ET VE ET ÜRÜNLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ET VE ET ÜRÜNLERİ.
Advertisements

NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Mastarlar.
Bitkiler, hayvanlar ve mantarlar dışında bir başka canlı grubu da mikroskobik canlılardır. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlılar ancak mikroskop.
GREYFURT SUYU ÜRETİMİ. ÜRETİM AŞAMALARI Ham madde:Fabrikaya gelen ham maddeye bazı kalite kontrol testleri uygulanır.Bunlarla ham maddenin meyve suyu.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Öznur DUMAN ELGÜL ZEKA. ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ DEĞİŞİMLER Duygu değişimlerinin hızı ve üst düzeyde yaşandığını önceden bilmek bu duygular yaşandığında.
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
KONUŞMA VE BİZ Emin ÖZDEMİR. Bizi biz kılan konuşma gücümüzdür.Bu gücü yitirdiğimizde, dilsizleştiğimizi düşünelim. Suskunun dayanılmaz köleliğine düşeriz.Dış.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
ARAZİ TESVİYESİ.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
KANATLI ETİ VE TEKNOLOJİSİ Bu sunumun tüm telif hakları Prof. Dr
Kanatlılarda kesim.
ÖĞRETMENİMİZ:GÜNER KORKMAZ
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
SU İTİCİ APRE TUĞBA DÜZAL.
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
PİGMENT BOYARMADDELERLE BASKI YAPMA
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
AHMET HAKİ TÜRKDEMİR, ALTUĞ AYSUN
ZİYAFET VE İKRAM HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ II
BİRİNCİ DERECEDEN İKİ BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER
TÜRK MUTFAĞINDA KÖFTELER VE SAKATAT YEMEKLERİ
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
CEYLANLI İLKOKULU ERİŞEBİLİRLİK SUNUSU
a) Burada gördüğünüz eserler sizde hangi duyguları uyandırdı
RESİM VE RESİM DÜZENLEME İŞLEMLERİ
GELECEK PİYASASI İŞLEMLERİ
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Yerleşim düzenini etkileyen genel faktörler
Silajda fiziksel ve kimyasal yöntemlerle silaj kalitesinin saptanması
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Panelistlerin Seçimi Tat ve koku duyarlılığı testleri Altı temel tada duyarlılığın saptanması:
NASIL BESLENMELİYİZ ?.
Jeoteknik Sondajlar.
BESİ SIĞIRCILIĞI.
Fİzİksel ve Kİmyasal Değİşİmler
BÖLÜM 5: PAZAR ÇEŞİTLERİ VE FİYAT OLUŞUMU
Hücrelerin ve embriyoların farklı kryoprezervasyon yöntemleriyle ve değişik protokollerle saklama çalışmaları 40 yıldan fazladır sürdürülmektedir. Bu kryoprezervasyon.
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
ÖRDEK YETİŞTİRİCİLİĞİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hayvanlar Hayvan yetiştirme sistemlerinin yerini belirtirken en çok göz önüne alınması gereken iklim elemanlarından biri yağıştır.
Hayvanlar Tavukların Yaz aylarında daha fazla yumurtladıkları bilinen bir gerçektir. Bu durum gün uzunluğunun daha fazla olması ile açıklanabilir.
Piyasa destek tedbirleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
Canlıların Büyüme ve Yaşamasına Etki Eden Faktörler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
FOTOSENTEZ.
İMALAT İŞLEMLERİ II Doç.Dr. Mustafa Kemal BİLİCİ Eposta:
TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-1.
Sunum transkripti:

ET VE ET ÜRÜNLERİ

ET VE ET ÜRÜNLERİ Etinden yararlanılan hayvanlar Büyükbaş hayvanlar: sığır, manda, deve, domuz Küçükbaş hayvannlar: koyun, keçi Kanatlılar (kümes hayvanları): tavuk, hindi, devekuşu, kaz, ördek, bıldırcın vb. Av hayvanları: geyik, yaban keçisi, tavşan vb. Su ürünleri: balık, karides, ahtapot, midye vb.

ET VE ET ÜRÜNLERİ Karkas: kesilmiş kasaplık hayvanın deri, iç organlar, baş ve türüne göre kuyruk çıkarıldıktan sonra elde edilen gövdesidir Randıman: kasaplık hayvanlarda sıcak karkas ağırlığının kesim öncesi canlı ağırlığa (%) oranıdır

Çeşitli etlere ait yaklaşık bileşimler ET VE ET ÜRÜNLERİ Çeşitli etlere ait yaklaşık bileşimler % Sığır eti Kanatlı etleri Domuz eti Balık Protein 18 21 12 20 Yağ 13 45 11 H2O 60 66 42 68

ET VE ET ÜRÜNLERİ Et kalitesi aşağıdaki faktörler göz önünde bulundurularak değerlendirilir Karkas olgunluğu Yağ derecesi Kas dayanıklığı Renk

ET VE ET ÜRÜNLERİ Etin görsel kalitesini oluşturan en önemli öge renktir. Etin rengi üzerine iki protein etkili olmaktadır. Et rengini veren myoglobin ve kan rengini veren hemoglobin etin renk pigmentleridir. Kesimden sonra ette bulunan renk pigmenti myoglobin, oksijenasyon ile oksimyoglobine dönüşmekte, ilk görülen mor-kırmızı renk yerini parlak kırmızıya bırakmaktadır. Myoglobin ve oksimyoglobinin hem molekülündeki demir atomu (ferro) +2 değerdedir. Oksidasyon ile bu pigmentler metmyoglobine dönüşür. Bu durumda hem molekülündeki demir atomu +3 değere (ferri) yükseltgenir ve et rengi kahve-kırmızıya dönüşür.

ET VE ET ÜRÜNLERİ Etlerin muhafaza yöntemleri - Soğutma ve dondurma - Isıl işlem - Kurutma - Dumanlama - Kimyasal koruyucular - Işınlama - Fermentasyon - Tuzlama ve kürleme

ET VE ET ÜRÜNLERİ Soğutma ve dondurma gibi fiziksel temel işlemler uygulanarak dayanıklılığı arttırılmış taze etler dışında, herhangi bir teknolojik işlemden geçirilerek yeni tat-koku, yapı, renk ve dış görünüş kazandırılmış, dayanıklılığı arttırılmış ürüne et ürünü denilmektedir.

Et ürünlerine örnekler ET VE ET ÜRÜNLERİ Et ürünlerine örnekler Parça halinde işlenmiş et ürünleri Pastırma ve füme etler Konserve ve hazır yemek ürünleri Kuşbaşı ve kıyma halinde işlenen et ürünleri Sucuk Kavurma Hazır köfteler ve hamburger köftesi Emülsiyon tipi et ürünleri Salam Sosis