Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DENETİM MASASI-2 Aygıtlar ve Yazıcılar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DENETİM MASASI-2 Aygıtlar ve Yazıcılar"— Sunum transkripti:

1 DENETİM MASASI-2 Aygıtlar ve Yazıcılar
Bilgisayarınıza Yeni Bir Donanım Tanıtma İşlemi Yazıcı Ekleme Yazı Tipleri Tarih ve Saat Sistem Özellikleri Aygıt Yöneticisi Windows Güvenlik Duvarı DENETİM MASASI-2

2 Aygıtlar ve Yazıcılar Bu seçeneğe Denetim Masasından erişebileceğiniz gibi Başlat menüsünde yer alan “Aygıtlar ve Yazıcılar” düğmesini kullanarak da erişebilirsiniz.

3 Aygıtlar ve Yazıcılar Bu ekranda bilgisayarınızda yüklü olan aygıtları (tarayıcı, web kamerası vb.) ile yazıcıları görüntüleyebilirsiniz.

4 BİLGİSAYARINIZA YENİ BİR DONANIM TANITMA İŞLEMİ

5 Bilgisayarınıza Yeni Bir Donanım Tanıtma İşlemi
Bilgisayarınıza yeni bir donanım taktığınızda (örneğin web kamerası) genellikle bu donanım işletim sisteminiz tarafından otomatik olarak tanınacak ve siz bu donanımı hemen kullanmaya başlayacaksınız. Genellikle USB bellekler bu şekildedir.

6 Bilgisayarınıza Yeni Bir Donanım Tanıtma İşlemi
Ne marka olursa olsun USB belleği bilgisayarınıza taktığınızda belirli bir süre sonra hemen USB belleği kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak takmış olduğunuz donanım işletim sisteminiz tarafından tanınmayabilir. İşte bu durumda donanım ile birlikte verilen sürücü (driver) CD’sine ihtiyacınız olacaktır.

7 Bilgisayarınıza Yeni Bir Donanım Tanıtma İşlemi
Eğer ürün ile birlikte bir sürücü CD’si verilmemişse ürünün üretici firmasının web sayfasından veya bu amaçla kurulmuş sürücü yani driver sitelerinden bu donanımın sürücü dosyalarını edinmeniz gerekir. Bu dosya tıpkı internetten indirilen bir programın kurulum dosyası gibidir. Bilgisayarınıza bu sürücü dosyasını bir program kurar gibi kurarak tanıtma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

8 Bilgisayarınıza Yeni Bir Donanım Tanıtma İşlemi
Bu işlemi bir kere yapmanız yeterlidir. Sürücü dosyası bilgisayarınızın işletim sisteminin donanım aygıtı ile iletişim kurmasını sağlar. Sürücüsü yüklenmeyen bir donanım kullanılamaz. Neyse ki Windows 7 işletim sistemi birçok donanımın sürücüsünü bünyesinde barındırır ve sizden ekstra bir işlem yapmanızı beklemeden sürücü yazılımını otomatik olarak kurar ve size donanımı kullanıma hazır hale getirir.

9 Bilgisayarınıza Yeni Bir Donanım Tanıtma İşlemi
Bilgisayarınıza takılı olmayan bir donanımı da bilgisayarınıza tanıtabilirsiniz. Aygıtlar ve Yazıcılar penceresinin üst kısmında yer alan Aygıt Ekle düğmesini kullanarak donanımları bilgisayarınıza tanıtma işlemini yapabilirsiniz.

10 Varsayılan Yazıcınızı Değiştirme Sınama Sayfası Yazdırma
YAZICI EKLEME Varsayılan Yazıcınızı Değiştirme Sınama Sayfası Yazdırma Yazıcıyı Kaldırma

11 Yazıcı Ekleme Aygıtlar ve Yazıcılar penceresinin üst kısmında yer alan Yazıcı Ekle düğmesini kullanarak yazıcıyı bilgisayarınıza bir sihirbaz yardımı ile tanıtma işlemini yapabilirsiniz.

12 Yazıcı Ekleme Yazıcı ekle düğmesini tıkladığınızda açılan “Yazıcı Ekle” iletişim penceresinden Yerel bir yazıcı mı yoksa ağ yazıcısı mı eklemek istediğinizi seçin. Ağ yazıcısı olmadığı için bu bölümden “Yerel Yazıcı Ekle” seçeneğini tıklayın.

13 Yazıcı Ekleme

14 Yazıcı Ekleme Yazıcı bağlantı noktası seç sayfasında Varolan bağlantı noktasını kullan düğmesinin seçili olduğundan emin olun. Dilerseniz bu bölümden USB vb. gibi bağlantı noktası seçebilirsiniz ancak varsayılan bırakarak da işlemi tamamlayabilirsiniz. İleri düğmesini tıklayın.

15 Bir sonraki ekranda marka ve modeller listelenir.
Yazıcı Ekleme Bir sonraki ekranda marka ve modeller listelenir. Marka ve modeli seçip ileri düğmesini tıklayın. Yazıcının belirli bir süre sonra kullanıma hazır hale geldiğini göreceksiniz.

16 Yazıcı Ekleme Not 1: Eğer ki tanıtmaya çalıştığınız yazıcı bu listede yok ise Windows Update seçeneğini kullanarak yazıcıyı bilgisayarınıza tanıtabilirsiniz. Windows Update seçeneğine Başlat-Tüm Programlar- Windows Update seçeneğini kullanarak ulaşabilirsiniz. Bu uygulama sayesinde bilgisayarınıza tanıtılmayan donanımların sürücüleri ve mevcut sürücülerin yeni sürümlerini hızlı bir şekilde bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

17 Yazıcı Ekleme Not 2: Kurulum CD’si yoksa Windows Update ile de yazıcıyı bilgisayarınıza tanıtamadıysanız üreticisinin web sayfası ya da driver sitelerini kullanarak sürücüyü indirip kurmayı deneyebilirsiniz.

18 Yazıcı Ekleme Örneğin Google arama motoruna "Samsung ml 2165 Driver download" araması ile dosyaya erişebilirsiniz. Driver dosyasının işletim sisteminiz ile uyumlu olmasına da dikkat etmelisiniz. Bu nedenle isterseniz arama metnini "Samsung ml 2165 Windows 7 32 bit Driver download" şeklinde genişletebilirsiniz. Açılan web sayfalarından herhangi bir tanesinden sürücü dosyasını indirip bilgisayarınıza kurmanız gerekir. İndirilecek olan dosya .exe uzantılı bir kurulum dosyası olacaktır.

19 Varsayılan yazıcınızı değiştirme
Bilgisayarınızda kurulu birden fazla yazıcı olması durumunda en sık kullanılanı varsayılan yapılmalıdır. Şekilde Kyocera KM-4050 varsayılan yazıcıdır. Simgesi üzerinde yer alan onay işareti bunu belirtir.

20 Varsayılan yazıcınızı değiştirme
Başka bir yazıcıyı varsayılan yapmak istiyorsanız yazıcı üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan “Varsayılan Yazıcı olarak ata” seçilmelidir. Böylece kelime işlemci programında yazdırma işlemi yapılmak istendiğinde çıktı işlemi direk olarak varsayılan yazıcı üzerinden gerçekleşir.

21 Sınama sayfası yazdırma
Yazıcı yükledikten sonra sınama sayfası yazdırmak isterseniz yüklenen yazıcı üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan Yazıcı Özellikleri seçeneğini tıklayın. Genel sekmesinde Sınama Sayfası Yazdır seçeneğini tıklayın.

22 Sınama sayfası yazdırma

23 Yazıcıyı Kaldırma Bir yazıcıyı artık kullanmıyorsanız ve bilgisayarınızdan kaldırmak istiyorsanız yazıcı üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan Aygıtı kaldır seçeneğini tıklayın ve işlemi onaylayın.

24 Yazıcıyı Kaldırma Not: Yazdırma sırasında tamamlanmamış işleriniz varsa, yazıcıyı kaldıramazsınız. Öncelikle yazıcı üzerinde çift tıklayıp bekleyen işlemleri silmeniz ve sonrasında kaldırma işlemini denemeniz gerekir.

25 YAZI TİPLERİ (YAZI FONTLARI)

26 Yazı Tipleri (Yazı Fontları)
Bilgisayarınızda varsayılan yazı tiplerinin yanı sıra kendinizde yazı tipleri indirip bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. Örnek olarak El Yazısı Fontu varsayılan olarak bilgisayarınızda yüklü değildir. Google arama motoruna “El yazısı fontu indir” araması ile el yazısı fontunu öncelikle bilgisayarınıza kaydedin.

27 Yazı Tipleri (Yazı Fontları)
Ardından, .ttf uzantılı font dosyasını denetim masası yazı tipleri klasörüne kopyalayın. Word programında yazı tipi bölümüne bu fontun yüklendiğini göreceksiniz.

28 Yazı Tipleri (Yazı Fontları)
Fontu bilgisayarınıza eklemenin diğer bir yolu ise indirdiğiniz font dosyasını açtığınızda üst kısımda yer alan yükle düğmesini tıklamaktır. Bu düğmeye tıkladığınızda font otomatik olarak bilgisayarınıza eklenir.

29 Yazı Tipleri (Yazı Fontları)
Not: Fonttr.com web sayfasından birçok font dosyası indirebilirsiniz. Eklenen fontu metin yazılabilen tüm programlarda kullanabilirsiniz.

30 TARİH VE SAAT

31 Tarih ve Saat Bu seçenek ile bilgisayarınızın tarih ve saat ayarlarını değiştirebilirsiniz.

32 Tarih ve Saat Aynı pencereye görev çubuğunda yer alan saatin üzerine tıkladığınızda açılan pencereden “tarih ve saat ayarlarını değiştir” düğmesini tıklayarak da erişebilirsiniz.

33 32 Bit ve 64 Bit İşletim Sistemleri
SİSTEM ÖZELLİKLERİ 32 Bit ve 64 Bit İşletim Sistemleri

34 Sistem Özellikleri Denetim Masası-Sistem seçeneğini kullanarak veya Bilgisayar simgesi üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan Özellikler düğmesini tıklayarak Sistem Özellikleri penceresine erişebilirsiniz.

35 Sistem Özellikleri

36 Sistem Özellikleri Karşınıza çıkan ilk pencereden işlemci, ram, işletim sistemi gibi bilgilere erişilebilirsiniz. Bu ekranda işletim sistemi kısmında yer alan 32 bit ifadesine dikkat edin. Bir de 64 bit işletim sistemleri vardır.

37 32 Bit ve 64 Bit İşletim Sistemleri
32 bit işletim sistemi en fazla 3,20 GB RAM’i tanıyabilir. Daha fazla RAM’e sahip bilgisayarlarda 64 bit işletim sistemine ihtiyaç duyulur. 64 bit işletim sistemi kurabilmek için onu destekleyebilecek bir işlemciye ihtiyaç vardır. Programların veya donanım sürücülerinin birçoğunda 32 bit ve 64 bit seçenekleri yer alır. Bu nedenle kurulum yaparken işletim sisteminize göre kurulum yapmanız daha doğru olacaktır. Çoğu 64 bit destekli program 32 bit işletim sisteminde de çalışmaktadır.

38 Sistem Koruması Sekmesi
AYGIT YÖNETİCİSİ Sistem Koruması Sekmesi

39 Aygıt Yöneticisi Aygıt Yöneticisi seçeneğini kullanarak, bilgisayarınızda yüklü olan donanımların sürücü durumlarını görüntüleyebilirsiniz.

40 Aygıt Yöneticisi Bu pencerede sürücü problemi olan donanımlarda sarı ünlem işareti görüntülenir. Bu aygıt üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan “Sürücü Yazılımı Güncelleştir” seçeneği ile sürücüyü güncelleyebilirsiniz. Sürücü güncellemek için daha önce de bahsettiğimiz gibi Windows Update'i kullanabilirsiniz.

41 Aygıt Yöneticisi Aynı zamanda bu pencerede yer alan herhangi bir donanım üzerinde farenin sağ tuş menüsünde yer alan Devre Dışı Bırak seçeneği ile donanım çalışmasını durdurabilirsiniz. Örneğin bu işlemi ses kartı üzerinde yaparsanız bilgisayarınız sesleri çalmaz.

42 Sistem Koruması Sekmesi
Bu pencerede yer alan Sistem Geri Yükleme seçeneği ile sistem geri yükleme işlemini başlatabilirsiniz. Bu işlemi Donatılar altında Sistem Araçları menüsünden de yapabilirsiniz.

43 Sistem Koruması Sekmesi
Aynı zamanda bu pencerede yer alan Oluştur düğmesi ile Sistem Geri Yükleme Noktası oluşturabilirsiniz.

44 Sistem Koruması Sekmesi
Bu pencerede yer alan Yapılandır düğmesini kullanarak disk sürücüleri üzerinde sistem geri yükleme yapılabilmesine veya yapılamamasına karar verebilirsiniz. Örneğin Yerel Disk C yanında yer alan Açık ifadesi Yerel Disk C üzerinde sistem geri yükleme işlemi yapılabileceğini belirtir.

45 Sistem Koruması Sekmesi
Bazen bir virüs bu işlemi yapmanızı engellemek için bu bölümü kapalı hale getirebilir. Bu bölümü kullanarak yeniden Yerel Disk C üzerinde sistem geri yükleme yapılabilmesine izin verebilirsiniz.

46 Sistem Koruması Sekmesi
Yine bu yapılandır bölümünü kullanarak daha önce oluşturulan sistem geri yükleme noktalarını silebilirsiniz.

47 WİNDOWS UPDATE

48 Windows Update (Otomatik Güncelleştirmeler)
İşletim sistemi piyasaya sürüldükten sonra bir takım eksikleri, güvenlik açıkları görülür ve bu açıkları gidermek adına işletim sistemi üreticisi firma tarafından güncelleştirmeler yayınlanır. İşte bu güncelleştirmeler sayesinde işletim sistemini güncel tutabilirsiniz.

49 Windows Update Sol menüde yer alan Windows Update seçeneği ile güncelleştirmeleri yükleyebilir ve ilgili ayarlamaları yapabilirsiniz.

50 Windows Update Sol menüde yer alan Ayarları Değiştir düğmesi ile dilerseniz otomatik güncelleştirmeleri kapatabilirsiniz.

51 Gelişmiş Sekmesi Performans, kullanıcı profilleri ve başlangıç kurtarma ayarlarına gelişmiş sekmesinden erişebilirsiniz.

52 Gelişmiş Sekmesi Performans bölümünde yer alan ayarlar düğmesi ile işletim sisteminizin görsel ayarlamalarını yapabilirsiniz.

53 Gelişmiş Sekmesi

54 Gelişmiş Sekmesi Bu bölümde seçilen her bir özellik geçici hafızanızdan bir miktar kullanır. Eski bir bilgisayara sahipseniz buradaki özellikleri iptal ederek bilgisayarınızın daha performanslı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Ancak yeni bir bilgisayara sahipseniz (4 GB, 8 GB RAM’a sahip bir bilgisayar) bu ayarlamaları yapmanıza gerek olmaz. Bilgisayarınızı burada yer alan en iyi görünüm seçeneği ile kullanabilirsiniz.

55 Windows Güvenlik Duvarı
Güvenlik duvarı sizi internetten gelebilecek tehlikelere karşı korur. Güvenlik duvarı açma-kapama ve diğer özelleştirmeleri açılan pencerede sol menüden yapabilirsiniz.

56 Windows Güvenlik Duvarı


"DENETİM MASASI-2 Aygıtlar ve Yazıcılar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları