Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖLÇEKLER ÖLÇMEDE HATA KORELASYON

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖLÇEKLER ÖLÇMEDE HATA KORELASYON"— Sunum transkripti:

1 ÖLÇEKLER ÖLÇMEDE HATA KORELASYON
Hazırlayan: Doç. Dr. Mustafa Akdağ

2 ÖLÇEK ÇEŞİTLERİ Sınıflama Sıralama Eşit aralıklı Eşit oranlı

3 Ölçme Araçları İkiye Ayrılır:
Standart olanlar: m., kg, standart testler Standart olmayanlar: adım, karış, kulaç Ölçek: Ölçme sonuçlarını gösteren sembol veya sayıların matematiksel nitelikleridir.

4 Ölçekler dörde ayrılır:
Sınıflama ölçekleri (Nominal) (kategorik) (adlandırma) Ölçülen özellikleri bakımından eşya, olay ve insanların adlandırılması söz konusudur. Ör: İnsanların cinsiyetlerine göre kadın-erkek medeni durumlarına göre evli-bekar-dul-boşanmış. Cisimlerin sıcaklıklarına göre soğuk-ılık-sıcak kategorilerine ayrılması vs. Nesnelere verilen sayılar (1,2,3) miktar belirtmezler. Bunlar koddur. Bu sayılarla matematiksel işle işlem yapılmaz, frekansa dayalı işlemler yapılır.

5 (Ordinal) (Likert) (Derecelemeli)
Sıralama ölçekleri (Ordinal) (Likert) (Derecelemeli) Belli bir özelliğe sahip oluş dereceleri bakımından nesneler sıraya konabilir ve 1,2,3 gibi sıra sayılarıyla gösterilir. Öğrencilerin boy sırasına konulması, bir sınavdan aldıkları puanlara göre pekiyi, iyi, orta, zayıf gibi gruplara ayrılması. Sıralamada sıfırın anlamı yoktur. Bir birim söz konusu olmadığından farkın miktarı hakkında bilgi vermezler, sadece niteliğin daha az ya da daha çok olduğu söylenir. Ortanca, yüzdelik, sıra farkları korelasyonu işlemleri yapılabilir.

6 (Interval) Eşit aralıklı ölçekler
Başlangıç (sıfır) noktasına ve tanımlanmış bir birime sahiptirler. Sıfır değeri, ölçülen özelliğin gerçekte hiç olmadığı anlamına gelmez. Ör: Matematik testinden sıfır (0) alan bir öğrencinin gerçekte hiç matematik bilgisi olmadığını söylemek mümkün değildir. Nesnelerin belli bir özelliğe ne derece sahip olduklarını ve sahip oluş dereceleri arasındaki farkın miktarı sayısal olarak belirtilebilir. Termometre, takvimler bu türe örnektir.

7 Eşit oranlı ölçekler (Ratio)
Başlangıç noktası gerçek bir sıfır (0) noktası vardır. Sıfır, ölçülen özelliğin hiç olmadığını gösterir. Ölçekte yer alan birim, ölçeğin her bölgesinde eşittir. Metre, kilogram buna örnektir. Sınıflama, sıralama,farklar, toplamlar, çarma veya bölme işlemler yapılabilir.

8 Ölçmede Hata Ölçme Hatası: Ölçülen özelliğin gerçek değeri ile, ölçme sonuçlarında elde edilen değer arasındaki farktır. Ör: Gerçek uzunluğu 94x52 cm. olan bir sehpanın uzun kenarı ölçüldüğünde 92 cm. bulunur ise, bu ölçümde 2 cm. ölçme hatası vardır.

9 Ölçme Hatalarının Kaynakları
Ölçen kişiden gelen hatalar Ölçülen özellikten gelen hatalar Ölçme aracından gelen hatalar

10 Ölçen Kişiden Gelen Hatalar
Yaş Öğrenme durumu Herhangi bir bedensel özür Ruh hali O anki durumu

11 Ölçülen Özellikten Gelen Hatalar
Ölçülen özelliğin tam olarak tanımının yapılmamış olması ölçülecek özelliğin tümünün ölçülemeyişi gibi özellikler ölçmede hataya neden olabilir

12 Ölçme Aracından Gelen Hatalar
Kullanılan aracının basımından doğabilecek hatalar da ölçme hatalarına neden olabilir. Örneğin 100 cm değil de 98 cm olan bir metre ile yapılan ölçüm haliyle bize hatalı sonuçlar verecektir.

13 Hata Türleri Sabit hata Sistematik hata Tesadüfi hata

14 Hata Türleri Sabit Hatalar: Bir ölçmeden diğerine miktarı değişmeyen hatalara denir. Her ölçmede hata payı aynıdır. Kontrol edilebilir. Geçerliliği etkiler. Örnek: Bir sınavda herkese 10 puan fazla verilmesi, bir sorunun tüm sınıf tarafından cevapsız bırakılması, bir cetvelin 1 cm eksik ölçmesi

15 Hata Türleri Sistematik Hatalar: Ölçülen büyüklüğe, ölçmeciye veya ölçme koşullarına bağlı olarak miktarı değişen hatalardır. Yanlılık adı da verilir. Kontrol edilebilir. Hatanın kaynağı bellidir. Geçerliliği etkiler. Örnek: Yazısı güzel olana fazla puan verilmesi, kızların fazla puan alması, ilk okunan kağıtlara az, daha sonra okunanlara gittikçe fazla puan verilmesi gibi.

16 Hata Türleri Tesadüfi Hatalar: Bu tür hatalarda, hataların hangi yönde geleceği belli olmaz. Böyle hatalar genellikle kaynakları iyi bilinmeyen hatalar olup ölçme sonuçlarına gelişigüzel karışırlar. Kontrol edilemezler. Güvenilirliği etkiler Örnek: Dikkatsizce okunup puanlanan ya da doğru okunduğu halde yanlış kayıt edilen notlar. Öğrenci kayıtlarına rastgele puan verilmesi. Öğrencinin sınavda hastalanması, motivasyonun düşmesi.

17 Ölçmede Standart Hata Standart hata: Ölçülen özelliğin gerçek değeri ile gözlenen ölçme sonucu arasındaki farktır. Ölçme işlemine karışan tesadüfü hatadır. Örnek: Ambalaj kutuları üzerinde bulunan ( gr.)

18 Eğitimde Standart Hata Hesabı
Standart hata: gerçek puanın hesabında kullanılır. Gerçek puan= ölçme sonucu+-standart hata Standart hata=standart sapma√1-güvenirlik katsayısı Örnek: Sınavdan 75 alan bir öğrenci için, standart hatasını +- 2 dersek gerçek puan aralığı dir.

19 Eğitimde Standart Hata Hesabı
Olasılık Gerçek puan (G) % 68 % 95 % 99 G= ölçme sonucu +- (1*Standart hata) G= ölçme sonucu +- (2*Standart hata) G= ölçme sonucu +- (3*Standart hata) Örnek: Güvenirlik katsayısı 0.75 olan bir testin, standart sapması 2 ise bu testten 80 alan bir öğrencinin gerçek puanı %68, %95, %99 olasılıkla kaçtır?

20 Eğitimde Standart Hata Hesabı
Standart hatanın; standart sapma, güvenirlik katsayısı ile olan ilişkisi: Sorularda; Standart hatanın en yüksek olduğu testin bulunması isteniyorsa; seçeneklerde standart sapması en yüksek, güvenirlik katsayısı en düşük olandır. Standart hatanın en düşük olduğu hangisidir diye soruluyorsa; seçeneklerde standart sapması en düşük, güvenirlik katsayısı en yüksek olandır.

21 Örnek Soru Yanda standart sapması ve güvenirlik katsayıları verilmiştir. Hangisinin standart hatası en düşüktür? Ss Güvenirlik

22 Korelasyon Katsayısı Korelasyon; İki değişken arasındaki ilişkinin miktarını ve yönünü tanımlayan istatistiksel bir tekniktir. “r” ile gösterilir ile arasında bir değer alır. İki değişken arasındaki ilişkinin gücü; katsayı değerinin, +1 ya da -1’e yaklaşması ölçüsünde artar. Katsayı değerinin (0) olması; değişkenler arasında ilişkinin olmadığını gösterir.

23 Korelasyon Katsayısı Korelasyon katsayısının pozitif olması; iki değişkenin aynı yönde, birlikte attığını gösterir. Doğru orantıya benzer. Ör: Zeka ve başarı arasındaki ilişki için hesaplanan r =0.85 olsun. Bu katsayı, zeka arttıkça başarının da arttığını gösterir.

24 Korelasyon Katsayısı Korelasyon katsayısının negatif olması; Değişkenlerden birinin artarken diğerinin azaldığını ya da birinin azalırken diğerinin attığını gösterir. Ters orantıya benzer. Ör: Sigara içme ile sağlık arasında arasındaki ilişkide r = bulunsun. Bu durum; sigara içme davranışı arttıkça sağlık düzeyinin düştüğünü göstermektedir.

25 Korelasyon Katsayısı Korelasyon katsayısının sıfıra yakın olması; eksi ya da artı olsun r nin sıfıra yakın olması; ilişkinin olmadığını ya da çok zayıf olduğunu gösterir. Ör: Boy uzunluğu ile akademik başarı arasındaki ilişki katsayısı 0.05 olsun. Bu durum; boy ile akademik başarı arasında neredeyse hiç ilişki olmadığını gösterir.

26 Korelasyon Grafikleri


"ÖLÇEKLER ÖLÇMEDE HATA KORELASYON" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları