BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

Önem Testleri. Örnekleme yoluyla sağlanan bilgiden hareketle; Kliniklerde hasta hayvanlara uygulanan yeni bir tedavi yönteminin eskisine kıyasla bir farklılık.
Deneysel Yöntem BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ 1. Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik Doç.Dr. Ertuğrul GELEN.
Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitiminde Alan Eğitiminin Yeri ve Önemi
İKİDEN ÇOK (K) ÖRNEKLEM TESTLERİ. BAĞIMSIZ GRUPLARA İLİŞKİN HİPOTEZ TESTLERİ.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Öğretim  Öğrenci gelişimini amaçlayan, öğrenmenin başlatılması, sürdürülmesi ve gerçekleştirilmesi için düzenlenen planlı etkinliklerden oluşan bir süreçtir.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri Mann-Whitney U testi Wilcoxon İşaretli Sıra testi BBY252 Araştırma.
ÖZEL E Ğİ T İ MDE ETK İ L İ Ö Ğ RET İ M YÖNTEMLER İ KONU Ö ğ renmenin Aşamaları (Yanlışsız Ö ğ retim Yöntemleri) HAZIRLAYANLAR.
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri De ğ işkenler İ smail GÜLEÇ.
Hipotez ve İlişkili Kavramlar
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Değişkenler ve Hipotezler
Istatistik I Fırat Emir.
HİPOTEZ TESTLERİ VE Kİ-KARE ANALİZİ
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
Öğretimin Uyarlanması
Deneme Modelleri Neden-sonuç ilişkilerinin sorgulandığı araştırma türleridir. Deneme ve tarama modelleri arasındaki fark nedir? Deneme modellerinde amaçlar.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
ÖRNEKLEME.
Bölüm 2: Bilimsel Araştırma Süreci ve Araştırma Konusu Seçimi
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 4
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
TEST GELİŞTİRME.
ZEE ZİHİN ENGELLİLERE BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ
Yrd.doç.Dr. H. Deniz GüllerOĞlu
İSTATİSTİK.
İSTATİSTİK Yrd. Doç. Dr. Cumhur TÜRK
Bağımlı (Eşleştirilmiş) Örneklerde t-Testi (Paried Sample t test) Menüsü Bağımlı örnekler için deney tasarımı iki farklı biçimde karşımıza çıkmaktadır.
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 13. Ders Çıktı Analizi
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SPSS’TE ÇAPRAZ TABLO Çapraz tablo temel olarak, iki kategorik değişken arasındaki ilişkiyi analiz etmek için kullanılır. Örneğin cinsiyet ve oy verilen.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ÖLÇEKLER ÖLÇMEDE HATA KORELASYON
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Tezin Olası Bölümleri.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
8.Hafta ANCOVA Kovaryans Analizi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
Araştırma Önerisi ve Hazırlanması
PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
Dönem 2 Biyoistatistik Uygulama
ARAŞTIMALARDA YÖNTEM.
Ders İçeriği Nicel araştırma adımları
Bireyi Tanıma Süreci Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
Nitel Araştırma Süreçleri ve Sorunsal Oluşturma
Sunum transkripti:

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3 Dr.Ergül Demir

ARAŞTIRMA PROBLEMİ

Araştırma Problemi Problem, güçlük yaratan, var olduğu sürece engel oluşturan ve bu nedenle değiştirilmesi gereken bir durumdur. Araştırmacı bu özellikleri taşıyan bir durumu seçer ve çözmeye çalışır. Araştırma problemi; Araştırılabilir, İyi sınırlandırılmış, Açık, Kuramsal temellere dayalı ve Önemli olmalıdır.

Örnek Aşağıdaki araştırma sorularını tartışalım: Ortaöğretimde bilgisayar destekli eğitime yer verilmeli midir? Sevginin insan hayatındaki anlamı nedir? Öğrencilerin tutumları ile başarıları arasında bir ilişki var mıdır? Okulda şiddetin gerekçeleri nelerdir? Aşağıdaki araştırma soruları uygun biçimde sınırlandırılmış mıdır? Okuma-yazma öğretiminin en iyi yolu nedir? A yöntemi kullanıldığında ne kadar sürede okuma-yazma öğretilir? Okuma-yazma öğretiminde A ve B yöntemlerinden hangisi daha etkilidir?

Araştırma Problemi Bulma Sezme Karşılaşma Ön araştırma ve gözlemler İlgili araştırmalardan yararlanmak İlgili okumalardan yararlanmak Uzman görüşü almak Grupla görüşme / Beyin fırtınası yapmak …

DEĞİŞKEN

Değişken (variable); bireyden bireye, gruptan gruba, durumdan duruma, zamandan zamana, bağlamdan bağlama,… değişiklik gösterebilen özellik ya da davranışları ifade eder. Birey özellikleri: Fiziksel Özellikler (yaş, cinsiyet, göz rengi,…) Psikolojik özellikler (başarı, zeka, tutum, ilgi,…) Demografik özellikler (SED, eğitim düzeyi, kardeş sayısı,…)

Değişken Türleri Sınıflamalar: Nitel - Nicel Sürekli - Süreksiz Örneğin; Cinsiyet Anne eğitim düzeyi Baba eğitim süresi Kitap sayısı Aylık gelir Başarı Zeka Tutum Doğum yeri Meslek Sınıflamalar: Nitel - Nicel Sürekli - Süreksiz Bağımlı - Bağımsız

Değişkenin Ölçek Düzeyleri Hiyerarşik olarak en fazla bilgi veren ölçek düzeyinden başlayarak dört ölçek düzeyi tanımlanmıştır: Oranlı Eşit Aralıklı Sıralama Sınıflama

HİPOTEZ KURMA

Hipotez; en genel anlamda araştırılmak üzere ortaya atılan bir iddiadır. Bu araştırma, yaygın olarak iki yaklaşıma göre yapılır: Doğrulama yöntemi Yanlışlama yöntemi Hipotezler; araştırma soruları olarak ifade edilebileceği gibi istatistiksel/matematiksel önermeler şeklinde de ifade edilebilir.

İstatistiksel Hipotez İstatistiksel hipotezler, birbirini tümleyen iki önerme ile ifade edilir: H0: Sıfır/Null/Yokluk hipotezi H1 ya da HA: ‘Alternatif hipotez’ ya da ‘araştırma hipotezi’ İstatistiksel hipotezler, H0’ın belli bir manidarlık düzeyinde reddedilmeye çalışılmasına dayalıdır. Bu nedenle hipotez testi sonucunda; H0 reddedildi ya da H0 reddedilemedi kararı verilebilir.

Örnek H0: Öğrencilerin başarı ortalamaları arasında cinsiyetlerine göre α=0.05 düzeyinde manidar bir fark yoktur. Xerkek = Xkadın H1: Öğrencilerin başarı ortalamaları arasında cinsiyetlerine göre α=0.05 düzeyinde manidar bir fark vardır. Xerkek  Xkadın

İstatistiksel Hipotez Testi Aşamaları Varsayımların test edilmesi Normal dağılım Değişkenlerin sürekliliği Veri sayısının yeterli olması Gruplararası varyansların homojenliği (Varsa) Diğer varsayımlar Hipotezlerin Kurulması Test İstatistiğinin Kestirilmesi Karar Kuralının Belirlenmesi Karar