NANE Mentha cinsine ait 25-30 kadar tür ve alt tür bilinmektedir. Nane kurutulmuş yaprakları ve toprak üstü aksamı kullanılan bir bitkidir. Ticari tanımı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
HERON & ZEPLİN İbrahim KURU SİVAS.
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Çöl Biyomu Ve Tundra Biyomu
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
Türkiye’de Yetiştirilen Sanayi Bitkileri
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
NANE  Nane Lamiaceae familyasına ait bir bitkidir. Lamiaceae familyası dünya çapında dağılımı en geniş ve yaygın olan bitki familyalarından biridir. Bu.
TARIM ALANI. Okulumuz serası Çukurova Kalkınma ajansı projesi kapsamında 2013 yılında yapılmıştır. Seralarımız toplam 1.5 dönüm olmak üzere iki seradan.
Slovakya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Bratislava Önemli şehirleri :Kösice, Zilina Dili:Slovakça Dini:Hıristiyanlık.
Turizm Çoğrafyası Hazırlayan: Kunduz Mustapaeva. Hollanda Konu Tanımı Tarihi İklimi Tabii Kaynakları Ekonomi Turizmi Gezilecek Yerler İlginçler...
ARAZİ TESVİYESİ.
Seraların sınıflandırılması
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Toprak istekleri Oğul otu Melissa officinalis Kültür
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
ÜLKEMİZDE ENGİNAR YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
Ülkemizde Tıbbi Bitkiler
Adaçayı Salvia spp..
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
COĞRAFİ KONUM.
Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları
ÜLKEMİZDE CEVİZ YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
MELEZ ÜÇGÜL ( Trifolium hybridum L.)
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Bitkiler * Diğer taraftan sebzecilikte iklim elemanlarından özellikle ışık, sıcaklık, yağış ve rüzgar önemli etkiye sahiptir. * Sebzelerde kuvvetli.
«Tarımsal Eğitimin Adresi»
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
İnsanlar Yerler ve Çevreler Ünitesi EŞLEŞTİRME – BOŞLUK DOLDURMA
BİTKİSEL LİFLER (Keten)
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Kılçıksız Brom (Bromus inermis).
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
TERE Lepidium sativum L.
İLAÇ VE BAHARAT BİTKİLER
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Bitkisel Kökenli İlaç: Aspirin
Ölçü transformatorları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
Buğdaygil Yem Bitkileri
Stolon (Göbek Bağı) Ana sap ile yumru arasında, yumruya yapraklarda asimile edilen besin maddelerini taşıyan organdır. Görünüşü sapa benzer. Stolonlar.
Gövde Tatlı patateste gövde ince, uzun ve zayıftır. Bu nedenle kendi başına dik büyüyemez, toprak yüzeyine yayılarak gelişir. Gövde uzunluğu çeşitlere.
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
PATATES.
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ADI: SEVİL SOYADI: KÜÇÜKKAVUN
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
YONCA HORTUMLU BÖCEĞİ (HYPERA VARİABİLİS)
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

NANE Mentha cinsine ait 25-30 kadar tür ve alt tür bilinmektedir. Nane kurutulmuş yaprakları ve toprak üstü aksamı kullanılan bir bitkidir. Ticari tanımı Menthae piperitae folium ve Herba Menthae’dır. Kültürü yapılan bitkilerin ticareti yapılmaktadır. Nane bitkisinin en önemli olan kısmı ise uçucu yağıdır.

Nanenin tıbbi yönden iştah açıcı, hazım düzenleyici, gaz giderici, kramp çözücü, safra atıcı, özellikleri bulunmaktadır. İçerdiği tanenlerin yardımıyla mide-bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde olumlu etkisi bilinmektedir. Soğuk algınlığına karşı da kullanılmaktadır. Üretilen nanelerin büyük bir kısmı destilasyon ile uçucu yağ eldesinde kullanılır ve uçucu yağın büyük bir kısmıda kozmetik ve gıda sanayinde kullanılmaktadır. İyi bir nane uçucu yağı en az %40 Menthol ve %18-25 arasında Menthon içermeli, Menthofuran ve Pulegon oranı minimum düzeyde bulunmalıdır.

DİGİTALİS LANATA (Tüylü Yüksük Otu) Kökeni, Yayılışı, Ekonomik Önemi Balkanlar, Tuna nehri ülkeleri ve Karadeniz Bölgesinde doğal olarak yetişmektedir. Kültürü yapılan bitkilerin ticareti yaygındır. Kurutulmuş yaprakları kullanılmakta olup, başlıca ihracatçı ülkeler Romanya, Macaristan ve Yugoslavya’dır. Almanya’nın kendi üretimi dışında yıllık yaklaşık 750 t. İthalatı bulunmakta ve bu miktar için 2 milyon Euro ödemektedir.

Etken Maddeleri ve Kullanımı Tüylü Yüksük Otu % 0.4 – 1.0 oranında kalbe etkili glikozidler içermektedir. Bu glikozidlerin başında Lanatosid A,B,C,D,E ve Digoxin gelmektedir. Yüksük otu ayrıca sekonder glikozidler (Digitoxin, Gitoxin), Saponin ve Digilanidaz enzimi içermektedir. Digitalis lanata çok önemli bir ilaç sanayi drogu olup, kalp kaslarının kuvvetlendirilmesi amacıyla kullanılan ilaçların yapımında önemlidir. Bitkinin tüm kısımları zehirlidir. Bazı ilaç firmalarının Digitalis lanata’dan elde ettikleri bazı kalp ilaçlarına örnek olarak Cedilanid (Sandoz), Celedigal (Beiersdorf), Lanimerck, Digimerck (Merck) Pandical (Beiersdorf) digarin, Novochigal gösterilebilir.

LAVANTA Genel Bilgiler Lavanta Labiatae (Lamiaceae), Ballıbabagiller familyasından aromatik bir bitkidir. Lavanta adı altında bilinen ve kullanılan bitkiler; Lavender:Lavandula angustifolia Mill. ssp. Angustifolia Lavandin: Lavandula hybrida Spike lavander: lavandula spica Dünyada, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’nın Akdenize komşu olan ülkelerde yayılış gösterir. Ülkemizde Lavandula stoechas türü doğal olarak yetişir.

Kullanılan Bitki Kısımları: Tam çiçeklenmeden hemen önce hasat edilen çiçekler (çanak yaprakları ile birlikte) kullanılmaktadır.

Etkili Maddeleri ve Kullanımı: Lavanta uçucu yağına parfüm ve kozmetik sanayiinde büyük miktarlarda ihtiyaç vardır. Ayrıca kurutulmuş çiçeklerinin de ticareti yapılmaktadır. Halk hekimliğinde yatıştırıcı ve gaz giderici etkilerinden faydalanılmaktadır. Ayrıca mide ağrıları ve bulantılarında, uykusuzluk, iştahsızlık, böcek sokmaları ve yanıklarda da kullanılmaktadır. Lavanta iyi bir arı bitkisi olup, çok aromatik bir bal oluşmasını sağlamaktadır.

Literatürlere göre uçucu yağ oranı taze çiçeklerde en fazla % 1 dolayında, kuru çiçeklerde ise bunun 3 katıdır. L.hybrida'da ise bu oran % 1.5-2 civarındadır. Uçucu yağ kompozisyonu daha çok Monoterpenlerden oluşmaktadır. Ana komponentleri Linalilasetat (% 30-55) ve Linalool (% 20-35) meydana getirmekle beraber toplam aroma için diğer bileşenlerde önem taşımaktadır. Linalilasetat oranı da Linalool oranından yüksek olmalıdır. İyi kalitede bir lavanta yağı % l0'dan fazla Kamfer (Kafur) içermemelidir. Kafur oranı %0.5’in altında olan lavanta yağları yüksek kaliteli kabul edilir ve yüksek fiyattan satılır.

İklim ve Toprak İstekleri Lavanta her türlü toprakta yetişebilmekle birlikte, kireçli, hafif ve geçirgen topraklar tercih edilmelidir. Yazların kuru ve sıcak geçtiği iklimler lavanta için idealdir. Akdeniz orijinli olduğu için sıcak ve kurağa oldukca dayanıklıdır.

Tarımı Lavantanın üretimi steril türlerde vejetatif olarak çeliklerle, fertil türlerde ise hem generatif yani tohumla, hem de çeliklerle yapılmaktadır. Tohumla Üretim Tohumla üretim önce seralarda fide yetiştirilerek yapılmaktadır. Lavanta tohumları küçük ve sert kabuklu olup, çimlenme düzensiz olmaktadır. Tohumlara ekim öncesi büyüme düzenleyicileri-0.5 mg/ml GA3 uygulanması çimlenme için yarar sağlayabilmektedir. Ekimden 4-5 hafta sonra tohumlar çimlenir. Fidelerin daha sonra viyallere veya tüplere alınması önerilmektedir. Fideler genelde çok yavaş gelişirler. Ancak yaklaşık 2-2,5 ay sonra 50 x 30 cm aralıklarla tarlaya şaşırtılabilirler (6000 bitki/da). Lavanta üretimi çok geniş bir alanda yapılıyor ve makinalı hasat uygulanıyor ise daha geniş aralıklarla (1 m x 1 m gibi) dikim yapılmalıdır.

17 Aralıkta ekilen Lavandula angustifolia tohumları 2 17 Aralıkta ekilen Lavandula angustifolia tohumları 2.5 ay sonra mart ayında çimlendiler

Çelikle Üretim Çelikle üretim için çelikler 2 yıllık sağlıklı anaç bitkilerden alınır. 10-15 cm uzunluğunda kesilen çeliklerin köklendirmeyi teşvik eden büyüme düzenleyicileri kullanılarak köklenmeleri hızlandırılabilir. Lavanta dikimi yapılarak kurulan bir lavanta plantasyonunun yararlanma süresi yaklaşık 6 yıl maksimal 10 yıldır.

Türkiye’de Lavanta tarımı (H. BAYDAR) Ülkemizde lavanta tarımı en çok Isparta ilinde yapılmaktadır. 2500 da alanda L. hybrida var. Super yetiştirilmektedir. Saplı taze lavanta verimi dekara verimi 250-750 kg olup, Yılda 1000-1500 tondur. Bir kısmı yaş olarak gül yağı fabrikalarında yağı çıkartılmaktadır, bir kısmı ise kurutulmaktadır. Yıllık yağ üretimi 5 ton kadardır, 60 kg taze saplı lavandin çiçeğinden 1 kg uçucu yağ elde edilir. Uçucu yağ oranı; saplı taze çiçeklerde % 1.0-1.5, sapsız kuru çiçeklerde %5- 6 arasında değişmektedir. Bu yağın %30-45 arasında linalool, % 20-30 arasında linalilasetat bulunmaktadır.

 Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak Köyü’nde 12 Temmuz 2015 tarihinde çekilmiştir.