Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Öğretim Yönetim Sistemleri ve Moodle

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Öğretim Yönetim Sistemleri ve Moodle"— Sunum transkripti:

1 Öğretim Yönetim Sistemleri ve Moodle
 ;EEn Hazırlayan: Şahin GÖKÇEARSLAN Gazi Üniversitesi Enformatik Bölümü

2 ÖYS Öğrenme yönetim sistemi adından da anlaşılacağı üzere bir yönetim aracıdır ve eğitim içeriklerinin yönetimine, öğrenenler ve öğretenlerin izlenmesine, öğrenme öğretme süreçlerinin bireyselleştirilebilmesine olanak sağlayan bütünleşik bir sistemdir (Ozan, 2008).

3 ÖYS Öğrenim Yönetim Sistemleri, ÖYS (Learning Management System, LMS) öğrenme aktivitelerinin yönetimini sağlayan yazılımlardır. Öğrenme materyali sunma, sunulan öğrenme materyalini paylaşma ve tartışma, Kurs kataloglarını yönetme, ödevler alma, Sınavlara girme, bu ödev ve sınavlara ilişkin geribildirim sağlama Öğrenci, öğretmen ve sistem kayıtlarını tutma, raporlar alma gibi işlevleri sağlarlar.

4 ÖYS’nin amacı nedir? Öğrenim Yönetim Sistemlerinin amacı, e-Öğrenme
faaliyetlerini kolaylaştırmak ve daha sistematik, planlı bir şekilde gerçekleştirmektir. Bu sistemler aracılığıyla öğrenim faaliyetleri değerlendirildiği için, öğrenim şekli sürekli olarak geliştirilir. Öğrencinin yaptığı işlemler de izlendiği için, gereken durumlarda, öğrenen kişilere yardım edilir.

5 E-öğrenmede ÖYS’nin önemi
Bir ÖYS’nin e-öğrenmenin belkemiği olarak görülmesinin nedeni, web-tabanlı hizmet içi eğitimi, sınıf içi eğitimi, online dersleri ve insan kaynaklar sistemlerini bütünleştiren bir yazılım sistemi olmasıdır (Guest ve Juday, 2001).

6 LMS ne işe yarar? Öğrenme yönetim sistemleri, öğrenme aktivitelerinin yönetimini sağlayan yazılımlardır. Öğrenme materyali sunma Sunulan öğrenme materyalini paylaşma ve tartışma, Dersleri yönetme, Ödev alma, sınavlara girme, bu ödev ve sınavlara ilişkin geribildirim sağlama, öğrenme materyallerini düzenleme, Öğrenci, öğretmen ve sistem kayıtlarını tutma, raporlar alma gibi işlevleri sağlarlar (Paulsen, 2002).

7 LMS temel işlevleri ÖYS’lerde öğrencilerin içerik ve öğretmen ile etkileşimlerini yöneten, raporlayan, izleyen yazılım bileşenleri bulunur. Başka bir deyişle ÖYS’lerin öğrencilerin derse kayıt olmasını, kursların düzenlenmesini, içeriklerin dağıtılmasını, öğrenme işlevinin izlenmesini, değerlendirilmesini ve iletişimi sağlayan temel işlevleri bulunur.

8 Moodle Moodle, Açık kaynak kod bir uzaktan eğitim sistemidir. Açılımı, Modular-Object-Oriented-Dynamic-Learning-Environment yani Esnek Nesne Yönelimli Dinamik Öğrenme Ortamı olarak çevrilebilir. Yazılım, MySQL ve PostgreSQL veri tabanı sistemleri altında ve PHP dilini destekleyen herhangi bir ortamda (Linux, Windows vs) çalışmaktadır. Moodle, bir Uzaktan Eğitim sitesinde ihtiyaç duyulabilecek etkinliklerin çoğunu fazlasıyla yerine getirebilecek özelliklere sahip bir çevrimiçi kurs yönetim sistemidir. En önemli özelliği, herkes tarafından (öğretmen, öğrenci) çok kolay şekilde kullanılmasıdır.

9 Moodle’ın Genel Özellikleri
Moodle Tamamiyle ücretsizdir. Sistem hem Windows hem de Linux sistemleri altında çalışmaktadır. Ölçeklenebilirlik: Sistem, 50,000 öğrencili ve binlerce kurslu örneklere sahiptir. Tek başına ticari paketlerle (WebCT ve BlackBoard) yarışmakta olup eğitim sektöründe büyük bir paya sahiptir. Çok büyük bir tematik topluluğa yani geliştirici ve son kullanıcı eğitmenlerden oluşan (yalnızca kendi sitesinde yarım milyondan fazlakayıtlı üye) kitleye sahiptir. 212 ülkede kullanılmaktadır ve 82 dilde desteği mevcuttur. İstediğiniz dilleri seçebilirsiniz. İsterseniz tüm dilleri aynı anda isterseniz tek dili seçebilirsiniz.

10 Moodle Geniş geliştirici kitlesi nedeniyle ürün yaşam çevrimi çok hızlıdır. Yani çok kısa sürede yeni sürümler geliştirilmektedir. Çoğu son kullanıcı hiçbir programlama ve veri tabanı deneyimine sahip olmadan kullanmaktadır. Sorun olduğunda sorunun giderilmesi ticari sistemlerden daha hızlı olmaktadır. Açık kaynak kodlu sistem olduğundan Güvenlik açıklarının kapatılması ticari sistemlere göre çok daha hızlıdır. Ücretsiz olduğundan test edici kitlesi çok geniştir. Sürekli olarak çok miktarda yeni özellik (blok veya modül) geliştirilmektedir ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır

11 Moodle Öğretim Yönetim Sisteminden Örnek Görüntüler

12 Giriş Ekranı

13 Haftalık Dersler Listelenir

14 Haftalık etkinlikler biçiminde gösterilen derslerde
Çeşitli kaynak ve etkinlikleri öğrencilerle paylaşabilirsiniz. Wiki: web 2.0 bünyesinde yer almaktadır. Ortaklaşa bir içeriği düzenleyebilirsiniz. En bilinen wiki sözlük biçiminde olan vikipedi dir. Türkçe vikipedi de kullanıcı içeriği güncellemektedir.

15 Tartışma Forumu Forum belirli bir konuda içerik ve bilgi birikimi paylaşmak için kullanılır. Genellikle üyelik gerektirmektedir. Donanım haberlerinden makyaj malzemesine kadar geniş yelpazede bilgi ve deneyim sunulur.

16 Moodle görünümü temalarla değiştirilebilir
Moodle görünümü temalarla değiştirilebilir. Bloglardaki şablon değişimi gibi tüm görüüm öğeleri değişir.

17 Raporlar alabiliriz Öğrenci gelişimi ve ders süreci ile ilgili raporlara ulaşabiliriz.

18 Öğrencinin ödev gönderme tarihi, değerlendirme (not), dosya boyutu belirlenerek çevrimiçi (online) ödev toplamak daha kolay hale gelmiştir.

19 Gazi Açık Ders Malzemeleri Sitesinde de Moodle kullanılmaktadır.


"Öğretim Yönetim Sistemleri ve Moodle" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları