Konu 6 Gıda Kalite Özelliklerinin Sınıflandırılması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
.Duyu Organlarımız . Hilal Demiraslan 7/B 355.
Advertisements

MADDENİN ÖZELLİKLERİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
DOĞRU ÖLÇÜM VE ÖLÇÜM EKİPMANLARI
BİYOMEKANİĞE GİRİŞ Kemik Biyomekaniği
DUYU ORGANLARI.
Çevremizde dokunduğumuz, gördüğümüz , kokladığımız birbirinden farklı varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır. Çiçekler,
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sinir Sistemi -.
Duyu Organlarımız KULAK GÖZ.
Sağlıklı Büyüme
MEKANİK TESTLER MEKANİK TESTLER.
SAĞLIKLI BÜYÜYELİM Mustafa Kemal Demir.
MADDE Çevremizde dokunduğumuz,gördüğümüz,kokladığı- mız birbirinden farklı birçok varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır.
Tarafından yayınlanmaktadır. KOÇ İLKÖĞRETİM OKULU KOÇ İLKÖĞRETİM OKULU.
BÖLÜM 4 BEBEKLİKTE FİZİKSEL GELİŞİM. BÖLÜM 4 BEBEKLİKTE FİZİKSEL GELİŞİM.
ISO 9001 standardı Maddelerinin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite Yönetim Sistemlerinde Dokümantasyon 4. Hafta.
GENEL TEKRAR Prof. Dr. Özgül EVRANUZ.
KONU: Duyu Organlarımız
DUYU ORGANLARIMI KULLANIYORUM.
VÜCUDUMUZUN BÖLÜMLERİ:
Kazım Özenç Seçen Ortaokulu 7-G Sınıfı
DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir.
DUYU ORGANLARIMIZ Duyu organlarımızı bulmama yardımcı olur musunuz?
DERS: Hayat Bilgisi KONU: Duyu Organlarımız SINIF: 3. Sınıf
Duyu Organlarımız Sabiha Uzman.
DUYU ORGANLARI
GELİŞİM VE ÖĞRENME DUYULARIN GELİŞİMİ Prof.Dr.Mustafa Ergün.
Doç.Dr.Hasan Sabri Öztürk
GÖZ KULAK BURUN DİL DERİ
DUYU ORGANLARI Çözümlü Konu Testi.
BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI
İ P E K K A R A S I L A Y E R T Ü R K DUYU ORGANLARIMIZ.
MİS GİBİ KOKTU.
4.Sınıf Kimya Konuları 1.Maddenin Özellikleri.
MADDE VE ÖZELLİKLERİ.
3. BİRİM FİYAT TARİFLERİ VE ANALİZİ
GÖZ KULAK BURUN DİL DERİ
Duymak. duymak görmek koklamak tatmak dokunmak.
DUYU ORGANLARI GÖZ BURUNKULAK DİL DERİ DUYU ORGANLARIMIZ Çevremizde olup bitenleri duyu organlarımızın yardımı ile kavrarız. Görme, işitme, koklama,
TEREYAĞI TEREYAĞINDA KALİTE KONTROL  
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
8. DOKU PROFİLİ ANALİZİ.
Vücudumuzu Tanıyalım Duyu Organlarımız İç Organlarımız
YÖNETİM SÜRECİ VE ÖZELLİKLERİ
Vücudumuzu Tanıyalım Duyu Organlarımız İç Organlarımız
Faaliyet Planlamasının Yapılması
ZÜLAL ŞENL İ K. BURUN Burun, koku alma duyusu organımızdır. Burnumuzla dışarıdan temiz hava alırız. Yeni pişen bir kekin, güzel bir çiçe ğ in, annemizin.
BELİZ KILIÇ, NEHİR KARAHAN, BERK AKSOY,BERKANT GÜLTEKİN (BAŞKAN) (SÖZCÜ) (YAZICI) (ARAÇ GEREÇ TOP.) MADDE VE DEĞİŞİM.
BAŞLIKLAR KULAK BURUN DERİ GÖZ DİL.
1 Şubat 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi eğitim SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENVANTER VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
BURUN VE KOKU ALMA İŞLEMİ
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
Konu 3 Kalite kontrolünün amaçları
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
Konu 5 Gıda Kalite Özelliklerinin Sınıflandırılması
DUYU ORGANLARIMIZ BALKAN DORUK UZUNER 3/A SINIFI ERYAMAN
BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI
ISO HACCP ve ISO22000.
Sağlıklı Büyüme.
Prof.Dr. Hasan Sabri Öztürk
BAŞLIKLAR KULAK BURUN DERİ GÖZ DİL.
DUYUSAL DEĞERLENDİRME NEDİR?
GELİŞİM VE ÖĞRENME DUYULARIN GELİŞİMİ Prof.Dr.Mustafa Ergün.
GIDA KALİTESİ VE DUYUSAL KALİTE KARAKTERİSTİKLERİ
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
DUYUM Dr. Ege AKGÜN.
MADDE VE YAPISI TEST.
Gıda kalite kontrolünde mevcut olan pek çok objektif değerlendirme yönteminin yanı sıra duyusal değerlendirme neden önemini sürdürüyor? 
Sunum transkripti:

Konu 6 Gıda Kalite Özelliklerinin Sınıflandırılması

Duyusal özellikler ile beş duyu ilişkisi Duyu organları Duyusal özellikler Görme Görünüş Koklama Gıda Tatma Aroma Dokunma İşitme Tekstür (yapı) Trigeminal Basınç Kinestetik Trigeminal: ağrı duygusunu Kinstetik: çiğneme sırasında ilgili kasların geri itilimi

Tat algısının şematik gösterimi DİL Sıcaklık Soğukluk Sertlik Acı verme Sinirsel aktivite Beyin

Olfaktori algılayıcıları BURUN Sirküle eden hava Sıvı (tükürük) fazı Gıda matriksi Hava fazı AĞIZ Dil DİL Tat tomurcukları

DOKUNUN DİĞER DUYULAR VE REOLOJİK TERİMLERLE İLİŞKİSİ Reolojik veya fiziksel terimler (yerçekimi kuvveti) Algısal ya da duyusal terimler Yerçekimi kuvveti <1.0 Yerçekimi kuvveti >1.0 Newton yasasına uyan Newton yasasına uymayan Görünüş-akma veya yayılma Viskozite Kıvam Hissetme-ağız ya da parmak Doku Tat ve koku LEZZET

TEKSTÜREL PARAMETRELER ARASI İLİŞKİ Mekanik karakteristikler Birincil parametreler İkincil parametreler Yaygın terimler Sertlik Kohezyon Viskozite Elastikiyet Yapışkanlık ----------- Gevreklik Çiğnenebilirlik Sakızımsılık Yumuşak→sıkı, katı →sert Ufalanabilirlik →kırılabilirlik → gevreklik Yumuşak, zayıf →çiğnenebilir →sert Dağılabilirlik →unluluk → macunumsuluk → yapışkanlık Cıvık → koyu Plastik → elastik Zayıf yapış.→ orta yapış. → güçlü yapış. Geometrik karakteristikler Sınıf Örnek Parça büyüklüğü ve şekli Parça şekli ve uyumluluğu Kumlu, taneli, kaba yapılı Lifli, gözlü, kristal Diğer karakteristikler Birincil parametreler İkincil parametreler Yaygın terimler Su içeriği Yağ içeriği ---------- Yağlılık Kuru → nemli → ıslak → sulu Yağlı → yarım yağlı → yavan

Gıda kalite kontrolünde kullanılan yöntemler Fiziksel Kimyasal Mikrobiyolojik Enstrümantal

Analiz yöntemlerinin geçerliliği Doğruluk Kesinlik Yeniden üretebilirlik

Kalite sağlama bölümleri Kalite organizasyonunun yapılandırılması Kalite politikasının belirlenmesi Kalite hedeflerinin ve planlarının hazırlanması Kalite el kitabının hazırlanması Kaliteye teşvik çalışmalarının gerçekleştirilmesi Kalite maliyet çalışmaları

Kalite Herkesin görevidir Organizasyonel yaklaşım - üst yönetim pozisyonu - görev tanımlarının netleşmesi - dokümantasyon

Kalite kontrolde geri besleme döngüsü PLANLAMA Ne yapılmalıdır? ANALİZ ÖLÇME Plan nası geliştirilebilir? Planlanan ne ölçüde gerçekleşiyor? Kalite kontrolde geri besleme döngüsü

Kalite sağlama bölümünün fonksiyonları Spesifikasyonların oluşturulması Test yöntemlerinin geliştirilmesi Örnekleme programlarının hazırlanması Kayıt tutma ve rapor hazırlama Aksaklıkların giderilmesi Özel problemler Personel eğitimi

Kalite sağlama bölümünün diğer bölümlerle ilişkisi Yönetimle ilişkiler Pazarlama ve satın alma bölümüyle ilişkiler AR-GE bölümüyle ilişkiler Üretim bölümü ile ilişkiler