Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunucu Çeşitleri 2120203359 Mehmet Ali Uluekmekçi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sunucu Çeşitleri 2120203359 Mehmet Ali Uluekmekçi."— Sunum transkripti:

1 Sunucu Çeşitleri Mehmet Ali Uluekmekçi

2 Sunucu nedir? Sunucu ,herhangi bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara, sistemlere paylaştıran, dağıtan donanım veya yazılıma verilen genel ad. Bir ağ üzerinde birin üzerinde sunucu bulunabiliyor. Bunun yanında yapısal olarak sunucuların, sorunsuz çalışmak üzere yüksek yapılandırmada yapılmış, güvenilir, çoklu kullanıcıya hizmet eden bilgisayar sistemleri oluyor.

3 A)Sunucu türleri 1) Rack Mounted Server:
Günümüzde en çok tercih edilen sunucu tipi Rack Mounted sunuculardır. Bu sunucular az yer kaplamasıyla öne çıkar ve daha az yer kaplamasına karşın standart sunuculardan daha yüksek performans sergileyebilirler. Bu tarz sunucular için özel olarak tasarlanan raflar vardır. Bu raflar (Kabin), sunucuların kesintisiz çalışabilmeleri için özel olarak tasarlanır

4

5 Rack Mounted sunucular kapladığı alana göre U cinsinden ölçeklenirler
.Rack Mounted sunucular kapladığı alana göre U cinsinden ölçeklenirler. 1U, 2U şeklinde gider. Buradaki U, Unit’in kısaltmasıdır. Unit ise Ünite anlamına gelir. Rack Mounted sunucuların içerisinde bulunduğu kabinler, dünyada yaygın olarak 42U olarak dizayn edilir ancak, özelleştirilmiş kabin yapıları da gözlemlenebilir. Bir sunucu 1U olarak kabul edilirse bu kabinler 42 adet sunucu alabilirler ancak tüm sunucular 1U değildir. Bu tarz sunucular genellikle orta ve büyük işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır. Veri Merkezleri (Datacenter) tarafından da az yer kapladığı ve yüksek performanslı olduğu için tercih sebebidir. Standart sunuculardan daha az yer kapladığı ve genel olarak daha üstün performanslı olduğu için maliyetleri de bu doğrultudadır.

6 2) Blade Server Bir blade sunucu, fiziksel alan ve enerji kullanımını en aza indirmek için optimize edilmiş, modüler bir tasarıma sahip, sade bir sunucudur. Standart bir rack-mount (raf) sunucu bir elektrik ve ağ kablosu ile çalışabilirken, blade sunucuların pek çok bileşeni yerden ve güç tüketiminden tasarruf edebilmek için çıkarılmıştır. Birçok blade sunucuyu içinde barındıran blade şasisi ise, içindeki sunuculara enerji, ağ bağlantısı, soğutma ve yönetim hizmetlerini sağlar. Bir şasi ve blade sunuculardan oluşan bütüne blade sistemi denir.

7

8 Standart rack sunucularda 1U bir sunucunun kaplayacağı minimum yüksekliği (4.45cm) ifade eder. Kullandığımız standart kabinlerin yüksekliği ise 42U’dur, yani en çok 42 sunucu barındırabilir. Halbuki blade sunucular kullanılarak bir kabinet içerisinde 128 sunucuya çıkmak mümkündür.

9 3)Standart Sunucular: Özellikleri ihtiyaca göre değişiklik gösterebilir ve küçük/orta/büyük ölçekli şirketler çok sık bir şekilde bu tip sunucular kullanılmaktadır.Örneğin bir veritabanı sunucusu veya dosya sunucusu da bu sistemlerden yapılabilir. Bu sistemlerin avantajı, bol genişleme ve disk yuvasına sahip olmalarıdır.

10


"Sunucu Çeşitleri 2120203359 Mehmet Ali Uluekmekçi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları