BBY 163- BİLGİ YÖNETİMİ KAVRAMLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BBY 152 Bilginin Düzenlenmesi
Advertisements

Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması Doç. Dr. Doğan Atılgan Yard.Doç.Dr.Sacit Arslantekin Yard. Doç. Dr. Özlem Bayram AB’06 Pamukkale Üniversitesi.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ DİL HAZIRLIK OKULU
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
Öğretimde Kullanılan Yaklaşımlar (Stratejiler)
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
BBY 105 B İ LG İ N İ N ORGAN İ ZASYONU I Prof. Dr. Gülbün Baydur.
WEB TABANLI ÖĞRENME ORTAMLARINDA ETKİLEŞİM
Arş. Gör. Tolga Çakmak Hacettepe Üniversitesi – Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Sosyal Medya ile Değişen Pazarlama Anlayışları.
RSS Rss nedir? Rss özellikleri nelerdir? Rss Nasıl kullanılır?
Başlarken….
BİLGİ OKURYAZARLIĞI EĞİTİM PROGRAMI TASARIMI ÇALIŞTAYI
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DÖNEM I.
Bilişim Etiği.
SLAYT 1 DOK 322 – Bahar 2006 DOK 422: Bilgi Ağları Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
Springerlink.com Emel KAYNAK Stm-Info Bilgi Hizmetleri ve Yayıncılık
Hoşgeldİnİz!…=).
Web 2.0 Araçlarının Tanıtımı ÖZGE AKMAN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 1. ÖĞRETİM
BBY 156 Bilgi Erişim İrem Soydal
Girişimcilik ve Proje Yönetimi
1. Sunum (Giriş - Ders Hakkında - Tanışma) Öğr. Gör. Mehmet Akif BARIŞ Medya ve Çocuk.
BBY606: Araştırma Yöntemleri
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Giriş: Ders tanımı ve içeriği
MORE ENSTİTÜ UZAKTAN EĞİTİM
BBY 252 Araştırma Yöntemleri 2016 Bahar Ders Hakkında Bilgi.
SG501-Siber Güvenliğe Giriş
Üniversiteler İçin Öğrenci Topluluk Yönetim Bilgi Sistemi
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS KİTAPLARI
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
;EEn Hazırlayan: Şahin GÖKÇEARSLAN Gazi Üniversitesi Enformatik Bölümü.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
Teknolojinin BAD etkisi Nazan Özenç Uçak.  Tek bir alanda davranışların izlenmesi kolay  Bilgi kullanımı, içselleştirme, bilgi yönetiminin araştırılması.
DERS KAYIT SUNUMU Üniversitemize yeni kaydolmuş ve ilk defa ders kaydı yapacak olan öğrenciler için ders kayıt sunumu.
ÖĞRENCİ İŞLERİ SIKÇA SORULAN SORULAR
Kütüphane ve Dokümantasyon
Staj Bilgilendirme 2017 Makina Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
YDY TEMEL İNGİLİZCE EĞİTİMİ BÖLÜMÜ / HAZIRLIK SINIFI
BÜRO YÖNETİMİ Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı
Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
Giyim Üretim Teknolojisi Programı
Mesleki Uygulamalar Dersi Eğitimi
Web Tarayıcıları Kullanıcıların internete girmek içi kullandıkları yazılımlardır. Çıkış tarihine göre bazı web tarayıcıları : 1- Internet Explorer –
Bilgi Yönetiminde Kullanıcı Faktörü
MEZUNİYET TEZİ AKIŞ ŞEMASI
Herkese Açık Okul Adı Tarih.
BGM 555 Kablosuz Ağlarda Güvenlik ve Mahremiyet
ARŞİV KATALOGLARINDA STANDARTLAŞMA SORUNLARI: DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRİMİÇİ ARŞİV KATALOĞU Prof. Dr. Hüseyin ODABAŞ Çankırı Karatekin Üniversitesi.
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
Staj Bilgilendirme 2018 Makina Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu
Dijital kütüphane işlevleri
Öğretim Yönetim Sistemleri ve Moodle
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
e-Trakya Uzaktan Eğitim Sistemi
Öğretim Yönetim Sistemleri ve Moodle
“Gizlilik, Bireysel Haklar, Kişisel Verilerin Korunması”
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Elektronik-Ticaret’te Arama Motoru Optimizasyonu ve Sosyal Medya
Sunum transkripti:

BBY 163- BİLGİ YÖNETİMİ KAVRAMLARI Dr. Semanur ÖZTEMİZ Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü E-posta: semanuroztemiz@gmail.com

Ders Planı Ders materyallerine erişim modle üzerinden «2016-2017 Güz Dönemi Dersleri» altında Program Sunuş slaytları Okuma listesi Ödevler Notlandırma

Dersin Amacı Nedir? Bilgi yönetimi kavramını ve içerdiği diğer öğeleri anlamak: Bilgi yönetiminin temel kavramlarını tanıtmak ve tartışmak ilgili kavramların diğer disiplinlerle etkileşimini açıklamak Bu kavramları 4 yıl boyunca sık sık duyabilirsiniz! Bilgiye ilişkin yönetsel süreçleri/bilginin düzenlenmesini anlamak, Temel kavramlara hakimiyet, Lisans/lisansüstü eğitim süresince ve uygulamada karşılaşılacak bilgi yönetimi kavramlarını bilmek.

Ders Konuları Bilgi yönetimiyle ilgili temel kavramlar : Bilgi, insan, iletişim ve bilgi ilişkisi, geçmişten günümüze bilgi kayıt ortamları ve belge kavramı Yönetim- bilgi yönetimi ve ilgili disiplinler Bilgi yönetimi kuramları, bilgi yönetimi felsefesi, bilgi yönetiminin fiziksel ve bilişsel paradigmaları Bilgi yönetimine tarihsel bakış; Bilgi toplumu, bilgi ekonomisi, bilgi teknolojileri, büyük veri (big data), yakınsama Türkiye’de bir «disiplin/meslek alanı» olarak bilgi yönetimi

Ödev-1 Türkiye’de Bilgi ve Belge Yönetimi eğitiminin 1952’den günümüze içeriğini, değişen koşullara dayalı amaç ve hedeflerini, eğitimin bugünkü biçimine ulaşmasında katkı sağlayan değerlerimizi araştırınız. Verilecek okuma listesi ödevi hazırlamanızı kolaylaştıracaktır. Ek kaynaklarla zenginleşen bir araştırma, mesleğin eğitim boyutunu daha iyi anlamanıza katkı sağlayacaktır. Araştırma raporuna ilişkin bir şablon önerilecektir.

Ders Konuları Bilgi yönetimini gerçekleştiren örgütler: Kütüphaneler, arşivler, müzeler, veri merkezleri Bilginin düzenlenmesi ve erişim süreçleri: Elci ve elektronik sistemler-Bilgi kaynaklarının tanımlanması; ontolojiler, taksonomi,üst veri, vd.

Ödev-2 Ödev 2: Web tabanlı bir bilgi sistemi örneğinde bilginin düzenlenmesi ve erişimine yönelik değerlendirme. Ödev Konusu Olan Platform: Her birinize ayrı ayrı önerilecektir. Ödev raporunda ders kapsamında öğrenilen kavramların uygulamadaki karşılığının yansıtılması beklenmektedir.

Ödev-2 Ekran çıktıları ve diğer alıntılarda mutlaka «Kaynak» belirtilmeli İlgili bağlantıların çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli Teslim Biçimi: Elektronik (Word formatında)

Ders Konuları Webe dayalı gelişmeler ve modern bilgi erişim ortamları: Web 1.0, Web 2.0, Web 3.0, Endüstri 4.0; arama motorları, veritabanı, bilgi sistemleri, bilgi mimarisi, veri madenleme, veri ambarı, sosyal ağlar, mobil teknolojiler Bilişim, bilişim sistemlerinin yönetimi Açık erişim: Açık bilgi, açık veri, açık yönetişim

Ders Konuları Bilgi yönetiminde kullanıcı faktörü ve kullanılabilirlik: Bilgi gereksinimi, bilgi arama modelleri; World Wide Web çağında kullanıcı, bilgi güvenliği; bilgi becerileri, kullanıcı ve bilgi etkileşimi (arayüz uygulamaları, vd.) Kültürel ve bilimsel miras yönetimi Bilgi yönetiminde etik ve mevzuat: Bilgi yönetimi etiği, bilgi yönetimi mevzuatı (bilgi erişimle ilgili yasal düzenlemeler, telif hakkı, sansür, bilgi yöneticilerinin özlük hakları ve bilgi politikaları).

Ödev-3 Tercih edilen bir bilgi merkezinin web ortamında sunduğu hizmetler (kütüphane, arşiv, müze) incelenecektir. Araştırma bulgularının genel olarak şu sorulara yanıt vermesi beklenmektedir: Bilginin düzenlenmesi ve erişimi gibi temel süreçler nasıl gerçekleşmektedir? Bu süreçlerin kategorik görev dağılımı nasıldır? (e-kaynaklar birimi, danışma birimi, vd.)

Ödev-3 İncelenen bilgi merkezinin koleksiyon yapısı nasıldır? ve içerdiği bilgi kaynakları nelerdir? Kullanıcı hizmetleri genel olarak nelerdir? Bilgi merkezlerinde bilgi teknolojilerinin getirdiği yeniliklere dayalı uygulamalar nelerdir? (ders öğretileri ve kaynakları çerçevesinde değerlendirmeler yaparak bu soruyu yanıtlayınız) Basit ve gelişmiş aramalar yaparak ekran görüntülerini raporunuza ekleyiniz. Kullanıcı gözüyle bilgi merkezi sitesini ve arayüzünü değerlendiriniz. Sistemde yer alan materyaller hangi üstverilerle tanımlanmış belirtiniz.

Ödevin Raporlandırılması ve Sunumu Taramalara bağlı ekran çıktıları dışında kopyala yapıştır yöntemiyle sunulan bilgiler ödev raporunuzun değerini düşürecektir! Tercih etmeyiniz. Dolaylı anlatım ( Doğrudan sunulan bilginin yorumunuzla şekillenen biçimi) yolunu kullanınız. Gerekli yerlerde uygun göndermeler (yararlandığınız kaynaklara bağlantılar vererek) yapınız. Ödev-3 için 15 dk.’lık sözlü sunum süresi verilecektir.

Okuma Listesi Her hafta için ayrı ayrı kaynaklar önerilecek.

Derste Başarılı Olmanın Koşulları Derse devam Ara sınav notu Ödevleri eksiksiz ve zamanında yapma-Ödev notu Final sınavı notu

Ders Kuralları Derse devam Derse zamanında gelmek, 5 dk.dan daha uzun süre geç kalınmışsa molayı beklemek Derste telefon başta olmak üzere ders dışı araçlarla ilgilenmemek Ödevleri gereğince yapmak Sınavlara girmek Kopya çekmemek-Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği, 9/m maddesi

Ders Kuralları Yönetmeliğe göre ders sorumlusuna geçerli mazeretinizi belirtmek şartıyla toplam 3 hafta derse devam etmeyebilirsiniz. Derse 3 haftadan fazla devam etmeyenler F1 notu alarak başarısız olurlar. F1 ile kalan öğrenciler final sınavına giremezler!!! Katılım gösterilen her ders için imza atınız (yalnız kendiniz için ;)

İletişim Dersle ilgili çeşitli duyurular yapılabileceği için BBY web sayfasındaki “Öğrenci Bilgi Sistemi'ni düzenli olarak takip etmelisiniz. Eposta adreslerinizde ad ve soyadınız net bir şekilde tanımlanmış olmalı. Mesajlarınızı semanuroztemiz@gmail.com adresime iletiniz.