YAKUP KADRI KARAOSMANOĞLU.  27 Mart 1889’da Kahire’de doğdu,  Babasının adı Abdulkadir Bey,  Annesinin adı İkbal Hanım’dır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bu Sunu Aydın BOZAN tarafından hazırlanmıştır.
Advertisements

MİLLİ EDEBİYAT ÇIKMIŞ SORULAR.
Memduh Şevket Esendal özel yaşamı
Türkçülük akımının nazariyatçısı / sosyolog / fikir adamı/ eğitimci
Özboyacı İlköğretim Okulu
YAKUP K. KARAOSMANOĞLU ( )
Kitabın konusu: Hayalleri olan bir gencin lise son sınıfta babasını kaybetmesiyle hayallerinin yıkılışı ve beraberindeki hayat mücadelesi.
ÖZEL YAŞAMI Gülay ERYENTÜ 10 FB-B 31
ATATÜRK'ün HAYATI
Öykü ( Hikaye ).
Ziya Gökalp (23 Mart Ekim 1924).
MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI ( )
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Meşrutiyet (1908) ten sonra memlekette başlayan ve o devirde “Türkçülük” adı verilen milliyet hareketi, “edebiyatta milli kaynaklara.
5N 1K Değerlendirme Aracı
ŞEHİT POLİS İSMAİL ÖZBEK ORTAOKULU KESTEL / BURSA
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
Ahmet Şuayip’ in Biyografisi
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
ATATÜRK Burak Doğutaş B.
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
BERKAY ARIKAN REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK YUNUS NADİ ABALIOĞLU.
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
AHMET VEFİK PAŞA
20 Aralık Aralık 1936 İSTİKLAL MARŞIMIZIN MÜELLİFİ
NECİP FAZIL KISAKÜREK.
Yahya Kemal Beyatlı HAYATI.
NAMIK KEMAL.
11 Mart 1891'de İstanbul'da doğdu, 18 Ekim 1949'da Ankara'da yaşamını yitirdi. Hecenin Beş Şairi'nden biri. Selanik, Üsküp ve İstanbul idadilerinde öğrenim.
ATATÜRKÜN ÖĞRENİM HAYATI
AtatürkAtatürk Hazırlayan:Duygu Jan ABACI 3/A Sınıfı Öğrencisi No:140.
FECR-İ ATİ DÖNEMİ (GELECEĞİN IŞIĞI)
Cumhuriyet Döneminde Öykü ( Hikaye )
FOTOĞRAFLARLA MEHMET AKİF ERSOY
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında, Selanik'te Kocakasım Mahallesi, Islahhane Caddesi'ndeki üç katlı pembe.
Falih Rıfkı Atay
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
ATATÜRK’ÜN HAYATI
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.
ÖMER BEDRETTİN UŞAKLI (d. 1904, Uşak - ö. 23 Şubat 1946, İstanbul)
ATATÜRK’ÜN HAYATI.
YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN SATRANÇ
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN (1875_1957) Aslen İstanbullu olan babasının memur olarak bulunduğu Balıkesir’de doğdu. Mekteb-i Mülkiye’yi bitirdikten sonra Maarif.
HÜSEYİN SUAT YALÇIN. ■Hüseyin Cahit Yalçın'ın ağabeyi. Tıbbiye'yi bitirdikten sonra (1886), bir süre Midilli ve İstanbul'da hekimlik yaptı. Uzmanlık.
Edebiyat,sanat,siyaset,ticaret,spor gibi alanlarda başarılı olan; insanlık adına faydalı işlerde bulunan insanların hayatlarının.
ZIYA GÖKALP (23 MART EKIM 1924). Ziya Gökalp, özellikle Milliyetçilik ve Türkçülük üzerine kaleme aldı ğ ı eserleri ile ünlenmiştir. 18 yaşında.
ÖMER SEYFETTİN[ ]. Ömer Seyfettin 11 Mart 1884 tarihinde Balıkesir'in Gönen ilçesinde doğdu. Yüzbaşı Ömer Şevki Bey ve Fatma Hanım'ın ikisi küçük.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
OSMAN HAMDİ BEY HAZIRLAYAN AHMET REŞİT BOSTANOĞLU.
HALİDE EDİP ADIVAR.
FECR – İ ÂTİ TOPLULUĞU ( 1909 – 1912)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
ATATÜRK’ÜN HAYATI Atatürk, 1881( bin sekiz yüz seksen bir ) yılında Selanik’te, üç katlı, pembe boyalı bir evde dünyaya geldi.
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

YAKUP KADRI KARAOSMANOĞLU

 27 Mart 1889’da Kahire’de doğdu,  Babasının adı Abdulkadir Bey,  Annesinin adı İkbal Hanım’dır.

 İlk eğitim ve öğretimini ailesiyle gittiği Manisa’da aldı,  1903’te İzmir İdadisi’ne girdi. Ömer Seyfettin, Şahabeddin Süleyman ve Baha Tevfik ile burada tanıştı.  Babasının ölümünden sonra 1905’te annesiyle birlikte Mısır’a gitti. Öğrenimini İskenderiye’deki bir Fransız okulunda tamamladı.

 İkinci Meşrutiyet’in ilanından kısa bir süre önce İstanbul’da geldi. 1908’de başladığı İstanbul Hukuk Mektebi’ni bitiremedi.  1909’da Şehabettin Süleyman aracılığıyla Fecr-i Âti topluluğuna katıldı.

 Cumhuriyet’in ilanından sonra 1923’te Mardin, 1931’de Manisa milletvekili oldu.  Burhan Asaf Belge’nin kız kardeşi Leman Hanım’la evlendi.

 1932’de Vedat Nedim Tör, Şevket Süreyya Aydemir, Burhan Asaf Belge ve İsmail Hüsrev Tökin ile birlikte “Kadro” dergisini kurdu.  Sadece 2 yıl sayı vererek 1934’de kapattılar.

 Yurtdışına Elçi olarak atandı.  1960’da Kurucu Meclis üyeliğine seçildi.  Siyasal hayatına 1965’de Milletvekili olarak sonlandırdı.

 ÖNEMLİ ESERLERİ;

 KİRALIK KONAK:  Yakup Kadri’nin ilk romanı olma özelliği taşıyan eser, realist bir yaklaşımla kaleme alınmıştır. Roman; Tanzimat, Meşrutiyet ve Cumhuriyet Dönemi kuşaklarının farklılıklarını, çatışmalarını, özelliklerini yan­sıtması açısından önemlidir.

 YABAN:  Kurtuluş Savaşı’nı ele alan eser, anı biçiminde yazılmıştır. Roman, aydın-köylüçatışmasını ele alması açısından önemlidir. Tezli bir romandır.

 Roman,Öykü,Şiir,Oyun,Anı,Monografi,Makale gibi çeşitli eserler vermiştir.  Yazarlık yaşamı boyunca Batı edebiyatı özelliklerine de sıkı sıkıya bağlı kaldı.  Eserlerinde belli tarihsel dönemleri ele aldı.

 13 Aralık’da Ankara’vefat etti.

Tugay SAYGI 1418,12-E

TÜRK ve EDEBİYATI