YAZILIM (SOFTWARE).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAZILIM (SOFTWARE).
Advertisements

Donanım ve Yazılım Tacettin İnandı Halk Sağlığı. DONANIM VE YAZILIM KAVRAMLARI Bilgisayar, yazılım (software) ve donanım (hardware) olmak üzere iki bölümden.
Güvenlik ve Etik Şahin GÖKÇEARSLAN. Sayfa  2/19 Güvenlik ve Etik  Orijinal ve korsan yazılım kullanımı  Bilgisayar sistemine karşı tehditler ve güvenlik.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri Kullanıldığı Yerler Örnekler Düzenleyen: Mehhmet Akif BARIŞ.
Donanım Birimleri.
WhatsApp,Instagram,Skype ile Kurulan İletişim Hazırlayan İlker Kireççi
Uygulama Programları ve Özel Yazılımlar 3. Sunum Öğr. Gör. Mehmet Akif Barış 1.
Tablet Bilgisayar Tablet bilgisayar garanti ve arıza kaydı işlemleri için kullandığımız site Mebbis şifre girişi eklendi. Tablet.
Information Technology, the Internet, and You © 2013 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.Computing Essentials 2013.
EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA)
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Ümit ATİLA.  1980’li yıllardan günümüze geldikçe, bilgi toplumuna yönelişte teknolojik rota, telekomünikasyon ve iletişim.
Hazırlayan : mustafa kaygısız Kaynak: megep.meb.gov.tr
DONANIM VE YAZILIM.
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 DR. TUĞRUL TAŞCI. Dersin Amacı Bilgisayar sistemlerinin temel organizasyonunu tanımak İşletim sistemlerinin ana bileşenlerini.
BİLGİ ve VERİ GÜVENLİĞİ
Şahin GÖKÇEARSLAN. Yazılım Türleri Bilgisayar Yazılımları Yazılım türleri (İşletim sistemleri, paket programlar, programlama dilleri) Yazılım lisans türleri.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DONANIM VE YAZILIM.
BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ VİRÜSLER.
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
DİJİTAL VATANDAŞLIK NEDİR?
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları (Microsoft Word Programı)
Hız felaket mi? 32-Bit/64-Bit işlemciler üzerine örnek bir çalışma
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 Dr. Tuğrul TAŞCI.
VİRÜSLER Nedir, nasıl bulaşır? Ne yapabilirim?.
FAYDALI BİLGİSAYAR PROGRAMLARI
YAZILIM İşletim Sistemleri Uygulama Programları Programlama Dilleri
TELİF HAKLARI.
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
TEMİZ İNTERNET KULLANIMI
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
DONANIM BİRİMLERİNİ TANIYOR MUSUNUZ?
HAZIRLAYAN SEDA KALKANDELEN
Güvenli İnternet Kullanımı
İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri
BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ.
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Ağ İşletim Sistemleri Öğr. Gör. Arif DAŞ.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
İnternet Tarayıcı Programlar
BİLGİ GÜVENLİĞİ Güvenli Şifre Oluşturma Bilgi Gizliliği ve Güvenliği
AĞ DONANIMLARI BARIŞ BAYRAM :
ANTİVİRÜS ÇEŞİTLERİ VE ARALARINDAKİ FARKLAR
Dersin içeriğinin ve kaynaklarının tanıtılması
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Bilgisayar Ağları ve Ağ Güvenliği
FAYDALI BİLGİSAYAR PROGRAMLARI
İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilişim Teknolojileri Araçlarında
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
DERS:BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM KONU: BİT’İN TEMEL KAVRAMLARI
Temel Bilgisayar Bilgileri
Hız felaket mi? 32-Bit/64-Bit işlemciler üzerine örnek bir çalışma
VİRÜSLER.
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Bilgisayar Yazılımları
VİRÜSLER.
“İnternette Güvenlik, Virüs, Spam Bireysel Savunma”
Temel Kavramlar Bilgisayar Çalışma Mantığı
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, Kabuk ve diğer temel kavramlar)
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Hata ayıklama da denilen programlama hatalarını bulma ve düzelme işlemine ne denir? a) Veri b) Yazılım c) Bug d) Debugging e) Donanım.
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ
Bilişim Güvenliği: Güvenli Hesaplama
Wiki Eğitim – Artık Hayal Değil
Sunum transkripti:

YAZILIM (SOFTWARE)

Yazılım Nedir? Yazılım bilgisayar donanımına ne yapacağını bildiren komutlardır.

Yazılım Türleri Nedir? Yazılımlar genel olarak üçe ayrılabilir: Sistem yazılımları Uygulama yazılımları Programlama dilleri

Sistem Yazılımı Nedir? Donanımı yönetmeye yarayan yazılım türüdür. En çok bilinen sistem yazılımları; işletim sistemleri, virüs temizleme programları, casus temizleme programları ve ateş duvarlarıdır.

İşletim Sistemi Nedir? İşletim sistemleri tüm bilgisayar donanımının ve kaynaklarının yönetiminden sorumludur. Günümüzde en çok kullanılan işletim sistemi Windows XP’dir. Diğer işletim sistemlerine DOS, Linux, Pardus örnek verilebilir.

Virüs Temizleme (Anti Virus) Yazılımı Nedir? Virüs temizleme programları bellek ya da sürücülerde bulunan bilgisayar virüslerini tarayarak belirleyebilir ve yok edebilirler.

Virüs Temizleme (Anti Virus) Yazılımı Nedir? En çok kullanılan virüs temizleme yazılımlarına Norton Anti Virus, McAfee, FreeAV, Panda Anti Virus örnek verilebilir. Bilgisayarınızın güvenliği için mutlaka bir virüs temizleme programı kullanmalı ve sık sık programınızı güncellemelisiniz.

Casus Temizleme (Anti Spyware) Yazılımı Nedir? Casus programlar bilgisayarınıza bulaşarak sizinle ilgili, İnternet alışkanlıklarınızla ilgili, şifrelerinizle ilgili gizlice bilgi toplayan ve bu bilgiyi bazı adreslere gönderen programlardır.

Casus Temizleme (Anti Spyware) Yazılımı Nedir? Casus programlar çok tehlikeli olabilmektedir. Bu nedenle bilgisayarlar mutlaka casus temizleme yazılımlarıyla taranmalıdır. En çok kullanılan casus temizleme yazılımına Anti-Keylogger, AdAware, SPYbot örnek verilebilir.

Ateş Duvarı (Firewall) Nedir? Günümüzde işletim sistemlerinin açıklarını kullanan virüs, casus program gibi bazı yazılımlar yetkisiz olarak ağa bağlı bilgisayarlara girebilmektedir. Ateş duvarları bilgisayarlara ağ üzerinden yapılan yetkisiz girişleri engelleyen yazılımlarıdır.

Ateş Duvarı (Firewall) Nedir? İnternete bağlı bilgisayarlara ateş duvarı programı yüklemek çok önemlidir. En çok bilinen ateş duvarlarına Norton Internet Security, ZoneAlarm örnek verilebilir.

Uygulama Yazılımı Nedir? Uygulama yazılımları bilgisayarın belge oluşturma, grafik çizme gibi özel bir işi yapmasına olanak sağlayan yazılımlardır.

Uygulama Yazılımı Türleri Nedir? En sık kullanılan uygulama yazılımları türleri şunlardır: Kelime işlemciler Hesap tabloları Sunu programları Grafik programları Veritabanları İletişim programları

Kelime İşlemci Nedir? Elektronik ortamda belge oluşturmaya ve kağıt üzerine aktarmaya yarayan programlardır. Günümüzde MS Word en çok kullanılan kelime işlem programıdır.

Hesap Tablosu Nedir? Hesap tabloları sayılarla çalışmaya, istatistiksel analiz yapmaya, grafik çizmeye yarayan programlardır. Günümüzde en sık kullanılan hesap tablosu MS Exce’dir.

Sunu Programı Nedir? Sunu programları görsel ve işitsel veriyi düzenleyerek başkalarına sunmamıza olanak sağlayan programlardır. Günümüzde en sık kullanılan sunu programı MS PowerPoint’tir.

Grafik Programı Nedir? Grafik programları fotoğraf düzenlemeye, çizim yapmaya yarayan programlardır. En sık kullanılan grafik programlarına Adobe Photoshop, Macromedia Flash örnek verilebilir.

Veri Tabanı Nedir? Veri tabanları verileri saklamamıza, veriler içinde arama yapmamıza olanak sağlayan programlardır. Veri tabanları okullar, hastaneler gibi bir çok kaydın saklanması gereken yerlerde kullanılırlar.

İletişim Programı Nedir? İletişim programları bilgisayarların veri alıp vermesine olanak sağlayan programlardır. En sık kullanılan iletişim programına MS Messenger örnek verilebilir.

Programlama Dili Nedir? Programlama dilleri, yeni programların geliştirilmesine olanak sağlayan yazılımlardır. Kullandığımız tüm programlar bir programlama dili kullanılarak yazılmıştır.

Yazılım Ücreti Nedir? Yazılımlar ödenmesi gereken ücrete göre ücretsiz (freeware) geçici bir süre ücretsiz (shareware, demo) ücretli (licenced) olabilirler.

Slayt gösterisi sonu Dinlediğiniz için bir kez daha teşekkürler