T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
Advertisements

İŞGALLER BAŞLIYOR Reyyan İLCİ 4/C 2643
19 Mayıs 1919 Samsun 16 Mayıs 1919 İstanbul
Erzurum Kongresi Koray Özcan
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
KUVA-İ MİLLİYE Türk Orduları ’nın, Mondros Ateşkes Antlaşması ile dağıtılması sonrası Anadolu, savunmasız kalmıştı.Böylesi zor bir ortamda Anadolu ’yu.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
GENELGELER VE KONGRELER
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I Bölüm – 8. Bölüm - 8  Temel Kavramlar  Mustafa Kemal’in Samsuna Çıkışı Ve Milli Mücadele İçin İlk Adımlar  Havza.
MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).
Adı:Dilara ÖZKAHRAMAN Sınıf:4/C
Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Birinci Dünya savaşının bitmesiyle birlikte yurdumuz savaşta yenik sayıldı. Sevr Antlaşmasıyla ülkemizi.
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
MİLLİ MÜCADELE (KURTULUŞ SAVAŞI).
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
Atatürk'ün Samsun'a Çıkışı
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-I
Mondros Ateşkesinden Sonra Kurulan Yararlı Cemiyetler
SİVAS KONGRESİ EYLÜL 1919 AMASYA GENELGESİ doğrultusunda YURT GENELİ’nde SEÇİMLER YAPILMIŞ ve her ilden 3 ‘er TEMSİLCİ ‘ nin,bu kongreye katılımı.
KUVAYIMİLLİYE VE DÜZENLİ ORDU
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
HAVZA GENELGESİ 29 Mayıs 1919 M.Kemal, 15 Mayıs 1919 ’da İzmir ’in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinden sonra 16 Mayıs 1919 ’da Bandırma Vapuru ‘yla.
İNKILAP PERFORMANS ÖDEVİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sivas Kongresi
M.KEMAL’İN SAMSUN’A ÇIKIŞI
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
İŞGALLER BAŞLIYOR Zeynep YILDIZ Karya SOLAK Batuhan ALTUNDAĞ Buğrahan BÜYÜM Mert Berkay GÜLEN Zeynep YILDIZ Karya SOLAK Batuhan ALTUNDAĞ Buğrahan.
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
Hazırlayanlar: Sibel Özhan Batuhan Boztepe Osman Avcı
TBMM ‘NİN AÇILMASI 16 Mart 1920 –İstanbulun İşgali
Özgür GÜVERCİN. KISA KISA BAŞARI ANAHTARLARI - Konu eksiğiniz olmasın. - Mutlaka düzenli tekrar yapın. - Günlük 100 soru ile başlayıp toplamda 200 soruya.
Milli Mücadele (Kurtuluş Savaşı) ÖRGÜTLENME DÖNEMİ
KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin.
ERZURUM KONGRESİ.
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
AİT Ders çalışma soruları.
Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatır, ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder. M.Kemal ATATÜRK.
KURTULUŞ SAVAŞI.
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi GENELGELER/BİLDİRİLER/TAMİMLER 1  Havza Genelgesi(28 Mayıs1919):  Kararları:  Başta İzmir’in işgali.
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi MUSTAFA KEMAL PAŞA SAMSUN’DA…  Mustafa Kemal, IX. Ordu Müfettişi göreviyle Samsun’a gönderildi.  Padişah.
TOPRAKLARIMIZIN PAYLAŞILMASI
K O N G R E L E R D Ö N E M İ Dersin adı :İnkılap Tarihi HAZIRLAYAN Mert ULUS Sınıfı :8/B No:8.
MİLLİ UYANIŞ. YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
ATATÜRK’ÜN YAPTIĞI HİZMETLER
MUSTAFA KEMAL’İN SAMSUN’A ÇIKIŞI (19 MAYIS 1919)
2.Ünite Milli uyanış: Yurdumuzun işgaline tepkiler
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE YORUMLARI
19 Mayıs 1919 Samsun 16 Mayıs 1919 İstanbul
BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALARIN NEDENLERİ
Azınlıkların Kurduğu Zararlı Cemiyetler – Milli Cemiyetler
MİLLİ UYANIŞ. YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER
Amasya Görüşmeleri 20 – 22 Ekim 1919.
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
Engin DEMİRCİ Malatya 2016.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I
10 KASIM 1938.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 ERZURUM KONGRESİ Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / DOĞU VE GÜNEY DÜŞMANA DİRENİYOR
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI İMZALANDI (30 EKİM 1918) Yer: Ege denizinde Limni Adası bulunan Agamemnon savaş gemisi İmzalayanlar: Akdeniz Filo komutanı.
T.C İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ HAZIRLAYAN *BEYZA KILINÇ 12-C SBT 965.
KAZANIMLAR 6. Atatürk’ün 1919’a kadar bulunduğu görevler ve yaptığı hizmetleri üstlendiği Milli Mücadele liderliği açısından değerlendirir.
Sunum transkripti:

T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük Arif ÖZBEYLİ

KURTULUŞ SAVAŞI

Mustafa Kemal’in İstanbul’a Gelişi ve Duruma Bakışı Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzasından sonra ayrılan Liman Von Sanders’in yerine Yıldırım Orduları Grup Kumandanı olarak atanan Mustafa Kemal, 13 Kasım 1918’de İstanbul’a döndüğü zaman aynı gün İstanbul’a gelen İtilaf Devletleri’nin savaş gemileri ile karşılaştı.

O zaman şu sözü söyledi: “Geldikleri gibi giderler O zaman şu sözü söyledi: “Geldikleri gibi giderler.” İstanbul’da bazı girişimlerde bulunan Mustafa Kemal, bunlardan sonuç alınamadığını gördüğü için mücadelenin ancak Anadolu’da yapılabileceği kararına vardı. Bu yöndeki çalışmalarına hız verdi.

Mustafa Kemal’in Samsun’a Çıkışı ve Milli Bilinci Uyandırması Anadolu’nun yer yer İtilaf Devletleri tarafından işgal edildiğini gören Mustafa Kemal Anadolu’nun kurtuluşu için İstanbul’daki teşebbüslerinden sonuç alamayınca Anadolu’ya geçmeye karar verdi.

O tarihlerde Orta ve Doğu Karadeniz’de Rum çetelerinin faaliyetlerine karşı Türk çeteleri direniş gösteriyorlar, bu durum Yunanlılar tarafından İtilaf Devletlerine Rumlar katlediliyor diye lanse ediliyordu.

İtilaf Devletlerinin isteği üzerine bu olayları soruşturmak için bu bölgeye bir müfettiş gönderilmesine karar verildi. Mustafa Kemal bu durumdan yararlanarak kendisinin bu göreve getirilmesini sağlamıştır.

Resmi adı 9. Ordu Müfettişliği idi. Merkezi Erzurum idi Resmi adı 9. Ordu Müfettişliği idi. Merkezi Erzurum idi. Erzurum İtilaf Devleri tarafından işgal edilmemişti. Erzurum’da 15.Kolordu’nun komutanı olan Kazım Karabekir de ordusunu terhis etmemişti.

Mustafa Kemal’in görevi sadece askerlik alanı değil, yönetim alanını da içermekte idi. Görev alanındaki Trabzon, Erzurum. Sivas , Van, Erzincan, Samsun illeriyle bunlara komşu olan Diyarbakır, Bitlis, Elazığ, Ankara, Kastamonu illerinin sivil ve asker tüm yöneticileri ,müfettişliğin emir ve başvurularını yerine getirmekle yükümlü tutuldular.

Tarih yazmak tarih yapmak kadar zordur, yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikatler insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır. Mustafa KEMAL

16 Mayıs’ta İstanbul’dan hareket eden Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919’ da Samsun’a ulaştı. Samsun’a gelen Mustafa Kemal mücadelesini iki temel altında başlattı.

Birincisi yalnızca kendi bölge-sine değil bütün yurttaki askeri birliklerle ilişki kurarak birliklerin dağıtılması ve silahların İtilaf Devletlerine teslimini önlemeye çalıştı. İkinci olarak ta Müdafa-i Hukuk cemiyetlerini bölgesel mücadele anlayışından kurtar-maya çalıştı.

19 Mayıs 1919’ da Samsun’a çıkan Mustafa Kemal 25 Mayıs’ta geldiği Havza’da bütün memlekette milli teşkilatlar kurulması konusunda iş başındaki sivil memurlara ve komutanlara haberler gönderdi.

Amasya Genelgesi (22 Haziran 1919)

12 Haziran ‘da Amasya’ya gelen Mustafa Kemal 22 Haziran’ da Rauf Orbay, Ali Fuat ve Refet beylerle birlikte Amasya Tamimi’ni hazırladı. Ayrıca Kazım Karabekir’inde görüşü alındı.

Amasya Tamimine göre; Vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı tehlikededir. İstanbul hükümeti galip devletlerin etkisi altında bulunduğundan yüklendiği sorumlulukların gereğini yerine getirememektedir. Bu durum, milletimizi yok olmuş tanıtıyor. Milletin bağımsızlığını yine milletin azmi ve kararı kurtaracaktır.

Her türlü etki ve denetimden uzak bir kurul oluşturulacaktır Her türlü etki ve denetimden uzak bir kurul oluşturulacaktır. Bunun için de her Livadan herkesin güvenini kazanmış üç kişi seçilecektir. Seçimde parti çekişmeleri dikkate alınmayacaktır. Bu temsilciler, Anadolu’nun en güvenilir yeri olan Sivas’a sessiz ve gizlice geleceklerdir.

Doğu illeri ise daha önce yapılacak Erzurum Kongresi’ne seçilecek kişiler tarafından temsil edilecekti. İstanbul hükümetinin bu işleri önlemek için alacağı tedbirlere uyulmayacaktır.

Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatır, ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder. M.Kemal ATATÜRK

Amasya Tamimi (Genelgesi)’nin Önemi Amasya Tamimi Milli Mücadele’de hazırlanan ilk ciddi belgedir. Kurtuluş Savaşı’nın amacını ve gerekçesini açıklamıştır. Türk milletini, milli bağımsızlık ve egemenlik savaşına çağıran bir milli uyanış alarmı olan bu genelge ile Mustafa Kemal, Türk milletini ortak bir dava için birleştirmek ve ona egemenlik hakkını sağlamak amacı ile büyük bir adım atmıştır.  

2013-YGS