DEMOKRASİ NEDİR?. Gücünü halktan alan, yönetimde halk iradesinin etkin olduğu eşitlik, adalet, özgürlük, insan hakları prensibine dayanan anlayışa demokrasi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
Advertisements

Nurcan CİVELEK Yeter ALTUNTAŞ
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
İNSAN HAKLARI
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN İLKELERİ
KAZANIMLAR 5. İçinde bulunduğu eğitsel ve sosyal faaliyetlerde işleyen süreçleri demokrasinin ilkeleri açısından analiz eder.
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
Sosyal Bilgiler 6 DEMOKRASİ SERÜVENİ
DEMOKRASİ.
KLASİK DEMOKRASİ Eski Yunan şehir devletlerine dayanır. En iyi uygulayıcısı ve o dönemde en güçlü şehir olan Atina’dan dolayı Atina demokrasisi olarak.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI
Yüzyılımızın Sorunlarına Prof.Dr.rer.nat. D. Ali Ercan
ATATÜRK İLKELERİ.
Serkancatarih O bir ödemiş fatihi.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
YEREL YÖNETİMLER EYLÜL ALTUN.
Geçmişten günümüze demokrasinin gelişimi
CUMHURİYET DÖNEMİNDE HUKUK
DEMOKRATİK YÖNETİM Demokrasi halk idaresi anlamına gelmektedir. Demokrasinin olmadığı toplumlarda insan hakları, eşitlik, özgürlük gibi değerler korunamaz.demokratik.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
Bilişim teknoloji ve yazılım SUDE SALAR 436
O Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir.
ANAYASA REFERANDUMU’NA NE DİYORUZ ? Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği *İstanbul Barosu Başkanlığı’nın çalışmasından yararlanılarak hazırlanmıştır.
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK ÇAĞDAŞLAŞMASI
10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 10 Aralık 1948 tarih ve 217 A (III)
DÜNYA ÜZERİNDE VAR OLAN YÖNETİM BİÇİMLERİ.
DEMOKRASİ EĞİTİMİ VE OKUL MECLİSİ YÖNERGESİ Alican GÖZEY
Endüstriyel Demokrasi
 SINIF BAŞKANIMIZI NASIL SEÇMİŞTİK?  AİLENİZDE KARAR ALINIRKEN DÜŞÜNCELERİNİZ SORULUYOR MU?  HANGİ KONULARDA DÜŞÜNCELERİNİZ SORULUYOR?  VERDİĞİNİZ.
KALKINMACI DEMOKRASİ Bu demokrasi modelinde, tüm halkın ve toplumun ortak bir şekilde kalkınması ve eşit haklara sahip olması benimsenmiştir. Basitçe,
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ 6.ÜNİTE DEMOKRASİ SERÜVENİ
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK ve ÇOCUK BAYRAMI
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
2. TEMA DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HALKÇILIK
ATATÜRK İLKELERİ Atatürkçülük, Türkiye’nin gerçeklerinden doğmuş bir düşünce sistemidir. Türk milletinin iradesiyle oluşmuş, tarihi bir gelişmenin ürünüdür.
DEMOKSASİNİN SERÜVENİ
ANA MENÜDEMOKRASİFAYDALARI SORU -1 SORU-2 SORU-3 SORU-4 SORU-5 SORU-6 SORU-7 SORU-8 SORU-9 SORU-10 HAZIRLAYAN.
Demokrasi Nedir? Demokrasi halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimidir. Halkın kendi kendini yönetmesidir. Demokrasi aynı zamanda özgürlük, eşitlik,
KENTSEL SİYASET. KENTSEL SİYASET Kentsel Siyaset-2 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
İ NSAN HAKLARI ve BAROLAR Av.Mustafa Ç İ NKILIÇ Adana Barosu-2015.
ATATÜRK’ÜN İNSAN HAK VE HÜRRİYETLERİNE VERDİĞİ ÖNEM
Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi.
BOSTANCI İLKOKULU BİREY. Birey En küçük birey ailedir. Aile anne,baba ve çocuklardan oluşan top- lumdur. Birey:Birey sosyal olan,fiziksel,duygusal, Kişilik,farklı.
EĞİTİMİN POLİTİK TEMELLERİ
2. Hafta sorusu: Lizbon Anlaşması AB’nin kurumsal yapısında nasıl bir değişikliğe neden olmuştur. AB Lizbon anlaşması sonrası Demokratik bir yapıya kavuşmuş.
DEMOKRASİ NEDİR? DEMOKRASİ SOSYAL EŞİTLİKTİR. DEMOKRASİ İÇİN YAPILAN ATIFLAR Çoğunluğun yönetim şekli Fırsat eşitliği sağlamaya çalışan yönetim Sosyal.
KIZILAY, SAVAŞ ALANINDA YARALANAN YA DA HASTALANAN ASKERLERE HİÇBİR AYRIM GÖZETMEKSİZİN YARDIM ETMEK ARZUSUNDAN DOĞMUŞTUR.  11 Haziran 1868 tarihinde.
Haklarımı Biliyorum, Düşüncelerimi Açıklıyorum
GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalını Hazırlayan Sebepler Ortaçağ’da Avrupa (Karanlık çağ) Siyasi yapısı: Derebeylik Sosyal yapısı:
YÖNETİM BİÇİMLERİ MONARŞİ OLİGARŞİ TEOKRASİ CUMHURİYET.
KURULTAYDAN MECLİSE “Egemenlik” kavramı
İNSAN HAKLARI DEMOKRASİ
demokrasinin temel ilkeleri
DEMOKRATİK VATANDAŞLIK BİLİNCİ
BİLGİSAYAR DERS ÖDEVİ DERS :DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI
ANAYASA REFERANDUMU’NA NE DİYORUZ
*Eşitlik *Adalet *Özgülük
DEMOKRATİK SİSTEM VE YAŞAYAN DEMOKRASİ. Yunanca asıllı bir kavram olan demokrasi, halk anlamına gelen demos ile iktidar anlamına gelen kratos sözcüklerinin.
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI İnsan hakları nedir? İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını.
Madde Kendisine bir suç yüklenen herkes, savunması için gerekli olan tüm güvencelerin tanındığı açık bir yargılama sonunda, yasaya göre suçlu olduğu.
. DERS.
KONU DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ.
Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
1982 TARİHLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
VII. Yasama yetkisi Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.
Sunum transkripti:

DEMOKRASİ NEDİR?

Gücünü halktan alan, yönetimde halk iradesinin etkin olduğu eşitlik, adalet, özgürlük, insan hakları prensibine dayanan anlayışa demokrasi denir. Demokrasi, ilk kez Yunan uygarlığında oluşmaya başlamıştır. Kelime olarakta Yunanca “Demos” (HALK) ve “Kratos” (iktidar) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Demokrasi; bireylerin başkalarına zarar vermeden istediği her şeyi yapabilmek demek olan “Özgürlük”, dil, ırk, renk cinsiyet siyasi düşünce ayrımı yapmaksızın herkesin hukuk önünde eşit olmasını ifade eden “Eşitlik”, yönetimde millet egemenliğini esas alan “Ulusal Egemenlik” ilkesine dayanan anlayıştır. Demokrasi; İnsan haklarına önem veren, kişi hak ve özgürlüklerini geliştiren bir uzlaşma yöntemidir. Demokrasilerde kişinin düşüncesine önem verilir, farklı siyasi düşüncelere saygı duyulur. Demorkasilerde bireyin istekleri esas alınır ve gereksinimleri karşılanmaya çalışılır. Demokrasi; uygulanışına göre, “Doğrudan” ve “Yarı Doğrudan” Demokrasi gibi adlar almıştır.

Doğrudan Demokrasi Nedir? Seçme ve tercih hakkının doğrudan doğruya halk tarafından kullanıldığı yöntemdir. Bu sistemde oylamaya katılanlar belli zamanlarda, belli yerlerde toplanarak yasalar yaparlar, yapılan yasaları uygulayacak kişileri kendileri belirler. Bu tür demokrasi anlayışı geçmişte eski Yunan ve Roma uygarlıklarında kullanılmıştır. Günümüzde halkın belediye başkanlarını ve muhtarları seçmesi doğrudan demokrasi örneğidir. Yarı Doğrudan Demokrasi Nedir? Bu tür demokrasilerde halk kanunların yapılmasına doğrudan katılamaz yönetme ve kanun yapma yetkisini seçtiği temsilcilere verir. Günümüzde devletlerin genişliği ve nüfuslarının fazla oluşu gibi nedenler bu tür demokrasi örneklerini zorunlu kılmıştır. Günümüzde millet, egemenliğini temsilcileri aracılığıyla kullanır. Milletin temsilcileri meclis denen organlarda kararlar alırlar.

Demokrasinin temel nitelikleri arasında aşağıdakileri saymak mümkündür. ***Kararlar çoğunlukla alınır. ***Herkese tek ve eşit oy hakkı tanınır. ***Yöneticiler belirli sürelerce seçilir. ***Toplumun tüm bireylerine fırsat eşitliği sağlanır. ***Kişi hak ve özgürlükleri korunur ***Yönetimde halk egemenliği esas alınır. ***Çoğulculuk prensibi işler. ***İnsan hakları gelişir ve korunur. ***Kişiye saygınlık kazandırıp insan olma onuru yaşatır.