Depo Elleçleme Personel Eğitimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Advertisements

OEE ve KOBETSU KAIZEN EĞİTİMLERİ Yer : İzmir
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ Öğrencilerin aldıkları puanlar kadar yaptıkları doğru tercihler de iyi bir liseye adım atmalarına yardımcı olacaktır.8.sınıf.
Mastarlar.
DEZAVANTAJLı ÇOCUKLARDA EĞITIM HAKKı YENI ORHANLı ORTAOKULU – ÖZGÜR KAYA.
FARABİ KURUM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
Spor tesis işletmesi-2.
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 DR. TUĞRUL TAŞCI. Dersin Amacı Bilgisayar sistemlerinin temel organizasyonunu tanımak İşletim sistemlerinin ana bileşenlerini.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
NETWORK YÖNETIMI Ş. Bü ş ra Güngör NETWORK YÖNETIMI NEDIR? Network, sunucu, yazıcı, bilgisayar ve modem gibi veri ileti ş im araçlarının güncel.
AMBALAJLAMA VE ELLEÇLEME
Seraların sınıflandırılması
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
TBS’de DEPOLAMA.
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
İşletmelerde Tesis Yönetimi
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘ü’
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 Dr. Tuğrul TAŞCI.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Depo Elleçleme Personel Eğitimi
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Depo Elleçleme Personel Eğitimi
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
BİLİŞİM SİSTEMLERİ GÜVENLİĞİ (2016)
FORFAITING Dr. ÇAĞATAY Orçun.
BİLSEM NEDİR? “Bilim ve Sanat Merkezi, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
Sunucu Çeşitleri Mehmet Ali Uluekmekçi.
İK MAKALESİ.
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Yazılım Mühendisliği Ders 1: Giriş.
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 13. Ders Çıktı Analizi
Tüketici Pazarları Örgütsel Pazarlar
DÖNEMİ FAALİYET RAPORU Sunucu: Yrd. Doç. Dr. Fevzi HANSU
Depolar ve Depoculuk, Paketleme ve Malzeme Elleçleme
Benzetim 11. Ders İmalat Yönetimde Benzetim.
MADDEYİ TANIYALIM.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bir Kurumda Öğrenme Merkezi (ÖMer) Nasıl Oluşturulur?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
SPORDA TEKNİK ve TAKTİK ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ausubel’in Öğrenme Kuramı
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ürün ve Hizmetler İçin Kapasite Planlaması
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Eğitsel Robotların Bileşenleri-2
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

Depo Elleçleme Personel Eğitimi 2. Depoda Gerekli Donanımın Belirlenmesi Yagiz Ozbir, 2017 Izmir

2. Depoda Gerekli Donanımın Belirlenmesi Bu modül ile; ofis ve depo ortamında, bilgisayar, belge ve yazıcı kullanarak, depoda gerekli donanımın belirlenmesi için işlemleri yapabileceksiniz.

2. Depoda Gerekli Donanımın Belirlenmesi Ambalaj ve Önemi Depolamada Kullanılan Araçlar

A. Ambalaj ve Önemi Ambalaj : İçerdiği maddenin bütünlüğünü ve güvenliğini sağlayan tamamlanmış üründür.

B. Depolamada Kullanılan Araçlar Raf Sistemleri İstifleme Makineleri Paletler

I. RAF SİSTEMLERİ Sırt-Sırta Raf Sistemi Kayar Raf Sistemi Hareketli Raf Sistemi Dar Koridor-Yüksek Raf Sistemi Drive-In Palet Yerleştirme Sistemi (İçine Girilebilen Raf Sistemi) Kombine Raf Uygulamaları Giydirme-Yüksek Kayar Raf Sistemi Çekmecede Depolama Diğer Uygulamalar

a) Sırt-Sırta Raf Sistemi

a) Sırt-Sırta Raf Sistemi Sırt sırta raf sistemleri, işletmelere azami depolama alanı yaratarak depo alanında maksimum yer kullanımı amaçlar. Her palet birbirinden bağımsız olarak kolaylıkla yerleştirilebilir ve taşınabilir. Forklift ile çalışabilme olanağı sağlar. Sırt sırta raf sistemlerinin önemli bir diğer özelliği ise diğer raf sistemleri ile kombineli bir şekilde kullanılarak ürünlerin çok çeşitli amaçlarda stoklanmasına olanak sağlamasıdır. Kolay monte edilir ve hızlı kurulur. Özellikleri: Sık değişen palet ölçüleri için ideal raf sistemidir. Deponun tamamı dolu olarak kullanılabilir. Kurulum ve ekipman maliyeti düşüktür. Stok kontrolünü sağlamak kolaydır.

b) Kayar Raf Sistemi PALETLİ KAYAR RAFLAR KUTULU KAYAR RAFLAR

b) Kayar Raf Sistemi Rafın ön tarafından bir koli, palet veya ünite mal alındığında arkasındaki malların rafın önüne doğru kaymasını sağlayan makara sistemine sahiptir. Böylece “ilk giren ilk çıkar” kuralının uygulanılabileceği bir depo yerleşim düzenidir. Avantajları: Fifo prensibi ile kullanılır. Yük tahliyesinde rafta boşluk olmaz. Optimum doldurma sağlar.

c) Hareketli Raf Sistemi

c) Hareketli Raf Sistemi Depo kullanım alanının çok kıymetli olduğu yerlerde, genişleme olanaklarının bulunmadığı durumlarda ve yatırım yapmaya değecek bir hacimde işlem gören kuruluşların depoları için uygulanabilir. Özellikleri: Malların yerleştirilmesinde ve sevkiyatında hatalı malzeme verilmesi olasılığı ortadan kaldırılır. Mekanik ve elektronik kontrol olanaklarının tamamı kullanılarak projelendirilir. Tamamıyla bilgisayar kontrollü işletilebilir. Hata oranı tamamen sıfırlanabilir. Ancak bu sistemler çok pahalı sistemlerdir.

d) Dar Koridor-Yüksek Raf Sistemi

d) Dar Koridor-Yüksek Raf Sistemi Geneli itibariyle bu sistemin sırt-sırta raf sisteminden farkı yoktur. Önemli farklılık, sistemin adından da anlaşılabileceği gibi, koridorların dar ve rafların yüksek olmasıdır. Bunun meydana getirdiği önemli sonuçlar şunlardır; depo binasının daha farklı projelendirilmesi ve değişik tipte istif makinelerinin kullanılmasıdır. Yatırımcılar, genellikle arazinin pahalı ve genişlemenin olanaksız olduğu yerlerde bu tarz depoları tercih etmektedir.

e) Drive-In Palet Yerleştirme Sistemi (İçine Girilebilen Raf Sistemi)

e) Drive-In Palet Yerleştirme Sistemi (İçine Girilebilen Raf Sistemi) Mal çeşidinin az, miktarların çok ve depo kullanım alanının önem kazandığı yerlerde kullanılır. İlk giren ilk çıkar, ilk giren son çıkar yöntemlerinin her ikisi de uygulanılabilir. Tek şart ise sadece paletin veya bu sistemin standart ölçüde büyük koli tarzında ambalajlanmış mallar için kullanılabileceğidir. Drive-in Sistemlerin Avantajları; Ürünlerin blok şeklinde depolanmasını sağlar. Sezonluk ürünlerin depolanması için uygundur. Koridor gereksinimini en aza indirir. Depo kapasitesini en iyi şekilde kullanmayı sağlar. Farklı derinliklerde ve yüksekliklerde istifleme sağlar. Bir istifleme cihazı ve birçok tüneldeki ürünler için kullanılabilir.

f) Kombine Raf Uygulamaları Bir işletmede binlerce değişik çeşitte ve ölçüde ürün varsa, tüm farklılıklara cevap verebilecek tek çeşit raf ve depolama sisteminin olması beklenemez. Bu nedenle,işletmelerin çoğunluğunda kombine raf uygulaması yapılmaktadır.

g) Giydirme-Yüksek Kayar Raf Sistemi

g) Giydirme-Yüksek Kayar Raf Sistemi Bu sistemde depo boyunca paletler için kayar tüneller oluşturulur. Palet bir kere kayar rafa girdikten sonra alışyönüne doğru bir önündeki mala ulaşıncaya kadar kayar ve yerini alır. Alış tarafından mal alındıkça boşalan yeri doldurur. Mutlaka FIFO (First in first out – İlk giren ilk çıkar prensibi) kendiliğinden uygulanır. Avantajları: Bu sistemde mal akış yönünde istif makinesi trafiğinin yok edilmesi ve yüksek depo sisteminde yüzde doksanın üstünde hacim kullanım veriminin elde edilebilmesidir. Birçok alternatif türetmek olasıdır. Mümkün olduğunca bu olasılıkları analiz etmek, maket üzerinde denemek ve olası olumsuzlukları önceden tespit etmek iyice emin olduktan sonra da uygulamaya geçmek esastır.

h) Çekmecede Depolama

h) Çekmecede Depolama Genel olarak bu tür uygulamaları, araç servis istasyonları, fabrikaların tamir bakım atölyeleri, elektronik ve elektrikli alet üretimi yapan fabrikalar ve askeri kuruluşlar (harita arşivi gibi…) tercih etmektedir. Çekmecede depolamanın avantajlı yönleri; Envanter kontrolü Hızlı ve kolay erişim Yerden kazanç, iyi düzen Daha iyi düşey alan kullanımı Tutarlı adresleme Temizlik, güvenlik

II. İstifleme Makineleri Transpalet Reach Truck İstif Makinesi Forklift

II. İstifleme Makineleri

III. Paletler

III. Paletler Euro Palet / 80x120 cm Standart Palet / 100x120 cm ABD Paleti / 101,6x121,9 cm Japonya Paleti / 110x110 cm

III. Paletler

Teşekkürler Yağız Özbir / 2017, Izmir www.yagizozbir.com