Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CO2 KULLANIMI Karbondioksit gazının kendisi tüpler içerisine basınç altında doldurulur, tüpte basınç yaratmak için ayrı bir gaz kullanılmaz. CO2 basınç.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CO2 KULLANIMI Karbondioksit gazının kendisi tüpler içerisine basınç altında doldurulur, tüpte basınç yaratmak için ayrı bir gaz kullanılmaz. CO2 basınç."— Sunum transkripti:

1 CO2 KULLANIMI Karbondioksit gazının kendisi tüpler içerisine basınç altında doldurulur, tüpte basınç yaratmak için ayrı bir gaz kullanılmaz. CO2 basınç altında sıvı halde bulunur, tüpün tahliyesi esnasında CO2 gaz haline dönüşür. A, B, ve sıvı formdaki C tip yangınlarda kullanılabilir, elektik akımının olduğu yerlerde kullanılabilir, özellikle rüzgarlı havalarda açık alanlarda etkili olmayabilir. Kullanırken özellikle tüp nozulu izolasyonlu yerden tutulmalıdır,çünkü tüpten çıkan CO2 ‘nin sıvı formdan gaz haline dönüşmesi esnasında nozulda buzlanma meydana gelir.

2 CO2’NİN GENEL ÖZELLİKLERİ:
Yangını boğma yöntemi ile söndürmede kullanılan maddedir. Avantajları inert yapar nispeten ucuzdur yüke zarar vermez birçok madde ile temasa geçtiğinde zehirli veya parlayıcı gaz üretmez Dezavantajları gemide sınırlı miktarlarda mevcuttur soğutma etkisi yoktur nefes almaya negatif etki DİKKAT CO2 tüpünü parlayıcı gazların olduğu ortamda kullanıyorsanız, tüp güverteye temas halinde olsun elektrostatik akım oluşturur. DİKKAT nozulsuz kullanırsanız yangın şiddetini arttırabilirsiniz. ASLA karbondioksik sıktığınız bölmede beklemeyin boğucu etkisi vardır

3 KURU TOZ KULLANIMI: Genelde kullanılan toz sodyum bi karbonattır, bu toza ayrıca akışkanlığı arttırıcı, köpük ile uyumlu, su geçirgenliğini kaldıran ve kullanma ömrünü arttıran katkı maddeleri eklenebilir.. Kuru toz söndürücüler genelde yangını kimyasal zincirleme reaksiyonun kırmak suretiyle söndürür bazı tozların boğma etkiside mevcuttur. Toz söndürücüler alevleri çok çabuk kırar fakat soğutma etkileri yoktur Tüpün üzerindeki emniyet pimini çekip kumanda kolunu sıktığınız anda, tüp içerisindeki azot gazının basınç etkisi ile toz tahliye nozulundan yangına püskürtülür. Genelde B tipi yangınlarda etkendir, köpüğün kullanıldığı yangınlarda kullanılır. Doğru teknik kullanıldığında C sınıfı yangınları söndürmede de etkilidir. Gemimizde mevcut seyyar kuru toz söndürücüler ABC tip olup A sınıfı yangınlarda da kullanılabilir. Elektrik akımının olduğu yerlerde de kullanılabilir. Ancak içten içe yanmalarda etkili değildir ASLA tozu solumayın

4 YANGIN SÖNDÜRÜCÜLERİN KULLANILMASI
Her zaman riske göre en uygun söndürücüyü seçin, yangınla karşılaşmadan önce emniyet pimini çıkarın ve bir defa basın bu cihazın çalıştığınında alevle karşılaşmadan önce kontroludur. Söndürücüyü vucudunuzun ön kısmında tutun ve yangına mümkün olduğunca çömelerek yaklaşın. Yangınla kaçış yolunuz arasına alevlerin girmesine izin vermeyin, yangın açık sahada ise alevlere rüzgar üstünden yaklaşın.

5 YAPILAN KONTROLLER: Gemimizde mevcut tüm söndürücülerin yıllık bakımları yetkili kurumlar tarafından yapılmaktadır. Diğer bakımlar gemi 3 zbt tarafından aylık yapılmaktadır Aylık Kontrollerde aşağıdaki maddelere dikkat edilir; 1-Tüplerin yangın planına uygun yerde olup olmadığına, 2-Basınç höstergelerinin yeşil bölgede olup olmadığına, 3-Mühürü takılı durumda mı? 4-Donmaması için sallandı mı? 5-Check kartı dolduruluyor mu? 6-Sabitleme kemerleri iyi durumda mı? 7-Ağırlık kontrolü yapıldı mı? 8-Hortumunda uygunsuzluk var mı? 9-Üzerinde kullanım talimatı var mı?

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16


"CO2 KULLANIMI Karbondioksit gazının kendisi tüpler içerisine basınç altında doldurulur, tüpte basınç yaratmak için ayrı bir gaz kullanılmaz. CO2 basınç." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları