KIYAS. KIYAS Kıyasın tanımı Kıyas, öncül adı verilen birden çok önermeyle, sonuç adı verilen bir önerme arasında mantıkça geçerli bir ilişki kurmaktadır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Advertisements

dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
3. ADIM İş Sözleşmesi Düzenle. Genel kurallar İşverenin iş sözleşmesi yapma yükümlülüğü bulunmaktadır. İş sözleşmesinin süresi bir yıl ve daha fazla ise.
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK 257. MADDE).
Algılayanın Özellikleri 1. Beklentiler 2. İlgiler 3. Gereksinimleri 4. Bilişsel stilleri 5. İnançları 6. Bireysel değerleri.
Avukatlık sözleşmesi. Sözleşmenin tarafları Bu sözleşmenin tarafları; baro levhasına kayıtlı ve işten yasaklanmamış avukat ile ondan hukuksal yardım talep.
Siyaset Sosyolojisi.
PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
1. Ders Bir, İki ve Üç Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Prof. Dr. Bülent Yılmaz Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Literatür taramasının önemi  Daha önce neler yapıldığını çıkarmaya çalışmayan araştırmacılar alanlarında önemli katkı sağlama fırsatından yoksun kalırlar.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
Program Tasarım Modelleri
2014 ORTA ÖĞRETİME YERLEŞTİRME SİSTEMİ – 2015 E ğ itim- ö ğ retim yılında altı temel ders için 8. sınıfta ö ğ retmen tarafından dönemsel olarak.
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
KİŞİSEL HİJYEN.
TALEP (İstem).
SEVİYE: 11. SINIF 1. ÜNİTE KAZANIMLAR: Mantık ve Doğru Düşünme arasındaki ilişkiyi değerlendirir. Akıl ilkelerinin önemini değerlendirir. ÖĞRENME – ÖĞRETME.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
klasik mantik önermeler
Bölüm 2: Bilimsel Araştırma Süreci ve Araştırma Konusu Seçimi
MÜNAZARA.
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
ETİKET.
Zaman ve Gölgesi Prof. Dr. Şafak URAL
Çözülemiyen Matematik Soruları
Çekİmlİ Fİİl Nedİr ? Fiilin en temel özelliği; o eylemi yapan bir kişisinin ve yapılma zamanının bulunmasıdır. Yani işin kim tarafından ve ne zaman yapılmış.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket. BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket.
Sözleşme Sözleşme Türleri
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Bilgisayarlara komut verme Remzi ÖZ
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
İnsanların dünyada olmasıyla birlikte müzik vardır ;
DÜŞÜNME.
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
Başlangıç Hükümleri- 2. Hafta
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
REFAH SİSTEMLERİ DERS 1 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
10. HAFTA TOPLUMSAL CİNSİYET.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İşlemciler.
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
UZMAN ASKERLİĞİN VE SADAKATİN ADI: KAPIKULLARI
MAK212-SAYISAL YÖNTEMLER Sayısal Türev ve İntegral
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
FELSEFE İLE DÜŞÜNME 2. ÜNİTE.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Başlangıç Hükümleri - 4. Hafta
FELSEFE İLE DÜŞÜNME.
4. HAFTA Geçerlik, Güvenirlik ve Etik Kavramları
Nitel Araştırmalar.
Başlangıç Hükümleri- 7. Hafta
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KİMYA DERSİNİ SEVMENİN YOLU
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

KIYAS

Kıyasın tanımı Kıyas, öncül adı verilen birden çok önermeyle, sonuç adı verilen bir önerme arasında mantıkça geçerli bir ilişki kurmaktadır. Örn; Her insan ölümlüdür. Ali de insandır O halde Ali de ölümlüdür.

Kıyasın unsurları 1-Dava 2-Matlub 3-Netice Örn;Bütün insanlar ölümlüdür.(büyük önerme, dava) Sokrat insandır. (küçük önerme, matlub) Sokrat ölümlüdür.(sonuç, hüküm) Orta terim; öncüllerde tekrar edilen terimdir. Büyük terim; büyük önermede orta terimin dışında kalan terimdir. Küçük terim; küçük önerme ve sonuçta tekrarlanan terimdir.

Kıyasın şartları 1-Bir kıyasta 3 terim olmalıdır. bunlar büyük-orta-küçük terimlerdir. 2-Orta terim sonuçta bulunmamalıdır. çünkü orta terimin görevi ikisini birbirine bağlamaktır. 3-Orta terim öncüllerde en az bir defa bütün kaplamı ile alınmalıdır. 4- Hükümde bulunan terimlerin kaplamı öncüllerde bulunan terimlerin kaplamını aşmamalıdır.

Kıyasın önermelere ilişkin şartları 1- İki olumlu önermenin sonucu mutlaka olumludur. 2-İki olumsuz önermeden hiçbir sonuç çıkmaz. 3-İki külli veya iki cüzi önermeden hiçbir sonuç çıkmaz. 4-Sonuç daima öncüllerden zayıf olanına tabidir. Yani öncüllerden birisi olumsuz ise sonuç da olumsuz, birisi tekil ise sonuç da tekildir.

Kıyasın türleri 1-Basit kıyas Kesin kıyas Seçmeli kıyas 2-Bileşik kıyas 3-Kısaltılmış kıyaslar 4-Delilli kıyaslar 5-Zincirleme kıyas 6-İkilem 7-Hulfi kıyas

1-Basit kıyas Kıyas 2 öncül ve bir sonuçtan oluşuyorsa basit kıyastır Basit kıyas seçmeli ve kesin kıyas diye ikiye ayrılır. Kesin kıyas: Sonuç öncüllerin içinde anlam olarak bulunup şekil olarak bulunmazsa kesin kıyastır(kıyas-ı iktirani) Seçmeli kıyas: Sonucun aynı ve zıttı öncüllerin içinde hem mana olarak hem de şekil olarak bulunursa seçmeli kıyastır(kıyas-ı istinai)

2-Bileşik (mürekkep ) kıyas Kıyas 2 den fazla öncülden oluşuyorsa bileşik kıyas denir.

3-Kısaltılmış kıyaslar Günlük konuşmalarda çok kullanılan kısaltılmış kıyasta önermelerden biri kaldırılmıştır. Örn; Düşünüyorum Öyleyse varım Düşünmek varolmaktır önermesi kaldırılmıştır.

4-Delilli kıyas(müdellel kıyas) Öncüllerin sayısı artttırılmış ve delillerle ispatlanmıştır. Buna öncüllerin peşinden deilllerin getirildiği kıyas denilmektedir. Örn; Allah’ın emrini terkeden asidir. (1. öncül) Çünkü Kur’an da emrime isyan mı ettin?(Taha 93) buyurulmaktadır. (delil) Her asi cehennemliktir. (2. öncül) Çünkü Kur’an da kim Allah’a ve Resulune isyan eder ve sınırlarını aşarsa onu temelli kalacağı cehenneme sokar (Nisa 14) buyurulmaktadır.(delil) Öyleyse Allah’ın emrini terkeden cehennemliktir.(sonuç)

5-Zincirleme kıyas(mevsulü’n-netaic) İkiden fazla öncülden meydana gelen çıkarımlardır.1. kıyasın sonucu onu takip eden kıyasın öncüllerinden biri olur. Örn; Şu karaltı insandır Her insan hayvandır. O halde şu karaltı hayvandır. Her hayvan cisimdir. O halde şu karaltı cisimdir.

6-İkilem(dilem) Büyük önerme biri olumlu diğeri olumsuz olmak üzere ikiye ayrılır, olumlu ve olumsuz önerme ayrı ayrı ele alınarak aynı sonuca ulaşılır. Örn; Ya siz padişahsınız ya da ben padişahım. Siz padişahsanız vazifeniz olduğundan, Ben padişahsam size emrettiğim için, Her iki halde de ordunun başına geçmelisiniz.

7-Hulfi kıyas İspatı istenen şeyin karşıt halinin imkansızlığını göstererek ispat edilmesi istenenin doğruluğuna hükmetmektir. Örn; Alemin düzeni için yaratıcının bir olması gerekir. Yaratıcı birden fazla olsaydı alemde düzen bozulurdu. O halde alemin düzen içinde olması için yaratıcının bir olması gerekir.

Benzetme ( kıyas-ı temsili) Benzetme benzerliklere dayanılarak yapılan bir çıkarımdır. benzetmenin 4 unsuru vardır: 1-Benzetilen (müşebbeh) 2-Kendisine benzetilen (müşebbehün bih) 3-İllet (müşebbeh ile müşebbehin bih arasında ortak olan şeydir.) 4-Benzetme (teşbih, sonuç) Örn; Dünya’nın atmosferi vardır ve üzerinde canlılar yaşar Merih’tede atmosfer vardır. O halde Merih’tede canlıların bulunması gerekir. Kıyas ve tümevarım yerine benzetme yolu daha çok tercih edilir.

Tümevarım (istikra, endüksiyon) Insan beyninin tekilden tümele, özel halden genel hale veya olaylardan kanuna yükselmesini sağlayan akıl yürütme şekline tümevarım denilir. Aristo tümevarımı ilk kullananın Sokrat olduğunu söyler. Sokrata göre bilmekle olmak aynı şeydir. Erdemli olmak erdemi bilmek demektir. Bilmekse tümevarmak demektir. Tümevarımın yaygın kullanılmasının nedeni genellemeyi mümkün kılmasıdır.

TÜMEVARIMLA ELDE EDİLEN BİLGİNİN YAKİN İFADE EDEBİLMESİ İÇİN ŞU ŞARTLAR OLMALIDIR: 1- Gözönünde bulundurulan haller mümkün mertebe çok olmalıdır. Bu haller ne kadar çok olursa tümevarımlardan çıkarılacak sonuç o kadar yakin ifade eder, yani kesin olur. 2-Tümevarım, yeni olayların tahmininde doğru sonuç verdiği nispette kesinlik ifade eder. Örn; Uranüs gezegeninde açıklanamayan bazı özelliklerden genel yerçekimi kanununa dayanarak yaptığı hesaplar sonucu, Neptün’ü keşfedilmiştir.

Tümevarım ikiye ayrılmaktadır: 1- Tam tümevarım (istikra-yı tam) 2- Eksik tümevarım (istikra-yı nakıs)

Tam tümevarım Bir bütünün parçalarının hepsini inceleyerek o bütün hakkında hüküm vermeye denir. Örn; Pazartesi, Salı, Çarşamba,Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar günlerinin her biri 24 ‘er saattir. Ve bunlar haftanın günleridir. O halde haftanın bütün günleri 24 saattir.

Eksik tümevarım Bir bütünü meydana getiren parçaların tümü değil de bazılarını inceleyerek o bütünün tamamı hakkında hüküm vermeye veya bütünün bağlı bulunduğu kanunlara ulaşmaya eksik tümevarım denir. Tam tümevarım ve eksik tümevarım arsındaki fark sonuç mecburi sonuç muhtemel Klasik mantık eksik tümevarımla uğraşmaz, klasik mantık tam tümevarımla uğraşır.

Mantık ve fıkıhtaki kıyasın farkı Fıkıhtaki kıyasta 4 unsur bulunur. 1-Asl(nass, kanun maddesi) 2-Fer’(hakkında nass bulunmayan olay) 3-İllet (nasss hükmü ile olayın sebebi, yani mana ve gayesi) 4-Hüküm(sonuç) Fıkıhtaki kıyas bir akıl yürütmedir. Mantıkçılar benzetme veya tümdengelim derler.