F E Z A G Ü R S Y.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Özel Bilkent Lisesi Matematik Zümresi 2. Genç Matematikçiler Günü
Advertisements

Kadın ve Bilişim Başarı Öyküleri Paneli
HOŞ GELDİNİZ.
YAŞAR ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU.
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
Bilim Adamı Albert Einstein.
Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Stratejik Planı.
Türkiye'de Büyük Kentler Dışında Kurulan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümlerinin Özellikleri ve Kurulmakta Olan Bölümlere Öneriler 50.Kütüphane Haftası Doç.
S.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
KOÜ HUKUK FAKÜLTESİ «Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunmaz.»
Matematik Cahit arf.
KUANTUM FİZİĞİ ve BİLİNÇ İLİŞKİSİ
Prof. Dr. Mustafa Dülger Hocamız.
Karadeniz Teknik Üniversitesi
H.Ü. ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ 1.Ocak – 15.Şubat 2012
.. HASTANEMİZE HOŞ GELDİNİZ. .. EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİNİN TARİHÇESİ 20 Mayıs 1955 günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen.
Prof.Dr. Kırali MÜRTEZAOĞLU Mühendislik Fakültesi Dekanı
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
Cahit Arf.
MATEMATİK PERFORMANS ÖDEVİ
ROLF NEVANLİNNA Nevanlinna ailesi, Finlandiya’da Hame eyaletinde Renko kentinden geldi. Bilinen en eski dedesi kilisenin işlerinde çalışan biriydi. Bundan.
KİŞİSEL ÇABA- BAŞARILI İŞ YAŞAMI
Feza GÜRSEY ( ).
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI Konuk Konuşmacı Programı.
AKYURT ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
Recep KILIÇARSLAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN. Bologna Süreci nedir? Pek çok uluslararası kuruluşun işbirliği ile Türkiye’nin de dahil olduğu 47 üye ülke tarafından.
DOĞAN KUBAN MELİS AKAYDIN
F E Z A G Ü R S Y.
DİLAN YILDIZ KİMYA BÖLÜMÜ
TC. İSTANBUL MEM YÖNVER 2011 TANITIMI VE İSTATİSTİKLERİ 1 KAYNAK: HAZIRLAYAN: ESAT BAŞKURT MD. YRD.
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
PROF. DR. OKTAY SİNANOĞLU
Ö ğ retim Üyeli ğ ine Yükseltilme ve Atanma YÜKSEKÖ Ğ RET İ M KURULU BA Ş KANLI Ğ I PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
AKYURT ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
 24 Mayıs 1946 yılında İstanbul‘da doğdu.  1967 yılında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdi  New Hampshire Üniversitesi'nde yüksek lisans.
Erdal İnönü. ► Erd ɑ l İnönü (6 H ɑ zir ɑ n 1926, Ank ɑ r ɑ – 31 Ekim 2007, Houston), Türk bilim ɑ d ɑ mı ve siy ɑ setçidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci.
TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi
2007, CapeTown, Güney Afrika Cumhuriyeti 2007, CapeTown, Güney Afrika Cumhuriyeti.
2015 UYGULAMASINDA ÖNCE ( ARASI TEŞVİK DEĞERLENDİRME İÇİN) A.GEÇİCİ AKADEMİK TEŞVİK KOMİSYONU (ÜNİVERSİTE DÜZEYİNDE) B.GEÇİCİ ÖN.
DÜNYADA ve TÜRKİYE’DE UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMALARI
29 Nisan 2016, Otel Altınyazı, Avanos, Nevşehir. Turizm Eğitimine Hizmet Ödülleri, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi tarafından 2008 yılında başlatılan.
EGE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 40.YIL Adres Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Bornova,
Deniz Lisesi Komutanlığı. -Yarışmaya 43 proje ile iştirak edilmiş, -İstanbul Asya Bölgesi çapında 7 proje sergilenmeye değer görülmüş, 3 dalda (Biyoloji,
Jale YILMABAŞAR Hayatı ve Eserleri.
Görev ve Sorumluluklar PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 3- Ö ğ retim Üyeli ğ ine Yükseltilme ve Atanma YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TÜBİTAK ARDEB PROJELERİ ARAŞTIRMA SUNUMU (Ağustos -2016)
İNSANİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ.
Prof. Dr. İhsan Süreyya SIRMA. (10 Temmuz 1944, Siirt, Pervari)10 TemmuzSiirtPervari fikir adamı, öğretim görevlisi, İslâm tarihi uzmanı ve yazar.İslâm.
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü (EEM)
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Ders-2
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
T.C. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Tanıtım Sunumu.
ULAKNET VE ULAKBİM Atay İSLAMOĞLU
Profesör Doktor CAN ALİ GÜRGÜÇ
ŞEHİT KEMAL EKŞİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ (FEN BİLİMLERİ VE SOSYAL BİLİMLERİ PROGRAMI/PROJESİ OKULU)
GÖLCÜK ADNAN MENDERES ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 2015
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü
10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni Prof. Dr. Tülay Alim BARAN
ÜNİVERSİTE TERCİH KURSU OCAK 2018.
HAKAN GÜRSU HAYATI. Doğumu: 1959, İstanbul Endüstriyel Tasarımcı, doktoralı öğretim üyesi 1959 yılında İstanbul'da doğan Hakan Gürsu, 1984 yılında Orta.
FEZA GÜRSEY'İN HAYATI
CABIR BIN HAYYAN. CABIR BIN HAYYAN HAYATI ( ) Modern kimyanın kurucusu, atomun parçalanabileceğini dile getiren ilk bilim adamı, İslam dünyasında.
Aziz Sancar. AZİZ SANCAR’IN HAYATI Aziz Sancar 1946 yılında Mardin'in Savur ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Savur ve Mardin'de tamamladı.Çiftçilikle.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ 6550 Sayılı Kanun Kapsamında
1910 yılında Selanik'te doğdu. Yüksek öğrenimini Fransa'da Ecole Normale Superieure'de tamamladı (1932). Bir süre Galatasaray Lisesi'nde matematik öğretmenliği.
Daha sonra Robert Koleji'nde Matematik dersleri vermeye başladı yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bilim kolu başkanı.
Kimya Performans Ödevi Heisenberg Ahmet Turan Akkaya.
Sunum transkripti:

F E Z A G Ü R S Y

Bizi besleyen iki kaynak var Bizi besleyen iki kaynak var. Birisi bizimle kendine özgü diliyle konuşan Tabiat'ın kendisi; diğeri ise her gün gelişen ve zenginleşen matematik dili. Her iki kaynağı da gürleştiren mekanizma ise insanın araştırma ruhu! –Feza Gürsey

Adı: Feza Gürsey Doğum Tarihi ve Yeri: 7 Nisan 1921, İstanbul Ölüm Tarihi ve Yeri:13 Nisan 1992 (71yasında),  New Haven, Connecticut, ABD Eşi: Suha Pamir (1952) Çocukları: Yusuf Gürsey Eğitim: Cambridge Üniversitesi(1950–1951) Alanı:Türk fizikçi ve matematikçi.

Feza Gürsey, fizik okumaya lise yıllarında karar vermiştir. Galatasaray Lisesi'ni 1940 yılında birincilikle bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi öğrencisi olmuş, 1944 yılında Fizik-Matematik bölümünden de birincilik ile mezun olmuştur.  1953 yılında "Spinli elektronların klasik ve dalga mekaniği" adlı tezi ile doçent ünvanını almış, bir yıl sonra Tatbiki Matematik Kürsüsü'ne doçent olarak atanmıştır.  1957-1961 yılları arasında, Atom Enerjisi Komisyonu'nun bursu ile ABD'de Brookhaven Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı'nda bulundu. Feza Gürsey'un bu çevrede adını duyuran ilk çalışması yük bağımsızlığı ve baryon korunumu ile Pauli transformasyonunun ilgisini gösteren makalesidir

1960'lı yıllarda "Kiral Bakışım Kuralı"nı ortaya koyarak uzay - zaman bakışımı çalışmalarının genişletilmesine ön ayak olan Gürsey, "Kuantum renk dinamiği kuramı" çerçevesinde çalışmalara imza attı.  1961'de sağladığı uluslararası üne ve önünde açılan yurtdışı prestijli iş olanaklarına rağmen Türkiye'ye döndü ve ODTÜ’nün sunduğu profesörlük ünvanını kabul ederek "ODTÜ Teorik Fizik Bölümü'nün kurulmasında önemli bir rol üstlendi. 1969 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü almıştır.

1974 yılına kadar ODTÜ’de ve Yale Üniversitesi’nde dönüşümlü olarak öğretim üyeliği görevine devam eden Feza Gürsey, sayısız öğrenci yetiştirdi ve etkin bir araştırma grubu kurdu. 1974′de Yale Üniversitesi’nde kürsü başkanlığına getirildi. 1990′lı yıllarda emekli olarak Türkiye’ye dönmeye hazırlanırken prostat kanserine yakalandı. Feza Gürsey, bu hastalıktan 13 Nisan 1992′de ABD’nin New Haven kentinde hayata gözlerini kapattı. 1993′te Ankara’da kurulan Türkiye’nin ilk bilim merkezine adı verilmiştir.

Aldığı ödüller 1969 Tübitak Bilim Ödülü 1977 S. Glashow ile birlikte J.R. Oppenheimer Ödülü R. Griffiths ile Doğa Bilimlerinde A. Cressey Morrison Ödülü  1979 Einstein Madalyası  1981 College de France’da konuk profesör ve College de France Madalyası  1984 İtalya Cumhuriyeti'nce verilen Commendatore unvanı  1986 Roma'da Konuk Profesörlük ödülü

kaynaklar http://tr.wikipedia.org/wiki/Feza_G%C3%BCrsey http://www.gelisenbeyin.net/feza-gursey.html http://www.mailce.com/feza-gursey-kimdir-hayati-calismalari feza-gursey-arastirmalari-eserleri.html http://atominsan.net/bilimin-onculeri/feza-gursey.html