KOÜ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
LİSANSÜSTÜ EĞİTİMDE STAJ EĞİTİMİNİN YERİ VE ÖNEMİ
Advertisements

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1.TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI ÖĞRENCİ ANKETİ.
Probleme Dayalı Öğrenme -İki Yıllık Deneyim-
AHEK KURULTAYININ ARDINDAN (9 haziran 2008). TTB-AHEK (Asistan Hekimler Eşgüdüm Kurulu) tarafından 09/06/2008 tarihinde AÜTF (Ankara Üniversitesi Tıp.
Uzmanlık Öğrencisi Eğitimi “Strateji” M. Erdal GÜZELDEMİR
ÇIKIŞ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET HEDEFLERİ.
Prof. Dr. Kerim Edinsel YETERLİLİKLER “UYGULAMA SÜRECİ” ÇALIŞTAYI UYGULAMASI SONUÇLARI Çalışma Grubu 1: Makine Mühendisliği Programı Yeterlilikleri 1 -
Yaşam Boyu Öğrenme Prof. Dr. Ali ŞEN.
S.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
11 Üniversite hastanelerinin organizasyonu
İSİG Politikası ve Güvenlik Kültürü
Tanı ve tedavi için gerekli olan laboratuvar hizmetlerini yapmak.
ERCİYES ÜNİ. TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ 9 Ocak 2013.
ÜNİVERSİTE SAĞLIK MERKEZLERİ ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA KOŞULLARI VE ÖZLÜK HAKLARI Başkan: Dr. Rüştü Güner Raportörler: Dr.Özlem Elçin Dr. Sare Mıhçıokur.
NEDEN Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ? .
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
İTF Eğitiminde Mevcut Durum Tespiti WFME-UTEAK-TTB Tıp Fakültelerinin Misyon ve Hedefler Temel Alanı Ölçütleri ile İlgili Değerlendirmeleri Misyon.
2009 Eğitim Yılı Çalıştayı Dönem 4 ve 5 Raporu. Başlıklar  Stajlar  Teorik dersler  Pratik eğitimi  Sınavlar  Yardımcı eğitim alanları  Öğretim.
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
Yönetim Kurulu Problem Çözme ve Yönlendirme Yeterliliği.
VI. ULUSAL TIP EĞİTİMİ KONGRESİ Gizem Tomaşan, UTEK 2010 VI. Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi 2-5 Haziran 2010, Adnan Menderes Üniversitesi, AYDIN Akreditasyonda.
12. Sınıf 100 nolu kazanım etkinliği
ETİK LİDERLİK SEMİNERİ
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. "Sofra bir kazanç ve öğrenme kuruluşudur." Hüseyin Özer.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Özdeğerlendirme Kurulu Raporu 30 Haziran 2010 Ankara.
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI VE İLKELERİ
PAYDAŞ GÖRÜŞLERİ Yrd.Doç.Dr.Maviş Emel KULAK KAYIKCI
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ 4 Ocak 2013 Tarihindeki Fakülte Kurulu’nda kabul edilen ilkeler ve çalışmalar.
Kocaeli Üniversitesi tıp fakültesi PREKLİNİK çalışma komisyonu raporu Alişan Burak Yaşar.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalları Stratejik Plan Formatı
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ASİSTAN AKADEMİK KURULU 19 Aralık 2012.
PROGRAM YETERLİLİKLERİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ. YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ 1.Belli bir alanda genel ortaöğretimde kazanılan bilgi, beceri ve.
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DÖNEM I.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
Yüksek kalite standartlarında tanı ve tedavi hizmeti sunmak
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı 16 Mart 2006 “İstanbul Tıp Fakültesi’nde Eğitim Merkezi’nden Anabilim Dalına”
Akademik Becerilerin İzlenmesi ve DEğerlendirilmesi
KOU Tıp Fakültesi Eğitimini Nasıl İyileştirebiliriz? Dr. Hande SEZER Radyoloji ABD.
Çalıştay, Mayıs, 2016 VI. DÖNEM Doç. Dr. Cem Cerit Doç. Dr. Yiğit Çakıroğlu Yrd. Doç. Dr. T. Utku Yılmaz İnt. Dr. Emre Eserli.
SAĞLIK YÖNETİMİ TOPLULUĞU Yönetim, en geniş anlamda ortak bir amacı gerçekleştirmek için işbirliği içinde çaba gösteren birey ya da grupların.
OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ PROGRAMI BİLGİLERİ. Edinilen Unvan: Otomotiv Teknikeri Edinilen Ünvanın Düzeyi: Önlisans.
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
KARİYER YÖNETİMİ DERSİ EGZERSİZLERİ Prof. Dr. Serkan Bayraktaroğlu
Stratejik Planlama-1 A: İşi doğru yapma B: Doğru işi yapma A- Etkinlik: Girdi-çıktı ilişkisi- çıktıların elde edilmesinde girdilerin nasıl kullanıldığı.
3.GRUP SEVİLLA/İSPANYA GRUBU. Soru 1: Projedeki amaçlarınıza ulaşabildiniz mi? Proje amaçlarınıza hangi faaliyetleri yaparak ulaştınız? Proje amaçlarınızda.
Uzmanlık Eğitiminde Yurtdışı Eğitim Fırsatları ve Faydaları
Dr. Ahmet Haki Türkdemir Ankara 112 İl Ambulans Servisi
DÖNEM 6 ÇALIŞTAY SUNUMU MAYIS, 2017 Doç. Dr. Nurettin Özgür DOĞAN Yrd
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü (EEM)
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
YAZ STAJI BİLGİLENDİRMESİ
KOÜ Tıp Fakültesi Program Değerlendirme Kurulu sunumu, Kapanış ve Temenniler Dr. Kenan BEK
Sibel KARABULUT Acil Yardım ve Afet Yönetimi
Dönem 6 Koordinatörlüğü Sunumu
***PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
DÖNEM IV Dr. Özgür Mehtap.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Stajı
Hülya Aybek*, Nural Cevahir**
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
MİSYON Histoloji ve Embriyoloji alanında mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrası düzeyinde eğitim ve öğretim kapsamında bilimsel düzeyde eğitim vermek, Araştırma.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
PROBLEM ÇÖZME.
Tıp Eğitimi İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki 7 yıllık gözlem
KOÜ Tıp Fakültesi Program Değerlendirme Kurulu Sunumu
Sosyal Sorumluluk Nedİr?
KOÜ 11. Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Çalıştayı DÖNEM IV
Sunum transkripti:

KOÜ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİMİ Mezun Gözüyle Tıp Eğitimi Deniz ÇİL mezun gözüyle tıp eğitimi hakkında kısa bir sunum yapmaya çalışacağım bu sunumu hazırlarken hem dernekten hem de kendi arkadaşlarımdan pek çok kişiyle konuştum pek çok fikir aldım burada onların düşüncelerine de yer verdim Aslında sunumun bir özeti olarak şunu söyleyebilirim Konuştuğum arkadaşlarıma Kocaeli üniversitesi tıp fakültesi mezunu olmaktan memnun musunuz diye sordum Ve hepsi de evet memnunum dedi Ben de buna katılıyorum kesinlikle gönül rahatlığıyla Kocaeli üniversitesi tıp fakültesi mezunu olmaktan memnunum diyebiliyorum Hatta keşke benim için şartlar daha farklı olsaydı da asistanlık eğitimimi de burada alsaydım diyebilirim Bence bu da fakültemizin pek çok açıdan tıp eğitiminde bir şeyleri doğru yaptığının göstergesi.

Genel Tıp Eğitimi Toplumun öncelikli sağlık sorunlarının çözümü için; Hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi ya da tedavi edileceği uygun sağlık kuruluşlarına yönlendirilebilmesi için; gerekli temel ve klinik tıp bilgisini kazandırma Teorik ders YÜKÜ ? Kısa kısa başlıklar halinde eğitimimizi inceleyecek olursak Kocaeli üniversitesinin genel tıp eğitimi konusunda yeterli olduğunu düşünüyorum Toplumun öncelikli sağlık sorunlarını çözmede, Hastalıkların önlenmesi teşhisi tedavisi gibi konularda gerekli becerileri kazanabildiğimizi düşünüyorum Tabi bu düşüncelerim her zaman böyle değildi Özellikle öğrenciliğimde sınav zamanları teorik derslerin fazlalığı konusunda çok şikayetçiydim Ama şimdi anlıyorum ki bu becerileri kazanabilmek için evet zor ama gerekli bir yükmüş

Klinik beceriler Pratik uygulama dersleri Tıbbi uygulama, yeniden canlandırma, anamnez alma, fizik muayene, laboratuvar uygulama becerilerini kazandırma Pratik uygulama dersleri Staj ve internlik döneminde tutulan nöbetler Klinik beceriler konusunda Gerek tıbbi girişimlerde gerek yeniden canlandırma anamnez alma gerekse fizik muayene konularında yeterli eğitimi aldığımızı düşünüyorum Birer itiraf gibi gelebilir ama yine öğrencilik dönemlerimde Pratik derslerden kaçmaya çalışırdık Stajyerken ya da internken tutulan nöbetlerden şikayet ederdik Ama şimdi anlıyorum ki bu pratik uygulamalar ve tutulan nöbetler sayesinde bizler bu beceriyi kazandık

İletişim becerileri Genel iletişim becerilerinde (sunum becerileri, kendini ifade etme, yazılı ve sözlü iletişim) yetkinlik kazandırma Ekip çalışanları ve meslektaşlarla iletişim kurabilme becerisi kazandırma Öğrenci faaliyetlerinin desteklenmesi: KOÜTBAT – TURKMISC – Öğrenci kongrelerinin düzenlenmesi – ERASMUS … İletişim becerilerine gelecek olursak Sunum becerileri - kendini ifade etme - meslektaşlarla iletişim kurabilme açısından fakültemizin iyi bir alt yapı sağladığını düşünüyorum Bu alt yapıda öğrenci faaliyetlerinin de büyük katkısı olduğunu düşünüyorum Kocaeli üniversitesi zaten öğrenci faaliyetlerini destekleyen bir yapıya sahip ve kesinlikle bu özelliğini kaybetmemesi gerektiğini düşünüyorum Bilimsel araştırma topluluğunun TURKMISC’ın öğrenci kongrelerinin değişim programlarının kesinlikle desteklenmeye devam edilmesi gerektiğini düşünüyorum

Liderlik, Yöneticilik ve İdari konular Birinci basamak sağlık kuruluşlarında / sorumlusu olduğu klinikte ya da laboratuvarda yöneticilik yapabilme becerisini kazanmada Liderlik yöneticilik konusunda ise konuştuğum arkadaşlardan şöyle bir geri bildirim aldım bunu sizlerle de paylaşmak Hepimiz tıp eğitiminin bir usta çırak ilişkisi olduğunu biliyoruz Ve bu süreçte de ast üst ilişkisi olduğunun bir kıdem geleneği olduğunun farkındayız Fakat bazen özellikle de internlük döneminde kantarın topuzu kaçabiliyor diye düşünüyorum Öğrencilerin mezun olduktan sonra çalıştıkları yerlerde özgüvenle hareket edebilmeleri için eğitimleri süresince biraz daha desteklenmeleri gerektiğini düşünüyorum Eğitim süreçlerinde eğer öğrencilere bir doktorun hak ettiği gibi davranılırsa ve cesaretlendirilirse mezuniyet sonrası liderlik yöneticilik konusunda daha özgüvenli olacaklarını düşünüyorum.bu beceriyi kazanmak tabi ki tecrube kazanarak olacaktır.o yüzden tüm branşlarda hasta tanı tedavi ve takip süreçlerine öğrenciler daha çok dahil edilebilir.

Deontoloji, Etik konular, Tıp felsefesi Hastalara biyopsikososyal bütünlük içinde bakabilme; mesleğini, insan haklarını, hasta haklarını ve tıbbi etik kuralları gözeterek uygulama becerisini kazanmada Hastalara biyopiskososyal bütünlük içinde bakabilme, İnsan haklarını hasta haklarını tıbbi etik kuralları gözetme konusunda Kocaeli üniversitesinin bizlere gerekli nosyonu kazandırdığını düşünüyorum Bunu da her fırsatta tüm branş hocalarımızın hasta mahremiyetine gösterdikleri özen sayesinde öğrendik.

Bilgiye ulaşma becerisi Problem çözme, analitik ve eleştirel düşünme, klinik sorgulama, akıl yürütme, sentez ve değerlendirme becerilerini kazandırma Bilimsel araştırma ilke ve yöntemlerini benimseyerek uygulayabilme; araştırmaların sonuçlarını kanıta dayalı olarak değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisini kazandırma Problem çözme, analitik ve eleştirel düşünme, sentez ve değerlendirme becerilerini kazandırma konusunda eğitimimizin yeterli olduğunu düşünüyorum Fakat geliştirilmesi gereken bir konu olarak sunu söyleyebilirim Bilimsel bir makale nasıl yazılır, bilimsel araştırmalar nasıl kurgulanır konusunda öğrenciler biraz daha eğitilebilir diye düşünüyorum Çünkü mezun olduktan sonra kimse bunları tam anlamıyla bize anlatmıyor. Akademik çalışma yapmak isteyen mezunlar bu konuda eksiklik duyuyor olabilir diye düşünüyorum Belki öğrenciyken bilimsel araştırmaların mutfak kısmında görev almak bu süreçleri öğrenmek gelecekleri açısından iyi olabilir diye düşünüyorum

Fakültemizin güçlü olduğu konular Öğrencinin interaktif katılımı Hasta başı eğitimler Hasta sorumluluğunun öğrencilere verilmesi Ulusal ve uluslararası öğrenci değişimlerine olanak sağlanması Öğrenci - Öğretim üyesi ilişkilerinin samimiyeti Eğitimleri esnasında Öğrencinin interaktif katılımı Hasta başı eğitimler Hasta sorumluluğunun özellikle internlik döneminde öğrencilere verilmesi Hem Ulusal ve hem de uluslararası öğrenci değişimlerine olanak sağlanması Fakültemizin iyi olduğu konular ve bu konulara desteğin devam etmesi gerektiği düşüncesindeyim Öğrenci - Öğretim üyesi ilişkilerindeki samimiyet de fakültemizin hiçbir zaman kaybetmemesini dilediğim çok önemli bir özelliği

KAZANIMLAR Tüm dahili ve cerrahi branşlarda bilgi ve beceri sahibi olma Tıp etiği,hasta hakları,insan hakları konusunda duyarlılık Dahili ve cerrahi acillere yaklaşım Toplumsal sorunlara(sağlık,v.d) duyarlılık Her türlü pratik beceri ( yeniden canlandırma,kan alma,sonda takma,NG takma,nazal tampon ,sütür atma v.b ) Son olarak değinmek istediğim aslında bir doktor burdan mezun olduğunda temel olarak işine yarayacak kazanımlar neler.Bunlar dışında elbette bir çok kazanıma sahip oluyoruz.Benim ve benim gibi özellikle perifer acillerde çalışan hekimlerin kullandığı kazanımlar. Hemen her branşta tabi ki tamamen yeterli olmasa da en azından sadece aciller ya da sağlık kuruluşları değil günlük hayatta etrafımızda kileri bilgilendirme. Aciller konusunda temel eğitimi aldığımızı düşünüyorum.ama öneri olarak özellikle son yıl acil stajının uzatılması ya da her branş aciline yaklaşımın kendi içinde pratik olarak uygulanması. Hekim demek sadece sağlıkçı demek değil aynı zamanında toplumun aydın bireyleridir bana göre.Toplumsal sorunlarda öne çıkıp toplumu bilgilendirip yönlendirme gibi de bir nosyonu bize kazandıran hocalarımıza ayrıca teşekkür ediyorum. Ve geldik bir tıp fakültesi öğrencisinin ben sağlık memuru mu olacağım diyip,yapmaktan imtina edip kaçmaya çalıştığı becerilere . Mutlaka ama mutlaka her hekimin edinmesi gereken becerilerdir bunlar.bir hekimi asıl kahraman yapan işlerdir aslında 

ÖNERİLER Hastabaşı eğitimlerde gruplardaki öğrenci sayısı Endüstriyel Sağlık-Meslek Hastalıkları Daha fazla acil yaklaşım becerisi kazandırma Akademik tez çalışmalarında görev vermek

ÖZÜR VE TEŞEKKÜR Son olarak bize çok değerli olan hekimlik mesleğini bizlere rağmen öğretmek için çabalayan ,yoklamalarla bizi sıkıştırdığı için,aslında hekimliğin nüanslarından bahsederken gereksiz görüp kızdığımız için tüm hocalarımızdan özür diliyorum ve bu camiada olmamızı sağladıkları için minnet ve teşekkürlerimi sunuyorum.