Özel Hastaneler Özel hastanelerin organizasyonu ve yönetiminde belirli bir format yoktur. Özel hastanelerin üst yöneticisi mesul müdürdür. Hekim olması.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
Advertisements

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI 1. İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevli iş güvenliği uzmanlarının nitelikleri, eğitimleri.
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi Alev AyaokurTolga Çakmak Müze Türleri, Müzelerin Temel Unsurları – Organizasyonel Yapı ve Personel.
Özel Hastane Web Sitelerinin Sağlık Turizmi Kapsamında Analizi
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK YÖNETİMİ BECERİLERİ Ali DOĞAN ST Uzmanı 2016 Yılı Verimlilik Projeleri Değerlendirme.
DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ. İÇİNDEKİLER  DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ OKULLARDA DESTEK EĞİTİM HİZMETİ NERELERDE VERİLİR? NEDEN DESTEK EĞİTİM? DESTEK EĞİTİM.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
OKUL GELİŞİM YÖNETİM EKİBİ (OGYE).
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
AYKOME 2015 PERFORMANS RAPORU. AYKOME YÖNETMELİĞİ OLUŞTURULDU Van Büyükşehir Belediyesi ve İlçelerinin sınırları içerisinde kentsel altyapı hizmetleri.
Spor tesis işletmesi-2.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
KESİN HESAP KANUN TASARISI
Sağlık Hizmeti Kalite Göstergeleri
T.C MANİSA VALİLİĞİ Potenza - Italy (31 Ekim Kasım2011)
FAALİYET RAPORLARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ANKARA 2007.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
İşletme Yönetimi Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Proje Entegrasyon Yönetimi
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
9. Hafta KAMU HİZMETİ. HEDEFLER Kamu hizmeti kavramını tanımlayacak Kamu hizmeti türlerini öğrenecek Kamu hizmetine hakim olan ilkeleri öğrenecek Kamu.
Bilgi İşlem Departman Bütçelenmesi-1 Günümüzde Toplam Kalite kavramı yaygın olarak bahsedilmekte ve şirketler tarafından uygulanılmasına çalışılmaktadır.
AYAKTA TEŞHİS VE TEDAVİ YAPILAN ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Tıp merkezi, poliklinik, laboratuvar, müessese ve muayenehanelerin: Açılmaları,
Yrd. Doç. Dr. Hikmet MARAŞLI Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Proje Yürütücüsü Türkiye.
Prof. Dr. Feral OGAN-BEKİROĞLU Yrd. Doç. Dr. Kürşad DURU
Pazarlama İlkeleri.
ORGAN NAKLİ HAFTASI 3-9 KASIM 2004
SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN YENİ ORGANİZASYON YAPISINDAKİ BİRİMLERLE YAZIŞMA YAPACAK KURUMLAR İÇİN BİLGİLENDİRME
TBS’De görev tanımları
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
ÖĞRENCİ YEMEK HİZMETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Başkanlığı
ISO 9001:2015 standardı – 5. Maddenin Tanıtımı
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
MAKİNE ve METAL TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
1-Proje Yönetİmİne Gİrİş
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
ISO 9001:2015 standardı – 5. Maddenin Tanıtımı
2. Sağlık hizmetleri.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
ÇOCUK KORUMA HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON STRATEJİ BELGESİ
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
Ankara 112 Acil Sağlık Hizmetleri
Bütünleşik Bir Hastane Bilgi Sisteminin Fonksiyonları
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
Elektronik Belge Yönetim sistemi
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2018 ALES/2)
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
Bilgi Yönetimi Uygulamaları II
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2018 ALES/3)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KİMLİK YÖNETİM SİSTEMİ
SİGORTA SEKTÖRÜ DÜZENLEME VE DENETLEME İŞLEMİ
TAŞINIR KAYIT VE YÖNETİM SİSTEMİ UYGULAMALARI
Sunum transkripti:

Özel Hastaneler Özel hastanelerin organizasyonu ve yönetiminde belirli bir format yoktur. Özel hastanelerin üst yöneticisi mesul müdürdür. Hekim olması zorunlu olan mesul müdür, özel hastanenin Sağlık Bakanlığı ve sağlık müdürlüğü ile ilgili bütün iş ve işlemlerinde birinci derecede muhataptır.

• Özel hastaneler, faaliyet alanlarına, hizmet birimlerine, yatak kapasitelerine, teknolojik donanımlarına ve hizmet verilen uzmanlık dallarının nitelik ve sayısına göre farklılık gösteren genel ve özel dal hastaneleridir. • Türkiye’de özel hastaneler; birbirinden oldukça bağımsız, idari açıdan özerk yapıdadırlar.

• 1980’li yıllardan sonra izlenen liberal politikalar sonucunda ve özellikle 2000’li yıllarda sosyal güvenlik kapsamında olan hastaların özel sağlık kuruluşlarından da hizmet almaya başlaması sonucunda, özel hastane sayısı hızla artmıştır. • 2010 yılı Sağlık Bakanlığı verilerine göre özel hastane sayısı 489’a, yatak sayısı da 28063’e çıkmıştır.

• Kurumsallaşmış ve belirli büyüklüğe ulaşmış özel hastanelerin büyük bir çoğunluğunda hastane yönetimi, mütevelli heyeti ya da yönetim kurulu olarak adlandırılan yönetim ekibine bırakılmıştır. • Ancak Sağlık Bakanlığı açısından özel hastanelerde sorumlu bir mesul müdür bulunmak durumundadır.

• Özel Hastaneler Yönetmeliğinde özel hastanelerin tıbbî, idarî ve teknik hizmetleri bir mesul müdür sorumluluğunda yürütülür denilmektedir. • Hastanede kadrolu olan ve muayenehane veya başka bir sağlık kurum/kuruluşunda çalışmayan tabip veya uzman tabiplerden biri mesul müdür olabilir

Mesul müdür yanında yönetmeliğin 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında öngörülen niteliklere sahip olan bir tabip, mesul müdür yardımcısı olarak görev yapabilir, bu sayı hastane sahibince birden fazla tayin edilebilir ve mesul müdür yardımcılarının Sağlık Bakanlığı’na bildirilmesi gerekir.

Mesul Müdür • Özel hastanelerde mesul müdür, hastanedeki tüm hizmetlerden yönetim ekibine karşı sorumlu bir organ olup, mesul müdür yönetim kurulunun vermiş olduğu yürütme yetkisini kullanarak hastaneyi idare eden kişidir. • Yürütme açısından bakıldığında organizasyonun tepesinde mesul müdür bulunur

• Mesul müdür fonksiyonel alanlardaki yetkisini ilgili fonksiyonel yöneticilere devretmektedir. • Söz gelişi tıp hizmetlerinin yürütülmesiyle ilgili yetki başhekime, hemşirelik hizmetlerinin yürütülmesiyle ilgili yetki başhemşireye devredilmektedir.

• Bu bakımdan hastane hizmetleri, mesul müdür ve fonksiyonel yöneticilerden oluşan bir ekip tarafından yürütülmektedir.

• Bu yüzden de, biçimsel açıdan mesul müdür ile fonksiyonel yöneticiler arasında bir ast üst ilişkisi bulunmasına rağmen; faaliyetler gerçekte ortaklık ilişkisi içinde yürütülmektedir. • Ortaklık ilişkilerine dayanan ekip içinde mesul müdürün rolü ise liderliktir.

Mesul Müdürün Görev, Yetki ve Sorumlulukları • Hastanenin tıbbı, idari mali ve teknik hizmetlerini mevzuata göre idare etmek ve denetlemek, • Özel hastanenin ruhsatlandırılmasından sonra, her türlü personel, bina tesis grup ve tür değişikliklerini müdürlüğe bildirmek,

• Hastane adına belge onaylamak, • Bakanlık ve müdürlük ile ilgili olan her türlü muharebe ve yazışmaları yürütmek, • Hastanenin personel ve hizmet kalite standartlarını korumak ve geliştirmek,

• Hastanenin tıbbı kayıt ve arşiv sistemini oluşturmak ve kayıtların düzenli doğru bir şekilde tutulmasını sağlamak, • Hastanenin denetim defterini muhafaza etmek, denetimler sırasında denetim elemanlarınca istenilen her türlü bilgi ve belgeleri hazır hale getirmek,

Yönetim Kurulu • Hastane üst yönetimi veya hastane yönetim kurulu, hastanenin tüm faaliyetlerinden ve hastanenin mal varlığının yönetiminden sorumlu en üst organdır. • Hastanenin pay sahiplerinin ajanı durumundadır ve hastanenin pay sahipleri lehine çalışmasını sağlamaya yönelmişlerdir.

• Yönetim kurulu, mesul müdür ile birlikte hususi hastaneler kanunu ve bu tüzük esaslarına göre bir iç hizmet yönergesi düzenlemesi gerekir.

• Bu yönergede hastaların kabul koşul ve yöntemleri, sınıfına göre hastalardan alınacak ücret ve ne zaman alınacağı, hasta emanet ve eşyasının saklanması, hasta ziyaret saatleri, sınıflarına göre hasta odalarının nitelikleri hastanın özel durumunun gerekleri dışında verilecek yemeklerin nitelik ve niceliği,

Yemek zamanları, ölüm halinde yapılacak dezenfeksiyon, tabiplerin nöbet görevleri, hemşirelerin hasta bakıcıların ve diğer hizmetlerin görevleri ve iç hizmetler ile ilgili hususların gösterilmesi zorunludur.

• Hastaneler büyüklük, amaç ve yapılanma açısından farklılaştıkça, yönetim kurulunun profili de değişime uğramıştır. • Hastane yönetim kurulunda ortalama on dört üye bulunmaktadır. • Bu sayı yatak sayısı bakımından küçük hastanelerde sekiz veya dokuz; büyük hastanelerde ise yaklaşık yirmi beş civarındadır.

• Hastane yönetim kurulunun hastane içinde en fazla ilişki içinde bulunduğu iki organ vardır. • Bunlar, mesul müdür ve tıp hizmetlerinin genel sorumlusu başhekimdir. • Hastane yönetim kurulunun yaptığı en önemli görev, hastane yöneticisini seçmektir.

Yönetim Kurulunun Görevleri • Hazırlanan hastane bütçesini müzakere etmek ve onaylamak, • Personel ile ilgili teklifleri karara bağlamak, • Hastaneye mali kaynak temin etmek.

Komiteler • Kamu hastanelerinde de olduğu gibi özel hastanelerde de komiteler yer almaktadır. • Bu amaçla oluşan komiteler hastaneden hastaneye değişmektedir. Hastane yönetimi tarafından oluşturulabilecek başlıca komiteler şunlardır:

Özel Hastanelerde Komiteler • Yürütme kurulu komitesi • Tıp Komitesi • Finans Komitesi • Hasta Hakları Komitesi • Koordinasyon Komitesidir. • Ameliyathane Komitesi • Yoğun bakım Komitesi • Acil Servis Komitesi • Afet Komitesi • Beslenme Komitesi

YÖNETİM KURULU DANIŞMANLAR Mali/Hukuk Genel Müdür/Başhekim Yönetim Kurulu Başkanı DANIŞMANLAR Mali/Hukuk Genel Müdür/Başhekim Kalite Konseyi Kalite Yönetim Birimi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü Bilimsel Etik Kurul Yönetim Özel Kalem Başhekim Yardımcısı (Ayaktan Hasta) (Yatan Hasta) (İdari Sorumlu) Genel Müdür Yrd. (İdari) (Mali) Acil Servis Poliklinikler Klinik Analiz Lab. Nükleer Tıp Radyoloji Üremeye Yard. Tkn. Merk. Güven FTR Yataklı Ted. Servisi Gen. Yoğun Bakım KVC. Yoğun Bakım Yeni Doğan Yoğ.Bk Ameliyathane Yiyecek, içecek ve Diyet Hiz. Md. Evde Bakım Tıbbi İstatistik ve Arşiv Eczane Hizmet. Md. Kurum İlişkileri Md Hasta Taburcu Personel Md Güven Çamaşır Evi Kurum Ev İdaresi Md. Biyomedikal Md. Destek Hizmetleri/ Teknik Servis Malzeme Yönetimi Muhas./Finans Md. Bilgi İşlem Md. AR-GE ve Pazarlama Md. Hasta Hizmetleri Md.

Birleşik Hastaneler Kurumu Organizasyon Yapılanması Genel Direktör Stratejik Planlama Direktörü Satınalma Direktörü Performans Geliştirme ve Denetim Direktörü Proje ve Teknik Hizmetler Direktörü Bilgi Sistemleri Direktörü Tıbbi Mühendislik Direktörü Tıbbi Hizmetler Direktörü İdari Hizmetler Direktörü Hemşirelik Hizmetler Direktörü Mali ve Hukuki İşler Direktörü Pazarlama ve İletişim Direktörü İnsan Kaynakları Direktörü

Özel-Kamu Ortaklığı Bir Hastanenin Organizasyon Şeması (Almanya) Revizyon Veri Koruma Görevlisi Hasta Hakları Görevlisi Basın Danışmanı Hastane Direktörü Kalite Koordinatörlüğü Stratejik Tıbbi Kontrol Sor. Işın Emniyeti Sorumlusu Bakım Hiz. Direktörü İdari Hiz. Direktörü Tıbbi Hiz. Direktörü Genel Servis Endokrinoloji Başhemşire İş emniyeti ve çevre koruması Müdür Yardımcısı Çerrahi Servisi Dermatoloji Servisi Göz Geriatri Servisi Nükleer Tıp Kardiyoloji Yoğun B. Göğüs Cerrahisi Ort. ve Travmataloji Jinekoloji KBB Radyoterapi Plastik Cerrahi Acil Servis Kalp Damar Cerrahisi Poliklinik Bakım Hiz. Klinik bakım hiz. Sosyal Hiz./Halkla İliş Hijyen Uzmanı Hasta Danışmanlığı Kalite Yönetim Birimi Başhemşire Yrd. Hastane kütüphanesi Stajyer sorumlusu Muhasebe Finans Bir. Bilgi İşlem Birimi Personel Birimi Teknik Hizmetler Bakım Merkezi Eczane Medikal malzemeler Doktor Kütüphanesi Ambar/Depo İnsan Kaynakları Yön. Merkezi Arşiv Posta hizmetleri Ev İdaresi Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı