Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

12 Ticari Alacaklar 12 Ticari Alacaklar 22 Ticari Alacaklar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "12 Ticari Alacaklar 12 Ticari Alacaklar 22 Ticari Alacaklar"— Sunum transkripti:

1 12 Ticari Alacaklar 12 Ticari Alacaklar 22 Ticari Alacaklar
120 Alıcılar 220 Alıcılar 121 Alacak Senetleri 221 Alacak Senetleri 122 Alacakak Senetleri Reeskontu (-) 222 Alacakak Senetleri Reeskontu(-) 126 Verilen Depozito Ve Teminatlar 226 Verilen Depozito Ve Teminatlar 127 227 128 Şüpheli Ticari Alacaklar 228 129 Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı (-) 229 Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı (-)

2 120 (220) Alıcılar 120 (220) hesapta: işletmenin faaliyet konusu kapsamında mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan kısa (uzun) vadeli senetsiz ticari alacakları izlenir. Hesabın işleyişi; Mal veya hizmet satışları sonucu meydana gelen senetsiz alacaklar bu hesabın borcuna, müşterinin/alıcının borcunu ödemesi halinde tahsil edilen tutarlar bu hesabın alacağına kaydedilir. Hesabın bakiyesi işletmenin müşterilerinden olan senetsiz alacaklarını gösterir.

3 Uygulama 1 Alfa işletmesi müşterisi Remzi Can’a %18 KDV tutarında malı kredili olarak satmıştır. Kalan işletmesi Tekirdağ’daki müşterisi Ahmet Al’a KDV dahil TL’lik malı 15 ay vadeli olarak satmıştır. Beta işletmesi alıcı Ayşe Yılmaz’a KDV dahil TL’ye veresiye mal satmıştır. Beta işletmesi müşterilerinden Ayşe Yılmaz işletmeye olan borcunu nakden ödemiştir.

4 121 (221) Alacak Senetleri 121 (221) hesapta: işletmenin faaliyet konusu kapsamında mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan kısa (uzun) vadeli senetli ticari alacakları izlenir. Hesabın işleyişi; Mal veya hizmet satışları sonucu meydana gelen senetli alacaklar bu hesabın borcuna, müşterinin/alıcının borcunu ödemesi halinde tahsil edilen tutarlar bu hesabın alacağına kaydedilir. Hesabın bakiyesi işletmenin müşterilerinden olan senetli alacaklarını gösterir.

5 Uygulama 2 Atakan işletmesi müşterisi Ziya Ak’a TL + KDV’lik mal satmış, karşılığında 6 ay vadeli bono almıştır. Atakan işletmesi daha önce kendisine TL’lik veresiye mal borcu olan müşterisi Ali Yılmaz’dan 18 ay vadeli senet almıştır. Atakan işletmesi müşterilerinden Ziya Ak TL’lik senetli borcunu işletmeye ödemiştir.

6 122 (222) Alacak Senetleri Reeskontu(-)
122 (222) hesapta; bilanço tarihinde senetli alacakların tasarruf değeriyle değerlenmesi amacıyla, kısa (uzun) vadeli alacak senetleri için ayrılan reeskont tutarları izlenir. Hesabın işleyişi: Hesaplanan reeskont tutarları 122 (222) hesaba alacak, 657 Reeskont Faiz Giderleri(-) hesabına borç kaydedilir. İzleyen dönemde 122 (222) hesap kapatılarak, bakiyesi 647 Reeskont Faiz Gelirleri hesabına aktarılır.

7 Tasarruf değeri: bir senedin değerleme gününde sahibi için arz ettiği değerdir.
Reeskont faizi: gelecek döneme ait faiz tutarıdır. (alacak senetleri için faiz gideri, borç senetleri için faiz geliri) R = (a * n * t) / [ (n * t)] R; Reeskont tutarı a: senedin üzerinde yazılı değer n: Tarihi itibarıyla senedin vadesine kalan gün sayısı t: iskonto oranı

8 Uygulama 3 Nil işletmesi bilanço tarihinde TL nominal değerli alacak senetleri için 500 TL reeskont hesaplamıştır. Akın işletmesinin portföyünde vadeli TL’lik alacak senedi bulunmaktadır. İskonto oranı %10’dur. Alacak senetlerini tasarruf değeri ile değerlemek isteyen işletme, tarihinde reeskont ayırmıştır.

9 126 (226) Verilen Depozito ve Teminatlar
126 (226) hesapta; İşletme tarafından üçüncü kişilere karşı bir işin yapılmasının üstlenilmesi ya da bir sözleşmenin karşılığı olarak geri alınmak üzere verilen kısa (uzun) vadeli depozito ve teminat niteliğindeki nakit değerlerin izlenir. Hesabın işleyişi: Verilen depozito ve teminatlar bu hesabın borcuna, geri alındığında da alacağına kaydedilir.

10 Uygulama 4 Ufuk işletmesi mutfakta kullanmak için aldığı tüplere TL depozito ödemiştir. Tuna işletmesi, tarihinde bir ihaleye katılabilmek için TL tutarında bir teminat yatırmıştır. Olumsuz sonuçlanan ihaleden sonra teminatını geri almıştır.

11 128 Şüpheli Ticari Alacaklar
128 hesapta; çeşitli nedenlerle tahsil imkanları güçleşmiş, senetli ve senetsiz ticari alacaklar izlenir. Hesabın işleyişi; Tahsili şüpheli hale gelmiş olan senetli ve senetsiz ticari alacaklar ilgili hesabın alacağına, 128 hesabın borcuna kaydedilir. Hesabın bakiyesi şüpheli hale gelmiş ticari alacakları gösterir.

12 129 Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı Hesabı (-)
129 hesapta; şüpheli ticari alacaklar için ayrılan karşılıklar izlenir. Hesabın işleyişi: Hesaplanan karşılık tutarları 654 Karşılık Giderleri Hesabının bocuna karşılık, 129 hesaba alacak kaydedilir.

13 Uygulama 5 Mert işletmesinin 2011 yılına ait bazı işlemleri aşağıdaki gibidir. İşletme tarihinde TL + KDV tutarında mal satmış, KDV tutarını peşin tahsil etmiş, geri kalanı için vadeli senet almıştır. günü, müşterinin borcunu ödeyemeyeceğini bildirmesi üzerine, işletme TL’lik alacak senedinin şüpheli hale geldiğini belirlemiştir. günü, işletme TL’lik senetli alacağına %50 oranında karşılık ayırmaya karar vermiştir.

14 GENEL UYGULAMA 1 Kanar işletmesinin Mart ayında gerçekleşen bazı işlemleri aşağıdaki gibidir. tarihinde işletme TL + KDV tutarıdan ticari mal almış, karşılığında çek düzenleyip vermiştir. tarihinde kasada olan ihtiyaç dışı nakit fazlasını değerlendirmek amacıyla AKB Bankasına adet Tüpraş hisse senedinin alınması için talimat verilmiştir. tarihinde daha önce alınan ticari malların yarısı TL + KDV fatura bedeliyle satılmış, KDV tutarı nakit tahsil edilmiş, kalanı için senet alınmıştır. tarihinde AKB Bankasından gelen ekstreden daha önce verilen talimatla adet hisse senedinin TL’ye alındığı, TL aracılık komisyonuyla birlikte toplam tutarın işletme hesaplarından düşüldüğü anlaşılmaktadır. tarihinde, ücret ödemelerinde yaşanan nakit sıkıntısını gidermek amacıyla işletme portföyünde bulunan hisse senetlerinden 500 tanesi TL’ye satılmıştır. Satış işlemiyle ilgili aracı bankaya 450 TL komisyon ödenmiştir.

15 GENEL UYGULAMA 2 Sönmez işletmesinin portföyünde 50 TL/adet alış değerli adet BOTAŞ A.Ş. Hisse senedinin bilanço tarihinde borsadaki fiyatı 35 TL’dir. İşletme hisse senetleri için TL karşılık ayırmaya karar vermiştir. Delta işletmesi daha önce Ali Aktaş’tan aldığı TL’lik bonoyu tahsil etmiştir. Güral işletmesi %18 KDV’lik ticari mal almış, karşılığında aynı tutarda bir alacak senedini satıcı adına ciro etmiştir. Papatya işletmesi PNB Bankasıyla TL tutarında kredi anlaşması imzalmış, anlaşma gereğince bankaya TL’lik alacak senedi teminat olarak verilmiştir.

16 Doğa işletmesinin 31. 12. 2011 tarihinde 120 gün vadeli 80
Doğa işletmesinin tarihinde 120 gün vadeli TL’lik alacak senedi bulunmaktadır. Alacak senetlerini tasarruf değeriyle değerlemek isteyen işletme %12 faiz oranı üzerinden reeskont hesaplamıştır. Varyap işletmesi Kavaklı Belediyesi tarafından açılan yol yapım ihalesi için teminatı Ziraat Bankasında açılan ilgili hesaba yatırmıştır. Kavaklı Belediyesi bürakratik sebeplerle yol yapım işini iptal ettiği için Varyap işletmesi daha önce yatırdığı teminatı geri almıştır. Doğuş işletmesi Ömer Ertürk’ten olan TL alacağının şüpheli hale geldiğini tespit etmiştir. Dönem sonunda alacağın %75’i oranında karşılık ayrılmasına karar verilmiştir.


"12 Ticari Alacaklar 12 Ticari Alacaklar 22 Ticari Alacaklar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları