ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Enerji Kaynaklarının Tanımı ve Sınıflandırılması
M AKINE B ILIMINE G IRIŞ Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL.
BÖLÜM 2: TEORİK MOTOR ÇEVRİMLERİ
MALZEME VE İMALAT TEKNOLOJİLERİ
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
ÖLÇME TEKNİĞİ HAFTA 3. ÖLÇME TEKNİĞİ HACİM ÖLÇME Bir maddenin uzayda kapladığı yere onun hacmi denir. Hacim, ölçülebilen bir büyüklüktür. Cisimlerin hacimleri.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
TÜRBİNLER Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL.  Türbinler; su, buhar veya gaz gibi akışkanların enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelerdir. Türbinler;
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ. KİMYA BİLİMİ BİLİMSEL METOD.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Pik (Ham) Demir Üretimi
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
HERON & ZEPLİN İbrahim KURU SİVAS.
Coğrafya Performans Ödevi
FATİH MERCAN GÖKSU İ.Ö.O 5/B SINIFI ÖĞRENCİSİ SİLİFKE/MERSİN
AYNUR ŞİMŞEK İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI ÖNÜNÜZDEN ÇEKİLİN.
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
RES ENERJİ SİSTEMLERİ A.Ş. ISITMA SİSTEMLERİNDEKİ YENİLİKLER
2017 İlkbahar Dönemi ENERJİ ve ÇEVRE
SU İTİCİ APRE TUĞBA DÜZAL.
MAKİNA İMALAT VE DONATIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
BARALAR.
KİMYA: YİRMİBİRİNCİ YÜZYIL BİLİMİ
Bitkiler * Diğer taraftan sebzecilikte iklim elemanlarından özellikle ışık, sıcaklık, yağış ve rüzgar önemli etkiye sahiptir. * Sebzelerde kuvvetli.
NÜKLEER ENERJİ VE RADYASYON
HALİM GÜNEŞ.
NET 105 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
ISI MADDELERİ ETKİLER.
İK MAKALESİ.
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Kaynakların Tükenebilirliği ve Alternatif Kaynaklar
TERMİK SANTRAL FATİH ÖZDEMİR
ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ VE TASARIMI
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE DOĞALGAZIN PAYI
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FEN BİLİMLERİ-6 4.ÜNİTE MADDE VE ISI 4.Yakıtlar HALİM GÜNEŞ.
KATI KRİSTALLER. KATI KRİSTALLER KATILARIN ÖZELLİK VE YAPILARI.
İşlemciler.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
ISI VE SICAKLIK.
İklim Değişikliği Yeşil İklim, Yeşil Belediye
KAMERA.
ÇEVRE SORUNLARI.
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
IŞIĞIN SOĞURULMASI.
FEN BİLİMLERİ-6 5.ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 3.Sesin Sürati HALİM GÜNEŞ.
Sunum transkripti:

ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ

Enerji Türleri Elektrik Enerjisine Dönüşüm Ülkemizdeki Elektrik Enerjisi Dönüşümleri Isıtma Sistemleri Isıtma Sistemlerinin Ekonomik Olarak Karşılaştırılması

ENERJİ ÇEŞİTLERİ

Enerji birçok biçimde var olabilir: Kimyasal enerji: Yemek, pil vb. maddelerdeki depolanmış enerjidir. Isıl enerji: Atomların hareketinin enerjisidir. Mekanik enerji: Potansiyel enerji ile kinetik enerjinin toplamıdır. Elektrik enerjisi: Elektronların hareketlerinden kaynaklanan enerjidir. Manyetik enerji: Sadece metallerin sahip olabildiği, atomların dizilimine bağlı çekme veya itme hareketine dönüşebilen enerjidir. Nükleer enerji: Atomların içlerinde sakladıkları enerjidir.

Elektrik enerjisi :Elektronların hareket etmesiyle meydana gelen bir enerji çeşididir yani mekanik, ısı ve ışık enerjisinin elektriğe dönüşmesiyle elde edilir. 1880’li yıllarda hayatımıza giren elektrik enerjisinin sanayide kullanılması ve verim bakımından diğer enerji çeşitlerine oranla daha iyi bir verim vermesi nedeniyle elektrik enerjisinin kullanımı yaygınlaşmıştır. Bugün elektrik  çağında yaşamaktayız ve günümüzde gerek başka enerji çeşitlerine kolayca çevrilmesi ,gerekse verim açısından önemli bir paya sahip olmasından dolayı günümüzde en çok kullanılan enerji çeşitlerinden biridir.

Elektrik enerjisi dönüşümü Elektrik Enerji Üretiminde Kullanılan Kaynaklar Elektrik enerjisinin elde edilmesinde doğadaki enerji çeşitleri kullanılmaktadır. Bu kaynaklar değişik dönüşümler sonucu elektrik enerjisine çevrilir. Kaynakların bazıları ise direkt kullanılmaktadır.Ülkemizde kullanılan kaynaklar şunlardır: Hidrolik kaynaklar Termik kaynaklar Jeotermal enerji Rüzgar enerjisi Güneş enerjisi

Termik Enerjinin Elektriğe Dönüşümü Kömür, petrol ve ürünleri, doğalgaz gibi fosil kaynaklı yakıtların yakılması sonucunda ortaya çıkan ısıdan elde edilen basınçlı sıcak su buharının, buhar türbinini döndürmesi ile, türbin şaft miline bağlı olan jeneratör çıkışından elektrik enerjisi üretilir. Bu tür elektrik enerji üretimi yapan sistemlere termik elektrik santrali denir.

Termik Santrallerde Kullanılan Yakıtlar Linyit Doğalgaz Motorin Fueloil Taş Kömürü Tabii Buhar kullanılabilmektedir. Termik Santraldeki Enerji Dönüşümleri

Hidrolik Kaynaktan Elektrik Üretimi Belli bir miktar yükseklik kazandırılan suyun (sıvının) sahip olduğu potansiyel enerjiye, “hidrolik enerji” denir. İşte bu hidrolik enerji, ilk olarak bir takım düzeneklerin yardımı ile “mekanik enerji”ye çevrilir. Ardından, oluşturulan mekanik enerji, “elektrik enerjisi”ne dönüştürülür. Akarsularda, suyun yüksekliğinden dolayı kazandığı enerjiyi, çeşitli makineler yardımıyla elektrik enerjisine dönüştürülmesi temeline dayanır.

Jeotermal Enerjinin Elektriğe Dönüşümü Jeotermal enerji kaynağı yer kabuğunun içindedir.Temiz ve sürdürülebilir bir enerjidir.Yer kabuğunun birkaç kilometre altından çıkan bu enerji sıcak su buharından veya gazlardan yararlanarak yapılan elektrik üretme sistemine denir. Yeraltından ısı pompaları yardımıyla çıkarılır.Jeotermal enerji santrallerinde elektrik üretme , sera ve bina ısıtma aynı zamanda serinletme işlerinde kullanılır.Ülkemizde jeotermal enerji kaynakları Batı Karadeniz , İç Anadolu ve Ege bölgelerinde rastlanır.

Rüzgar Enerjisinden Elektrik Üretimi Rüzgâr enerjisi, rüzgârı oluşturan hava akımının sahip olduğu hareket (kinetik) enerjisidir. Bu enerjinin bir bölümü yararlı olan mekanik veya elektrik enerjisine dönüştürülebilir.

Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi Güneş enerjisi santralleri, güneş ışığından gelen enerji parçacıklarını elektrik enerjisine çeviren santrallerdir. Santrallerde güneş pilleri kullanılır. Güneş pilleri fotovoltaiktir. Üzerine gelen güneş ışınlarını elektriğe çevirirler. Bu pillerin ana maddesi kristal silisyum ve galyum arsenittir.

Türkiye’nin Güneş Enerji Potansiyeli

Türkiye’de Son Bir Yılda Elektrik Üretiminin Daynaklara Dağılımı

ISI ENERJİSİNE DÖNÜŞÜM Elektriğin ısı enerjisine dönüşümü Elektrikli ısıtma iki türlü yapılmaktadır. Biri elektrik direnç ısıtması, diğeri elektrikli ısı pompalarıdır. Elektrikli ısıtma:İletkenlerde bulunan bir özellik olan direnç sayesinde akımın geçişine karşı koyulur ve böylece elektrik enerjisi ısıya dönüştürülür. Elektrik dirençli ısıtma elemanları, bir kazanın veya kanalların içindeki hava akımına bırakabilir veya bir hidrolik ısıtma sistemi için ısı sağlayabilir.

 Isı pompası Isı pompası, dışarıdan enerji verilmesi ile düşük sıcaklıktaki bir ortamdan aldığı ısıyı yüksek sıcaklıktaki ortama veren bir makinedir. Kışın ısıtma maksadı ile kullanılan ısı pompası, yazın da soğutma  için kullanılabilir. Isı pompası enerji aldığı kaynağı ısıtma konumunda çalışırken soğutur, serinletmeye çalışırken ise ısıtır. Yapılan işlem gazın faz değişimi ile enerji alma ve bu enerjiyi taşımaktır. Bu taşıma ve faz değişimi sırasında bir miktar enerji harcanır.

Isı pompasından elde edilen enerjinin %75’i doğada depolanmış enerjiden (hava,su,toprak), %25’i elektrikten karşılanır.

Yakıt kullanarak ısı enerjisi kullanımı Yakıt, fiziksel ve kimyasal yapısında bir değişim meydana geldiğinde ısı enerjisi açığa çıkaran her türlü maddenin genel adıdır. Yakıtlar üç büyük gruba ayrılabilir: 1.Katı Yakıtlar:Linyit, taşkömürü,odun 2. Sıvı Yakıtlar:Benzin, gaz yağı, mazot,fuel oil,alkol 3. Gaz Yakıtlar:Hava gazı, doğal gaz , bütan gazı ve biyogaz

Gazlı Isıtma Gazlı sistemlerin birim ısıtması mükemmel yanma şartlarından ve geliştirilen yüksek verimli cihaz teknolojisinden dolayı en popüler yakıt olmayı teşkil etmektedir. Bu özelliğinden dolayı gazlı ısıtma her geçen gün hızlı bir şekilde yaygınlaşmaktadır.

Kaynakça: www.elektrikrehberiniz.com tr.wikipedia.org www.mmo.org.tr www.enerji.gov.tr NEDİM DİLAVER 120106103069