DARBOĞAZLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Advertisements

AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
Küçük Grup Eğitimi Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 281.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
UNI-SET Toplantı Notları
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Page  1 BUCAK MEHMET CADIL ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ COMENIUS PROJE TANITIMI.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemleri ve Yapılan Çalışmalar Züleyha EZBER
CUMHURİYET DÖNEMİ TARIM Savaş Sonrası TÜRKİYE EKONOMİSİ VE AVRUPA BİRLİĞİ.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
Ulusların Rekabet Üstünlüğü. Küresel rekabetin öneminin artması ulusların önemini yitirmesine mi sebep oldu? – Ulusal değerler, kültür, ekonomik yapılar,
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
SA Ğ LI Ğ IN GEL İŞ T İ R İ LMES İ VE İ L EYLEM PLANI.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
HAZIRLAYANLAR SEDA NUR GÖK KEMAL ŞAHİN. AÇILIMI Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Türkiye’de bilim ve teknolojiyi teşvik etme Yönlendirme.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü
İHRACAT DESTEK PROGRAMLARI
KIRSAL KALKINMA ve TURİZM Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK
Stratejik plan çalışmaları kapsamında yapılan akademik Personel Anket SONUÇLARI.
Ziraat Yüksek Mühendisi Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü
TUŞBA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
DOĞAL VE BEŞERİ UNSURLARIN EKONOMİYE ETKİSİ
Türkiye’de Yemeklik Dane Baklagillerin Üretim ve Tüketim Kararlarını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi SONUÇ GEÇMİŞTE VE GÜNÜMÜZDE YEMEKLİK TANE BAKLAGİL.
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
Kuruluş Tchibo ,1949 yılında Max Herz ve Carl Tchillinghiryan(çilingiryan)tarafından Hamburg’da kuruldu. İkili iş hayatına öncelikle posta ile kahve satışı.
YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI
Uluslararası Pazarlama Araştırması
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
Bu sorunlar neden çözülmeli?
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Güvenli İnternet Kullanımı
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
Tarımda Yenilikçi Girdi Uygulamaları Bitki Besleme Ş
Pazarlama tanımları 1970’li yıllardan önce, pazarlama, hemen hemen tüm pazarlama teorisyenleri tarafından, kar amaçlı işletmelerin, ürünleri ve hizmetleri.
Sebze Tohumu Değerlendirme Toplantısı
GÜMÜŞOVA MESLEK YÜKSEKOKULU ÜRETİMDE KALİTE KONTROL PROGRAMI
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
KALKINMA EKONOMİSİ DERS KONULARI
BOLOGNA UZMANLARI 5.DÖNEM ULUSAL TAKIM PROJESİ 1 EKİM 2009,NEVŞEHİR
Piyasa destek tedbirleri
Tezin Olası Bölümleri.
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
YAĞ BİTKİLERİNDE DESTEKLEME POLİTİKALRININ
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
Ders İçeriği Yatırım Projelerinin Kavramsal Temelleri
EKONOMİ ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

DARBOĞAZLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI TÜRKİYE BAKLAGİL ÜRETİMİ VE TOHUMCULUĞUNUN DARBOĞAZLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI Murat OLGUN Mayıs 2017, MERSİN

Biz Kimiz? Firmamızın temelleri; 1980 yılında Adıyaman'da Mehmet OLGUN tarafından küçük çapta yapılan tohumculuk ile atılmıştır. Olgunlar Grubu bir aile şirketi olup, halen ikinci nesil aile bireyleri tarafından yönetilmektedir. Olgunlar Tohumculuk oturmuş alt yapısı ve Arge faaliyetleri ve Türkiye geneline yayılmış bayi ağı ile ülkemizde baklagil tohumculuğu konusunda son 10 yılda öncü olmuştur. Şirketimizin halen 1 adet mercimek, 2 adet nohut çeşidi tecil aşamasında olup, nohut çeşidimizin Avrupa Birliği’nde patenti ile ilgili işlemler başlatılmıştır.

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER Türk mutfağının vazgeçilmezi, geleneksel besin kaynağı olan baklagiller ailesi binlerce yıldır yemek kültürümüzün önemli bir kısmını oluşturuyor. Antik dönemlerde Mezopotamyalılar, Mısırlılar, Akdenizliler, Macarlar, Truvalılar ve İngilizler tarafından da kullanılan baklagillerin,geçmişi yaklaşık olarak 5000 yıl öncesine kadar dayanıyor.

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER Özellikle kış aylarında vücudumuzu hastalıklara karşı zırh gibi koruyan baklagiller, etten sonra en çok proteine sahip besin öğesidir. Et kadar protein içerip etten ucuz olması da bir diğer tercih sebebi aslında. İnsanoğlunun Et'ten sonra en çok tükettiği ürünlerin başında geliyor. yükselen et fiyatlarına alternatif olarak Türk insanının Ekmek’ten sonra en çok tükettiği baklagildir. Baklagil üretiminin çoğalmasında mücadele yapmamız lazım.

Ülkemizin de içinde bulunduğu bereketli hilal, baklagillerin anavatanıdır. 90’lı yılların başına kadar en fazla ihraç yaptığımız ürünlerin başında baklagil ürünleri gelmekte idi (mercimek ve nohut). Ancak 20 yıldır ithalatçı duruma gelmiş bulunmaktayız. Son verilere göre değişken olan ithalat rakamları ülkemiz ihtiyacının % 70’ine kadar çıkmıştır.

YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER Bu durum ülkemizde baklagil üretimi ile ilgili önemli sıkıntılar olduğunu ve bu sıkıntıların çözülmemesi halinde gelecek süreçte ülkemizin tamamen dışa bağımlı hale gelebileceğini göstermektedir. Bu da kesinlikle düşünmek istemediğimiz bir durumdur.

SORUNLAR Baklagiller yetiştiriciliğinde işgücü ihtiyacı yüksek olan ürünlerdir. Kırsal alanlardan kentlere doğru yoğun bir göç yaşanmakta, kırsal alanlar cazibesini yitirmekte, genç nüfus sosyal, ekonomik ve kültürel olanaklara erişim için kentleri seçmektedir. Böylece kırsal alanlarda yaşayanların yaş ortalaması artmakta, üretici kullanacağı işgücünü bulmakta zorluklar yaşamaktadır.

SORUNLAR Yerel çeşit kullanılması, hastalıklar, yabancı ot, kullanılan çeşitlerin mekanizasyona uygun olmaması gibi birçok neden baklagil ekim alanlarını daraltmaktadır. Ülkemizde son yıllarda iklim koşullarının değişmesinden kaynaklanan kuraklık ve yüksek sıcaklık şoku verimleri büyük ölçüde etkilemektedir. Bakliyat sektöründe en önemli problemlerinin başında standart kalitede yeterli miktarda hammadde temin edememeleri gelmektedir

SORUNLAR Bu nedenle yapılan çalışmaların uygulamadaki başarısı her ne kadar ıslah edilen materyale bağlı olsa da bunun yanında pazar koşulları ve üretici davranışları tercihinin oluşmasında ve fiyatın belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Nadas alanlarının tekrardan üretime geçmesi için teşvik ve zorlayıcı politikaların uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda öncelikle baklagil ekimi yapan çiftçilerin daha etkili ve yüksek miktarda desteklenmesi gerekmektedir. YIL ÜRÜN ÇİFTÇİ SAYISI ÜRETİM ALANI (Da) 2016 NADAS 212.461 7.877.055 MERCİMEK 27.782 1.990.643 NOHUT 56.382 1.419.573

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Bunun yanında bir çok ürünün desteklenmesi için ön şartlardan birinin de mutlaka baklagil ekimi yapılması olmalıdır. Tarlada baklagillerin içinde olduğu münavebeli üretimin teşvik edilmesi hayati önem arz etmektedir. Bu şart hem baklagil ekimini arttıracak hem de sürekli ve yoğun ekimi ortadan kaldıracak, baklagillerin sağladığı besin maddeleri ile topraklarımızın yok olmasını engelleyecektir.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Yüksek boylu ve hastalıklara dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi için özel çaba sarf edilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda baklagil ıslahında TUBİTAK ve Tarım Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı kaynaklarının özel sektör araştırma kuruluşlarına kullandırılması veya ortak projelerin hayata geçirilmesi teşvik edilmelidir.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Kuraklık ve yüksek sıcaklık risklerine karşı yeni çeşitlerin geliştirilmesi için bakanlık veya özel sektöre özel proje destekleri yapılmalıdır. Ayrıca doğadan gen kaynaklarının toplanıp tanımlanmasının yapılması ve bu gen kaynaklarının ıslah programı yürüten kamu ve özel sektör kuruluşlarına ücretsiz verilmesini sağlayacak bir merkez kurulmalıdır. Şu anda birçok ıslahçı ICARDA tarafından sağlanan materyali kullanma kolaylığına kaçmakta, kendi ülkesindeki gen kaynaklarını toplama ve tanımlama işlemlerine elini sürmemektedir.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Tohum üretimi desteklenmeye devam edilmeli. Ayrıca sertifikalı tohumluk ekilişi yapan çiftçi, normal ürün ekimi yapan çiftçiden daha fazla desteklenerek sertifikalı tohumluk ekimi teşvik edilmelidir.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Mercimek tohumunda ülkemizde tescilli 36 adet olmasına rağmen üretim miktarın % 95’ini iki çeşit, Nohut tohumunda ise % 92 dört çeşit sırtlamaktadır. Bu durum aslında yeni çeşit geliştirme çalışmalarının doğru hedefler üzerine oturtulmadığını, ülke çiftçisinin bir sorununu çözemediğini ve dolayısıyla çiftçi tercihlerini değiştiremediğini göstermektedir. Çeşit geliştirme hedefleri doğru olarak ortaya konulmalı ve bu hedeflere uygun çeşit geliştirme çalışmaları desteklenmelidir

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Baklagil tohumluğu özel tohum statüsüne alınmalıdır. Baklagil tohum üretimi açısında ise haziranda hasat edilen ürünün çiftçiye ulaşım açısından 7-8 ay gibi bir zamana kadar beklediğinden yüksek miktarda sermaye gücü gerektirmektedir. Firmaların işletme sermayesi ihtiyaçlarını giderecek mekanizmalar kurulmalıdır. Ziraat Bankası tarafından verilen faizsiz işletme kredisi desteğinin kullanılmasında bankanın çıkardığı zorlukların giderilmesi bu sorunun çözümünü hızlandıracaktır.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Günün değişen şartlarına ayak uydurmak için piyasayı iyi takip etmeli ve üretici şartlarında geliştirilen materyallerin durumları gözlenmeli ve sertifikalı tohumculuğun tanıtılması için ziraat odaları, Fakülteler ve İl ilçe Tarım Müdürlükleri tarafından yapılan çalışmaların artırılması gerekmektedir

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Araştırmacılar ve tohumluk üreticileri ortak proje geliştirme konusunda desteklenmelidir. Bu çalışmalar her iki tarafında kazanmasını sağlayacak şekilde tasarlanmalıdır. Bazı araştırmacılar bütün maliyetlerini firmalara yüklemeye çalışmakta bu da kamu özel sektör işbirliğinin geliştirilmesini engellemektedir.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Ülkemizde baklagil sektörünün tanıtılması ve sorunlarının ortaya konularak çözüm önerileri geliştirmesi için Ulusal Baklagil Konseyi kurulmuş. Ancak konseyin bazı üyeleri yemeklik olarak getirilen baklagilleri çiftçilere tohumluk olarak pazarlamış ve 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu’na aykırı faaliyet yürütmüşlerdir. Bu kişilerin, ülkemiz kurallarına saygı gösterip ve ülkemiz sektörünü geliştirmek için çaba sarf edeceğini düşünmek çok iyi niyetli bir yaklaşım olur!

TEŞEKKÜRLER