Çiçek Çiçek, metamorfoza uğramış, internodları kısalmış ya da tamamen ortadan kalkmış ve uzaması durmuş bir dal olarak tarif edilir. Çiçek yüksek yapılı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME
Advertisements

BİTKİSEL ORGANLAR.
Üreme, Büyüme ve Gelişme
Ç. GÖVDE: Gövde bitkinin kök ye yaprakları arasında kalan dal ve sürgünlerden oluşan kısımdır. Gövdenin üzerinde yaprak, çiçek, meyve ve tomurcuk gibi.
QUERCUS FRAİNETTO (MACAR MEŞESİ)
Ç İ Ç E K A.Ç.
BİTKİLERDE ÜREME.
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
Rhododendron sp..
Bilimsel sınıflandırma Familya: Caprifoliaceae
BİTKİ MORFOLOJİSİ VE ANATOMİSİ
ÇİÇEKSİZ BİTKİLER
BİTKİLER.
BENİ TANIMAK İSTER MİSİNİZ?
çiçekli Bitkilerde üreme, büyüme, gelişme
TC. MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ SINIF ÖĞRETMENLİĞİ 186 İLKNUR BEKTAŞ 201 SELDA AKAY 3-C CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ.
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
ÇİÇEKLİ BİTKİLER Çiçek Sap Yaprak Kök
EŞEYSİZ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ
GEOMETRİK CİSİMLERİN SİMETRİLERİ
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME.
HÜCRE Bitki Hücresi Hayvan Hücresi.
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
İnsan Vücudu.
KOLZA.
Gazania rigens.
ARAKESİT VE ÇOK YÜZLÜLER
Familyası : Agavaceae Botanik Adı : Agave americana Türkçe Adı : Sabır
Albizia julibrissin.
adresinden alınmıştır
YERALTI ÜÇGÜLÜ (Trifolium subterraneum L.)
Frexinus sp. BİLİMSEL SINIFLANDIRILMASI Alem:Plantae (Bitkiler)
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Cryptomeria japonica Cryptomeria japonica Kadife Çamı.
BİTKİLER(PLANTAE)ALEMİ
VERBASCUM BOMBYCİFERUM Yumuşak tüylü Sığırkuyruğu
BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME
AYNA VE DÖNME SİMETRİSİ
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM
GYMNOSPERMLER AÇIK TOHUMLU BİTKİLER
BİBER ÇİÇEK YAPISI Atilla ATA.
GENERATIF ORGANLAR ÇİÇEK.
B – Etli meyvalar: Perikarp kalındır, etlidir ve su bakımından zengindir B – Etli meyvalar: Perikarp kalındır, etlidir ve su bakımından zengindir Bakka:
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME
Üreme Sistemi Çeşitli hayvanlarda üreme sistemi birbirine benzerlik gösterir. Bu benzerlik iki farklı eşey organı (erkek-dişi) arasında bile vardır. Yani.
BEN KİMİM ? Karada yaşarım Havucu Çokkkk Severim. Otçulum TAVŞAN.
CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ
PODOCARPACEA Pinales takımına ait bir bitki familyasıdır. Güney yarım kürenin sıcak bölgelerinde yayılmışlardır. Türkiye'de Podocarpus kıyı şehirlerimizde.
Doğadaki canlıların,aralarındaki benzerliklerine göre gruplandırılmasına ………………. Denilir Doğadaki canlıların,aralarındaki benzerliklerine göre gruplandırılmasına.
BİTKİLER.
Deneme 1. Deneme 2 Deneme 3.
BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME
CANLILAR HAYVANLAR türüdür türüdür BİTKİLER e ayrılır e ayrılır
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
Angiosperm Çiçeği Braktelerin koltuğundan çıkan ve ucunda çiçek taşıyan dala pedisel (çiçek sapı) denir. Her çiçek kısa veya uzun bir sapın ucunda bulunur.
Üreme Sistemi Çeşitli hayvanlarda üreme sistemi birbirine benzerlik gösterir. Bu benzerlik iki farklı eşey organı (erkek-dişi) arasında bile vardır. Yani.
Ç İ Ç E K A.Ç.
Çiçek Çiçekler bitkinin üreme organlarıdır
CANLILAR 1-Bitkiler;çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler. 2-Hayvanlar;omurgalı hayvanlar,omurgasız hayvanlar. 3-Mantarlar;şapkalı mantarlar,maya mantarları,kültür.
Eşeysiz Üreme
ÜREME Canlıların nesillerini devam ettirmesi için kendilerine benzer canlı oluşturmasına denir. üreme, canlıların ortak özelliklerinden biridir. ÜREME.
POLARİTE Bilindiği gibi mültisellüler bir organizma olan her bitkinin büyüme ve gelişmesi sonunda kazanmış olduğu belirli bir şekli, yapısı ve organizasyonu.
Dişi organ Dişi organa pistil de denir.
YER ELMASI.
Tek bir bireyden çeşitli yollarla yeni yavruların oluşturulmasına eşeysiz üreme denir. Oluşan bireyler birbirleriyle ve ana canlı ile aynı kalıtsal özellik.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
DENEME.
DENEME
Sunum transkripti:

Çiçek Çiçek, metamorfoza uğramış, internodları kısalmış ya da tamamen ortadan kalkmış ve uzaması durmuş bir dal olarak tarif edilir. Çiçek yüksek yapılı bitkilerin üreme organıdır. Embriyolojik olaylar çiçekte geçmektedir. Çiçek ya yapraklı ana gövdenin uç kısmında bulunur (terminal çiçek) veya gövde üzerinde bulunan brakte denen (taşıyıcı yaprak) bir yaprağın koltuğunda kısa bir sürgün halindedir (lateral çiçek).

Çiçeklerde eşey dağılımı Eğer stamen ve pistil aynı çiçekte bulunursa böyle çiçeklere monoklin veya hermafrodit (biseksüel, erdişi, ikieşeyli) çiçek denir. Eğer stamen ve pistil ayrı ayrı çiçeklerde bulunursa böyle çiçeklere diklin (tek eşeyli, üniseksüel) çiçek denir. Rüzgarla tozlaşan bitkilerin çoğu diklin çiçeklidir.

Çiçeklerde eşey dağılımı Diklin çiçekler ya aynı bitki üzerinde fakat ayrı ayrı dallarda bulunur; böyle bitkilere monoik (bir evcikli) ya da ayrı ayrı bitkiler üzerinde bulunur, böyle bitkilere de dioik (iki evcikli) bitki denir.

Çiçeklerde eşey dağılımı Çeşitli eşey kombinasyonları olan bitkilerde vardır. Bunlar da poligam bitkiler diye adlandırılırlar. Hem üniseksüel hem de hermafrodit çiçek oluştururlar. Poligam bitki örnekleri Andromonoik bitki (♂,♀) Veratrum album, gynodioik bitki (♀⁄♀) Thymus serphyllum, trioik bitki (♀/♂/♀) Fraxinus sp.

Çiçek Ovaryumun çiçeğin diğer kısımlarına göre durumu sistematikte önemli bir yer tutar. Ovaryumun durumuna göre çiçekler üç tipe ayrılır:  1. Hipogin çiçek : Ovaryum üst durumlu G; çiçeğin diğer kısımları ovaryumun altından çıkar. 2. Perigin çiçek : Ovaryum orta durumlu G ; çiçeğin diğer kısımları ovaryumun alt kısmında bir çanak gibi büyüyen çiçek ekseninin kenarından çıkar. 3. Epigin çiçek : Ovaryum alt durumlu G ; çiçeğin diğer kısımları ovaryumun etrafında bir çanak gibi büyüyerek ovaryumla birleşmiş olan çiçek ekseninin kenarından çıkar

Çiçeğin morfolojisi Çiçekte dört tip simetri görülür Radyal simetri: Çiçeğin merkezinden ikiden fazla simetri ekseni geçer. Bilateral simetri: Çiçeğin merkezinden sadece birbirine dikey iki simetri ekseni geçer. Dorsiventral simetri: Çiçeğin merkezinden yalnız bir simetri ekseni geçer. Asimetrik çiçek: Simetri düzlemine sahip değildir.