Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Arş. Gör. Dilber DEMİRTAŞ Arş.Gör. Belkıs GARİP

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Arş. Gör. Dilber DEMİRTAŞ Arş.Gör. Belkıs GARİP"— Sunum transkripti:

1 Arş. Gör. Dilber DEMİRTAŞ Arş.Gör. Belkıs GARİP
GÖLGE Arş. Gör. Dilber DEMİRTAŞ Arş.Gör. Belkıs GARİP

2 ÖĞRETİK PROGRAMINDAKİ KAZANIM
Saydam, yarı saydam ve saydam olmayan maddelerin ışık geçirme özelliklerini açıklar. a. Öğrencilerin gölge ve yarı gölge kavramlarını çizerek açıklamaları sağlanır. b. Öğrencilerin deney yaparak cisimlerin gölgelerini ölçekli çizimle göstermeleri sağlanır. c. Öğrencilerin gölgeden faydalanarak güneş ve ay tutulması olaylarını açıklamaları sağlanır.

3 NELER YAPACAĞIZ? Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı
Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü

4 Geçen Hafta Neler Öğrendik?
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Bazen tanecik gibi davranır. Bazen enine ve elektromanyetik dalga gibi davranır. Dalga-tanecik ikiliği. Yalnızca ışık süratinde var olabilir.

5 Geçen Hafta Neler Öğrendik?
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü

6 DÜNYA ÜZERİNDEKİ KARARTI
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Şekilde ki Dünya üzerinde ki karartı, ayın gölgesidir. Güneş tutulması anında çekilmiştir bu fotoğraflar. Bu bilgileri şimdi vermeyelim. Dersin sonunda tutulmalar detaylı anlatılacaktır. Bu fotoğraf dizisinde dünya ile birlikte dönen bir karartı görmektesiniz. Sizce, bu karartı ne olabilir?

7 IŞIK GEÇİRME ÖZELLİKLERİNE GÖRE MADDELER
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Elektomanyetik Spektrum

8 IŞIK GEÇİRME ÖZELLİKLERİNE GÖRE MADDELER
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Saydam maddeler: Üzerine düşen ışığı geçiren maddelerdir. Bu maddlerin önünden bakıldığında arkadakı kısım net bir şekilde görülebilir. Örneğin cam görünür ışığa göre saydam maddedir. Yarı saydam maddeler: Üzerine düşen ışığın büyük bir kısmını geçiren maddelerdir. Bu maddelerin önünden bakıldığında arkadakı kısım buğulu bir şekilde görülebilir. Yarı saydam maddeler ışığın yayılarak geçmesine izin verir. Örneğin buzlu cam ve yağlı kâğıt görünür ışığa göre yarı saydam maddelerdir. Saydam olmayan maddeler (opak): Üzerine düşen ışığı geçirmeyen maddelerdir . Bu maddlerin önünden bakıldığında arkadakı kısım görülmez. Örneğin duvar.

9 IŞIK GEÇİRME ÖZELLİKLERİNE GÖRE MADDELER
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü !!! Her madde ışığı farklı oranda geçirir. !!! Saydam maddeler üzerine düşen ışığın tamamını geçirir ya da opak maddeler üzerine düşen ışığı hiç geçirmez gibi genellemeler yapmak doğru olmaz.

10 IŞIK GEÇİRME ÖZELLİKLERİNE GÖRE MADDELER
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Sizce cam saydam mıdır? Tüm ışıklar için değil. Görünür ışık için saydamken, mor ve ötesi ve kızıl ötesi için değildir. Zarar görürdük. Ultraviole ışınlar, enerjisi yüksek ışınlardır. Sağlığımıza ciddi zarar verirler. Atmosfer görünür ışık için geçirgendir. Morötesi (ultraviyole) ışığın ise çok büyük bir kısmını geçirmez. Atmosfer morötesi ışık için de geçirgen olsa ne olurdu?

11 GÖLGE VE YARI GÖLGE-Aktivite
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü

12 GÖLGE VE YARI GÖLGE-Noktasal Işık Kaynağı
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Aktivitede neler gözlemledik? Tam gölge: Saydam olmayan cismin arkasındaki yüzeyde hiç ışık olmayan bölgeye denir.

13 GÖLGE VE YARI GÖLGE-Noktasal Işık Kaynağı
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Engeli ve perdeyi sabit tutup ışık kaynağını engele yaklaştırdığımızda ne olur? Perdedeki tam gölge büyür, uzaklaştırdığımızda küçülür. Işık kaynağını ve perdeyi sabit tutup engeli perdeye yaklaştırdığımızda ne olur? Tam gölge küçülür, uzaklaştırdığımızda büyür. Işık kaynağını ve engeli sabit tutup perdeyi yaklaştırdığımızda ne olur?

14 GÖLGE VE YARI GÖLGE-Noktasal Işık Kaynağı
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Işık kaynağı-engel arasındaki uzaklığın ışık kaynağı-perde arasındaki uzaklığa oranını ve engelin büyüklüğünü kullanarak gölgenin büyüklüğünü nasıl bulabiliriz? Uzaklıkla gölge büyüklüğü arasında doğru oran vardır. Üçgenlerde benzerlikten faydalanarak bulabiliriz.

15 GÖLGE VE YARI GÖLGE-Küresel Işık Kaynağı
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Aktivitede neler gözlemledik? Yarı gölge: Saydam olmayan cismin arkasında yüzeyde küresel ışık kaynağının bir kısmından ışık ulaşıp bir kısmından ulaşmayan (ya da noktasak ışık kaynaklarından birinden ışık ulaşıp diğerinden ulaşmayan) bölgeye denir.

16 GÖLGE VE YARI GÖLGE-Küresel Işık Kaynağı
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Engel ve perdeyi sabit tutup küresel ışık kaynağını engelden uzaklaştırdığımızda ne olur? Yarı gölge miktarı azalır ve tam gölge miktarı artar, perdede oluşan gölgenin netliği artar. Engel ve perdeyi sabit tutup küresel ışık kaynağını engele yaklaştırdığımızda ne olur? Yarı gölge miktarı artar ve tam gölge miktarı azalır.

17 GÖLGE VE YARI GÖLGE-Işık Kaynağının Şekli
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Peki ışık kaynağının şeklini değiştirirsek ne olur? Artı şeklinde bir ışık kaynağının önüne bir boncuk yerleştirsek nasıl bir gölge oluşur?

18 GÖLGE VE YARI GÖLGE-Işık Kaynağının Şekli
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü

19 GÖLGE VE YARI GÖLGE-Renkli Gölge
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Renkli gölge olur mu? Olur. Ortamda farklı renklerde ışık kaynağı olduğunda, bir ışık kaynağının ulaşamadığı bölgelere diğer ışık kaynakları ulaşır. Renklerin karışımından oluşan yarı gölge olur.

20 GÜNEŞ TUTULMASI Güneş tutulması nasıl gerçekleşir?
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Güneş tutulması nasıl gerçekleşir? Dünyamız, güneş ışınları ile aydınlanır. Sürekli olarak Dünya’nın etrafında dönen Ay, Güneş ile Dünya arasına girdiği zaman, Güneş tutulması meydana gelir. Bir başka deyişle, Güneş’ten Dünya’ya gelen ışık ışınlarının bir kısmını Ay engeller ve Dünya üzerine Ay’ın gölgesi düşer. Gölgenin bulunduğu kısımda yaşayan insanlar Güneş tutulması gözlemlerler

21 GÜNEŞ TUTULMASI Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı
Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Güneş tutulması esnasında bazen, bazı bölgelerdeki insanlar tam güneş tutulması, tutulmanın gözlemlenebildiği diğer bölgedekiler ise parçalı güneş tutulması gözlemlerler. Ay’ın Dünya’dan nispeten daha uzakta olduğu zamanlarda ise tam güneş tutulması yerine halkalı güneş tutulması gözlemlenir. Tam güneş tutulması gözlemleyebilmek için Güneş-Ay-Göz aynı doğrultuda olmalıdır ve Güneş ve Ay’ın görünür büyüklüğü aynı olmalıdır. Başka bir deyişle, dünya üzerinde hem tam gölge hem yarı gölge olmalıdır ve biz dünya üzerinde Ay’ın tam gölgesi kısmında olmalıyız. Halkalı güneş tutulması gözlemlenmesi için yine Güneş-Ay-Göz aynı doğrultuda olmalıdır. Tam güneş tutulmasından farklı olarak, Ay’ın görünür büyüklüğü, Güneş’in görünür büyüklüğünden küçük olmalıdır. Bu durumda Dünya üzerinde biri diğerinden koyu olan iki yarı gölge oluşur ve biz dünya üzerinde koyu yarı gölge kısmında olduğumuzda halkalı güneş tutulması gözlemleriz. Güneş-Ay-Göz birebir aynı doğrultuda olmadığı durumda parçalı güneş tutulması gözlemlenir. Bir başka deyişle, biz dünya üzerinde merkezde olmayan yarı gölge kısmında olduğumuzda parçalı güneş tutulması gözlemleriz. Her tam tutulma ve her halkalı tutulma parçalı olarak başlar ve parçalı olarak biter.

22 GÜNEŞ TUTULMASI Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Türkiye’den izlenebilen son tam Güneş tutulması 29 Mart 2006 tarihinde gerçekleşmiştir. Türkiye’den izlenebilecek bir sonraki tam Güneş tutulması 30 Nisan 2060 tarihinde gerçekleşecektir.

23 AY TUTULMASI Ay tutulması nasıl gerçekleşir? Geçen haftanın özeti
Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Ay tutulması nasıl gerçekleşir? Dünya’mızın ışık kaynağı Güneş’tir. Ay tutulması olabilmesi için, Ay üzerine Güneş’ten gelen ışığın engellenmesi gerekir. Ay tutulması esnasında, bu engel görevini Dünya üstlenir. Güneş-Dünya-Ay aynı doğrultuda olduğunda Ay tutulması meydana gelir

24 AY TUTULMASI Ay tutulmasında ayı görür müyüz? Geçen haftanın özeti
Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Ay tutulmasında ayı görür müyüz? Ay tutulması esnasında, Dünya’nın arka tarafında ışınların kısmen ulaştığı bölgeler (yarı gölge) ve sadece kırmızı ışığın ulaştığı bölge (kızıl gölge) bulunmaktadır. Ay kızıl bölgeden geçerken ay tutulması gerçekleşir. Başka bir deyişle; Ay, deneyimizde gözlemlediğimiz tam gölge bölgesinden geçmesine rağmen rengini kızıl görürüz. Bunun nedenini ileriki konularda detaylı olarak öğreneceğiz. Bu beyaz ışığın atmosgerden geçerlen renklerine ayrılması ile ilgilidir. Gazetelerde, haber bültenlerinde sık sık bahsi geçen ‘Kanlı Ay Tutulması’ olayı aslında herhangi bir Ay tutulması olayıdır. Zaten, tüm tam ay tutulmaları kızıl olarak görülür!!!

25 Yarı Gölgeli Ay Tutulması
AY TUTULMASI Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Ay tutulması türleri: Dünya’nın arka tarafında ışınların kısmen ulaştığı bölgeler (yarı gölge) ve sadece kırmızı ışığın ulaştığı bölge (kızıl gölge) bulunmaktadır. Ay, yarı gölgeden geçerken, yarı gölgeli ay tutulması gözlemleriz. Her Ay tutulmasının başlangıcı ve bitişi yarı gölgeli ay tutulmasıdır. Bu durumda, Güneş-Dünya-Ay aynı doğrultuda değillerdir. Ay, kızıl gölgeden geçerken, ya tam ay tutulması ya da parçalı ay tutulması gözlemleriz. Eğer Güneş-Dünya-Ay aynı doğrultuda ise tam ay tutulması, bu doğrultu bir miktar bozulduğunda, yani ay hala kırmızı ışığın ulaştığı bölgede olduğunda da tam ay tutulması, doğrultu daha fazla bozulduğunda parçalı ay tutulması, iyice bozulduğunda yarı gölgeli ay tutulması gözlemleriz. Yarı Gölgeli Ay Tutulması Tam Ay Tutulması Parçalı Ay Tutulması

26 AY TUTULMASI Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Güneş, Dünya ve Ay’ın pozisyonları bu sıralamada olduğunda Ay, Dolunay evresindedir.Ay, en az ayda 1 kez dolunay evresinde olmasına rağmen, neden her ay, Ay tutulması gözlemlemiyoruz? Ay’ın eksen eğikliğinden kaynaklı olarak, her dolunayda Güneş-Dünya-Ay aynı sıralamada olmasına rağmen ay kızıl bölgeden geçmez. Sadece ekinokslarda (genellikle 21 Mart ve 21 Eylül) aynı doğrultuda olur ve tam ay tutulması gözlemleriz. Sıralama aynı olsada, Ay’ın eksen eğikliğinden kaynaklı olarak aynı doğrultuda olmuyorlar.

27 GÜNEŞ VE AY TUTULMASI Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı
Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Bu karartı Ay’ın gölgesidir. Bu fotoğraf NASA tarafından 2016 yılında uzaydan, güneş tutulması anında çekilmiştir.

28 GÖLGE VE YARI GÖLGE-Örnekler
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Gökyüzünde sürekli uçakların geçtiğini gözlemliyoruz ama gölgesinin dünyaya düştüğünü gözlemlemiyoruz. Neden? Halkalı güneş tutulması ile aynı durum olur. Kaynak çok büyük, engel küçük. Dünya üzerine sadece yarı gölge düşer.

29 GÖLGE VE YARI GÖLGE-Örnekler
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Gölgenin boyundan ve konmundan faydalanılarak yapılan güneş saati eski Mısır ve Mezopotamya’da zamanı ölçmek için kullanılırdı. Güneş küresel bir ışık kaynağı olmasına rağmen neden çubuğun sadece tam gölgesi vardır, yarı gölgesi yoktur? Güneş, çok uzakta olduğu için noktasal ışık kaynağı gibi davranır. Deneyimizde engel ve perdeyi sabit tutarak, küresel ışık kaynağını, engelden uzaklaştırdıkça yarı gölgenin azaldığını, tam gölge arttığını gözlemlemiştik. Daha da uzaklaştırsaydık, yarı gölgenin yok olduğunu, gölgenin tamamının tam gölge olduğunu gözlemlerdik. Küresel ışık kaynağı, noktasal ışık kaynağı gibi davranırdı. Burada da aynı durum söz konusudur. Güneş çubuğa o kadar uzaktır ki, noktasal ışık kaynağı gibi davranır.

30 GÖLGE VE YARI GÖLGE-Örnekler
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Her gün, aynı saatte, aynı yerden Güneş’e bakarsanız ya da Güneş’i fotoğraflarsanız, gökyüzünde ‘8’ şeklini çizdiğini gözlemleyebilirsiniz. Güneşin çizdiği bu şekle analemma ya da günizi denir. Her gün, aynı saatte, aynı yerdeki bir direğin ucunun gölgesini yere işaretlerseniz yerde oluşan şeklin analemma olduğunu görürsünüz.

31 GÖLGE VE YARI GÖLGE-Örnekler
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Eğer analemma fotoğrafındaki güneşlerden biri tutulma anında ise, bu şeklin/olayın adı tutulemma olur. Şekilde yıllarında Tunç Tezel tarafından Türkiye’den çekilmiş olan ilk tutulemma fotoğrafını görmektesiniz. Tam Tutulma tarihi 29 Mart 2006’dır.

32 GÖLGE VE YARI GÖLGE-Örnekler
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Dünya’nın farklı yaşam alanlarında fotoğraflarsanız, çok az farkla benzer görüntüyü elde edersiniz. Lakin, farklı bir gezegenden fotoğraflarsanız, elde edeceğiniz görüntü çok farklı olur. Mars’tan çekilen güneş fotoğraflarıyla oluşturulan analemmayı görebilirsiniz.

33 BUGÜN NELER ÖĞRENDİK? Işık geçirme özelliklerine göre maddeler:
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Işık geçirme özelliklerine göre maddeler: - saydam - yarı saydam - saydam olmayan (opak) Gölge, yarı gölge: - noktasal ve büyük ışık kaynağında gölge, yarı gölge oluşumu - cisim, perde, ışık kaynağı arasındaki uzaklıkların gölgeyi nasıl etkilediği

34 BUGÜN NELER ÖĞRENDİK? Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı
Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü Güneş tutulması Ay tutulması

35 ÖĞRETİK PROGRAMINDAKİ KAZANIM
Saydam, yarı saydam ve saydam olmayan maddelerin ışık geçirme özelliklerini açıklar. a. Öğrencilerin gölge ve yarı gölge kavramlarını çizerek açıklamaları sağlanır. b. Öğrencilerin deney yaparak cisimlerin gölgelerini ölçekli çizimle göstermeleri sağlanır. c. Öğrencilerin gölgeden faydalanarak güneş ve ay tutulması olaylarını açıklamaları sağlanır.

36 c. Öğrencilerin yansıma kanunlarını açıklamaları sağlanır.
GELECEK DERS Işığın yansıma olayındaki davranışını inceler ve çıkarımlar yapar. a. Işığın yansıması ile su dalgalarında yansıma olayı ilişkilendirilir. b. Öğrencilerin deney yaparak ışığın düzgün ve dağınık yansımasını ölçekli çizimler üzerinde göstermeleri sağlanır. c. Öğrencilerin yansıma kanunlarını açıklamaları sağlanır. ç. Öğrenciler görme olayında yansımanın rolünü farkeder.

37 Dünya Üzerindeki Karartı
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü a

38 Dünya Üzerindeki Karartı
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü c Öss

39 Dünya Üzerindeki Karartı
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü c Ygs

40 Dünya Üzerindeki Karartı
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü e Öss

41 Dünya Üzerindeki Karartı
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü c Ygs

42 Dünya Üzerindeki Karartı
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü d Öss

43 Dünya Üzerindeki Karartı
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü e Öss – Fen

44 Dünya Üzerindeki Karartı
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü c Öss

45 Dünya Üzerindeki Karartı
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü e Öss

46 Dünya Üzerindeki Karartı
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü b Öss

47 Dünya Üzerindeki Karartı
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü a Öss

48 Dünya Üzerindeki Karartı
Geçen haftanın özeti Dünya Üzerindeki Karartı Işık geçirme özelliklerine göre maddeler Gölge-Yarı gölge Güneş tutulması Ay tutulması Örnekler Günün özeti Soru çözümü c Öss

49


"Arş. Gör. Dilber DEMİRTAŞ Arş.Gör. Belkıs GARİP" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları