Türkiye Emek Piyasaları ve İstihdam Politikaları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİLLİ GELİR VE İSTİHDAM TEORİSİ
Advertisements

Orta Doğu Teknik Üniversitesi
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
Esnek Çalışma ve Kadın İşgücü
TÜRKİYE’DE İŞSİZLİK VE GÖSTERGELERİ
Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerine Gözlemler
Prof. Dr. Seyfettin Gürsel
Makroekonomi.
MAKROEKONOMİ”YE GİRİŞ
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
Türkiye Ekonomisinde Enflasyon ve Büyüme Ekonomik Araştırma Forumu Konferansı İstanbul, 04 Ekim 2007 Prof. Dr. Seyfettin Gürsel.
İKT-102 İktisata Giriş II Makro İktisatın Temelleri
İzmir İktisat Kongresi 30 Ekim – 1 Kasım Ekonomik büyüme tek başına kadınları da kapsayıcı kalkınma için yeterli değil Örnek: Türkiye Ekonomik.
Küresel kriz ve Türkiye ekonomisinin büyüme sorunu
Türkiye’de Kayıt Dışılık
Avrupa Birliği Sosyal Politikası Kadın-Erkek eşitliği
Hüseyin Gürer, Deloitte Türkiye 22 Ocak 2006 Kayıtdışı ile Mücadele Stratejisinin Ana Unsurları ve Çözüm Önerileri.
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-2
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-1
2012 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 18 EKİM 2011.
Hacettepe Üniversitesi
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
1 REKABETÇİ BiR İŞGÜCÜ PİYASASINI HUKUK İÇİNDE SAĞLAMAK: OECD DENEYİMLERİ VE TÜRKİYE Turkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Sosyal Politika Gündemi.
NÜFUS VE İŞGÜCÜ PİYASALARI
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
The End of Cheap Chinese Labor Author(s): Hongbin Li, Lei Li, Binzhen Wu and Yanyan Xiong Source: The Journal of Economic Perspectives, Vol. 26, No. 4.
Sendikaların İşlevleri
MAKROİKTİSAT I İŞSİZLİK ve ENFLASYON.
BÖLÜM 3 EKONOMİLERDE TEMEL SORUNLAR
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
Toplu pazarlık gücü.
Devlet borçlanması-3.Hafta
Sendikaların ekonomik analizi
TÜRKİYE’DE DUAL İSTİHDAM YAPISI
İSTİHDAM VE İSTİHDAMLA İLGİLİ KAVRAMLAR
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
KIRSAL KALKINMA ve ÖRNEK PROJELER
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
MAKRO EKONOMİ 5. HAFTA.
YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Ü CRETSIZ AILE IŞÇISI Aile fertlerinden bir ya da bir kaçının sahip olduğu işletmelerde herhangi bir ücret almaksızın çalışan aile fertleridir. Bu kişiler.
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Hazırlayan = Büşra Kocaman
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-6
Konu: Kırsal kalkınmada çalışma alanları ve envanter çıkarımı
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
Sendikaların İşlevleri
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
MAKRO EKONOMİYE GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: İşsizlik, Enflasyon ve İktisadi Hoşnutsuzluk Endeksi Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR.
22 İşsizlik, Enflasyon ve Uzun Dönem Büyüme BÖLÜM İÇERİĞİ İşsizlik
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
Gençlik Politikaları ve Hizmetler
TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ —Nüfus artışı yüksektir — Genç nüfus fazladır. — Aktif nüfus fazladır.(çalışabilecek nüfus). Çalışma çağındaki nüfustur.
SHB-221 TÜRKİYENİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
SADEGÜL BAYRAK TÜRKİYE EKONOMİSİ VE GÜNCEL SORUNLARI
1. TAM İSTİHDAM 2. ÜRETİM FAKTÖRLERİ EMEK SERMAYE DOĞAL KAYNAK
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
İstihdam Paketi İle İşyerlerine Getirilen Teşvikler, İşsizlik Sigortası Düzenlemeleri ve İŞKUR Faaliyetleri Prof. Dr. Cem KILIÇ Gazi Üniversitesi.
A. NÜFUSUN ÖNEMİ ve ÖZELLİKLERİ 1. Nüfus Sayımları ve Nüfusun Önemi Nüfus: Belirli bir zamanda ve sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısıdır.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DÜZGÜN İŞ (DECENT WORK)
Levent ŞAHİN, Doç. Dr. İstanbul Üniversitesi
Tarım sektörünün önemi
Sunum transkripti:

Türkiye Emek Piyasaları ve İstihdam Politikaları Mehmet Rauf Kesici University of Duisburg-Essen Philipp Schwartz Initiative Fellow Kocaeli Dayanışma Akademisi Semineri 25/01/2017

Türkiye Emek Piyasasına İlişkin Göstergeler

Emek piyasası sorunları 1: İşgücüne katılma oranı (İKO) belirgin bir biçimde düşüktür, İstihdam oranı görece çok düşüktür, Kadın işsizlik ve genç işsizlik oranları oldukça yüksektir. Çalışmayan ve örgün/yaygın eğitim görmeyen gençlerin, genç nüfus içindeki oranı çok yüksektir. Tarım sektöründeki istihdamın toplam istihdam içindeki payı hala çok yüksektir.

Emek piyasası sorunları 2: Sendikalaşma oranları çok düşüktür. Grev hakkı ve örgütlenme özgürlüğü kısıtlanmaktadır. Fiili çalışma süreleri, süreç içinde azalıyor olmakla birlikte, hala çok uzundur. İş kazaları oldukça yaygındır.

Emek piyasası sorunları 3: Kayıt dışı ekonominin ekonomik faaliyet düzeyi içindeki ağırlığı çok yüksektir ve yaygın bir kayıt dışı istihdam söz konusudur. Emek piyasalarındaki katmanlaşma/tabakalaşma düzeyi artmaktadır. Yeni mağdur kesim göçmen işçilerdir.

Emek piyasalarındaki sorunların nedenleri 1: Genel olarak aktif nüfusa katılan genç işgücünün sayısının yüksek olması ve kadın İKO’sunda artış. Değişim sürecindeki tarım sektöründe çalışanların artan oranda işsiz kalması. Kamunun reel sektörde yatırım yapma rolünü özel sektöre devretmesi. Destekleme mekanizmalarının ve aktif emek piyasası politikalarının yetersiz kalması. İşçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmaması ya da yetersiz olması.

Emek piyasalarındaki sorunların nedenleri 2: Eğitim istihdam ilişkisinin kurulamaması. Türkiye’nin orta gelir tuzağı olarak nitelendirilen bir ekonomik evrede olduğu iddiası. Büyüme istihdam ilişkisinin, diğer bir deyişle büyümenin istihdam yaratma kabiliyetinin belirgin bir biçimde zayıflamış olması. Göç eğilimlerinde artış ve Suriye’de süren iç savaştan dolayı milyonlarca göçmenin Türkiye’ye sığınmak zorunda kalması.

Sorunların çözümü için 2000’li yıllarda alınan önlemler Yaygın iki ön kabul, Türkiye emek piyasaları katıdır ve işgücü maliyetleri yüksektir. Ekonomideki diğer göstergeler iyileşirse emek piyasalarındaki sorunlar da çözülür. Aktif emek piyasası tedbirleri: İstihdam paketleri ve Ulusal İstihdam Stratejisi 2014-2023 (http://www.uis.gov.tr/), Pasif emek piyasası tedbirleri, Kayıt dışılıkla mücadele.

Sorunların çözümü için alınması gereken önlemler: Meseleye bakışın değiş(tiril)mesi, Genel ekonomik önlemler, Pasif emek piyasası tedbirleri, Aktif emek piyasası tedbirleri: Açık iş ve işsiz nitelikleri arasındaki uyumsuzlukların azaltılması ve eğitim istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi, Planlı-programlı bir istihdam politikası,

Sorunların çözümü için alınması gereken önlemler: Kayıt dışılıkla mücadele, Kamunun reel sektörde bizzat iş alanı açacak girişimlerde bulunması ve tarım sektöründeki değişime kamunu müdahil olması, Büyüme istihdam etkileşiminin güçlendirilmesi, İşçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmasının sağlanması için önlemler alınması.