BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR II

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
KAPATILMA SÜRECİ VE SONRASINDA TIP EĞİTİMİ ANABİLİM DALLARI.
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü
JAPONYADA EĞİTİM SİSTEMİ
GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
11 Üniversite hastanelerinin organizasyonu
24 Kalite yönetimi.
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
6. HASTANE ORGANİZASYONU.
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü Doç.Dr. Kutay Demirkan Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı.
ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, özellikle okul öncesi eğitim kurumlarını kapsar.
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü
TTB-UDEK Sürekli Tıp Eğitimi Çalışma Grubu Raporu 1. Aralık
BERGAMA 70.YIL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
ATATÜRK ÇOK PROGRAMLI LİSESİ
27 TEDAVİ PLANLARI.
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
MOTİVASYONU VE BAŞARIYI ARTTIRMA PROJESİ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
HEMŞİRE NE YAPAR?.
YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Ecz. Sema ÖREN Uygulama Adı: İlaç Bilgilendirme Notları
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
OKULUMUZA HOŞ GELDİNİZ
Okulumuz Nallıhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 6 Kasım 1989 tarihinde 2 şube olarak Hemşirelik Bölümü ile eğitim öğretime başlamıştır.
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yaşam Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Bölümü
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
HOŞGELDİNİZ FUNDA KÖROĞLU REHBERLİK SERVİSİ.
Perşembe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Hasta ve Yaşlı Bakımı Alanı
İNSAN KAYNAKLARI İŞLEVİNİN TANIMI VE AMAÇLARI
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
Okulumuzda 1 2 Müdür Yardımcısı, 7 Meslek Dersleri Öğretmeni, 4 Kültür Dersleri Öğretmeni, 1 Rehber Öğretmen ve 4 Hizmetli çalışmaktadır.
Sistem Yaklaşımı.
AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ ALANI
GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI TANITIMI ALANIN TANIMI: Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen.
T.C. BARTIN VALİLİĞİ BARTIN HAYME ANA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
PS İ KOLOJ İ K DANI Ş MAN VE REHBER Ö Ğ RETMEN ZEYNEP KOCAMAN.
Yrd.Doç.Dr. Volkan Unutmaz. Sporda yönetimi meydana getiren unsurların kuruluş ve işleyiş biçimini inceleyen, bu unsurların en iyi şekilde sevk ve idaresi.
MİSYONUMUZ İNSANİ VE TOPLUMSAL DEĞERLERİ ÖZÜMSEMİŞ, ÖZ GÜVENİ YÜKSEK, SORUMLULUK SAHİBİ, SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLERE KATILAN, DONANIMLI ÖĞRENCİLER.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
TBS’de yönetİm.
FARABİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, özellikle okul öncesi eğitim kurumlarını kapsar.
Özel Körfez Marmara Hastanesi
BESLENME VE DİYETETİKTE
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
DİYETİSYENLERİN MESLEKİ BİLGİ VE BECERİLERİ
Beslenme Durumunun Saptanması GİRİŞ
Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
DOĞUBEYAZIT GEVHER NESİBE MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Eylem planlarının geliştirilmesi
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
Mezunlarımızın İş İmkanları Nelerdir?
Ders : Sosyal Bilgiler Öğretmen : Medine Şahin Sınıf: 6(YDA)B No:121 Adı Soyadı : Beyza Özkan.
ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİNİN ÖZENDİRİLMESİ için STRATEJİLER
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
İÇERİK Hasta dosyaları arşiv komitelerinin çalışma alanları
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR II

Dİyetİsyen Sağlıkla ilgili herhangi bir yüksek öğretim kurumunun en az 4 yıllık (bir yıl hazırlık ile 5 yıl) beslenme ve diyetetik eğitim-öğretim programını tamamlayarak “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” ile“Diyetisyen” unvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir.

Beslenme ve Dİyet UzmanI Diyetisyen unvanını aldıktan sonra besin, beslenme ve diyetetik alanında bilim uzmanlığı ve/veya doktora derecesi almış diyetisyendir.

Diyetisyenler; beslenme bilimleri diyetetik programı toplu beslenme sistemleri ve toplum beslenmesi anabilim / bilim dallarında bilim uzmanlığı ve doktora programlarına katılırlar.

BESLENME ve DİYETETİK ALANLARI

Besin ve Beslenme Alanı Diyetetik Alanı Toplu Beslenme Alanı Toplum Beslenmesi Alanı

Besİn ve Beslenme AlanI Besin ve beslenme alanı; besinlerin üretiminden insan vücudunda kullanılmasına değin tüm aşamalarda; insan-besin, besin ögesi-besin ögesi, besin-ilaç, besin ögesi-ilaç arasındaki etkileşimleri, besinin işlenmesi, hazırlanması, pişirilmesi, depolanması vb sırasında oluşan değişimlerin besin ögelerine etkilerini inceler.

Besİn ve Beslenme AlanI (devam) Bu alanda ana konular; Temel beslenme, Beslenme biyokimyası, Besin kimyası Besin teknolojisidir.

Dİyetetİk AlanI Diyetetik; Hastalık ve sağlık durumlarında bireyler ve gruplar için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda beslenme planlarının yapılması, Hastaya ve hastalığa özel diyetlerin geliştirilmesi-düzenlenmesi, Bu diyetlerin uygun şekilde hazırlanmasının denetimi, Hastanın tedavisinde önemli yeri olan diyetin hasta tarafından kullanılması için, uygun olmayan beslenme alışkanlıklarının uygun olanlarla değiştirilmesini amaçlayan davranış tedavisini uygulayarak bireylerin eğitimi ve izlenmesi gibi hususları kapsar. Bu alanda ana konular; çocuk hastalıklarında beslenme , yetişkin hastalıklarında beslenmedir.

Toplu Beslenme AlanI Çeşitli kesimlerden ve yaş grubundan kişilerin ev dışında, bir arada beslenme ilkelerine göre beslenmelerini sağlamakla yükümlü olan alandır. Bu alanda; organizasyonlarda uygulanması gereken yönetim ve toplu beslenme ilkeleri ayrıntılı olarak incelenir. Ana konuları; yönetim, organizasyon ve eğitimdir. Toplu beslenme sistemleri; toplu beslenme yapılan kurum ve kuruluşlarda uygulanan toplu beslenme üretim yönetimi/tekniklerine göre uygulanan toplu beslenme hizmet tiplerini kapsar.

Toplum Beslenmesİ AlanI Toplumun beslenme durumunun belirlenmesi, Beslenme sorunlarının ve nedenlerinin belirlenerek değerlendirilmesi, Önceliklerin saptanması, Ülkenin genel beslenme düzeyinin geliştirilmesi için çözüm yollarının aranması-önerilmesi, Besin plan ve politikalarının oluşturulması, uygulanması Toplumun beslenme yönünden eğitilmesi gibi işlevleri kapsar. Bu alanda ana konular; beslenme epidemiyolojisi, beslenme ekolojisi, antropoloji, antropometri, eğitim ve iletişimdir.

DİYETİSYENLERİN ÇALIŞMA ALANLARI

Tedavi kurumları (özel ve kamuya bağlı hastaneler, poliklinikler, sağlık merkezleri, diyaliz üniteleri, vb.) Toplu beslenme sistemleri (yemek fabrikaları, otel yiyecek ve içecek bölümleri,  toplu beslenme yapılan tüm özel ve kamu kuruluşları, vb.) Halk sağlığı hizmeti verilen kurumlar (Toplum Sağlığı Merkezleri, çocuk ve yaşlı bakımevleri, spor okulları, vb.) Besin sanayi Araştırma kurumları Eğitim kurumları

Klinik Diyetisyen Poliklinik Diyetisyeni Yönetici Diyetisyen Toplum Sağlığı Diyetisyeni Danışman Diyetisyen Eğitici Diyetisyen Araştırmacı Diyetisyen Şef Diyetisyen Besin Sanayi Diyetisyeni