Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İZOLATÖR VE PARAFUDR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İZOLATÖR VE PARAFUDR."— Sunum transkripti:

1 İZOLATÖR VE PARAFUDR

2

3 Havai hatların tesisinde kullanılan iletkenlerin , direklerin tespitine yarayan ve iletkenleri hem taşımaya hem de toprak ile diğer iletkenlere karşı izole etmeye yarayan şebeke malzeme lerine izolatör denir. Enerji iletim ve dağıtım şebekelerinde kullanılan izolatörlerin iki ana görevi vardır: Ø Elektriksel bakımdan iletkenleri topraktan ayırmak Ø İletken ağırlığını ve iletkenlere gelen ek yükleri karşılamak İzolatörler, elektrik akımına karşı büyük direnç gösteren, sıcak ve soğuk hava şartlarına dayanıklı malzemeler olan porselen ve camdan imal edilir. Bunlara ilaveten silikon izolatörler de yapılmakta, ancak maliyeti yüksek olduğundan pek kullanılmamaktadır.İzolatörlerin, iletkenlere gelebilecek yükleri emniyetli bir şekilde taşıyabilmeleri için mekaniki dayanımlarının da iyi olması gerekir.

4 İzolatör başlıca şu kısımdan oluşur:
1. Gövde: İletkenin ve mesnet demirinin tutturulduğu kısımdır. 2. Tutturma yuvası: İzolatör demirinin izolatöre tespit edilebilmesi için açılan düz veya vidalı kısımdır. 3. Siper veya etek (damlalık): İzolatörün elektriksel direncini artırmak için gövdeye yapılmış bir veya birden fazla kanatlardır. 4. İletken yuvası: İzolatöre bağlanacak olan iletkenlerin yerleştirilmesi için yapılmış yuvalardır.

5

6

7 İZOLATÖR ÇEŞİTLERİ Porselen izolatör Seramik izolatör Cam izolatör

8 Porselen İzolatör: Mekanik ve ısı dayanıklı oldukları için, izolatörlere porselen izolatör denir.Sert porselenden yapılır.İzolatörlerin dielektrik dayanıklılığının artması olması için ince bir porselenle kaplanır. Bu şekilde yüzey deliksiz olur. Kirlenmiş olan izolatörün yüzeyi deliksiz (pürüzsüz)olduğu için rahatlıkla yağmur suları ile temizlenir. Camın dielektirik dayanımı porselene göre fazladır.

9 Silikon İzolatör İkinci ismi kompozit izolatör; Kullanım alanları; cam ve porselen izolatörlerden üstünlüklerine rağmen pahalı oldukları için az kullanılmaktadır. Kolay kurulurlar Kırılma ve çatlama riski azdır Dışarıdan gelen darbelere dayanırlar

10 Cam İzolatör Sodyum silikat ile kalsiyum silikat malzemelerinin eritilmesi ile oluşan karışımdan cam meydana gelir. . Cam ışığı geçirdiği için güneşten çok etkilenmez. Oysa porselen çok ısındığında etkilenir

11

12 Yüksek gerilim cihazlarının hat arızaları, yıldırım düşmeleri ve kesici açması gibi manevralar sonucu meydana gelen aşırı ve zararlı çok yüksek gerilim şoklarının önlemek için kısaca enerji nakil hatlarında meydana gelen aşırı gerilimi toprağa deşarj eden koruma elemanlarına parafudr denir.

13

14

15 BENİ DİNLEGİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

16

17


"İZOLATÖR VE PARAFUDR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları