TOPLU BESLENME (TB) Çeşitli nedenlerle ev dışında çok sayıda kişinin bir yemekhane, restoran veya ayaküstü sunumla, belli işlemler yerine getirildikten sonra, belli kurallar dahilinde servis edilen yemekleri yemesidir.
Tanımlamadaki hizmeti veren kuruluşlar da “toplu beslenme” yapılan kuruluşlar olarak adlandırılmaktadır. * Her bir kuruluş hizmet verdiği tüketici kitlesinin (öğrenciler, hastalar, işçiler vb.) özelliklerine uygun ve kaliteli hizmet vermekle yükümlüdür.
Kaliteli bir toplu beslenme hizmeti, besin değeri korunmuş, ekonomik, hijyenik, subjektif kalitesi yüksek, miktar bakımından yeterli çeşitlilik içeren besin / yemekler uygun fiziki koşullar zarif ve doğru bir biçimde sunum / servis edilmesini gerektirir
TB’nin gelişme nedenleri Kadının iş yaşamına atılması Zamanın kısıtlı olması Boş zaman formundaki değişmeler Gelirdeki artış Menülerde gelişme Ticari faaliyetlerin artışı Sosyalleşme faaliyetlerinde artış Sanayileşmede artış Kentleşmede hız
*Kaliteli bir Toplu Beslenme Hizmetinin (TBH) yararları Tüketici(fizyolojik, sosyal, psikolojik) tatmini, Üretkenlik ve verimlilikte artış, İş kazası risklerinde azalma, TB çalışanlarının mutluluğu, motivasyonu Kuruluşun başarısı
Tüketici beklentileri; *doyuruculuk, * kalite, * güvenilirlik, * ekonomiklik, * temiz ve rahat/konforlu bir atmosfer, * iyi bir servis hizmeti
TB iŞLETMELERİ Kurumsal İşletmeler Ticari İşletmeler
Kurumsal İşletmeler Sağlıkla ilgili Kuruluşlar Eğitimle ilgili Kuruluşlar Özel/Kamuya Ait Kuruluşlar Sanayi Kuruluşlar Kreş ve Gündüz Bakımevleri Askeri Kuruluşlar Ceza ve Islahevleri
Hastanelerde; Hastalara Personele Ziyaretçilere TB hizmeti verilir Hastanelerde; Hastalara Personele Ziyaretçilere TB hizmeti verilir. Genel mutfak içinde bir diyet mutfağı ayrı bir mama mutfağı bulunabilir.
Eğitimle ilgili Kuruluşlar Ana sınıfından başlayarak, üniversite öğreniminin yapıldığı eğitim kurumlarında öğrencilerin yaşlarına uygun olarak en az 1-3 öğün, yatılı okullarda ve öğrenci yurtlarında bu hizmet 3 öğün olarak verilir.
Özel/Kamuya Ait Kuruluşlar Bankalar Bakanlıklar Diğer Devlet Daireleri Buralarda genellikle masa başında oturan ve enerji harcaması az olan (sedanter) tüketiciler dikkate alınmalıdır. Genellikle 1 öğün yemek servisi yapılır.
SANAYİ KURULUŞLARI (Fabrikalar) # İşçi beslenmesi ilkelerine dikkat edilmeli,
H U Z U R E V L E R İ Yaşlı beslenmesi ilkeleri doğrultusunda hizmet verilmeli, Özel diyet almaları gerekenler saptanmalı ve buna uygun hizmet verilmeli,
KREŞ VE GÜNDÜZ BAKIMEVLERİ Genellikle 0-6 yaş grubuna, ayrıca kimsesiz bu yaş grubu ve daha büyük yaş grubuna da hizmet verilir. Yatılı olanlarda en az 3 öğün yemek servisi yapılır. 0-1 yaş grubunda olanlar için mama mutfağı gereklidir.
Askeri Kuruluşlar Askeri hastaneler Askeri okullar Askeri eğitim ve dinlenme kampları Askeri gazino, orduevleri
Ceza ve Islahevleri Günde 3 öğün yemek servisi yapılır. Buralarda kalanların özel, sosyal ve psikolojik durumları göz önüne alınmalıdır.
TB iŞLETMELERİ Ticari İşletmeler Her türlü konaklama tesisi (otel, motel, pansiyon, tatil köyü vb.) Restoranlar(sadece öğle yemeği sunanlar, sınırlı menü sunanlar, fast-food rest.,orta ve yüksek fiyatlı menü sunanlar vb.) Paket servis hizmeti verenler Toplu ulaşım Dinlenme ve eğlence yerleri
TB’nin TÜKETİCİYE YARARLARI Tüketicilerin en az 1 öğün gereksinimini karşılar(enerjinin ½’si) Tüketicilere kaliteli, güvenli, ekonomik öğünler sunar. Tüketicilere beklentilerine uygun rahat, temiz, konforlu bir atmosfer oluşturur. Tüketicilere iyi bir servis hizmeti sunar. Tüketicilerin Sosyal, Fizyolojik,Psikolojik Tatminini sağlar.