INERT GAS SYSTEM N2 SYSTEM GAS INDICATORS P/V VALVES PRESSURE UNITS

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Patlamadan korunma dokümanI
Advertisements

LPG SİSTEMİNE AİT PARÇALARIN ARAÇ ÜZERİNDEKİ YERLERİ
ALEVSIZDIRMAZLIK TESTİ
DEAERASYON.
Prof. Dr. ERGUN GÜLTEKİN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
YANLIŞ UYGULAMA ! EL BLOK ALTINA KOYULDUĞUNDA SAPAN YÜKSEKTE OLMALI.
Örnek Sorular Kapalı Alanlarda Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Basınçlı Kaplarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği.
BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları
GAZLAR.
1 GENEL BAĞLAYICI KURALLAR GBK’ler ÇEVRESEL İZİN No. 4.
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Patlamadan korunma dokümanI
The art of Engineering The art of Engineering.
Basınçlı Kaplar.
BASINÇLI TÜP DEPOLAMA VE KULLANIM TALİMATI
SOBA VE TÜPGAZ (LPG) ZEHİRLENMELERİ
YANGIN EKİBİ ÇALIŞMA TALİMATI
Patlayıcı Ortamlar ve Tahliye
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
YANGIN GÜVENLİĞİ VE YANGINLA MÜCADELE
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
SORU.
Elektrik Enerjisi Üretimi
5. kısım.  Gazların tanecikleri serbest hareket eder.  Gazların belirli bir hacmi yoktur.  Gazlar sıkıştırılabilir.  Gazlar, ağırlıktan bağımsız olarak.
Hava Dünyamızda ki hava karışımı; % 78 Azot % 21 Oksijen
Yakıtlar ve Yanma 10.Hafta
Gazlar. Gazların kinetik teorisi. İdeal gaz kanunu.
KAPALI ALANLARDA BOYA YAPILMASI TALİMATI
METEOROLOJİ Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 22 EKİM 2009.
Teknik Eğitim SSH Teknik Müdürlük Hakan Aydoğan Son Bakılan Sayfa 1 İçindekiler 01/05 Egzoz gazı türbini Egzoz borusuna Egzoz gazı türbini kompresöre hareket.
Enerji Kaynağı Güneş.
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
İMALAT YÖNTEMLERİ Bölüm- 3 Endüstrİ Ürünlerİ TasarImI bölümü.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
TEHLİKELİ MADDELER EĞİTİMİ DANGEROUS GOODS TRAINING
TAN I M LAR Kap : İçine akışkan doldurmak için
BOYA İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI
ELEKTRİK ARK KAYNAK MAKİNESİ ÇALIŞMA TALİMATI
BASINÇLI TÜP İLE ÇALIŞMA TALİMATI
KAYNAK İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI
GAZLAR 6. Ders.
BORU İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI. Hiçbir kapalı boru kontrol edilmeden kesinlikle kesilmemelidir. Tüm borular flanşı varsa sökülmeli ve borudan gazdan arındırma.
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
FEN VE TEKNOLOJİ LABORATUVARINDA GÜVENLİK
Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL. Yakıtlar Günlük hayatımızda ve sanayide enerji; mekanik iş, ısı ve aydınlatma şeklinde kullanılmaktadır. Bu üç enerji şekline.
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için
[gezegeni korumak] [kapatmak] [korumak] [enerji tasarrufu yapmak]
YANMA (hem kirlilik kaynağı, hem kirlilik kontrol tekniği)
KAPALI ALANLAR. Tamamen veya kısmen kapatılmış sınırlı bir hacmi olan, içerisinde sınırlı miktarda hava bulunan, Sürekli çalışmaya göre tasarlanmamış.
KAPALI BÖLMELERE GİRİŞ:
YANGIN TESPİT SİSTEMLERİ
TANKERİN ÖZELLİKLERİ.
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde.
[gezegeni korumak]. [gezegeni korumak] [kapatmak]
BİT’i Kullanma ve Yönetme
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için
BORU İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI
SÖNDÜRME PRENSİPLERİ.
Biz Kimiz? ve Neyi Amaçlıyoruz?
Y A N G I N G Ü V E N L İ Ğ İ ve T A H L İ Y E.
CO2 KULLANIMI Karbondioksit gazının kendisi tüpler içerisine basınç altında doldurulur, tüpte basınç yaratmak için ayrı bir gaz kullanılmaz. CO2 basınç.
1 TASNİF DIŞI Takdim Planı  Yanmanın Tanımı  Yangın Çeşitleri  A Sınıfı Yangınlar  B Sınıfı Yangınlar  C Sınıfı Yangınlar  D Sınıfı Yangınlar.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
KAT ISITMASI Kat kaloriferi.
Sunum transkripti:

INERT GAS SYSTEM N2 SYSTEM GAS INDICATORS P/V VALVES PRESSURE UNITS

INERT GAS SYSTEM Ham petrol tankerlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus; taşınan ham petrol’ün yarattığı hidrokarbon gazıdır. Kargo tankında hidrokarbon yangını ve patlamasını önleyebilmek için oksijen seviyesini %11 altında tutmak gerekir. Bu işlem sabit bir boru kullanılarak her bir kargo tankına içinde oksijen oranı çok düşük fakat yanmaz bir gaz olan “INERT” basılarak sağlanır.

SOLAS 74 Bir tankerdeki “INERT GAZ” sisteminin ürettiği ınert gazdaki oksijen miktarının %5’i geçmemesini,bütün kargo tanklarının hacimdeki oksijen oranı %8 geçmeyen bir atmosfer ile devamlı pozitif basınçta tutulmasını istemektedir

İNERT GAZ KAYNAKLARI Geminin ana ve yardımcı kazanlarından çıkan egsoz gazı bağımsız bir inert gaz jeneratörü bir yakıcı memeyle beraber donatılan gaz türbini. Bu yollardan elde edilen inert gaz kargo tanklarına basılmadan önce su ile soğutulmalı,temizlenmeli,sülfür asitlerinden ve isten arındırılmalıdır.

İNERT GAZ JENERATÖRÜ

INERT GAZ SİSTEMİNİN ELEMANLARI

İnert Gaz Yıkayıcılar (scrubber ) GÖREVİ; Baca gazını soğutmak Baca gazını yıkayarak SO3 miktarını azaltmak İs ve katı parçacıklarını uzaklaştırmak

demister

VENT VALF

BİR TANKERDE “INERT GAZ” GEREKTİREN DURUMLAR Boş kargo tanklarındaki oksijen oranını %8’in altına çekmek için, Kargo tahliyesi,balast basılması,COW ve tank temizliği esnasında, Gazfri öncesi, Kargo tanklarındaki basıncın arttırılması gerektiğinde tanklar ınertlenir.

N2 SİSTEMLERİ Kimyasal tankerlerde yüksek kapasiteli N2 ihtiyacı vardır. Nitrojen gazı ile yastıklama yapılmasının en önemli sebebi kimyasal tankerlerde kargo tanklarından O2’ni uzak tutarak parlama,alev alma ve yanma riskini ortadan kaldırmaktır

N2 GENERATORS

GAS INDICATORS

SOLAS gaz ve oksijen ölçüm cihazları için sunu belirtmiştir. 1-Toksit veya yanıcı gaz çıkaran yükler taşınırken veya oksijenin azalması olan yük mahallerine uygun ekipmanla konsantre gaz ve oksijen miktarını ölçebilmeli cihazın kullanma talimatı yanında bulunmalıdır. 2-Bayrak devleti herkesin en iyi şekilde bu cihazları kullandığından emin olmalıdır ve gerekli önlemleri almalıdır.

Kapalı bir alan girmeden önce mutlaka uygun bir ekipmanla atmosferi test etmeliyiz. Bu genel olarak uygun bir gaz ölçer ve oksijen ölçerle gerçeklesir. Hava içindeki gazın minimum patlama limitini ölçmemiz gerekir.(Lower Flammable Limit)Lower Explosive Limit. Bazen özel yükler için özel testler yapılması gerekir.(Mesela benzen gibi)IMO resolution A.864(20) appendix 2.

P/V VALVES

P/V VALFLERİN BAKIMI

Pressure units Tasarlanma amacı:Yükleme esnasında tanktan havanın çıkarılması ve tanktan sıvı boşaltılması esnasında ise tank içine hava verilmesi amacı ile tasarlanmışlardır. Basınç emniyet valfleri ağırlık veya yay yüklü olabilmektedir, bunun anlamı valf diskini kapatmayı sağlayan etkenin valf diskinin ağırlığı veya yay basıncı tarafından meydana getiren kuvvetle sağlaması demektir.Basıç valfleri ise vakum valflerinde olduğu gibi ağırlıklı ve yay yüklü olmanın yanı sıra pilot kumandalı da olabilmektedir