Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HÜSEYİN CAHİT YALÇIN (1875_1957) Aslen İstanbullu olan babasının memur olarak bulunduğu Balıkesir’de doğdu. Mekteb-i Mülkiye’yi bitirdikten sonra Maarif.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HÜSEYİN CAHİT YALÇIN (1875_1957) Aslen İstanbullu olan babasının memur olarak bulunduğu Balıkesir’de doğdu. Mekteb-i Mülkiye’yi bitirdikten sonra Maarif."— Sunum transkripti:

1 HÜSEYİN CAHİT YALÇIN (1875_1957) Aslen İstanbullu olan babasının memur olarak bulunduğu Balıkesir’de doğdu. Mekteb-i Mülkiye’yi bitirdikten sonra Maarif Nezareti’ne girdi.

2 Liselerde edebiyat öğretmenliği yaptı 1896’da Servet-i Fünun topluğuna katıldı.1908’de Tevfik Fikret’le Tanin gazetesini kurarak gazeteciliğe başladı ve politikaya atıldı.İstanbul millet vekili oldu.1908‘de İngilizler tarafından sürüldüğü Malta’da üç yıl kaldı.Cumhuriyet hükümetin yönelttiği sert eleştirileri yüzünden 1925’te İstiklal Mahkemesi‘nde yargılandı,gazetesi kapatıldı ve Çorum’a sürüldü.

3 Atatürk’ün ölümünden sonra politika hayatına döndü.Yeniden İstanbul milletvekili oldu(1940- 1950).Ulus gazetesini çıkardı.Demokrat Parti yönetimine karşı bir yazısından dolayı bir ara hapse girdi;ancak yaşından dolayı serbest bırakıldı.İstanbul’da öldü.

4 Servet-i Fünun içinde daha çok eleştiri türünde yazılarıyla tanınmıştır.Muallim Naci’den kalan karşıt görüşlere ve Edebiyat-ı Cedidecileri “dekadan”lıkla suçlayan Ahmet Mithat Efendi’ye cesur cevaplar vermiştir.

5 “Hayat-ı Muhayyel” adlı hikaye kitabında aynı adı taşıyan hikayesi,Servet-i Fünuncuların hürriyetsizlikten bunaldıkları sırada(1899)Yeni Zelanda’ya göç etme hayallerini anlatır. Diğer Servet-i Fünun sanatçılarına göre dil ve üslubunun daha açık ve yalın olması,eserlerindeki en önemli özelliktir.

6 ESERLERİ ROMAN Nadide,Hayal İçinde HİKAYE Hayat-ı Muhayyel,Hayat-ı Hakikiye Sahneleri,Niçin Aldatırlarmış ANI Edebi Hatıralar,Siyasi Anılar

7 ELEŞTİRİ Kavgalarım BİYOGRAFİ Talat Paşa


"HÜSEYİN CAHİT YALÇIN (1875_1957) Aslen İstanbullu olan babasının memur olarak bulunduğu Balıkesir’de doğdu. Mekteb-i Mülkiye’yi bitirdikten sonra Maarif." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları