Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ KURMA SÜREÇLERİ.
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK SÜREÇ YÖNETİMİ RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK İbrahim GÜMÜŞ 1 radardanismanlik.com.tr SÜREÇ YÖNETİMİ.
BÖLÜM 4 Finansal Tablo Analizi Bu bölümü okuduğunuz zaman, şunları yapabiliyor olmanız gerekir: Oran analizinin ne olduğunu açıklamak Beş grup oranın.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
F.Dilvin Taşkın.  Nakit akışı tahminlerinde kavramsal konular.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
Fiyat ve Fiyatlandırma
İşletme Yönetimi Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü.
Araştırma ve Strateji BBY256 Bilgi Mimarisi.
KYS KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ. 2 İçerik Kalite Nedir? ISO 9001:2000 Hakkında Genel Bilgi Kalite Politikamız Kalite Hedefimiz KYS nin Şirketimizde.
Pazarlama İlkeleri.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler
İşletmelerde Tesis Yönetimi
Uluslararası Pazarlama Araştırması
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
PAZAR ARAŞTIRMASI ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
Pazarlama Yönetimi Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN.
Bu sorunlar neden çözülmeli?
İŞLETMELERİN KURULUŞU
Aşağıdaki kavramları açıklayınız
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
FİNANSAL PLANLAMA.
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
PAZARLAMA YÖNETİMİ PAZARLAMA YÖNETİMİ • PAZARLAMAYA GİRİŞ
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
Hayvancılık İşletmeleri Açısından Yönetim
I.BÖLÜM TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI KAVRAMI VE PAZARLAMA
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
SÜREÇ ODAKLILIK.
Düsseldorf - Köln.
Tedarik Zinciri Yönetimi:
İŞLETMENİN FAALİYETLERİNE KAYNAK BULMA: FİNANSMAN
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Pazarlama anlayışındaki gelişmeler-1
İçerik GELİRİN BÖLÜNMESİ DEVAM ( FAİZ, KAR).
3. STOKLARIN YÖNETİMİ.
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
Yaratıcı Strateji: Planlama ve Geliştirme
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ürün ve Hizmetler İçin Kapasite Planlaması
7. ÜRETİMDE KALİTE KONTROLÜ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
İnsan Kaynakları Yönetiminin
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO İŞLETME YÖNETİMİ-I Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO

8- İşletmecilikle İlgili Bazı Temel Kavramlar Kâr Müşteri tatmini sağlayan, mal ve hizmetlerin yaratılması ve paylaşılması için, insan, teknoloji ve bilgiyi bir araya getiren ve belli bir risk alan işletmecilerin kazancıdır. (Toplam Gelir – Toplam Gider ve Amortismanlar) = KÂR Toplam Gelirler -(Toplam Giderler) -(Amortismanlar) Vergi Öncesi Kâr -(Vergiler) Vergi Sonrası Net Kâr

İşletmecilikle İlgili Bazı Temel Kavramlar Toplam Gelir (Satış Gelirleri, Satış Hasılatı, Ciro) = Fiyat X Satış Miktarı KÂR = Hasılat – Maliyet Maliyet = Direkt işçilik + Hammadde maliyeti + Genel Üretim Maliyeti

Ekonomik Bir Birim Olarak İşletme Etkililik = En az harcama ile en fazla üretim

Kâr ve Kârlılık İşletmeye koyduğunuz sermaye ne kadar kâr getirdi? İşletmeler için kârlılığın yüksek olması bir başarı göstergesidir. Ciro Kârlılığı = Kâr / Satışlar Özsermaye Kârlılığı = Kâr / Özsermaye

Kârlılık Ölçütü Ne İşe Yarar? İşletmenin faaliyetinin başarısını devamlı olarak ölçmeye imkan sağlar, Sermayenin gelecekteki kullanımından beklenen gelir düzerinden tahminler yapmaya imkan sağlar, Farklı sanayi kollarındaki işletmelerin durumlarını karşılaştırmaya yardımcı olur.

Kâr Artırma Faaliyetleri Hasılatı Artırma Faaliyetleri Maliyeti Düşürme Üretim Faktörlerini Düzenli Bir Şekilde Sıralamak

Kâr Artırma Faaliyetleri : Hasılatı Artırma Faaliyetleri Üretim kapasitesini artırma Kaliteyi yükseltme Reklam (İmaj yaratma) Düşük fiyat

Kâr Artırma Faaliyetleri Maliyeti Düşürme Faaliyetleri Direkt işçilik masraflarını düşürme Verimliliğin artırılması Primli ödeme sistemi Yapılan işle orantılı ödeme Motivasyon etkisi Hammadde masrafını düşük tutma Genel üretim masrafını düşürme

Kâr Artırma Faaliyetleri : Üretim Faktörlerini Düzenli Bir Şekilde Sıralama Faaliyetleri Pazar araştırması yapma Tedarik Üretim Satış

Verimlilik Üretilen mal veya hizmet miktarı ile bunların üretilmesi için gerekli insan ve diğer kaynak girdileri arasındaki ilişki. Verimlilik iki şekilde arttırılabilir: Aynı çıktıyı daha az girdi kullanarak elde etmek Aynı miktar girdiyi daha etkin kullanarak

Verimliliği Arttırma Yöntemleri Yeterlilik yeteneğini yükseltmek, Standardizasyona gitmek, Yüksek teknoloji, Kalifiye işgücü, Otomatik makineler kullanmak suretiyle seri üretim yapmak gerekir.

Verimlilik İşletmenin sahip olduğu bütün kaynakları en etkin şekilde kullanarak en iyi sonucu elde etmek.

Verimlilik Hesaplamasında Çeşitli Kriterler

Verimliliği Ölçmenin Nedenleri Üretimi yakından izlemek Üretim hedeflerinden ortaya çıkacak sapmalara anında müdahale etmek Hammadde ve malzeme israfını önlemek Zamandan tasarruf etmek Makine ve teçhizatın randımanını artırmak Maliyetleri düşürmek

Verimliliği Arttırmanın Makro Açıdan Faydaları Bir ülkede iş saatlerinin azaltılması, Öğrenim sürelerinin artırılması, Emeklilere daha sağlıklı bir geçinme imkanının sağlanması, Ülkenin ekonomik ve sosyal gücünün yükseltilmesi için gerekli şartların hazırlanması açısından önem taşır.

Verimlilik – Kârlılık İlişkisi Verimli bir işletme Kârsız bir işletme olabilir mi? Verimsiz çalışan bir işletme Kârlı olabilir mi?

Etkinlik

Etkinlik Faaliyetler sonucunda hedeflerine ölçüde ulaşıldığının araştırma çabalarına etkinlik denir. Başka bir tanımla etkinlik; işletmenin amaca ulaşabilme yeteneği olarak da ifade edilebilir.

Etkinlik Bir örgüt hedefe ulaşmakta ne kadar başarılı olmuşsa o kadar etkin demektir. İşletme ilk kuruluş aşamasında ve üretim sürecini planlarken etkinlik ilkesine göre hareket eder. İşletmede etkin bir çalışma yapacak şartların yokluğu verimliliği de olumsuz yönde etkiler. Etkinlik derecesi bir işletmenin rasyonellik düzeyini gösteren unsurlardan biridir.