GÜNEŞ SİSTEMİ ve DÜNYA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
Dünya’ya uzaklığı: km. En yakın zamanı: km. En uzak zamanı km Hacmi (büyüklüğü) Dünya’nın 1/50 si kadardır. Yüzölçümü:
OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan biridir ve bu özelliğiyle.
ÜNİTE : 5 DÜNYA, GÜNEŞ VE AY.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
Çöl Biyomu Ve Tundra Biyomu
Dünyamız belirli katmanlardan oluşmuştur.  Hava küre  Su küre  Yer kabuğu  Ateş küre  Çekirdek.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
 Evren: Aralarındaki boşluklar ile beraber gök Cisimlerinin tümüne evren denir.
GEZEGENLER. GÜNEŞ  Dünya' ya en yakın yıldızın adıdır.  Etrafındaki diğer gezegenler bu dev asa kütlenin çekiminden etkilenip onun etrafında dönmektedirler.
DÜNYAMIZI TANIYALIM kaan cevizözü
Gök Cisimlerini Tanıyalım
YILDIZLAR VE GEZEGENLER
Ekvator - Paralel - Meridyen - Enlem -Boylam
DÜNYAMIZ , AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
GÜNEŞ SİSTEMİ Uzay ve ötesi.
IŞIK VE SES IŞIK.
İÇERİK Dünya’nın Hareketleri Presesyon - Zodyak
COĞRAFİ KONUM.
Dünya’mızın Hareketleri
1. RİP Kıyıdan / Plajdan denize doğru olan bir akıntıdır.
"Şimdiki zaman geçmişin anahtarıdır"
GÜNEŞ SİSTEMİ.
GEZEGENLER bilgidagi.com.
AY.
ATMOSFER VE ÖZELLİKLERİ
Küresel ısınma.
HALİM GÜNEŞ.
Değirmendere Hacı Halit Erkut Anadolu Lisesi
Güneş Sistemi.
Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri
GEZEGENLER GEZEGENLER İLE İLGİLİ BİLGİLER:. GEZEGEN NEDİR? Gezegen veya planet, bir yıldızın etrafında dolanan gök cismidir. Dar anlamıyla, Güneş Sistemi.
GİZEMLİ.
TÜRKİYEDE GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ
Isının Yayılma Yolları
GÜNEŞ SİSTEMİ Sunuindir.blogspot.com.
ÖN BİLGİLERİMİZİ HATIRLAYALIM 
BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket. BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket.
GÜNEŞ SİSTEMİ.
GÜNEŞ SİSTEMİ Sunuindir.blogspot.com.
Güneş Sistemi Güneş sistemi, güneşin çekim kuvvetinin etkisiyle; gezegenler, gezegenlerin uyduları, kuyruklu yıldızlar ve meteorların yine güneş etrafında.
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
Güneş tutulmalarına tam tutulmaların tam tutulma anı dışında hiçbir şekilde çıplak gözle bakılmamalıdır. Güvenli gözlem için gerekli önlemler alınmadığında.
Benim Eşsiz Yuvam B Değerlendirme
Gezegenlerin Atmosferleri
Arş. Gör. Dilber DEMİRTAŞ Arş.Gör. Belkıs GARİP
GÜNEŞ SİSTEMİ VE GEZEGENLER
YILDIZ OLUŞUMU.
GEZEGENLER VE YAPILARI
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
PROJE 2 GÜNEŞ SİSTEMİ İPEK KİBAR YASEMİN ÖZDEM. İŞARETLERİN ANLAMLARI Konu ile ilgili ana sayfaya Konu ile ilgili ana sayfaya bağlanır. bağlanır. Gezegenlerin.
GÜNEŞ SİSTEMİ ÖTESİ: GÖK CİSİMLERİ
GÖRÜNEN HAREKETLER I. GÜNLÜK HAREKET II. GÜNEŞİN GÖRÜNEN HAREKETİ
BÖLÜM IV GÖZLEMLERİN İNDİRGENMESİ - 2
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
GÜNEŞ SİSTEMİ ve TUTULMALAR
GÜNEŞ VE AY TUTULMASI.
Güneş Sistemi.
MEVSİMLER VE İKLİM Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
Sunum transkripti:

GÜNEŞ SİSTEMİ ve DÜNYA

Bütün gök cisimlerini içerisine alan uçsuz bucaksız uzay boşluğuna EVEREN (Kainat) denir. Dünyamızın da içinde yer aldığı Güneş Sistemi, Samanyolu Galaksisi içinde, Samanyolu da büyük uzay boşluğu olan EVREN içerisinde yer alır. Güneş sisteminin oluşumu hakkında bugüne kadar bir çok teori ortaya atılmışsa da bunlardan NEBULA ve BİG-BANG teorileri taraftar toplamıştır. Bu teorilerin ortak görüşü, gezegenlerin Güneşten kopan parçalar olduğudur.

YILDIZ: Çevresine ısı ve ışık yayan gökcisimleridir Ör: Güneş. GEZEGEN: Çevresine ısı ve ışık yaymayan, ancak kendisine yakın yıldızlardan aldığı ışığı yansıtan gökcisimleridir. Ör: Merkür, Dünya. UYDU: Gezegenlerin çevresinde dönen, gezegenlerden daha küçük ve yıldızlardan aldıkları ışığı yansıtan gökcisimleridir. Ör: AY.

GÜNEŞ SİSTEMİ Güneş ve onun çekim etkisi altında bulunan gök cisimlerinin oluşturduğu topluluğa denir. Bu topluluk içerisinde; Dokuz Gezegen, Otuz iki Uydu, Meteoritler, Kuyruklu Yıldızlar (Halley), bulunmaktadır.

GEZEGENLER MERKÜR (Güneşe en yakın gezegendir) VENÜS (Güneş ve Ay’dan sonra en parlak) DÜNYA (Atmosfer ve yaşam vardır) MARS (Kırmızı gezegen olarak bilinir) JÜPİTER (En büyük gezegendir) SATÜRN (9 uydusu var, halkalıdır) URANÜS (Çevresinde 11 halka vardır) NEPTÜN (4 halka ve 8 uydusu vardır) PLUTON (Dünyaya ve Güneşe en uzak gezegendir)  Uyarı: Gezegenler, Güneşten uzaklaştıkça, Güneş etrafında dönme süreleri artar.

D Ü N Y A Ekvator Çevresi 40.076 km Kutuplar Çevresi 40.009 km Ekvator Yarıçapı 6378 km Kutuplar Yarıçapı 6357 km DENİZLER KARALAR KYK %61 %39 GYK %81 %19 Ortalama %71 %29

DÜNYANIN UYDUSU (AY) Ay, Dünyaya en yakın gök cismidir. Dünyanın 1/50’si kadardır. Bir Ay günü 24 saat 50 dakikadır. Bir Güneş günü ise 24 saattir. AY GÜNÜ: Dünya üzerindeki bir meridyenin iki kez Ay’ın önünden geçmesi bir Ay günüdür. GÜNEŞ GÜNÜ: Dünyanın, kendi etrafında bir tur dönmesidir.

AY Ay’ın, kendi ekseni etrafında, Dünya ekseni etrafında, Güneş ekseni etrafında dönüş yönlerinin hepsi aynıdır. (Batıya doğru) Ay, kendi ekseni etrafındaki dönüşünü 28 gün 13 saatte tamamlar. Yaklaşık 14 gün gündüz, 14 gün gece yaşanır. Bu durumda gündüz döneminde sıcaklık yaklaşık 1000 yi bulur. (Atmosferin olmadığını gösterir) Bu ısı farkı, şiddetli MEKANİK ÇÖZÜLME ye sebep olur.

AY Bir Ay yılı 354 gün, bir Güneş yılı 365 gün 6 saattir. Ay yılı, Güneş yılına göre 11 gün daha kısadır. Bu durum Ay gününün 24 sa 50I, Güneş gününün 24 sa olmasından kaynaklanmaktadır. Bu 50 dakikalık zaman farkı bir yılda 11 gün yapmaktadır. Her gün gel-git olayının da 50 dakika gecikme ile olması bundan kaynaklanır.

AY Ay, Dünyaya daha yakın olduğu için Güneş’ten daha küçük olmasına rağmen deniz sularını daha çok kabartır. (Gel-git olayında Güneş’e nazaran 2.2 kat daha fazla çekim gücüne sahiptir.) Ay’da yer çekimi Dünya’ya nazaran 6 kat daha azdır.

AY’da ATMOSFER OLMADIĞI İÇİN Hava, su, meteorolojik olay ve canlılar yoktur. Aşırı ısınma ve soğuma gerçekleşir.(Hem atmosferin olmaması hem de gece gündüz uzunluğunun 15-15gün olması etkilidir) Mekanik(fiziksel) çözülme fazladır. Gölgeler tam karanlık olur. Bir günde yüzlerce meteor düşer.

AY İÇ ISISINI KAYBETTİĞİ İÇİN Dağ oluşumu, kıta oluşumu, volkanizma ve deprem görülmez. Sıcak su kaynakları bulunmaz. Sıcaklık farkları çok fazla olur.

AY TUTULMASI G Ü N E Ş AY DÜNYA

GÜNEŞ TUTULMASI G Ü N E Ş AY DÜNYA

UYARILAR !!! Kutup yıldızı, Kuzey yarımkürede yön bulmada önem taşır. Güney yarımküreden görülmez. İç ısısını kaybetmiş yada bütünüyle soğumuş gök cisimlerine ölü gezegen denir. Dünyamız; Venüs, Merkür, Mars ve Plüton’dan büyük, diğer gezegenlerden küçüktür.