KEVLAR AHMET CAN FİLİZ SELİM TEMEL

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDENİN ÖZELLİKLERİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
Advertisements

POLİMER MATRİSLİ KOMPOZİTLER
GELENEKSEL OLMAYAN YAPIM YÖNTEMLERİ
HAYATIMIZDA KİMYA YAYGIN MALZEMELER.
ileri seramiklerin özellikleri ve kullanım alanları
Fen performans Hazırlayan:Yusuf TÜRKEN Sınıfı:6/B Numarası:33
Maddeyi Niteleyen Özellikler
PA 6 ve PA 66 ‘nın Özellikleri
MADDENİN NİTELİKLERİ.
MADENLERİMİZ -DEMİR -KÜKÜRT -BAKIR -BOKSİT -KURŞUN -MAGNEZYUM
Madde, Cisim, Malzeme, Eşya Kavramı
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ.
1)MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
S CAMI (STRENGHT GLASS)
MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
PULTRÜZYON YÖNTEMİ CİHAT OKTA YAVUZ ÜNAL
MADDENİN GÖRÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
Savunma Alanında Nanoteknoloji
Bal Peteği (honeycomb) Kompozitler
YAYGIN MALZEMELER -Kireç, harç, beton -Cam, seramik, porselen -Boyalar
Kompozit Malzeme Üretiminde Maksat
UÇAK YAPIMINDA KULLANILAN KOMPOZİT MALZEMELER
İZOLATÖR VE PARAFUDR.
HÜSEYİN DEMİRBAŞ.
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir.
Maddeyi Niteleyen Özellikler
ÖZET Darbe yabancı bir cismin bir cisme çarpması olayıdır. Darbe bir dinamik yükleme durumudur. Mukavemet dersinden de bilindiği üzere cisimlerin statik.
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler
Leonardo da Vinci Eğitim Programı Projesi
4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
GÜNLÜK HAYATIMIZDA POLİMERLER
Maddelerin Özellikleri
Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Fren Sistemi Fren Sisteminin Görevi Aracın hızını düşürmek,
MADDENİN NİTELİKLERİ.
Kompozİt malzemeler Bölüm-4 Endüstrİ Ürünlerİ TasarImI bölümü.
İMALAT YÖNTEMLERİ Bölüm- 3 Endüstrİ Ürünlerİ TasarImI bölümü.
Kapalı mekan ve açık hava reklam mecralarında yenilikçi ve vurucu çözümler sunar. Düşük enerji tüketimi ile ledden ortalama %80 oranında daha.
Yüksek Lisans Semineri Danışman : Prof. Dr. İbrahim MUTLU
4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
KOMPOZİT MALZEMELER.
Kompozitler Farklı malzemelerin üstün özelliklerini aynı malzemede toplamak amacıyla iki veya daha fazla ana malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya.
MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ
ELEKTRİK İLETİM SİSTEMLERİ
Esenyalı Turgut Reis İ.O Fen ve Teknoloji Dersi 8.Sınıflar Bilgi Yarışması Yarışmaya Başla HOŞGELDİNİZ.
Malzemelerin karakteristik özellikleri ve ait olduğu özellik grupları.
Kompozit Malzemeler. Tanım: En az 2 farklı malzemenin birbiri içerisinde fiziksel olarak karıştırılmasıyla elde edilen yeni malzemelere kompozit malzemeler.
C/C KOMPOZİT Furkan TEZER Enes Can ALTUN
HAYATIMIZDA KİMYA YAYGIN MALZEMELER.
Kompozitlerin Kullanım Alanları
Hazırlayan: Sınıf: No.:
Giriş Üretimi Kullanım Alanları
HONEYCOMB (BAL PETEĞİ)
E-CAMI S-CAMI VE C-CAMI
Kompozit Malzemeler.
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Tekstil Mühendisliği Bölümü TEK 4070 Seminer II Dersi İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KULLANILAN TEKNİK TEKSTİL MALZEMELERİ.
POLYESTER.
OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ
1)MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
KİMYA UYGULAMALRINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLĞİ KİMYA LABORATUVARINDA KULLANILAN TEMEL MALZEMELER.
Kumaş Nedir?.
BİTKİSEL LİFLER.
*SAYA YAPIMINDA KULLANILAN TAKVİYE MALZEMELERİ
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
METAL ESASLI DIŞ CEPHE KAPLAMALARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
POLYÜREA MASTİK.
KUVVETİN ÖLÇÜLMESİ VE SÜRTÜNME
Sunum transkripti:

KEVLAR 1311140011 AHMET CAN FİLİZ 1311140014 SELİM TEMEL 1311140023 ÖZKAN KESEN

Kevlar, çok hafif karbon kökenli çok sağlam liflerden oluşan bir malzemedir.  Kevlar günümüzde zırh, sağlam halat yapımı, yanmayan koruyucu giysi yapımında kullanılmaktadır. Kevlar çok yüksek çekme gerilimine dayanabilen liflerden oluşan ipliksi bir yapıdır. Dokunabilir, kumaş haline getirilebilir, kesilebilir ve dikilebilir. Özellikle çelik yelek, miğfer, paraşüt ipi, yol bisikleti lastiklerinde, fiber veya data kabloları için ek sağlamlık sağlayan halat, veya gemileri bağlamak için kullanılan hafif halatlar ve kompozit yapılar ile oluşturulan levha, boru veya özel taşıtların gövde veya kanat yapılarının yapımında kullanılmaktadır. "Aynı ağırlıktaki çelikten 5 kat daha sağlamdır" sloganı ile pazarlanmaktadır.

Üretimi Kevlar, 1,4-phenylene-diamine (para-phenylenediamine) ve terephthaloyl chloride monomer solusyonunun yoğuşma reaksiyonuyla Hidroklorik asit içerisinde çözünmesinin ürünüdür. Oluşan ürün sıvı kristal davranışında ve polimer zincirlerinin iplik yönünde dizilmesi şeklindedir. Polimerleşme için Hexamethylphosphoramide (HMPA) çözücü olarak kullanılıyordu, fakat güvenlik sebeplerinden ötürü N-methyl-pyrrolidone ve calcium chloride solusyonuyla firma tarafından değiştirildi.

Konsantre sülfürik asidin kullanımından doğan sebeplerden ötürü Kevlar üretimi pahalıdır. Sentez ve iplik eğirme sırasında su ve çözünmez polimeri solusyon olarak tutmak gerekir. Üç sınıf Kevlar bulunur: Kevlar K-29 – endüstriyel uygulamalar için, kablolar, asbest parçaların yerine, fren balataları, kurşun geçirmez yelek ve araç zırhlarında kullanılır. Kevlar K49 – yüksek güçte kablo ve halatlarda kullanılır. Kevlar K100 – Kevlar ın renkli versiyonudur. Kevlar K119 – yüksek uzama, esneme ve daha fazla yorulma dayanımı. Kevlar K129 – balistik uygulamalar için yüksek dayanım. Kevlar AP - K-29 dan 15% daha yüksek dayanım Kevlar XP – daha hafif reçine ve KM2 ile iplik kombinasyonu Güneş ışığından gelen ultraviolet ışınlar Kevların bozulup parçalanmasına sebep olur, bu problem UV bozunması olarak bilinir bu yüzden açık havada güneş ışığı koruması olmadan nadiren kullanılır.

Kullanım Alanları -Gemileri bağlamak için kullanılan halatların yapımında, -Uçak kanatlarında, -Madencilerin giydiği giysilerin imalatında, -İtfaiyecilerin üni-formalarının imalatında, -Cam işi ile uğraşan iş dalı giysilerinin imalatında,

-Hava Kuvvetleri pilotlarının üniformalarının imalatında, -Tank -Madencilerin giydiği giysilerin imalatında, -Hafif ağırlıklı kano imalatında, -Askeri miğfer yapımında -Paraşüt, ve dağcılık için halatlar -Yeni nesil hoparlörlerin diyaframları -Motosiklet ekipmanlarında -Telefon kapaklarında

Kevlar Kurşun Geçirmez Yelekler Kevlar yelekler kevlar liflerinden dokunmuş kumaşlardan birçok kat üst üste dikilerek oluşturulur. Yüksek gerilime dayanıklı lifler kurşunu tutabilmektedir. Bununla birlikte lifler ezilmeye dayanıklı değildir. Bundan dolayı kevlardan yapılmış bir malzemenin kurşun geçirmeme şartı esnemesidir. İnsan vücudu üzerinde kevlar kurşunu geçirmezken, sert bir madde üzerine gerilen aynı kevlar kurşunu geçirir.

Kurşun geçirmez yelekler durdurabildikleri kalibre ve mermi tiplerine göre seviye katsayılarına sahiptir. Zırh delici çelik uçlu mermiler kevlar yelekler tarafından durdurulamaz.  

Bunun için kevlar yelek içerisinde çok sert seramik levhalar kullanılmaktadır. Bu levhalar çelik merminin sivrilik miktarını ucu kırarak azaltır. Sonraki katmandaki kevlar kumaş katmanlarında mermi durdurulur.  

Kevlar yelekler gövdedeki hayati organları korumayı amaçlar Kevlar yelekler gövdedeki hayati organları korumayı amaçlar. Bazı durumlarda kurşunun vücuda girmesinden çok kurşunun oluşturduğu darbe ile kemiklerin kırılması veya basınç ile iç organların patlaması tehlikesi ile karşı karşıya kalınır.

Yani her ne kadar istesek de kevlar böyle bir şey değildir!

TEŞEKKÜRLER…