GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
Advertisements

EBA BİLİŞİM AĞI TANITIMI VE KULLANIMI. EBA v2 EBAv2 : Eğitimde FATİH Projesinin içerik bileşeni olarak 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim.
Donanım Birimleri.
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 11: Birden Çok Form ile Çalışma ve Menü Oluşturma Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği.
SUNU HAZIRLAMA PROGRAMI: powerpoint
TOPLU MAİL GÖNDERİM PROGRAMI ATOMIC MAIL SENDER KULLANIM KLAVUZU.
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 9: Genel Kontroller (1) Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği.
Arduino nedir ? Atmega 328P Microcontroller USB ile bilgisayara bağlanır. Basit bir kullanımı olup kullanıcı dostudur. C++ tabanlı Arduino yazılımı ile.
EK DERS UYGULAMA REHBERİ. GIRIŞ EKRANı Sisteme giriş için adresi kullanılmaktadır. Ö ğ renci bilgi sistemi için kullanılan kullanıcı.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 11: İşaretçi (Pointer) Kullanımı Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği.
Cihan Toprak Begüm Kökçü.  Planlama aşamasında, projenin hedeflerini gerçekleştirmek için uygulanabilir bir plan yapılır. Bunu yapmak için, projenin.
TC Windows Editörü DevC++. KURULUM PROGRAMIN KURULACAĞI YER BURADA BELİRLENİYOR.
HAZIRLAYANLAR ZELİHA OKÇU ÖZGÜL ERGÜL  Bir hesap tablosu programıdır. Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DONANIM VE YAZILIM.
BİLGİSAYARINIZA E-İMZA ÜRETİMİ İÇİN
APP INVENTOR Emre ANLAR.
Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları (Microsoft Word Programı)
Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
(Bircom – Müşteri Deneyimi ve Ürün Geliştirme)
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
XPEECH SIP DECT Yazılım Güncellemesi
VİRÜSLER Nedir, nasıl bulaşır? Ne yapabilirim?.
LOGGER PRO ile GRAFİK ÇİZMEK
Algoritma ve Programlamaya Giriş
KDV BEYANNAMESİ / MUHTASAR BEYANNAME / KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ / GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMESİ’NDE ORTAK ÖZELLİKLER F5 PENCERESİ Beyannamelerde yer alacak.
Altera ile proje hazırlama
Temel Bilgi Teknolojileri
(Bircom – Müşteri Deneyimi ve Ürün Geliştirme)
Microsoft PowerPoint (1)
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 11: İşaretçi (Pointer) Kullanımı
HAZIRLAYAN SEDA KALKANDELEN
Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Ve Teknoloji Yüksek Okulu
ÖĞRENCİ İŞLERİ SİSTEMİNE GİRİŞ
Çiğdem ÇOBAN Bilgisayar Mühendisi
İNTERNET’İN ALTYAPISI VE KULLANIMI
SUNUM PROGRAMLARI (Bölüm 2)
WINDOWS 10.
DENETİM MASASI-2 Aygıtlar ve Yazıcılar
KELİME İŞLEMCİLER (Bölüm 1)
E-BÜTÇE TENKİS OLUŞTURMA
RESİM VE RESİM DÜZENLEME İŞLEMLERİ
DOSYA BÜYÜKLÜKLERİ İkili Sistem Dosya Büyüklükleri ve Hesaplamalar
TEMEL DOSYA İŞLEMLERİ Dosya Nedir? Dosya Uzantılarını Açmak/Kapatmak
İnternet Tarayıcı Programlar
GÖRSEL PROGRAMLAMA DİLİ:
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
PARAMETRİK ANALİZ Orcad PSpice da Parametrik Sweep Analiz /
ARDUİNO Arduino Eğitimleri Bölüm 3 Programlama Dili Temelleri
BİLGİSAYAR programlama II
Bilgisayar Yazılımları
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
Arduino Programlama Dili
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
e-Rapor – Yatağa Bağımlı Kişiler için Tek Hekim Raporu
KÜMELİ İŞLEM - BEOWULF Hande DOĞAN - Ersin ER
Bilgisayar II 26 Nisan-7Mayıs Öğr. Gör. Feyza Tekinbaş.
Defter Beyan Sistemi Başvurusu
Program Geliştirme ve JCreator Editörü
Bilgisayarım Simgesinin Kullanımı Dosyaların Yönetimi
Sunucu Bilgisayara Eğitim Yazılımı Yüklemek İçin;
TURNITIN programında tez tarama
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇEKMECE KULLANIMI Çekmeceye Aday Ekleme Adayı Çekmecede Görüntüleme
SES KOMUT TANIMA İLE GEZGİN ARAÇ KONTROLÜ
ULTRASONİK MESAFE ÖLÇER ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÖMÜLÜ BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ 2.HAFTA Yrd. Doç. Dr. FECİR DURAN Arş. Gör. ESRA SÖĞÜT

İÇİNDEKİLER PROTEUS KURULUMU PROTEUS YENİ PROJE AÇILMASI PROTEUS ÖRNEK UYGULAMA ARDUNIO KURULUMU ARDUNIO VERİ TİPLERİ

Proteus Kurulumu Programın Demo Versiyonu www.labcenter.co.uk adresinden ücretsiz olarak indirilebilir. İnternette indirdiğimiz ya da daha önceden elimizde bulunan Proteus programını kurmak için kurulum dosyasını çalıştırmalıyız.

Proteus Kurulumu

Proteus Kurulumu Mikroişlemcilere ait modellemeler, baskı devre tasarımı ve sürümler arası uyumu sağlayan dosya (Converter Files) bileşenleri varsayılan olarak seçilmiş durumdadır. Install butonu tıklandığında kurulum işlemi başlamış olur. Dosya ilerleme durumunu gösteren işaretçi sona geldiğinde dosyaların kopyalanma işlemi sonlanır. Finish butonuna bastığımızda kurulum işlemi tamamlanacaktır. Kurulum işlemi sona erdiğine, programın exe dosyalarına Başlat/Tüm Programlar menüsü altındaki Labcenter Electronics içinden ulaşabilir.

Proteus Yeni Proje Açılması File->New Project seçimi yapılır. Daha sonra açılan yeni pencerede proje ismi ve projenin kaydedileceği yer seçilerek New Project seçeneği işaretlenir ve Next düğmesine tıklanır. Baskı devre tasarımı (PCB) için hazır tema seçilebilir. Burada Ardunio UNO için PCB tasarımı seçilmektedir. Şematik seçimi için hazır temalardan faydalanılabilir.

Proteus Yeni Proje Açılması Yeni bir proje açmak için gerçekleştirilen son aşama. Donanım yazılımı seçeneği kullanılmayabilir. PCB tasarımı için gerekli ayarlar yapılabilir.

Proteus Yeni Proje Açılması Eğer donanım yazılımı seçeneği seçilirse: Aile seçimi Kontrol seçimi Derleyici seçimi

Proteus Yeni Proje Açılması Derleyici ayarları Proje ismi girilip projenin kaydedileceği yer seçildikten sonra, Geliştirme Kartı seçeneği seçilebilir.

Örnek Uygulama P düğmesine bir kere tıklandığında ISIS programında bulunan tüm kütüphaneler ve devre elemanları ekrana gelecektir.

Örnek Uygulama Eleman kutusuna kütüphaneden aşağıdaki elemanları yükleyelim. Button, Led, Battery, Res

Örnek Uygulama Şekilde gördüğünüz devreyi kurunuz.

Örnek Uygulama Fare R1 Direncinin üzerindeyken sağ tuş tıklandığında açılan pencereden Edit Properties seçilir ve malzeme özellikleri ile ilgili yeni pencere açılır. Bu pencereden direnç değerini 420 ohm yazarak ok düğmesine basarız.

Örnek Uygulama Animasyonu başlatmak için play tuşuna tıklanır. Devre üzerindeki butona fare ile tıklandığında led diyot kırmızı ışık verecektir.

Örnek Uygulama Devrede akım yönlerini görüntülemek için System menüsünden Set Animation Options seçeneğini çalıştırınız. Buradan Show Wire Current with Arrows seçeneğini onaylayınız. Ok butonunu tıklayarak simülasyonu tekrar çalıştırınız.

Örnek Uygulama Gördüğünüz gibi devrede akım yönü oklarla gösteriliyor.

Örnek Uygulama Devrede gerilimleri renkli görüntülemek için System menüsünden Set Animation Options seçeneğini çalıştırınız. Buradan Show Wire Voltage by Colour seçeneğini onaylayınız. Ok butonunu tıklayarak simülasyonu tekrar çalıştırınız.

Örnek Uygulama

ARDUNIO Windows Kurulumu Öncelikle www.arduino.cc sitesinden, Arduino’nun bilgisayarınızın işletim sistemine uygun olan IDE‘sini indiriniz. İndirdikten sonra Arduino'yu bilgisayarınıza bağlayıp tanıtınız. Aşağıdaki ekran görüntülerini takip ederek kurulumu tamamlayabilirsiniz.

ARDUNIO Windows Kurulumu

ARDUNIO Windows Kurulumu

ARDUNIO Windows Kurulumu

ARDUNIO Windows Kurulumu

ARDUNIO Windows Kurulumu

ARDUNIO Windows Kurulumu

ARDUNIO Windows Kurulumu

ARDUNIO Windows Kurulumu

ARDUNIO Linux Kurulumu Ubuntu Software Center'dan direk olarak kurabilirsiniz. Ya da Arduino'nun sitesinden Linux için olan versiyonunu indirip direk olarak çalıştırabilirsiniz .

ARDUNIO Veri Tipleri Void-fonksiyon bildiriminde kullanılır, değer döndürmez Boolean-true ve false değerlerini döndürür Char-bir karakter değeri depolar (signed olarak -128 ile 127 arasında) Unsigned char -bir karakter değeri depolar (unsigned olarak 0 ile 255 arasında) Byte- 8 bitlik unsigned sayıyı tutar (0 ile 255 arasında) Int-ATMEGA tabanlı Ardunio kartlarda 16 bitlik (2 byte) değeri tutar (-32,768 ile 32,767 arasında). SAMD tabanlı Ardunio kartlarında ise 32 bitlik (4 byte) değeri tutar -2,147,483,648 ile 2,147,483,647 arasında).

ARDUNIO Veri Tipleri Unsigned int-ATMEGA tabanlı kartlarda (UNO gibi), 2 baytlık değeri depolar (0 ile 65,535 arasında). Due gibi kartlarda ise 4 baytlık (32 bit) değeri depolar (0 ile 4,294,967,295 arasında). Word-ATMEGA tabanlı kartlarda (UNO gibi) bir kelime 16 bit unsigned sayıyı saklar. Due ve Zero'da bunun yerine 32 bitlik bir unsignde sayı tutulur. Long-32 bit (4 bayt), -2,147,483,648'den 2,147,483,647'e kadar sayıyı depolar.

ARDUNIO Veri Tipleri Unsigned long-32 bit (4 bayt), 0’dan 4,294,967,295’e kadar sayıyı depolar. Short-16 bitlik (2 baytlık) değeri tutar. Bu, -32,768 ila 32,767 aralığındadır. Float-32 bitlik (4 baytlık) değeri tutar. Double- ATMEGA tabanlı kartlarda (UNO gibi) 4 baytlık veri tutar. Due için ise 8 baytlık (64 bit) veri tutar. String Array