UYGULAMALI AFP (Ayrıntılı finansman programı)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAKKARİ ÜNVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
Advertisements

ÜNİVERSİTELER İÇİN BİRİMLER DÜZEYİNDE AFP HAZIRLANMASI
DEM MUHASEBE PROGRAMI EĞİTİM SUNUMU
Elektronİk Kamu AlImlarI Platformu
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
1 Ahmet DEMİRCAN Daire Başkanı 22 MAYIS ANTALYA PERFORMANS BÜTÇE VE RAPORLAMA DAİRE BAŞKANLIĞI.
Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarınca Düzenlenecek Mali Tablolar Hangileridir? 1 – Mizan 2- Bilanço 3- Gelir Tablosu.
Taşınır Mal Yönetmeliği Modülü
Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü
Eğitim Portalinin Adresi:
ANALİTİK BÜTÇE SINIFLANDIRMASI
STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL DAİRE BAŞKANLIĞI.
Aralık 2009, ANKARA Yükseköğretim Kurumları Bütçelerinin Yeniden Yapılandırılması Yükseköğretim Hizmetleri Dairesi.
2014 SAYIM VE YILSONU İŞLEMLERİ
TAŞINIR GİRİŞ VE ÇIKIŞ İŞLEMLERİNİN
Taşınır Mal Yönetmeliği ve TAŞINIR KAYIT VE YÖNETİM SİSTEMİ Semineri Bayram KESER Mali Hizmetler Uzmanı 1 T.C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME.
TAŞINIR GİRİŞ VE ÇIKIŞ İŞLEMLERİNİN
1 MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME Abdülkadir GÖKTAŞ Daire Başkanı 23 Mayıs 2006.
FONKSİYONEL SINIFLANDIRMAYA GÖRE ÖDENEK İCMALİ 1. GENEL KAMU HİZMETLERİ , ,00 2. SAVUNMA HİZMETLERİ , ,00 3. KAMU DÜZENİ.
Öğrencinin aldığı tüm derslerin dönem bazında görülebildiği ve dersler üzerinde tüm değişikliklerin yapılabildiği ekrandır. İlk yapılması gereken Hızlı.
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
BAKANLAR KURULU ORTA VADELİ PROGRAM KABUL EDİLİR. MAYIS AYI SONUNA KADAR RESMİ GAZETEDE YAYIMLANIR DPT.
ANALİTİK BÜTÇE MODÜLÜNDEN İHALE ONAY BELGESİ ve İHALE YÖNETİMİ İBRAHİM ARAÇ DÖNER SERMAYE.
1 GENÇLER VE SAĞLIK Üniversite Sağlık Merkezleri 2. Sempozyumu.
2008 Yılı Analitik Bütçe Sınıflandırması T.C. MALİYE BAKANLIĞI BÜTÇE ÇALIŞMALARI ARALIK 2007.
İL KOORDİNASYON KURULU
İL KOORDİNASYON KURULU 2014 YILI 2014 YILI 1. TOPLANTISI 1. TOPLANTISI T.C. ADANA VALİLİĞİ.
Harcama Süreci VE ÖN MALİ KONTROL
BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI
BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI
Merkezî yönetim bütçesinin hazırlanması
EĞİTİM GRUBU MART AYI ÇALIŞMASI Fikri GÖZÜYUKARI Cevahir SALİHOĞLU Hakan DİNÇER Leyla KALELİ Ufuk ÖZKAN.
BÜTÇE UYGULAMA SÜREÇLERİ
Taşınır Mal Yönetmeliği ve TAŞINIR KAYIT VE YÖNETİM SİSTEMİ Semineri Bayram KESER Mali Hizmetler Uzmanı 1 T.C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ ESRA ÖZÇELİK
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
GENEL BÜTÇENİN HAZIRLAMA SÜRECİ Emine ŞAHİN Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Mali Hizmetler Uzmanı.
1İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı1 İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI FAALİYET RAPORU 2014 T.C. İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ.
 4. Hafta: Bütçe ve Faiz Dışı Denge  Yasama organının, yürütme organına, gelir toplama ve harcama yapma konusunda yetki verdiği ayrıntılı olarak hazırlanmış.
İDARİ ve MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI 2011 MALİ YILI BÜTÇE HAREKETLERİ.
GAZİ ÜNİ. FİZİKİ ALANLARI G.Ü. STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2.
İDARİ ve MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI 2009 BÜTÇE HAREKETLERİ.
Stratejik Planlama ve Performans Esaslı Bütçeleme MADDE 9 : Kamu idareleri; kalkınma planları, programlar, ilgili mevzuat ve benimsedikleri temel ilkeler.
İDARİ ve MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI 2010 BÜTÇE HAREKETLERİ.
Analitik Bütçe Sınıflandırması
DÜZCE ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI.
FONKSİYONEL KODLARIN KULLANIM ALANLARI
BÜTÇE TEKLİFİ HAZIRLAMA KLAVUZU
YIL SONU YEDEK ÖDENEK ÖDENEĞİ E-BÜTÇE UYGULAMASI.
BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
ÖDENEK GÖNDERME BELGESİ
İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı
ÜNİVERSİTELER İÇİN BİRİMLER DÜZEYİNDE AFP HAZIRLANMASI
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ 2017 ŞUBAT AYLIK BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ RAPORU
OCAK BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ RAPORU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ 2017 MAYIS AYLIK BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ RAPORU
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ 2017 NİSAN AYLIK BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ RAPORU
LİKİT KARŞILIĞI ÖDENEK KAYDI
BİRİMLER ARASI ÖDENEK DEĞİŞİKLİĞİ
BÜTÇE VE PERFORMANS ŞUBESİ
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ 2017 MART AYLIK BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ RAPORU
BÜTÇE UYGULAMALARI VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
www. mersis. gumrukticaret. gov
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİMDE FIRSAT VE OLANAK EŞİTLİĞİ - EŞİTSİZLİĞİ
Bütçenin Uygulanması.
Sunum transkripti:

UYGULAMALI AFP (Ayrıntılı finansman programı) KURUM TEKLİFİ AŞAMASI mehmetkoc@Ardahan.edu.tr

AFP(Ayrıntılı Finansman Programı) dikkat edilmesi gereken Hususlar AFP(Ayrıntılı Finansman Programı) ocak ayının ilk haftasında «Kurum Teklifi» aşamasında Kurumsal ve Birimsel düzeyde gelir-gider dengesini sağlayarak 12 aya dağıtılmasıyla yapılan bir işlemdir. AFP(Ayrıntılı Finansman Programı)’nda dikkat edilmesi gereken husus ay ay gelir gider dengesini sağlayarak ödenekleri kurum ihtiyacına göre dağılımını sağlamaktır. AFP(Ayrıntılı Finansman Programı) hazırlarken ödeneklerin son üç rakamının «000» olmasına özen gösterilmelidir. AFP(Ayrıntılı Finansman Programı) hazırlanırken HYS Sisteminin ödenek üstü harcamaya izin vermediğinden Elektrik , Su , doğalgaz , Temizlik Hak edişleri ,Güvenlik Hak edişleri v.b zorunlu giderleri göz önünde bulundurarak dağılımı düzenlemeniz gereklidir..Aksi takdirde ödenek yetersizliğinden yıl içerisinde ya revize yada likit karşılığı ödenek kaydı işlemine maruz kalabilirsiniz. AFP(Ayrıntılı Finansman Programı) hazırlarken Bütçe Uygulama Genelgesi çerçevesinde serbest bırakılıp ödeneği gönderilen ödeneklerin serbest oranına göre ilk 3 aylık dağılıma dikkat edilmesi gerekir. AFP(Ayrıntılı Finansman Programı) hazırlarken ödeneklerin 12 aya dağılımını ya manuel kendiniz rakamları oranlayarak yaparsınız veya ilgili yılın kbö’süne göre E Bütçe’ de taslak aşamasında yaparsınız. Taslak aşamasında 01 Personel giderlerinden başlayarak yaparsanız sistem tarafından ödenek dağılımı genelde küsuratlı olur ve uğraşmak zorunda kalırsınız.Veya manuel olarak aylara ödenek dağılımını yaparsınız.(Hangisi Kolayınıza geliyorsa onu tercih edebilirsiniz) AFP Giriş :manuel ödeneklerin dağıtımının yapılacağı yer. AFP Taslak: Sistem tarafından ödeneklerin dağıtıldığı yer.

AFP(AYRINTILI FİNANSMAN PROGRAMI) KURUM DÜZEYİNDE GELİR DAĞILIMI E-BÜTÇE ÜNİVERSİTELER BÜTÇE UYGULAMASI KURUM DÜZEYİNDE AYRINTILI FİNANSMAN PROGRAMI GELİR GİRİŞ

AFP gelir dağılımını yaparken giderleri göz önünde bulundurarak dağılım yapmamız gerekir. Yıl:2017 Kurum Adı:Kurumunuzun adı Aşama :Kurum Teklif Gelir Ekonomik Kod: Kurumunuza ait olan hangi gelir kodu varsa dağılımını 12 aya orantılayarak yapmanız gereklidir.

Örnekte görüldüğü gibi 03/Teşebbüs ve Mülkiyet gelirlerinin altında 03.1.2.29 03.1.2.31 03.1.2.99 03.6.1.01 gelir kodları ve KBÖ ‘leri verilmiştir.Bize düşen KBÖ’leri 12 aya kullanışlı bir dağılım gerçekleştirmek olacaktır.Bu uygulamanın tamamını diğer gelir kodlarına da uygulamanız gerekir.(04-05 v.s)

AFP(Ayrıntılı Finansman Programı) GİDER DAĞILIMI E-BÜTÇE ÜNİVERSİTELER BÜTÇE UYGULAMASI KURUM DÜZEYİNDE AYRINTILI FİNANSMAN PROGRAMI GİDER 1-AFP TASLAK (Sistem tarafından yapılan dağılım) 2-AFP GİRİŞ (Manuel yapılan dağılım) 3-AFP ONAY (Dağılım yapıldıktan sonra kontrol ve onay verme)

AFP(AYRINTILI FİNANSMAN PROGRAMI)GİDER TASLAK ÖRNEĞİ 01/Personel Giderlerinden başlamak üzere 2017 Birim Detay AFP’sine (Veya 2015 2016 AFP’sine )göre «oluştur» ve «kaydet» dedikten sonra sistem tarafından otomatik olarak 01 personel giderlerinin ödenekleri 12 aya dağıtılmış olur. Ve dağıtılan ödenekler küsüratlı karşınıza çıkar. Ödeneğin son 3 rakamı «000» olması için taslak tavsiye edilmez.Çünkü dağıtılan ödenekler silinip küsüratlar kaldırılması zaman alır. Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra AFP GİRİŞ bölümüne girip ödenekleri sağlıklı bir şekilde dağılımı gerçekleştirmek gerekir. AFP taslak sadece AFP giriş bölümünde dağıtılacak ödenekleri sistem tarafından otomatik dağıtılmasına yardımcı olur.

AFP(AYRINTILI FİNANSMAN PROGRAMI)GİDER AFP(Ayrıntılı Finansman Programı) E-bütçe AFP giriş bölümünden üst tabloda görüldüğü gibi gerekli butonlar doldurularak 01/ personel giderleri’nden başlanarak KBÖ’ DE bulunan miktar kadar 12 aya dağılım gerçekleştirilir. Daha sonra «kaydet» butonuna basılarak işlem sonlandırılır. Bu işlem sırasıyla diğer ekonomik kodlara uygulanır. 02-Sosyal Güvenlik Kurumuna Devlet Primi Giderleri 03-Mal ve Hizmet Alım Giderleri 05-Cari Transferler 06-Sermaye Giderleri v.s

E-Bütçe AFP(Ayrıntılı Finansman Programı) giriş bölümünde tüm ekonomik kod ( 01-02-03-05-06 v.s) 12 aya ödenek dağılımları yapıldıktan AFP RAPORLARI menüsünden «harcama programı cetvelleri» menüsünden AFP (İcmal Kurum) Ek 2-a cetvelini açarak ay ay gelir gider dengesini kontrol etmemiz lazım. Eğer gelir ve gider dağılımları aylar itibariyle eşit dağıtılmışsa sıkıntı yok demektir. Yok gelir gider arasında eşitsizlik varsa varolan eşitsizliği ya gelir veya giderde oynama yapılarak eşitlememiz gerekir.Örneğin ocak ayı 01-02-03-05-06 tüm gider dağılımları toplamı: 1.000.000 ocak ayı tüm gelir ( 03-04-05 )dağılımları toplamı :800.000 varsayalım.bu durumda giderlerden herhangi bir kalemde veya birkaç kalemde 200.000 azalma yapmamız gerekir ki ocak ayı gelir gider dengesi sağlanmış olsun.Veya tam tersini düşünelim. Ocak ayı gelir dağılım toplamı:1.000.000 ocak ayı gider dağılım toplamı: 800.000 bu durumda gelir kodlarından ocak ayından birini veya birkaçını 200.000 azaltmamız gerekir gelir gider dağılımı eşitlensin. Tüm bu gelir gider dağılım eşitliğini tüm aylar için uyguluyoruz. E bütçede afp raporları görseli aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.Tabloya ulaşmak için; Üniversite Bütçe Uygulama Ayrıntılı Finansman Programı AFP Raporları Harcama Programı Cetvelleri AFP(İcmal Kurum) ek 2-a Rapor Hazırla NOT: Hazırlanan raporda gelir ve gider dengesini göstermektedir.Eğer aylar bazında gelir gider dengesi aralarında FARK olumluysa gelir fazla gider az demektir. Eğer aralarındaki fark olumsuz (-) ise gelir az gider fazla demektir.Eğer aralarındaki FARK sıfır (0) ise gelir gider dengesi eşittir demektir.Gelir gider dengesinde eşitsizlik durumlarında gelir fazla gider az ise gelir azaltılacak veya gider artırılacaktır.veya gider fazla ise gelir artırılacak veya gider azaltılacaktır.AFP GÖRSEL RAPORU AŞAĞIDA VERİLMİŞTİR.

AFP(icmal Kurum) Ek- 2a seçilip «rapor hazırla» butonuna tıklanıp rapor hazırlanır.

Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi «GELİR-GİDER DENGE FARKI» aylar bazında hepsi dengelenmiştir.örneğin ocak ayı gelirler toplamı 3.105.800 iken gelirler toplamı da 3.105.800 olmuştur. Sırasıyla diğer aylara baktığımız zaman gelir ve gider dengesi birbirini eşitlemektedir. Sonuç olarak kurum düzeyi yaptığımız gider ve gelir dağlımlarının aylar bazında eşit olduğudur.Tüm bu işlemlerden sonra kurum düzeyi aylar bazında yapılan dağılımları birim düzeyinde dağıtmaya başlayacağız.

AFP(AYRINTILI FİNANSMAN PROGRAMI)BİRİM DÜZEYİ GELİR GİRİŞİ E-BÜTÇE ÜNİVERSİTELER BÜTÇE UYGULAMASI BİRİM DÜZEYİNDE AYRINTILI FİNANSMAN PROGRAMI GELİR GİRİŞ

AFP(AYRINTILI FİNANSMAN PROGRAMI)BİRİM DÜZEYİ GELİR DAĞILIMI Kurum Düzeyi Gelir dağılımının aynısını birim düzeyinde aylara dağılımı gerçekleştiriyoruz.

AFP(AYRINTILI FİNANSMAN PROGRAMI)BİRİM DÜZEYİ GİDER DAĞILIMI BÜTÇE UYGULAMA BİRİM DÜZEYİ AYRINTILI FİNANSMAN PROGRAMI AFP (TASLAK) AFP(GİRİŞ) AFP(ONAY) NOT:Birim düzeyi AFP gider dağılımı KBÖ’deki miktarı 12 aya kurum ihtiyacına göre 01-02-03-05-06 v.s ekonomik kodlar dağıtıldıktan sonra AFP( onay) aşamasına gelip kontrol raporu alıyoruz.Kurum düzeyi dağıtılan giderin aynı rakamı birim düzeyi dağıtılan giderin rakamı olması gereklidir.Örneğin ocak ayı Kurum Düzeyi 01/personel giderleri dağılım toplamı 100.000 ise birim düzeyi ocak ayı dağıtılacak 01/personel giderleri toplamı 100.000 olması lazım. Eğer eşit değilse afp(onay) aşamasında aldığımız kontrol raporunda KIRMIZI işaretli rakamlar karşımıza çıkar. Kırmızı işaretli rakamlar ya gider kurum düzeyine göre fazla dağıtılmış , azaltılması gerekir.veya gider kurum düzeyine göre az dağıtılmış artırılması gerekir anlamını taşır.Örneğin Birim düzeyi alınan raporda 01/personel giderleri ocak ayında 100.000 dağıtılmış fakat KIRMIZI işaretli rakam 110.000 gösteriyor.bu şu demektir ; ocak ayında dağıtılan 01/personel giderlerini herhangi bir birimden 10.000 artır ki gelir gider dengesi sağlanmış olsun. Artırılan 10.000 hangi birimden artırıldıysa diğer aylarda eksik olan gider tertibi azaltılacak ki kbö’ de değişiklik olmasın. Tüm bu işlemleri 12 ayın giderlerini kontrol raporu ala ala (KIRMIZI olan rakamları) düzeltiyoruz.RAPOR ÖRNEĞİ AŞAĞIDA VERİLMİŞTİR.

Kontrol Raporu: Tüm gider dağılımları 12 aya dağıtıldıktan sonra dağıtılan giderlerin kurum düzeyi ile aylar itibariyle eşit olup olmadığını kontrol etmek için gereklidir.

Yukarıdaki raporun bir kısmında kırmızı yazılı rakamlar mevcut Yukarıdaki raporun bir kısmında kırmızı yazılı rakamlar mevcut.Bu şu demektir; 38.87.00.01-01.3.9.00-2-01.1 ekonomik kod’un ocak ayı dağılımı toplamı 400.000 şubat ayının 500.000 mart ayının 300. 000 olması gerekir.Biz dağılım yaparken ocak ayı 38.87.00.01-01.3.9.00-2-01.1’nin toplamına 399.97 şubat 499.97 mart 299.98 olarak dağılım yapmışız.Ocak ayına 3 tl şubat ayına 3 tl mart ayına 2 tl dağıtılan 5 birimden herhangi birine eklememiz gerekir.Eklediğimiz miktarları fazla olan diğer aylardan düşmemiz gerekir.Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra KIRMIZI rakamlar siyah halini alacak ve gider dağılımları eşitlenecektir. Tüm (01/02/03/05/06 ) giderler dağıtıldıktan sonra kurum düzeyi Ayrıntılı Finansman programı-Gider-AFP aşamasına gelip birim ve kurum düzeyi icmal detay karşılaştırması yapıyoruz.icmal ve detay karşılaştırması eşitse kurum düzeyi onay işlemini gerçekleştirip AFP KURUM TEKLİFİ AŞAMASINI BİTİRİYORUZ. KURUM İCMAL VE DETAY TÜM KODLAR EŞİTLENDİKTEN SONRA ONAYLA BUTONUNA BASIP KURUM TEKLİFİ AŞAMASINI TAMAMLIYORUZ. KURUM İCMAL VE DETAYLAR EŞİT OLMALI

Önemli Not:AFP Kurum Teklifi OCAK ayının ilk 10 gününde yapılır Önemli Not:AFP Kurum Teklifi OCAK ayının ilk 10 gününde yapılır.Yapıldıktan sonra bakanlık tarafından revize edilerek ya aynı şekilde onaylanır. Ya da KURUM DÜZEYİ gelir ve gider dağılımlarını değiştirerek «ONAY AŞAMASI» olarak onaylanır.(Bakanlık tarafından onaylanır) Şayet Bakanlık tarafından kurum düzeyi yapılan gelir ve giderler teklif aşamasından farklı olarak «onay aşaması» olarak değiştilerek onaylanmışsa , onaylanan değişiklikleri birim düzeyinde dağılım tıpkı kurum teklifindeki aşamalar gibi gider dengesini sağlayarak birim aşamasında aylar itibariyle gider dağılımları eşitlendikten sonra onaylamamız gerekir.onaylanan «onay aşaması» afp ödenekleri 3 gün içinde serbest bırakılarak ödenek gönderme belgesi ile ödenekler birimlere gönderilir.böylece AFP DÖNEMİ bitmiş olur.

TEŞEKKÜRLER