VETERİNER HEKİMLİK MESLEĞİNİN DOĞUŞU VE ADLANDIRILMASI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dünya’da Türkiye’de Konya’da KOYUNCULUK Prof.Dr. Şeref İNAL.
Advertisements

VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
Eğitimde Hedefler ve Hedef Türleri
23 NİSAN 23 NİSAN NEDİR? 23 Nisan 1920′de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu.Türkiye Büyük Millet Meclisi 88 yıl önce.
ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ VE ACİL TIP DÜNYA DA VE ÜLKEM İ ZDE AC İ L SA Ğ LIK H İ ZMETLER İ N İ N GEL İŞİ M İ.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
ALPER KABASAKAL 6/A 95 SOSYAL BİLGİLER.
EGE BÖLGES İ Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi co ğ rafi bölgesinden biridir. İ smini kıyısında oldu ğ u Ege Denizi'nden alır. Kıyı Ege.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
SIFIRIN TAR İ HÇES İ NESL İ HAN KAPLAN Haluk Bingöl CMPE 220-Fall 2010/ /11.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
MÜFREDAT PLANLAMA Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 191.
AİLE İŞLETMELERİNDE ROLLER VE STATÜLER AİLE İŞLETMELERİNDE STATÜLER AİLE ÜYESİAİLE DIŞI Girişimci / Kurucu Veliaht Aile Bireyleri işgören Profesyonel Yönetici.
Lisans Müfredatı ve Erken Klinik Eğitim Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 201.
Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitiminde Alan Eğitiminin Yeri ve Önemi
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
iki Başlıkta İncelenir Yıllar arası Türk Edebiyatı ve sonrası Türk Edebiyatı.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Materyal Metod MATERYAL METOD Çalışma materyalini, Nisan 2012 ile Mayıs 2013 tarihleri arasında değişik şikayetlerle Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi.
Italya. İ talya, 1861 yılında birli ğ ini sa ğ layana dek tek bir ülke de ğ ildi. İ talya topraklarındaki küçük devlet ve krallıklar birbirleri arasında.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
TARİHİ RİSK! TARİH BİLİMİ. Osmanlı Devletinde tarihi olayları kaydetmekle görevlendirilen kimselere verilen ad? Vakanüvis.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
TUŞBA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
ULUSAL AKREDİTASYONDA ANA GÖSTERGELER
ÖĞRETMENİMİZ:GÜNER KORKMAZ
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
Tarih Felsefesi.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Böbrek Nakli ve Etik Sorunlar
İstiklâl Marşı şairi. Asıl adı Mehmet Ragif olan Mehmet Akif 1873 yılında İstanbul'da doğdu. Annesi Emine Şerife Hanım, babası Temiz Tahir Efendidir. İlk.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
VETERİNER HEKİMLİK MESLEĞİNİN DOĞUŞU VE ADLANDIRILMASI.
ÜLKEMİZDE NÜFUS ARTIŞI
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
Prof. Dr. Fatih ATASOY Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi,
...sınırlar çizilmeden, duvarlar örülmeden...
DÜNYANIIN YEDİ HARİKASI HAZIRLAYAN:EDANUR CERİTLİ NUMARA:
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘f’
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ ...Egitimhane.com....
TOPLUMA HİZMET UYGULAMALARI
Yazı Sistemleri.
ÖRDEK YETİŞTİRİCİLİĞİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Hayvanlar Hayvan yetiştirme sistemlerinin yerini belirtirken en çok göz önüne alınması gereken iklim elemanlarından biri yağıştır.
Tezin Olası Bölümleri.
ABD’den Açıklamalı Çiftlik Fotoğrafları
MANDA Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
Deneysel Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOMÜDAM)
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 1.Hafta
Hastalığın Geçmişi Vet. Hek. Tahir S. YAVUZ.
Beslenme İlkeleri.
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
Hayvan Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Sosyal Bilgilerde Değer Eğitiminde Biyografi Kullanımı
Sunum transkripti:

VETERİNER HEKİMLİK MESLEĞİNİN DOĞUŞU VE ADLANDIRILMASI

rastgele öldürme yerine hayvanları çeşitli nedenlerle evcilleştirme evcilleştirme ile hayvanların ürünlerinden ve gücünden yararlanma ve hastalıklarla da ilgilenme insan hekimliği + hayvanların tedavi sanatının doğup gelişmesi

KLİNİK UYGULAMALARIN TARİHÇESİ EVCİLLEŞTİRME VE İLKÇAĞ  Köpek, koyun-keçi, kümes hayvanları, sığır, AT ORTAÇAĞ  At, koyun-keçi YENİÇAĞ  At, sığır (17-18. yüzyıllar) 19-20. YÜZYIL  At ve sığıra ek olarak koyun, keçi, domuz ve kümes hayvanlarına artan bir ilgi 20. YÜZYIL  Motor gücünün artmasıyla birlikte atın önemini yitirişi 1930’LAR  Atın spor alanında önem kazanmasıyla birlikte spor atı kliniğine artan bir ilgi II. DÜNYA SAVAŞI SONU  Hayvancılık sanayiindeki gelişime paralel olarak çiftlik hayvanlarının bireysel kliniğinden sürü sağlığına yöneliş 1960’LAR  Sosyal ve rekreaktif nedenlerle hayvan-insan arkadaşlığı kedi, köpek, tavşan, gelincik, kuşlar, egzotik hayvan bakımı ve bu yönden pet kliniğine artan ilgi. SON 10 YIL  Deney hayvanları

Memphis Mabedi MÖ 3000 veteriner hekimliğe ilişkin uygulamalar usta-çırak ilişkili eğitim hastalıkların tedavisi için yetiştirilen elemanlar Mabed kalıntılarında kümes hayvanlarının hastalıkları ile ilgilenenlere "tavuk doktoru"

Eski Hindistan evcil ve yaban hayvanı ayrımı yok balık – kuş – fil – inek her türlü hayvanın tedavi edilebildiği hayvan hastaneleri fil hastalıklarını tedavi edenler “Palakapya” at sağlığı ile ilgilenenIer “Salihotriya” Günümüzde Hindistan’ın birçok yerinde veteriner hekim = “Salutri”

Sümerler insan hekimi "A –su” hayvan hekimi "Monai-su”

Babiller Hammurabi Kanunları 224. ve 225. Maddeler "öküz doktoru" ve "eşek doktoru"

at doktoru = hippiatroi Antik Yunan at doktoru = hippiatroi Bizans hipiater Roma mulo-medicus medicus veterinarius medicus jumentarus equarius medicus

tek tımaklı hayvanların hekimliği veterinarius medicus Roma İmparatorluğu ilk dönemler katır hekimliği mula medicus sonra tek tımaklı hayvanların hekimliği veterinarius medicus

Romalılar bir savaşta zafer sonrası veya her beş yılda bir "suovetarulia“ törenleri bu törenlerde kurban edilecek hayvanlar (1 domuz, 1 koyun, 1 boğa) "suovetaurinarium“ larda bu hayvanlarla ilgilenenlere de suo-vetaurinarii sus (domuz) ovis (koyun) taurus (boğa)

Romalılar Veterinarius hayvan hekimi medicus veterinarius hayvan hekimliği ars veterinaria Veterinarius M.S. 1. yüzyıl eserlerinde görülüyor hayvan hastalıklarını tedavi etme işi anlamında ilk olarak M.S. 5. yüzyılda kullanılıyor

art veterinarius venterina Latince"ars" veya "artis“ artist = hekim veya cerrah veterinarius Latince yük hayvanı = veterina ad vecturam idonea Eski etimologlar venterina hayvana yük bağlanan bel ve karın bölgesi hayvan hekimliği anlamında da kullanılmıştır

"marescalcus" ve "marescalk” Orta Çağ Almanca at seyisi "marescalcus" ve "marescalk” İngilizce ferrer - ferrier farrier

Baytar İslam Uygarlığı 9. ve 15. Yüzyıllar at yetiştiriciliği ve hayvan hastalıkları veteriner hekimliği el yazmaları Baytarname yazarlara hayvanların beslenmesi, bakımı ve sağlıkları ile ilgilenenlere de baytar

baytar Türkçe çok yörede hayvanların barınaklarına ağar veya ahır veya tar hayvanların sağlıkları ile ilgilenenlere baytar Pek çok eserde bu sözcüğün tarbayı diğer anlamıyla ahır beyi = imrahor

Eski Yunanca Hippiatros Süryanice Pyatra Arapça Biyatr Baytar

baytar - veteriner hekim tartışmalar Türkiye Büyük Millet Meclisi ilk kez 1934 Yasa Taslağı veteriner terimi yerine hayvan hekimi önerilmiş tartışmalar sonu baytar terimi

Veteriner ilk kez 1937 "Ziraat Vekaleti Vazife ve Teşkilat Kanunu“ "Veteriner İşleri Umum Müdürlüğü" başlıklı madde ile ilk kez kullanılmış

Veteriner hekim 1954 6343 sayılı Kanunun birinci maddesinde " … Veteriner Fakültelerinden … diploma almış olanlara (veteriner hekim) denir." ifadesi ile ilk kez kullanılmıştır.