Gıda kalite sağlama sistemleri
Uluslararası rekabet Gıda kalitesi Gıda kalite kontrolü Toplam kalite Toplam kalite kontrolü
Toplam kalite kontrolü İşletmenin üretim süreçleri yapısı Personel nitelikleri Kullanılan teknoloji Pazar koşulları Yasal düzenlemeler
Raf ömrü süresince fiziksel, kimyasal ve biyolojik risk taşımayan gıda Hedef: Güvenli gıda Raf ömrü süresince fiziksel, kimyasal ve biyolojik risk taşımayan gıda
Sağlıklı yaşam uygulamaları Yaşam Kalitesi İyi uygulamalar
İyi üretim süreçleri İyi tarım uygulamaları (GAP) İyi üretim uygulamaları (GMP) İyi hijyen uygulamaları (GHP) İyi yiyecek-içecek-ikram uygulamaları (GCP) İyi depolama uygulamaları (GSP) İyi perakende uygulamaları (GRP) İyi iyi dağıtım uygulamaları (GDP) İyi laboratuvar uygulamaları (GLP)
Gıda Güvenliği Yönetimi Kalite Yönetimi (ISO 9000) Toplam Kalite Yönetimi KALİTE SİSTEMLERİ GAP/ GMP/GHP/ GCP/GSP/GRP/ GDP/GLP Gıda Güvenliği Sağlama Sistemi Planı (HACCP)
İyi üretim uygulamaları (GMP) Uygun yönetim/denetim Uygun planlama ve alan Doğru ve yeterli ekipman Uygun eğitilmiş personel Doğru hammadde ve ambalaj materyali Uygun depolama ve nakliye Yazılı prosedür ve temizlik programları Yeterli teknik, idari ve bakım
İyi üretim uygulamaları (GMP) Kalite yönetimi Personel ve eğitim Tesis ve ekipman Dokümantasyon Üretim Öz-denetim
Kalite yönetimi Dizayn ve plan Hammadde spesifikasyonları İçerik formülasyonları Proses ekipmanı Proses yönetimi ve şartları Uygun etiketleme spesifikasyonları
Üretim İşleme Bileşenler Ambalajlama Ara ve son ürün Depolama Dağıtım Geri kazanım veya yeniden işleme Reddetme Yeniden etiketleme Şikayet/ürün geri çağırma Fason üretim