MENÜ PLANLAMA ve MENÜ PLANLAMA İLKELERİ
Menü toplu beslenme sistemlerinde sunulan yemeklerin listesidir. Bir yiyecek ünitesinde verilen yiyecek ve içeceklerin adlarını, açıklamalarını, fiyatlarını veren ve konuğa karar vermede rehberlik yapan listedir.
Menü Planlama Müşterileri Çalışanları Yöneticileri yakından ilgilendirir.
Menü Planlamada Gerçekleştirilmeye Çalışılan Amaçlar ; Tüketicileri yeterli ve dengeli beslenmek Maliyetleri dengede tutmak Monotonluğu önlemek Tüketiciyi memnun etmek Kayıpları atıkları önlemek
Menü Planlaması Yönetim Açısından Müşteri açısından
MENÜ PLANLAMACISI YİYECEK BİLGİSİ FİNANS BİLGİSİ YÖNETİM BİLGİSİ
Temel Menü Tipleri Yemekler arasında seçim yapılmasına göre Kullanım Sürelerine Göre Seçmeli Kısmi/sınırlı seçmeli Dönüşümlü Fix Günün Menüsü Set seçimsiz
SEÇMELİ MENÜLER Tüketiciye bir öğünde yer alan yemekler arasında seçim şansı tanıyan menülerdir. Seçmeli menülerde yemekler belli başlıklar (kategoriler) altında sınıflandırılabilir.
KISMI/SINIRLI SEÇiMLİ MENÜLER (TABLDOT) Kısmi seçmeli menüler kategorilere ait yemeklerden seçme şansı tanır. Seçimler genellikle ana yemekler sebzeler veya tatlılar arasında yapılabilir.
SET-SEÇiMSİZ MENÜLER Seçimsiz menüler set şeklindedir ve yemek seçme şansı tanımaz. Bu tip menülerde yer alan yemek sayısı genellikle 3 kapla sınırlandırılır.
GÜNÜN MENÜSÜ Günün menüsü bir güne ait ve sadece planlandığı gün için servis edilen yemekleri içerir.
DÖNÜŞÜMLÜ MENÜLER Bu menüler belli bir sure için (3 günlük, haftalık, 15 günlük, 1 aylık, mevsimlik v.b.) hazırlanır. Bunların çeşitli avantajları ve dezavantajları vardır.
FiX MENÜLER Fix menüler tek tiptir ve her gün aynı menü kullanılır Sınırlandırılmış veya seçimli olarak planlanabilir.
Öğünlere ve Çeşitli Aktivitelere Ait Menüler Kahvaltı Menüsü Öğle ve Akşam Menüleri Brunch Menüsü Fast food Menüleri Banket Menüleri Kokteyl Menüleri Açık Büfe Menüleri