Diyabet ve Cinsel Sağlık

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Advertisements

ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
ASDEP Kapsamında Aileyle Görüşme Yöntem ve Teknikleri Doç. Dr. Yusuf GENÇ T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI ASDEP EĞİTİCİ EĞİTİMİ.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
ANTRENMAN Bedensel ve psikolojik gücün, teknik ve taktik becerilerin, fizyolojik ve psikolojik yüklenmelerle düzeltilmesi ve en üst düzeye getirilmesi.
Türkiye’de Aile Değerleri Zekeriya AKTÜRK Prof. Dr. Şifa Üniversitesi SEM - Aile Danışmanlığı Sertifika Programı / 771.
1 HASTA UYUMU UYUMU Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Konya.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
TEMEL İŞLEVLERİNE GÖRE REHBERLİK
DEMOKRASİ EĞİTİMİ ve DEMOKRATİK EĞİTİM
SA Ğ LI Ğ IN GEL İŞ T İ R İ LMES İ VE İ L EYLEM PLANI.
Kendi Kendini izleme. Diyabetin kontrolünde temel amaç; hastalığın acil ve uzun süreli komplikasyonlarından kaçınmak ve iyi bir hayat sürdürebilmektir.
DİYABET EĞİTİMİ DİYABETTE GENEL SAĞLIK ÖNERİLERİ, DANIŞMANLIK VE DİYABET HEMŞİRESİNİN EKİPTEKİ ROLÜ.
Yrd. Doç. Dr. Hikmet MARAŞLI Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Proje Yürütücüsü Türkiye.
Eğitimden veriler.... Düzey Toplam Kadın Erkek Fark İlköğretim
DİYABETTE GÜNCEL TEDAVİ YAKLAŞIMLARI
EĞİTİMDE DRAMA.
Egzersiz ve Şeker Hastalığı
Kız çocukları için ilköğretimde en yüksek okullulaşma
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili engellerin kaldırılması uluslararası öncelikler arasında yer almaktadır yılına kadar okula kayıt,
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
AİLENİN TÜRLERİ VE İŞLEVLERİ
Ergun, S.1, Koçak, S.1, Devrilmez, E.1, Tek, T.1
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
MADDE BAĞIMLILIĞI VE AİLE
Olgu Yönetimi Standartları
TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
SHB-419 DAYANIŞMA MODELLERİ KUŞAK KAVRAMI VE KUŞAK SINIFLAMALARI DOÇ
YAŞLILIKTA DEMANS (BUNAMA)
KRİZ YÖNETİMİ Öğretim Görevlisi Meral GÜNEŞ.
BİYOİNFORMATİK NEDİR? BİYOİNFORMATİKTE KULLANILAN SINIFLAMA YÖNTEMLERİ
1. sağlık ve sağlığın girdileri
Evlilik ve Aile Danışması
. DERS.
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ
Biyoinformatik.
OKUL-AİLE-ÇEVRE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Hasta ve Hasta Yakını Hakları Kongresi, Ekim 2017, İstanbul BİR İNSAN VE HALK SAĞLIĞI SORUNU OLARAK HIV İLE YAŞAYAN KİŞİLERE ETİK YAKLAŞIM Gamze.
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
İlgilerin Ölçülmesi, ilgi envanterleri ve sorunları
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ LİSANS EĞİTİMİ
Öğrenci Başarısının Belirlenmesinde Yeni Yaklaşımlar
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kaçuv (kanserli çocuklara umut vakfı)
10. HAFTA TOPLUMSAL CİNSİYET.
Sağlık Ortamında Şiddet
Gelişim ve Temel Kavramlar
19.BÖLÜM GENÇLİK VE GENÇLİK SORUNLARI: DÜNYADA VE TÜRKİYEDE
SAĞLIK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bireyi Tanıma Süreci Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Sunum transkripti:

Diyabet ve Cinsel Sağlık

Cinsellik yaşamın doğal, sağlıklı ve ayrılmaz bir parçasıdır Cinsellik yaşamın doğal, sağlıklı ve ayrılmaz bir parçasıdır. Her insan kendi biyolojik, psikolojik, toplumsal, kişisel özelliklerine göre, cinsel gelişim sürecinde bulunduğu aşamaya uygun ve içinde yaşadığı toplumun kültürel, ahlaksal ve dinsel etkilerine göre cinsel yaşamını sürdürür. Bazı yaşam dönemleri, yaş, hormonal değişiklik, bazı sistemik ve endokrin hastalıklar, bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar cinsel fonksiyonlarda bozukluklara yol açabilir.

Amaç Diyabetli bireylerle çalışan hemşirelere; diyabetin cinsel sağlığa ve cinsel işlevlere olan etkisi ve işlev bozukluklarının giderilme yöntemleri ile ilgili bilgi ve anlayış kazandırmak.

Hedefler Cinselliğin yaşamın sağlıklı ve doğal bir parçası olduğunu bilmeli, Diyabetin kadın ve erkek cinsel fonksiyonları üzerindeki etkisini açıklayabilmeli, Cinsel fonksiyon bozukluklarının sağlık personeli ile paylaşılması gerekliliğini ve önemini kavramalı, Cinsel disfonksiyonlarda kullanılan tedavi ve eğitim yöntemlerini bilmeli.

Cinsel işlev bozukluklarının yol açtığı sorunlar Anksiyete Özgüven kaybı Cinsellikten uzaklaşma Savunucu kişilik İletişimde bozulma Eşin tatminsizliği Kızgınlık Reddedilme korkusu Tedavide başarı eşlerin birlikte danışmanlık eğitimine alınması, aralarında iyi bir ilişkinin oluşturulması ile olasıdır. Psikolojik destek, destek grup terapileri yararlı olabilir.

KAYNAKLAR Erdogan S, Özcan Ş. Diyabet Hemsireligi Temel Bilgiler, Ed.S.Erdogan, Yüce Yayınları, Istanbul, 2003. International Diabetes Federation. Diabetes Atlas. 2003. Funnel M, Ozcan S. International Diabetes Federation. International Education Curriculum for Diabetes Health Care Professionals, Tay-Sas Matbaacılık, İstanbul, 2008 Funnel M, Ozcan S. International Standards for Diabetes Education, EOS Ajans, İstanbul, 2009. Yilmaz T, Özcan Ş, Olgun N. GAPDIAB Project as a Model Ed: T.Yılmaz, Printed by Gri Tasarim, Istanbul, 2003, p.45-51. Satman İ, Yılmaz MT, Şengül AM. TURDEP Çalışması: Türkiye’de Diyabet Prevalansı ve Diyabet Gelişmesine Etkili Faktörler. Endokrinoloji Forumu Türkiye Diabet ve Obezite Epidemiyolojisi 2004. 1: 56-64. [Turkish diabetes prevelance study]