Hazırlayanlar: Öğr. Gör. Hasan YAVUZ Yrd. Doç. Dr. Ahmet ÖZTEL

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
“ UFRS İLE UYUMLU FİNANSAL RAPORLAMA ÜZERİNE BAZI GÖZLEMLER: TÜRK VE AVRUPA SİGORTA ŞİRKETLERİ ” Dr. Can Öztürk 1 Ankara, 6-7 Haziran.
Advertisements

Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
OEE ve KOBETSU KAIZEN EĞİTİMLERİ Yer : İzmir
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
BÖLÜM 4 Finansal Tablo Analizi Bu bölümü okuduğunuz zaman, şunları yapabiliyor olmanız gerekir: Oran analizinin ne olduğunu açıklamak Beş grup oranın.
LİKİDİTE DURUMU ANALİZİ Likidite değerlendirmesi ile işletmenin dönen varlıkları ve kısa vadeli yabancı kaynakları arasındaki ilişkileri analiz edilir.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
AİLE İŞLETMELERİNDE ROLLER VE STATÜLER AİLE İŞLETMELERİNDE STATÜLER AİLE ÜYESİAİLE DIŞI Girişimci / Kurucu Veliaht Aile Bireyleri işgören Profesyonel Yönetici.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
HAZIRLAYANIN; ADI SOYADI; İLVE ÇEBİ NUMARA:
Doç. Dr. Sait Y. KAYGUSUZ. SEMİNER İÇERİĞİ Pazarlama 1.FİNANSAL ANALİZDE KULLANILAN YÖNTEMLER 2.ANALİZ KAPSAMINDA İNCELENECEK KONULAR.
Pazarlama İlkeleri.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Bölüm 4 İşletme Analizi © Ülgen&Mirze 2004.
Makro İktisat.
VARLIKLARIN İZLENMESİ Menkul Kıymetler
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
Uluslararası Pazarlama Araştırması
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
Hazırlayan : İbrahim Gökhan Uzun
GENEL MUHASEBE.
TAM SAYILAR.
ELEKTRONİK TİCARET DEVİ: aLİBABA.com
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ.
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
İŞLETME FİNANSI.
FİNANSAL PLANLAMA.
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
EĞİLİM YÜZDELERİ (TREND) ANALİZİ
İK MAKALESİ.
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
Devlet Muhasebe Standartları
FI – Finansal Muhasebe Genel Sunumu
12 Ticari Alacaklar 12 Ticari Alacaklar 22 Ticari Alacaklar
4. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal yönetimin temel amacının, işletme değerini maksimize edecek kararlar vermek olduğu ilk ünite belirtilmişti. Piyasa değeri.
ESRA ÖNDER İŞLETME 2.ÖĞRETİM
Bölüm 4 İşletme Analizi © Ülgen&Mirze 2004.
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Uluslararası Sermaye Hareketleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KREDİLER EĞİTİMİ ile ilgili her şey….
Tezin Olası Bölümleri.
İÇİNDEKİLER FİNANSAL ANALİZ VE KONTROL, FİNANSAL YAPIYI GÜÇLENDİRİCİ ÖNLEMLER Finansal Tabloların Analizinin Önemi Oran (Rasyo) Analizi Finansal Oranların.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KONKORDATO TALEBİNE EKLENECEK BELGELER İİK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
HAZİRAN – ARALIK ÇALIŞMA RAPORU
İnsan Kaynakları Yönetiminin
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

Hazırlayanlar: Öğr. Gör. Hasan YAVUZ Yrd. Doç. Dr. Ahmet ÖZTEL Entropİ Tabanli COPRAS Yöntemi İle Ölçek Bazinda Fİnansal Performans Analİzİ: Bİlgİ ve İletİşİm Sektöründe Bİr Uygulama Hazırlayanlar: Öğr. Gör. Hasan YAVUZ Yrd. Doç. Dr. Ahmet ÖZTEL

Çalışmanın Amacı Ülkemizde bilgi ve iletişim sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin finansal performanslarını ÇKKV yöntemlerinden COPRAS ile ölçek bazında (küçük, orta ve büyük) ölçmek, Her bir ölçek için finansal performansları yıllar itibarı ile sıralamak, Sektörün gene durumu ile ölçekler arasında bir farklılık olup olmadığını tespit etmektir.

Çalışmanın Kapsamı Çalışmada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan sektör bilançolarından Bilgi ve İletişim sektörüne ait 2010-2015 yılları arası 6 yıllık veri kullanılmıştır. Sektördeki ölçekler ve sektörün tamamı yıllara göre finansal oranlar kullanılarak değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Çalışmanın kriterleri 10 adet finansal orandır, alternatifler ise (2010-2015 arası) 6 yıldır.

ÇKKV (Çok Kriterli Karar Verme) Finansal rasyoların hem sayıca çok olması, hem de her bir oranın farklı şekilde değerlendirilmesi, işletmelerin genel finansal durumu hakkında yorum yapmayı zorlaştırmaktadır. Bu noktada Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) teknikleri mali tabloları yorumlayacak kişilerin işlerini kolaylaştırmaktadır. Çok sayıda ve farklı özelliklerde olan oranlar ve rakamlar bu yöntemler aracılığıyla tek bir rakam haline dönüştürülebilmektedir. Böylece bir şirketin veya sektörün performansı kolaylıkla analiz edilebilmektedir.

ÇKKV (Çok Kriterli Karar Verme) Çok Kriterli Karar Verme teknikleri alternatifler arasından en iyisinin seçilmesinde veya alternatifler arasında sıralama yapmak istendiğinde kullanılır. Örneğin makine seçimi, tedarikçi seçimi, kuruluş yer seçimi, personel seçimi, performans sıralaması gibi.

Kullanılan Yöntemler Kriterlerin ağırlıklandırılmasında daha objektif bir yöntem olan Entropi yöntemi tercih edilmiştir. Entropi yöntemi ile veri kümelerindeki belirsizlik ölçülür ve bu belirsizlik (entropi) değeri ile veri kümelerinin farklılaşması ölçülür. Her bir kriter için farklılaşma değerinin toplam farklılaşma içindeki yeri kriterin ağırlık değerini verir.

Kullanılan Yöntemler Finansal performansın sıralanması için COPRAS Yöntemi (COmplex PRoportional ASsessment - Karmaşık Nisbi Değerlendirme) kullanılmıştır. Bu yöntemde, değerlendirme sonucunda kriterlerin en üst düzeye çıkarılması(mak. olması istenen) ve en aza indirilmesi (min. olması istenen) etkisi ayrı olarak ele alınmaktadır . Daha sonra alternatifler başarı düzeylerine göre yüzdesel olarak büyükten küçüğe doğru sıralanmaktadır.

Kullanılan Finansal Oranlar Kullanılan Finasal Oranlar Hesaplama (Ölçüm) Arzulanan Durum Cari Oran Dönen Varlıklar / K.V.Yabancı Kaynak İdeal orana yakınlık Asit-Test Oranı (Likidite) (Dönen Varlıklar-Stoklar) / K.V.Yabancı kaynak Toplam Borç Oranı (Kaldıraç Oranı) (K.V. Yab. Kay.+U.V.Yab Kay.) / Varlık (Aktif) Toplamı Finansman Oranı Öz Kaynaklar / (K.V. Yab. Kay.+U.V. Yab. Kay.) Alacak Devir Hızı Net Satışlar / (K.V. Tic. Alck.+U.V. Tic. Alck.) Yüksek olması Aktif Devir Hızı Net Satışlar / Aktif (Varlık) Toplamı Özsermaye Kazanma Gücü Net Kâr / Öz Kaynaklar Varlıkların Kazanma Gücü Net Kâr / Aktif Toplamı Net Kâr Marjı Net Kâr / Net Satışlar Satılan Malın Maliyeti/Net Satışlar Satışların Maliyeti/Net Satışlar Düşük olması

Kullanılan Finansal Oranlar Kullanılan Finasal Oranlar Hesaplama (Ölçüm) Kriter Tipi Cari Oran (C.O.) İdeal orana yakınlık Minimum Asit-Test Oranı (Likidite) (A.T.O.) Toplam Borç Oranı (Kaldıraç Oranı) (T.B.O.) Finansman Oranı (F.O.) Alacak Devir Hızı (Alc.D. H.) Tekrarlama adedi (kez) Maksimum Aktif Devir Hızı (Akt. D. H.) Özsermaye Kazanma Gücü (Ö.K.G.) Yüzdesel (Negatif de olabilir.) Varlıkların Kazanma Gücü (V.K.G.) Net Kâr Marjı (N.K.M.) Satılan Malın Maliyeti/Net Satışlar (SMM/NS) Yüzdesel

Çalışma Sonuçları Çalışma sonunda sektörün geneli için ve ölçek bazında sıralamalar aşağıdaki gibi çıkmıştır. Yıllar/ Sıralama Sektör Genel Büyük Ölçek Orta Ölçek Küçük Ölçek 2010 3 6 2 2011 5 4 2012 1 2013 2014 2015

Çalışma Sonuçları Her bir ölçek için kendi içinde yıllar itibariyle sıralama yapılmıştır. Küçük ölçekli işletmeler, büyük ölçekli işletmeler ve sektörün geneli için en iyi performansın gösterildiği yıl 2012 iken orta ölçekli işletmelerde en iyi performans 2013 yılında görülmüştür. Küçük ölçekli işletmeler, büyük ölçekli işletmeler ve sektörün geneli için en düşük finansal performansın gösterildiği yıl 2013 iken orta ölçekli işletmelerde en düşük performans 2010 yılında görülmüştür.

Sonuç ve Yorum Küçük ölçekli işletmeler ile sektörün genelinin de en iyi ve en kötü finansal performans gösterdikleri yıllar aynıdır. Orta ölçekli işletmeler ile sektörün geneline baktığımızda sadece sıralamada bir yıl benzerlik göstermektedir. Ayrıca sektörün geneli, küçük ölçekli işletmeler ve büyük ölçekli işletmelerin en düşük performans gösterdiği 2013 ve 2014 yıllarında orta ölçekli işletmeler en iyi performansı göstermiştir.

Sonuç ve Yorum Bilgi ve iletişim sektörü hem Türkiye’de hem dünyada gelişen ve önemi artan stratejik sektörlerden bir tanesidir. (Bilişim Sanayicileri Derneği) TUBİSAB’ın yayınladığı rapora göre sektörün cirosu, çalışan sayısı ve şirket sayısı son yıllarda sürekli artmaktadır. Bu artışlar elbette güzel sonuçlardır fakat finansal performans düşük olduğunda bu artışlar tek başına faydalı olamazlar ve çok uzun vadeli olamazlar.

Sonuç ve Yorum Sektörün cirosu, çalışan sayısı ve şirket sayısı artarken sektörün finansal performansının değişimine baktığımızda ise; en iyi performanslar ilk üç yılda (2010-2011-2012) gözlenmiş, sonraki üç yılda daha düşük performans gözlenmiştir. Verilere baktığımızda finansal performans da sürekli bir artış veya azalıştan ziyade dalgalı bir görünüm vardır. Özellikle 2012 yılından sonra bir kırılma meydana gelmiş, en iyi performanstan sonra 2013 yılında en düşük performans sergilenmiştir.

Sonuç ve Yorum Sektörel performans analizi çalışmalarında ölçek bazında değerlendirme yapmanın faydalı olacağı düşüncesindeyiz. Sektörün genel finansal durumu tüm ölçekler için geçerli olmayabilir. Zira analiz sonuçlarına göre sektörün en iyi performansı gösterdiği iki yılda orta ölçekli işletmeler en düşük performansı göstermiştir.

Sonuç ve Yorum Sektöre girmek isteyen girişimciler veya yatırımcılar için de dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi ölçek bazında performans analizidir. Sektörün finansal verileri çok iyi görünürken küçük veya orta ölçekli işletmeler için durum daha faklı olabilir. Yine aynı şekilde sektörün genel durumu ile borsada işlem gören şirketlerin finansal durumları birbirinden farklı olabilir.

Sonuç ve Yorum Sektörü yönlendiren firmaların (özellikle büyük ölçekli işletmeler) finansal durumu iyi olduğunda sektörün de genel durumu da iyi gözükecektir. Oysaki küçük ve orta ölçekli işletmeler için durum tam tersi olabilir. Böyle olduğunda da küçük ve orta ölçekli işletmeler rekabet edemeyip piyasadan çekilmek zorunda kalabilir. Bu durum da ülke ekonomisi için uzun vadede tehlike arz edebilir.

Sonuç ve Yorum Ülke ekonomisi değerlendirilirken sadece sektörlerin genel durumuna bakılmamalı ölçekler esas alınarak değerlendirmeler yapılmalıdır. Bu değerlendirmelere bağlı olarak küçük ve orta ölçekli işletmeler için ayrı büyük ölçekli işletmeler için ayrı teşvikler (AR-GE teşvikleri, vergi teşvikleri, hibe vb.) yapılabilir.