Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜLKEMİZDE CEVİZ YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜLKEMİZDE CEVİZ YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE"— Sunum transkripti:

1 ÜLKEMİZDE CEVİZ YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
HAZIRLAYAN Zir. Müh. Mehmet AKBABA

2 VERİM Aşısız (yabani) cevizler 7-10 yaşlarında
Aşılı cevizler ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır.

3 VERİM Yabani ağaçlarda; 6 kg kabuklu meyveden en fazla 1,5-2 kg iç alınırken, Aşılı ağaçlarda; 6 kg cevizden en az 3 kg iç meyve alınmaktadır.

4 VERİM Aşılı fidanlarla bahçe tesis edildiğinde;
* 5 yaşındaki bir ceviz ağacı 3-4 kg, * 8 yaşında kg, * 12 yaşında kg, * 14 yaşında kg, * 20 yaşında kg arasında meyve verebilmektedir.

5 VERİM Dekara 10 fidan dikildiğinde, verimin verim çağında kg / da olacağı beklenmektedir.

6 TİCARİ BAZI ÇEŞİTLER Şebin Yalova 1 Bilecik Yalova 2
Gültekin-1 Yalova 3 Sen Yalova 4 1974/7 Tokat

7 TİCARİ BAZI ÇEŞİTLER Şebin; Meyve ağırlığı: g İç ağırlığı: 7.44 g İç oranı: % 67 Hasat zamanı: Eylül sonu, Tozlayıcı: Bilecik. Salkımda 2-4 meyve ve yan dallarda ise % arasında meyve teşekkül eder. Yayvan bir taç gelişimi sunar. Diğer standart çeşitlere göre çok daha yüksek verimlidir.

8 TİCARİ BAZI ÇEŞİTLER Bilecik; Meyve ağırlığı: 12.6 İç ağırlığı: 6.5 İç oranı: % 51.6 Hasat zamanı: Eylül sonu, Tozlayıcı: Şebin Bilecik orijinlidir, çok lezzetlidir. Geç uyanır, geç donlara dayanıklılık bakımından çok iyidir. Meyve ikili üçlü yapıdadır. % 30 yan dallarda meyve yapar. Her yıl bol meyve verir.

9 TİCARİ BAZI ÇEŞİTLER Gültekin 1; Meyve ağırlığı: 17 g, İç oranı: % 40, Hasat zamanı: Eylül ortası, Tozlayıcı: Şebin ve Bilecik Geç donların olduğu bölgelere tavsiye edilir.

10 TİCARİ BAZI ÇEŞİTLER Sen-2; Meyve ağırlığı: 17 g, İç oranı:% 54, Hasat zamanı: Eylül sonu, Tozlayıcı: Çiçeklenme tipi homogamidir ( dişi ve erkek çiçekler birbirini tozlayacak kadar yakın olgunlaşan). Kıyı bölgeler hariç tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü bölgelere tavsiye edilir.

11 TİCARİ BAZI ÇEŞİTLER 1974 / 7; Meyve ağırlığı: 23 g, İç ağırlığı: 9.4, İç oranı: % 40, Hasat zamanı: Eylül ortası, Tozlayıcı: Yalova 1 Yalova’nın Gacık köyündeki yaslarındaki bir ağaçtan 110 kg urun alınmıştır.

12 TİCARİ BAZI ÇEŞİTLER Yalova 1; Meyve ağırlığı: 15.5 g, İç ağırlığı: 7.5 g, İç oranı: % 48, Hasat zamanı: Eylül sonu, Tozlayıcı: Yalova 4 ve Şebin. Çiçeklenme yapısı Protandrous ( önce erkek çiçekler olgunlaşmaktadır) Dişi organ 9 gün sonra olgunlaşır, Soğuk bölgelere uygun değildir ve bu bölgelerde ekonomik anlamda verim vermez.

13 TİCARİ BAZI ÇEŞİTLER Yalova 2; Meyve ağırlığı: 16.5 g, İç ağırlığı: 7.6 g, İç oranı: % 68, Hasat zamanı: Eylül sonu, Tozlayıcı: Yalova 1. Önce dişi çiçekler olgunlaşır, 4-5 gün sonra da erkek çiçekler toz verir. Isparta yöresinde ve iç Anadolu’da verimsizdir, tavsiye edilmez.

14 TİCARİ BAZI ÇEŞİTLER Yalova 3; Meyve ağırlığı: 12.1 g, İç ağırlığı: 6.4 g, İç oranı: % 53, Hasat zamanı: Eylül sonu, Tozlayıcı: Yalova 4. Çiçeklenme yapısı Protandrous’dur. Dişi çiçekler ortalama 7 gün sonra toz kabul eder duruma gelir. Isparta yöresinde ve iç Anadolu’da verimsizdir, tavsiye edilmez.

15 TİCARİ BAZI ÇEŞİTLER Yalova 4; Meyve ağırlığı: 12.9, İç ağırlığı: 6.8, İç oranı: % 53, Hasat zamanı: Eylül sonu, Tozlayıcı: Çiçeklenme tipi homogamidir. Yalova 1 ve Yalova 3 çeşitleriyle birlikte dikile bilir. Isparta yöresinde diğer Yalova çeşitlerine göre en verimli çeşit olmasına rağmen, yöresel çeşitlere göre çok düşük verimlidir, bu bölgelerde tavsiye edilmez.

16 TİCARİ BAZI ÇEŞİTLER Tokat 1; Meyve ağırlığı: 12 g, İç oranı: % 63, Hasat zamanı: Eylül ortası, Tozlayıcı: Şebin Ceviz yetişen tüm bölgelere tavsiye edilir. Çok ince kabukludur.

17 İKLİM İSTEKLERİ Ceviz ağacının soğuklama ihtiyacı 800-1800 saat olup,
Deniz seviyesinden 1700 m. yükseklikteki alanlara kadar yayılış gösterir,

18 İKLİM İSTEKLERİ Genç ceviz ağaçlarının uç sürgünleri iyice olgunlaşmamış ise, -10°C 'de zarar görür, Sonbaharın erken donlarında -9°C ile °C' de odunlaşmamış sürgünler zarar görür,

19 İKLİM İSTEKLERİ Tomurcuklar kapalı olduğu dönemde °C' ye, tam çiçeklenme döneminde °C' ye kadar dayanabilir, Çiçek döneminde soğuktan zararlanma daha sık görülür, Genel olarak ceviz ağacı; -25°C, +38°C’ a kadar dayanıklılık gösterir.

20 TOPRAK İSTEKLERİ Ceviz ağaçları toprak bakımından seçici olmamakla beraber, Taban suyu seviyesi metreden yukarı olmayan, Su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez.

21 HASTALIKLARI Bakteriyel yanıklık, Kök kanseri, Meşe kök çürüklüğü,
Antraknoz, Kök çürüklüğü.

22 ZARARLILARI Ceviz iç kurdu, Avrupa kırmızı örümceği, Ceviz afidi,
Kırmızı örümcekler, Çayır nematodları, Depo zararlıları.

23 ÜRETİM ZORLUKLARI Periyodizite özelliği göstermeyen çeşitler tercih edilmeli, Elle yapılan hasatlarda bir yıl sonranın ürün dalları zararlanır, Elle yapılan hasatlar maliyeti artırmaktadır, İç ceviz için çok fazla işçilik gerekmektedir.

24 ÜRÜNÜN DEĞERLENDİRİLME ŞEKLİ
Yeşil ( taze ) ceviz reçeli, İç ceviz, Kabuklu ceviz, Cevizli pekmez sucuğu vb…

25 TÜKETİM FİYATLARI Kabuklu ceviz fiyatı: İç ceviz fiyatı:
Yeşil ceviz reçeli: 18,00 YTL / 320 g.

26 FİDAN FİYATLARI FİRMA ADI ÇEŞİT FİYAT A FİRMASI TÜM ÇEŞİTLER
10 YTL / FİDAN B FİRMASI 6 YTL / FİDAN

27 KAYNAKLAR T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Çiftçi Broşürü Not: Firma isimleri reklama girmemesi için verilmemiştir. Fiyatlar 2007 yılı fiyatlarıdır.

28 TEŞEKKÜRLER


"ÜLKEMİZDE CEVİZ YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları