının her aşamasında fakir ve kimsesizlerle yakından ilgilenmişti. Onun bu güzel tavrı başta sevgili eşi.
ÇAĞRI KİTAPLARI (TOMARLARI)
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
ESKİ ZAMANLARDA TEKNOLOJİ Buse Beren Eğrilmez
Hıristiyanlığın Kutsal Kitapları
1) Tekstler en birinci nasıl yazıldı?
Eski yazı materyalleri
KİPER’İN DOĞUM GÜNÜ.
Yazı Sistemleri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NEWTON'UN HAREKET KANUNLARI.
Güdücülerin işine 3 bakış
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İNSAN NE İÇİN YARATILDI ?
Poster Başlığı Birinci YAZAR Bulunduğu eğitim düzeyi (Lisans, Yüksek Lisans, Doktora), Lisans için bulunduğu sınıf, öğrenim gördüğü kurum, lisansüstü öğrenciler.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
CAN AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI BİLEMEZDİM Kİ.
1., 2. Тимотейус ве Титус мектупларънда Павлус’тан гюдюджюлере акъл
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Salih (a. s.)
Hicret Olayı.
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
. Niçin Okumuyoruz ?.
ПРИЛОЗИ.
Ara parçası – ve kalabalık
Ruhsal yetki nasıl kazanılır ?
MATTA kim idi ? - Matta'nın asıl adı Levi idi - önce GÜMRÜKÇÜ idi
Abbasilerde Eğitim ve Öğretim
2 - DEDELER ZAMANI İBRAHİM'in hayatı Yaratılış bölüm
ÇOBANLIK Rabbin yüreğine göre ...
Sunum transkripti:

1) Tekstler en birinci nasıl yazıldı? KK nasıl meydana geldi? 1) Tekstler en birinci nasıl yazıldı? 2) Tekstler bugüne kadar aynı mı kaldı? 3) Kim karar verdi Allahın sözü nedir?

KK nasıl meydana geldi? Johannes Gutenberg 1398-1468 matbaa печатница

Matbaanın icadı bütün insanlık tarihini değiştirdi: KK nasıl meydana geldi? Matbaanın icadı bütün insanlık tarihini değiştirdi: önce her kitap elle yazılırdı (manuskript) bu uzun sürdü ve pahalı idi kopya ederken kolayca hatalar olurdu Sonra standardlaştırıldı Çabul ve uzuc olurdu Bilgi öabul yayıldı ve herkes aydınlanırdı

Klasik çağındaki yazarlar ve elyazıların tanıklığı KK nasıl meydana geldi? Klasik çağındaki yazarlar ve elyazıların tanıklığı Yazar: Yaşadı: En eski elyazı Aradaki fark Kaç tane elyazı Plato İ.Ö. 427-347 İ.S. 900 1200 sene 7 Aristoteles 385-322 1100 1400 sene 49 Yulius Sezar 100-44 1000 sene 10 Homer 400 500 sene 643 YENİ ANTLAŞMA 45-95 67 22 sene 5800

KK nasıl meydana geldi? GEKÇE el yazmaları 2 1 4 3 Leksyonerler Bizanslı günlük okuma kitapları - 850 yılından sonra Papirus parçaları: 1931 - Chester Beaty – 200 1971 – Paris – 175 2001 – Oksford – 150 1934 – John Ryland – 125 2015 – Mısır – 80/90 Unsyal kodeksleri (büyük harfler) Kuzu derisi 330-450 yılından 4 tane: Sinaitikus, Vatikanus, Aleksandrinus, Efraimus Minuskullar Küçük harflerleı - 1000 yılından sonra 3

KK nasıl meydana geldi? ORİJİNAL METİN GEKÇE el yaz. TERCÜMELER İlk Kilise Ataları Papirus parçaları Eski kodeksler Minuskul (küçük harfler) elyazmaları Bizanslı günlük okuma kitapları Eski Latince Vulgata (Latince) Peşita (Süryanice) Kıpti (eski Mısırca) Ermenice Gürcüce Eski Slavyanski Arapça Romalı Klement (25-101) Antakyalı İgnatius (35-108) İzmirli Polikarp (69-156) Hierapolisli Papias (70-163) Şehit Yustianian (100-165) İskenderiyeli Aleksander (150-215) Toplam 33 yazar 5800 elyazması 19,300 elyazması 32,000 aktarma ORİJİNAL METİN

KK nasıl meydana geldi? Roma Emperatorluğunda Hristiyanlara baskı zamanları: EMPERATOR SENE Nero 67 Domitian 81 Trayan 108 Markus Aurelius 162 Severus 192 Maksimus 235 Dekius 249 Valerian 257 Aurelian 274 Diokletian 309 - bütün kiliseleri yıktı - bütün önderleri yok etti - bütün kitapları yaktırdı

KK nasıl meydana geldi? 3Mektuplar daha yazarken, öbür apostollar onun esinlenmiş olduğunu kabul ederdiler 1Pe 1:12 Onlara açıklandı ki, kendi kendilerine hizmet etmediler, ama size hizmet ettiler. Öyle şeyler bildirdiler ki, aynısını size 'iyi haberi' getirenler de bildirdi. Onlar da, gökten gönderilmiş olan Kutsal Ruh ile konuştular. İşte, melekler bile özlüyorlar, bu meseleleri araştırsınlar. 2Petrus :13-14 Ve anlayın ki, Rabbimizin dayanması kurtuluş demektir. Zaten sevgili kardeşimiz Pavlus da, ona verilen bilgiliğe göre, size tıpkısını yazmıştır. 16 Hem de bütün mektuplarında da bu şeylerden için konuşuyor. Sahi, onlarda var bazı meseleler, zor anlaşılıyor. Okumamış ve sağlam olmayan kişiler de bunları tersine çeviriyorlar. Ama zaten Kutsal Kitabın bütün sözlerine de öyle yapıyorlar. 1Ti 5:18 "Çünkü Kutsal Kitap şöyle diyor: "Öküz harmanı döverken, onun ağzını bağlamayacaksın." ve "İşçi, aylığını hak ediyor." (Luka 10:7)

KK nasıl meydana geldi? Meryem İncili 1.Klement İbraniler Didahe Her zaman herkes onları kabul etti Meryem İncili 1.Klement İbraniler Yakup Kimileri bir zaman için kabul etmediler Didahe Barnabas m. Mısır İncili 4 İncil Apost. İşleri Pavlus m. (10) 1.Petrus 1.Yuhanna 2.Petrus Yahuda 1.+2.Tim. Titus Kimse kabul etmedi, ama okundu Filip İncili Çoban Hermas İgnatius m. 2.+3.Yuhanna Açıklama Petrus İncili Her zaman herkes onları sahte saydı Polikarp m. Tomas İncii Çocukluk İncili

KK nasıl meydana geldi? Smaller book Sıngle author Much younger (fewer genertions) governmentalınvolvement Preedıted text Varıant texts destroyed ** freely copıed Persecutıon – lack of persecutıon